Alexandru VAKULOVSKI

Petru Gavrila - intre rock, hot line si manastire

Ex-chitaristul de la Luna Amara canta la orice instrument cu corzi, a cantat in peste 1000 de concerte, cu Seven, Freya, etc. A stat la manastire, a cantat si pe strada dupa ce a fost un timp operator la Hot Line. Acum el isi face studio si lanseaza trupa Electroshock - cu care a intrat deja in topurile americane.

Are 31 de ani si s-a apucat de muzica din clasa a saptea.  A invatat sa cante direct la doua instrumente: baterie si chitara. De tobe s-a molipsit de la unchiul sau, un bun baterist. Prima chitara, Reghin, trei sferturi, a primit-o de la mama, adusa din Sovata. Într-o zi batea tobele in pivnita unchiului, in alta exersa acasa la chitara. Nu a avut nici un profesor. Peste vreun an l-a vazut cineva cantand si a ramas uimit - Petru Gavrila avea propriul acordaj, chiar daca suna bine – arata foarte ciudat. Dupa asta a luat-o de la inceput "dupa standardele internationale". Era copilul de trupa al formatiei Experimental din Zarnesti. Ducea sticlele de acasa la magazin, ca sa ia vodca pentru baietii din trupa, mult mai mari ca el. Asta l-a impins sa-si faca propria formatie la sfarsitul clasei a saptea. Se numea Integral si cantau piese originale. Doar un text nu era al lor, „Si daca...” de Eminescu.

FUCK, cenzura

Peste un an, Integral era deja cenzurata. La cenaclul liceului, ajutati la sunet de Experimental, cu efecte interzise in Romania - pentru ca erau cu sound rock, heavy - au inceput concertul. Seful cenaclului a tras volumul jos de la mixer, dupa care a urcat pe scena si a spus ca "formatia Integral a incalcat regulile acestui cenaclu". Lumea a aruncat cu fise si sticle dupa el. Si a fost nevoit sa-i aduca pe baieti inapoi pe scena. Dupa care a urmat cenzura la fiecare trupa cu care a cantat. Urmatoarea trupa a fost Excentric. A mers la festivaluri, au luat premii. Fuck a fost urmatorul proiect, in 1994. Au mers la Constelatii rock, in Ramnicu Valcea. Patre Magdin a vrut sa-i scoata de pe afis din cauza numelui. Doar dupa ce i-a ascultat i-a lasat sa cante. În Fuck Petru canta la bass. Au luat premiul. A urmat un festival din Fagaras, unde au luat premiul doi, pentru ca nimeni nu putea sa ia premiul intai, din cauza numelui trupei. Au fost asteptati de patru militieni in culise. "Ce-s cu textele astea?" Aveau texte cu "parlamentari si senatori, voi ce traiti in puf si flori..." Erau primii care cantau politic. Petru a fugit, dar vocalistul a fost batut intr-un birou din Casa de Cultura.

Ura dupa usa a fost primul proiect de new-punk din Romania. Cu ei Petru Gavrila a cantat la bass, chitara, toba. În Brasov a facut trupa Compendium, au avut cateva concerte, dar trupa s-a destramat. Un membru a plecat la studii in Spania, altul pe vas, altul miner in conditii periculoase. Petru a venit la Cluj.

Viata dubla

Petru e rocker din clasa a IV-a. Acasa avea multe viniluri si inregistrari de la Europa Libera. Se comporta ca un "golan", in timpul orelor mergea cu colegii la coniac. Dar era si constiincios, a fost comandant de detasament si olimpic la romana. Pentru un 9 la matematica a fost batut de taica-sau. Avea parul lung, pe care si-l camufla.

În clasa a XII-a, in trimestrul 3, a fost exmatriculat din cauza absentelor, desi avea doar 9 si 10. S-a inmatriculat doar in anul urmator si a avut 14 % prezente la scoala. L-a avut ca profesor pe prozatorul Gheorghe Craciun: "Era al dracului, dar iti lasa un gust bun, realizai ca avea dreptate. Iar ca scriitor, nici nu vorbesc. Toata lumea stie".

Manastirea

Bunica lui Petru e la manastirea din Sambata. Fiind crescut mai mult de ea, Petru a stat foarte mult la manastire, in fiecare vara, dar a avut momente cand se muta cu totul acolo. Pentru ca e fumator, el se ascundea in padure cand fuma. Si acum, desi locuieste la Cluj, el mai merge la manastire, impreuna cu sotia. Spune ca manastirea il ajuta sa-si gaseasca echilibrul.

Luna Amara

A venit in Cluj la facultatea de publicitate. A intrat si la Drept, in Brasov. Petru spune ca orasul Cluj e "un rau de care ai nevoie". Si-a intalnit sotia, Ramona, la cenaclul Altfel. Cu ea a facut o trupa de rock acustic - Sau Nu. Tot la cenaclu l-a intalnit pe Mihnea, care avea trupa Mirado. Dupa un timp Mihnea si Nick creeaza Tanagra Noice. Petru vine ca baterist. Mai tarziu, cand il gasesc pe Razvan, Petru trece la chitara, iar formatia isi schimba numele in Luna Amara. Despre Richard Constantinidi, Petru spune ca e "poate cel mai bun manager din Romania si a facut multe sacrificii pentru Luna Amara". Atat plecarea sa din trupa, cat si plecarea lui Richard i se par lui Petru "o lipsa de profesionalism". Petru spune ca a pregatit terenul pentru plecarea sa, l-a luat pe Vali Deac elev la chitara. Acum, cand il vede in locul sau, "mi se pare inaltator. Ma simt chiar mai bine sa vad pe altcineva cantand compozitia mea".

Hot line si cantat pe strada

Desi crede ca un muzician trebuie sa faca doar muzica, Petru spune ca a avut multe servicii ingrate. Printre care se numara si cel de operator la Hot line. A mers la interviu impreuna cu sotia. Cand sefa i-a spus sa-i spuna cum ar vorbi, Petru a inceput sa gafaie. A convins-o ca poate tine pe cineva la telefon, femei sau barbati. La serviciu avea o camaruta cu o saltea. Multi "clienti sunau de la firme, ca sa le falimenteze. Restul erau oameni cu probleme sexuale. Am lucrat pana a aparut uzajul psihic. Sa fii operator la hot line e prostitutie, pentru ca nimeni nu si-ar dori asta". Petru a cantat si pe strada, impreuna cu sotia, langa Libraria Universitatii. A facut acest lucru si nu ii este rusine, pentru ca in acel moment era in criza financiara.

Proiecte

Pe situl www.garageband.com, Electroshock, trupa pe care Petru vrea s-o lanseze, a avut 3 piese in topul primelor 20 din lume. A fost chemat sa semneze un contract in America, insa a refuzat, pentru ca vrea sa-si deschida in Romania un studio si vrea sa cante in tara sa. El mai vrea sa scrie o carte despre alcool, ca "sa ajut oamenii sa vada ca alcoolul nu este un lucru rau. Alcoolul ajuta, trebuie, e necesar... in cantitati rezonabile".

Nepot de securist

Asculta muzica de la Europa Libera, "desi bunicul meu era bagat pana-n gat la Secu. Dar era alt fel de Secu, el stia ca trebuie sa aduca acasa carne". Bunicul a fost "mare ticalos, Dumnezeu sa-l ierte. Avea acasa o super instalatie de sunet, se auzea in tot cartierul. Ma chema si ascultam Judast Priest, AC/DC, Scorpions... Îmi dadea Cinzano si Kent lung cand trebuia sa fiu la ore".

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net