Confesiunile unui avangardist

Ymterview cu Toma, Mauser (a. vklvsk)

Mauser este o trupa clujeana care intr-un an a avut o crestere spectaculoasa. Am stat de vorba cu Toma (fondatorul trupei), sa vedem cum a reusit sa “impuste succesul”

 

vakulovski: O intrebare stupida, probabil ti-au mai pus-o multi, de ce Mauser? vreti sa ucideti ceva?
  toma: Mauser e un brand. e Coca Cola. reprezinta o imagine clasica a unei epoci pana la urma. ideea de brand de arme mi-a venit compunand o piesa si anume "dead aristocracy", in care am folosit cuvantul mauser si gandindu-ma la expresivitatea numelui, dincolo de ce denumeste el exact si anume o arma, am inceput sa fac conexiuni intre diferite imagini ce imi veneau in cap cand ma gandeam la cuvantul "mauser". imagini din alte epoci, in special inceputul secolului XX si mai incolo, perioada interbelica si toata cultura si civilizatia acelor epoci care pe undeva are o legatura cu epoca noastra de inceput de secol XXI.
  toma: Avand in vedere si genul de muzica pe care il abordam, indie, am considerat ca Mauser ar fi un nume foarte potrivit. asa mi-a dictat subconstientul. asta e... din subconstient a aparut numele formatiei pt a scurta toata explicatia.
  toma: dar totusi explicatia de mai sus e valabila si interesanta pt cei care nu inteleg exact despre ce vorbesc... sper.
  vakulovski: si in texte, si in nume, e o legatura mare cu avangarda. esti pasionat de acea perioada?
  toma: da. toate curentele avangardiste in toate artele m-au interesat si ma intereseaza, de la inceputul secolului XX pana azi. desi cele mai clare imi sunt perioada interbelica si anii 60. ceea ce caut prin trimiterea si legatura cu aceste curente este formarea unui limbaj si sunet original. nu zic ca l-am gasit, dar inca il caut.
vakulovski: stiu ca esti impotriva unui mesaj social-politic in arta si esti f atras de poezia dadaista si sur-realista. esti impotriva unui mesaj care are legatura directa cu realitatea?
  toma: nu sunt impotriva mesajelor care au legatura directa cu realitatea, ci sunt impotriva celor care au de-a face cu realitatea politica. realitatea politica de la noi.
  vakulovski: si voi si The Mushroom Story ati avut o crestere spectaculoasa in 2007. ati muncit mai mult sau e o "intamplare"?
  toma: munca si noroc, in egala masura, cel putin la noi, iar la Mushroom Story... cred ca ei aveau o baza un pic mai veche, deci cresterea era oarecum de asteptat, cred.
  vakulovski: sunteti intr-un fel de fratie cu ei, de ce sunteti asa apropiati de "ciupercari"?
  toma: pt ca i-am placut de la prima auditie, ceea ce nu s-a intamplat cu nici o trupa din Cluj, cel putin pt mine au fost o revelatie, cunoscand scena din Cluj si tot ce a fost si ce este pana acuma si cumva din atitudinea lor de pe scena mi-am dat seama ca sunt genu’ de oameni cu care m-as imprieteni. 
  vakulovski: ce astepti de la 2008, sau nu astepti nimic si lasi pur si simplu lucrurile sa se intample?
  toma: in primul rand, conturarea mai puternica a unui stil propriu este obiectivul la care muncim acuma si dup-aia vin evident inregistrari, fie de demo sau (speram) de ceva mai mult si evident concertele in cat mai multe orase - metoda nr. 1 de promovare pt o formatie de genul nostru.

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net