Sighisoara Blues Festival

la editia a IV-a

Intre 14 si 16 februarie la sala “Mihai Eminescu” a Casei de Cultura a municipiului Sighisoara va avea loc cea de-a patra editie a Festivalului de Blues de la Sighisoara, care e deja un eveniment muzical foarte important, unicul festival de acest gen din Romania, prezentat, ca de obicei, de muzicianul Berti Barbera.

Sighisoara Blues Festival este un festival organizat anual, care aduna la Sighisoara nume sonore din lumea bluesului romanesc si international. Este o stare aparte care dureaza trei zile, pentru bucuria de a canta si deschiderea spre noi experiente si noi cunostinte muzicale extraordinare. A inceput in 2005 cu Vali Racila, Midnight Express, Crossroads, Alex Tomaselli Band, Blue Family, Quo Vadis, Bega Blues Band, Berti Barbera & Nicu Patoi, Nightlosers, recitaluri materializate intr-un dublu CD extraordinar, mai ales pentru calitatea actului artistic, dar si pentru mediul si atmosfera in care s-a trait. A doua editie a fost un real succes pentru organizatori si pentru formatii. Publicul a aplaudat, a cantat si a dansat in toate cele 3 zile ale festivalului, impreuna cu Harry Tavitian, T.O.N.E., Blue Family (Serbia), Baicea Blues Band, Raw Hide (Serbia), Crossroads, Chris Tofield Band (S.U.A), Blues Opened Version, Blues Company (Germania). A treia editie a Festivalului de Blues de la Sighisoara i-a avut ca invitati pe Vali Racila, Ferenczi Gyorgy (Ungaria), Hary Tavitian, Blues Cafee, Al Cook (Viena) si A. G. Weinberger. Si cea de-a doua, si cea de-a treia editie a festivalului au beneficiat de doua CD-uri extraordinare datorita revistei SUNETE, compliatia de la Sighisoara Blues Festival III inca putind fi gasita pe piata, impreuna cu ultimul numar al revistei Sunete, din decembrie 2007-ianuarie 2008.
Editia din acest an a festivalului se va desfasura tot pe parcursul a trei zile, pe 14, 15 si 16 februarie. Spectacolele vor incepe de la ora 19.30, cate doua recitaluri pe seara a cate 80 de minute cu pauza de 30 de minute intre concerte, pauza in cadrul careia in foaierul salii artistii invitati vor interactiona cu publicul prezent. Potrivit site-ului www.sighisoaraonline.com, la cea de-a patra editie a acestui eveniment va participa o singura formatie din Romania. Este vorba de Joanna & The Midnight Express, care va concerta in prima seara a festivalului. Tot in prima seara va sustine un recital Tatrai Tibor & Magyar Atom din Ungaria. In cea de-a doua seara vor fi prezenti pe scena Someday Baby din Ungaria si Sugar Blue din Statele Unite. De altfel, cea de-a treia seara va apartine in totalitate americanilor, fiind invitati sa concerteze Corey Harris, printre cei mai bine cotati din lume la acesta ora, si Dabbie Davis, una dintre putinele chitariste de blues. “Joanna and The Band” a fost prezenta multi ani pe scena cluburilor si a festivalurilor din Romania, sub aceasta denumire sau ca “Joanna and Midnight Express”. Componenta era aproape identica, Nicu Patoi fiind cel mai nou venit in trupa. Chiar daca Ioana Hartescu locuieste de trei ani in Quatar, muzicienii au pastrat legatura, ca prieteni, dar si ca artisti. Fiecare dintre ei s-a implicat in prestigioase proiecte in paralel: Nicu Patoi a cantat cu Stefan Banica si cu Berti Barbera, Adrian Tetrade a cantat cu Kappa, Monoid, Riff, Big Band Gaio, Old Timer Dixieland Band, Feronni Massimo Orchestra, Trans Expres, Jazzy Bones, Sarmalele Reci, Verbys, Royce, No Limit, We Together, Midnight Expres, R.A.K., Paula Seling, Bmg, A.G. Weinberger, Marcel Pavel, Compact, Adrian Berinde. Rares Totu a cantat in afara tarii, infiintand trupa Trans Express, devenita apoi Midnight Express. Sugar Blue este o formatie foarte populara in lume, condusa de extraordinarul Jimmie “Sugar Blue” Whiting, care canta la muzicuta de mic copil, primul sau disc fiind inregistrat in 1975, alaturi de doua nume de legenda: Brownie McGhee si Roosevelt Sykes. La sugestia faimosului pianist Memphis Slim, Sugar Blue se muta la Paris, unde ii cunoaste pe cei de la Rolling Stones. Impreuna cu Jagger & Co. participa la inregistrarea albumelor Some Girls, Emotional Rescue si Tattoo You si sustine mai multe concerte. A mai cantat cu Willie Dixon, Stan Getz, Frank Zappa, Bob Dylan si multi altii.

Sper ca v-am convins ca urmeaza o super editie a unui festival extraordinar de blues, prezentat de Berti Barbera, intre salut14 si 16 februarie, la Sighisoara.

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net