M-am facut muzician, nu vanzator”,

interviu cu Dan BYRON, realizat de Mihail VAKULOVSKI

 

 

- Byron, ai cintat multa vreme in formatii extraordinare si foarte cunoscute, ca URMA si KUMM, iar acum ai pornit pe un nou drum, formind trupa care-ti poarta numele – BYRON, cu care esti intr-un turneu de promovare a primului album – FORBIDDEN DRAMA. Cum de ati reusit atit de repede sa editati un album?
- Aparent ne-am miscat foarte repede, in realitate insa nu a fost chiar asa. Prima piesa pentru album a fost compusa in februarie 2006, ultima - in ianuarie 2007, iar in studio am stat din aprilie pana in septembrie, ceea ce nu e putin.

- Ca si in cazul trupelor precedente, la care ai fost vocalist, si BYRON se deosebeste in primul rind prin calitate. Ai putea sa faci un album comercial suta la suta, urmarind doar succesul imediat la publicul larg?
- Tehnic vorbind, as putea oricand, ar fi chiar interesant, un pariu cu mine insumi – „vand? nu vand?”. Insa din intamplare m-am facut muzician, nu vanzator.

- Cinti si la flaut, si la chitara, si la pian, compui muzica si texte, FORBIDDEN DRAMA e al optulea album cu tine... Ce-ti mai place sa faci in afara de muzica? Ce hobby-uri mai ai?
- In general, daca am timp liber - dorm, dar mi se mai intampla sa ma uit la vreun film sau sa citesc o carte. Cand lucram in studio aveam momente in care trebuia sa uit ce inregistrasem ca sa pot asculta apoi fara a fi influentat de obisnuinta; am descoperit atunci o metoda destul de buna de spalare a creierului – jocurile de PC.

- Apropo, cum (si cind) ai capatat numele de scena, BYRON?
- Porecla vine de la o alta trupa infiintata de mine in 1998, care se numea tot Byron. Dan Byron este de fapt o prescurtare a lui Dan de la Byron; „de la” a disparut in timp.

- La ce album la care ai muncit tii cel mai mult, in afara de ultimul, care de obicei e cel mai drag, fiind inca in febra crearii lui?
- Fiecare album mi-e drag in felul lui, poate cel mai apropiat ma simt de „Angels & Clowns” si de „Anger as a gift”, nu neaparat in ordinea asta.

- Am cautat site-ul trupei, dar nu l-am gasit (byronmusic.ro e in constructie. Asta e?). Cum vrei sa fie site-ul trupei BYRON? Ce vrei sa gasesti pe site-ul trupei preferate, ca admirator?
- Mai mult ca sigur in momentul publicarii acestui interviu site-ul va fi gata, acum este inca in probe.

- Cinti mai mult in limba engleza, asta cum se explica?
- Limba engleza se pliaza mult mai natural pe muzica rock, poate si pentru ca urechile noastre s-au obisnuit astfel. In plus, este o limba destul de folosita, deci iti ofera posibilitatea de a fi inteles de mai multa lume.

- Cum te-ai inteles cu membrii trupelor in care ai cintat? Te-ai gindit ca acum e foarte greu sa pleci din... BYRON? Cum ar suna o stire ca „Byron nu mai cinta-n Byron”?

- Ar suna haios. Cum m-am inteles cu membrii trupelor in care am mai cantat? Pai nu se vede? Excelent.

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net