Concert extraordinar ARCANA la Brasov, 19 aprilie, ora 19:30, la Reduta

Pe 19 aprilie trupa suedeza ARCANA va sustine la Brasov un concert de promovare al noului album: Raspail (Kalinkaland, 2008).

Componenta: Peter Bjärgö, Ann-Mari Thim, Stefan Eriksson, Ia Bjärgö, Mattias Borgh.

Despre trupa: «ARCANA nu este o trupa politica, insa sintem implicati si interesati de problemele legate de progresul facut impotriva poluarii naturii. Tintim catre o lume mai buna, cu mai putina poluare si cu o vedere catre viitor mai ecologista. Catre o lume mai binevoitoare, cu mai putine diferente de clasa si cu empatie fata de ce cei ce sufera. Vrem ca ai nostri copii sa aiba siguranta unei vieti traite cu aer curat de respirat».
Discografie: Dark Age of Reason [1996] /Lizabeth [1997] /Cantar de Procella [1997] /Isabel [1999] / The Last Embrace [2000] / Inner Pale Sun [2002] /Body Of Sin [2002] / The New Light [2004] / Le Serpent Rouge [2004] / Raspail [2008].
Stil muzical si alte influente: dark ambient, gothic,ethno, accoustic, lyrical, oriental-tribal, ambient medieval…

Concertul va incepe la orele 19:30, la Centrul Cultural Reduta, si va fi urmat de un After Party. Primul eveniment organizat de catre DonisArt si Kogaionon,concertul ARCANA vine sa umple un gol in promovarea evenimentelor de acest gen. „Ideea concertului s-a concretizat pentru ca am identificat o nevoie clara de evenimente culturale axate pe calitate, unicitate, profesionalism si respect; caracteristica din urma, atit fata de artisti, cit si mai ales fata de public! La fel, pentru ca avem o dorinta puternica de a aduce publicul romanesc si catre Brasov. Intentionam sa oferim cit mai multe evenimente de acest gen, aici, la Brasov. Tinem sa subliniem inca o data ca mergem pe ideea de calitate si respect fata de public!”, spun organizatorii evenimentului, care dupa concert va invita la Musik Cafe, la After Party.(str. Republicii Nr. 42). Pretul unui bilet la concert este de 55 de lei, iar intrarea la party este libera.

Mai multe informatii despre ARCANA puteti citi pe www.donisart.ro si www.kogaionon.com. Aici puteti gasi un interviu si un mesaj trimis de catre trupa fanilor din Romania.

 

ARCANA live inseamna mai mult emotii si atmosfera decat un simplu show live”,

interviu cu Peter & Cecilia Bjargo (ARCANA), realizat de Doru Atomei (Kogaionon)

- Peter, ti-a placut muzica medievala si cea renascentista, te-ai jucat la greu cu roleplay games... sa fie astea izvoarele din care ti-ai extras seva ARCANA? De unde si pana unde acest fel de muzica si de ce ARCANA? Are o muzicalitate anume acest termen.... 
 - Numele de ARCANA mi-a placut de la bun inceput, m-am gandit initial ca este un nume de femeie. ARCANA s-a nascut din dorinta mea de a transforma in muzica gandurile mele asupra perioadei medievale, asupra aurei romantice asociate acelor vremuri. DEAD CAN DANCE a avut o mare influenta, desigur, mai ales ca intotdeauna a fost una din trupele mele favorite. 
 - Raspail este un album de o frumusete aparte! De fapt, fiecare album ARCANA e altfel, nu poti sa le pui un scor. Care este insa albumul cel mai aproape de suflet pentru voi dintre toate?
 - Cecilia: Imi sunt dragi toate albumele, fiecare dintre ele in parte. "Dark age of Reason" are o semnificatie speciala ca pentru orice fan ARCANA, este primul album pe care l-am ascultat. "Raspail" este acum numarul unu pentru mine, in parte si datorita faptului ca am participat la realizarea lui mai mult decat la precedentul. Cred ca Peter a facut o treaba excelenta cu acest album. 
 - Peter: Cred ca raspunsul meu trebuie sa fie "Raspail". Fiecare album imi este aproape de suflet, pentru ca starile asociate sunt diferite si majoritatea lor sunt personale. 
 - Am ascultat acest album de aseara si pana acum de peste 30 de ori. De ce e atat de scurt? De ce atat de multe piese instrumentale? De ce n-ati abordat mai mult elementul ritmat, tribal? 
 - Toate albumele ARCANA sunt scurte si prefer sa le fac in continuare asa. Nu-mi plac albumele prea lungi, pentru ca devin obositoare. Cat despre piesele instrumentale, nu-mi par a fi multe; sunt doar 3 din 7. Aminteste-ti de "Le Serpent Rouge", pe care, exceptand doua piese, toate sunt instrumentale. Pe de alta parte, sunt multe trupe pe piata care abordeaza dimensiunea tribala; SEPHIROTH e cea mai buna, dupa parerea mea. N-am nici o intentie sa pasesc pe drumul asta. 
 - Care sunt asteptarile voastre de la acest album? 
 - Sper ca le va placea fanilor. Este primul album scos dupa trei ani si jumatate, multi chiar nici n-au realizat ca a mai fost un album dupa "Inner Pale Sun", asa ca pentru acestia este primul nostru album dupa sase ani;). Este un album care ar trebui sa-i bucure pe cei care au apreciat precedentele, pentru ca include elemente din intreaga istorie ARCANA. Mai mult, cred ca va cuceri un numar mai mare de persoane, pentru ca este un album "usor". 
 - Veti canta la Brasov. Ce ar trebui sa stie despre voi cei care vor veni? Poate ca unii va vor auzi pentru prima data... Cum arata si cum suna ARCANA live? Cat dureaza un show normal? E altfel decat in studio? Aveti zeci de instrumente... pe care le vor vedea acolo? Va fi partial playback? Conteaza imagistica pentru voi? La Leipzig am inteles ca ati facut un show excelent! Care va fi playlistul? 
 - ARCANA live inseamna mai mult emotii si atmosfera decat un simplu show live. Il avem pe Stefan la keyboard si cor, pe Ann-Mari si Cecilia la voce si instrumente diverse precum clopotei si finger cymbals, Mattias face partea de percutie, iar eu la voce plus ca mai cant la cateva instrumente. Cateodata folosim un fundal pe care Cecilia si Stefan l-au facut acum ceva ani, un fundal cu imagini din preajma orasului nostru de bastina alaturi de imagini cu ARCANA. In mod normal, folosim pentru atmosfera lumanari pe scena. Un concert obisnuit dureaza aproximativ o ora, dar totul depinde finalmente de starea noastra, de public si de alti factori. Trebuie sa avem multe fragmente de muzica inregistrata, este imposibil sa facem totul pe scena. Pentru ca asta ar insemna sa fim cam 20 de oameni. Asa ca unele piese suna ca pe album, altele insa nu... Depinde. Cat despre playlist, playlist-ul intotdeauna reprezinta o surpriza;) 

(varianta integrala a interviului – pe www.kogaionon.com, alte detalii - pe www.donisart.ro)

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net