Mihail VAKULOVSKI

Ce? Unde? Cind?

 

foto: m. vklvsk

            Rareori se intimpla ceva cu care ne putem mindri, o bucurie colectiva, nationala, care te face – ca individ - mai implinit, desi n-ai nici un merit pentru evenimentul in sine. In aceste situatii e ciudat si bizar ca aflam stirea din mass media internationala, pentru ca ai nostri tac milc, ca partizanii, cum zicea bunicu’. Sa fie oare un defect national, care a cuprins ambele maluri ale Prutului? Desi echipa Romaniei la gimnastica sau la canoe devine campioana mondiala sau olimpica, stirile din sport de la televiziunile romanesti incep inevitabil cu ce ghiul si-a mai cumparat Mutu, cu cine s-a mai cuplat Chivu si ce n-a mai zis Claudiu (Niculescu sau Raducanu), nici macar stiri sportive, nici macar stiri din fotbal, ci mai degraba mondene sau pur si simplu birfe. Despre adevaratul eveniment poate se spune ceva la sfirsit, in citeva secunde, poate ca... nu. In Japonia e premiera unei piese de Dumitru Crudu, in Viena – de-a Nicoletei Esinencu, Zdob si Zdub si Trigon sint intr-un super turneu prin Europa, iar stirea culturala a momentului in presa din R. Moldova e ca nu stiu ce cintareata chinuita cumplit de talent iubeste rozul la nebunie si ca si hirtia igienica din viloiu’ la care a parcat e roz. Cine-cine? Ce? Roz? Cool!
            Stirea: Pe 31 august-2 septembrie la Baku a avut loc a III-a Cupa a Natiunilor la „Ce? Unde? Cind?”, campionatul mondial intre echipele nationale, la care au participat cele mai puternice 21 de echipe nationale din lume: SUA, Israel, Canada, Azerbaijan (cu doua echipe), Turcmenia, Ucraina, Rusia, Belorusia, Moldova, Georgia, Lituania, Letonia, Estonia, Uzbekistan, Finlanda, Cehia, Germania, Bulgaria, Romania, Olanda si Marea Britanie. Cred ca toata lumea stie ce e „Ce? Unde? Cind?”, jocul intelectual televizat inventat si condus multa vreme de catre Vladimir Voroshilov, iar acum – de Andrei Kozlov, care a facut parte si din juriu, impreuna cu super vedeta Alexandr Druzi, iar intrebarile au fost citite de Boris Levin, alt jucator-vedeta.
Stirea-bomba: Echipa nationala a Moldovei a ocupat locul I la brain ring. Ce? Unde? Da, stiu ca va pare incredibil, dar e adevarat – echipa Rusiei si-a pastrat titlul la „Ce? Unde? Cind?”, iar foarte tinara echipa a Moldovei a cistigat locul I la brain ring la cea de-a III-a editie a Cupei Natiunilor la „Ce? Unde? Cind?”, brain ring fiind un „Ce? Unde? Cind?” in viteza, unde nu ai un minut de gindire la fiecare intrebare, ci cistiga echipa care raspunde – corect – mai repede, ai nostri dovedindu-se a fi chiar cei mai isteti, mai inteligenti si mai rapizi jucatori din lume. OK, si cei mai populari, pentru ca echipa Romaniei a fost cea mai zgomotoasa, sustinindu-i, evident, pe basarabeni. Cucerind locul cel mai rivnit de pe podiumul brain ringului, capitanul nostru, Grigore Alhazov, a devenit automat capitanul echipei lumii, pe care a ales-o tot el, care a jucat un „meci” demonstrativ cu super echipa tarii gazda, Azerbaijan, scoasa din concursul oficial „Ce? Unde? Cind?” de tinara si ambitioasa echipa a... Azerbaijanului, Azerbaijan II, intr-o lupta superspectaculoasa pe viata si pe moarte. De unde stiu toate astea? Am fost acolo, si nu ca ziarist, desi m-am folosit de legitimatia „Tiuk!” pentru a intra in Pecerskaia Larva din Kiev (in drum spre capitala Azerbaijanului, drum cu peripetii, fireste) si-n Turnul Fecioarei din Baku. Am facut parte din echipa nationala a Romaniei, alaturi de Marcel Spataru, Vasile Trotsiuc, Alexandru Fala, Olga Lopushanschi si Victoria Lopusanschi.
In concluzie, sa ne bucuram de aceasta victorie incredibila, dar meritata, a dream team-ului Moldovei, sa ne mindrim cu echipa noastra, sa le uram succes in continuare, sa-i felicitam, sa-i respectam si sa-i aplaudam pe eroii nostri:
Polina Meleca. Uraaa!
Maxim Cotsiuruba. Uraaa!
Constantin Belous. Uraaa!
Alexandra Bruter. Uraaa!
Olga Crupscaia. Uraaa!
Grigore Alhazov. Uraaa!
Multumim!

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net