Mitos MICLEUSANU

Cum n-am apucat sa devin om...
(fragment / destainuiri p.36-42 / caiete semnate L.)

 

1.

...Dupa un pumn in stomac si doi in gura, tata s-a prabusit! A scos un icnet scurt, dupa care mi-a ranjit pe neasteptate cu gingiile pline de sange si mi-a spus printre spume purpurii: “In sfarsit, manca-ti-as! In sfarsit ai devenit si tu barbat!”

(...a se scoate un ochi de bufnita moarta, a se inveli intr-o frunza de brusture culeasa de langa o fantana secata, a se pune la uscat frunza si ochiul intr-o punguta din piele de vipera, a se atarna la soare in prima zi de vara, a se extrage in prima zi de toamna, a se macina cu atentie. A se turna praful intr-un pahar cu vin rosu pe care il va bea fara sa stie cel atins de meteahna bauturii.)


2.

Nebunia s-a declansat cu multa vreme in urma, imi amintesc in special o noapte de vara, cand mama asculta printre lacrimi Janis Joplin, iar eu si sora-mea eram pe atipite. Tata a dat buzna in casa, plin de noroi, era trei sau patru dimineata, mirosea a caine mort stropit cu otet, avea in mana o banda de magnetofon unsuroasa, a intrat si a pocnit-o pe mama cu banda direct in cap, dupa care a urlat de s-au aprins luminile in blocul de peste drum: “Scoate in pizda ma-tii cacatul asta de muzica, baga si tu niste modertoki ca te omor, manca-mi-ai jegu de bagaboanda si curva ce esti!”

(...a se ingropa un fluture alb langa un cires uscat, a se scrijeli pe cires numele celui atins de meteahna bauturii, a se lua un melc si a se lipi de numele scrijelit, daca melcul se tine, a se dezgropa fluturele si a se inghiti, daca melcul nu se tine, a se face o crestatura sub numele scrijelit si a se gasi o rama cu semn de ruptura. A se taia rama in 12 parti si a se inghiti prima si ultima parte. Peste trei zile si trei nopti, a se scuipa in paharul cu vin rosu al celui atins de meteahna bauturii.)


3.

De regula izbucneam in plans cu totii. Mama de suferinta, sora-mea de frica, iar eu de neputinta. Eram intr-a patra, sau intr-a cincea... nu prea aveam cum... Mama o incasa prima, eu ma bagam, dar ma cam imprastia prin casa, noroc ca aveam tapet rosu peste tot, pentru neamuri si oaspeti. Sora-mea se ascundea sub pat...


(...a se gasi o scarnavie alba de caine, a se lasa la uscat in podul casei pana impietreste, a se macina pana iese un praf ca faina, a se picura in praf doispe picaturi de sange de veverita, a se amesteca cu o pana de corb pana se face o pasta rozalie. A se unge cu pasta fundul paharului in care apoi se va turna vinul pentru cel lovit de meteahna bauturii.)


4.

Un vecin, macelar vanjos, s-a bagat odata pentru noi... S-a ales cu o fractura si cativa dinti scosi, dupa care tata a locuit la el o vreme, incercand sa-l imbuneze. Se uitau impreuna la filme porno, ala avea niste casete vehases rapanoase cu nemtoaice transpirate la treaba. Uneori, tata mai venea sa manance, o labuia pe mama, ea chicotea, niciodata n-am inteles relatia lor...

(...a se gasi trei masele de magar mort, a se pune la fiert doispe ore, a se scoate maselele si a se ascunde in perna celui lovit de meteahna bauturii, a se turna fiertura de masele intr-o sticla, a se ingropa sticla langa mormantul unui preot. Peste trei zile si trei nopti a se arunca perna cu masele, apoi a se dezgropa sticla si a se picura trei picaturi in paharul celui lovit de meteahna bauturii.)


5.

Pe sora-mea o iubea mai mult, clar... O dezmierda, ii aducea cadouri, ea inflorea de fericire, o invartea pe langa tavan, vara, afara, o arunca la doi, trei metri in sus, ea tipa de fericire. Daca ma intristam, asteptand ceva de la el, primeam cate un bobarnac peste nas de-mi dadea sangele, apoi dementul radea si-mi spunea ca sangele nescos se impute.

(...a se lua pantoful unui schiop si trei nasturi de la un orb. Un nasture a se inghiti, al doilea a se arunca intr-o fantana iar al treilea a se ascunde in pantoful schiopului. A se pune pantoful in cusca unui caine. Daca va scoate pantoful din cusca fara sa cada nasturele, a se inveli nasturele intr-o scrisoare de dragoste si a se ascunde intr-o scorbura, daca va scoate pantoful fara nasture, a se lovi cainele peste bot cu o urzica vesteda. Daca va chelalai, a se ascunde urzica sub butoiul de unde bea cel lovit de meteahna bauturii.)


6.

Scriam mult, in penumbra, poezii macabre cu lebede spanzurate prin castele fara podele. Iluminismul mi-a dat o vreme tarcoale, am tot studiat inutilitati necesare, dar m-am lasat. Cand am ales sportul, tata s-a cam ofticat, am simtit asta. Pipaind viitorul in imaginatia lui murata, mi-a spus: “Fara box. Si fara haltere. Baga si tu ceva acolo, mai usurel… Niste fotbal, tenis, trambulina, sah…” Am pufnit fara sa vreau, dupa care l-am intrebat: “Poate niste balet sau bowling?” Stiam ca o sa-mi iau un pumn in fata, dar nu m-am abtinut. Era prea fricos, ca toate brutele... Mi-a mai zburat un dinte, apoi bineinteles, m-a ingrijit si mi-a dat sfaturi de supravietuire prin subordonare.

(...a se smulge trei fire de par de la trei femei care au cate un fecior de trei ani. A se face cate un nod pe fiecare fir de par si a se baga firele intr-un ulcior cu lapte de catea. A se lasa laptele la inchegat, apoi a se turna in ulcior un pahar cu sange de liliac. A se amesteca bine, apoi a se unge cu acest amestec trei dintre picioarele scaunului pe care se aseaza cel atins de meteahna bauturii. Al patrulea picior a se baga in paharul din care va bea peste trei ore cel atins de meteahna bauturii.)


7.

Cariera mea de subordonat a murit odata cu intrarea in sala de box. Cand m-au vazut, au pufnit in ras cu solidaritate, am simtit asta, mai ales din partea viitorului meu antrenor care mi-a spus: “Ce cauti tataie acilea, nu cumparam nimic!” Am vrut sa ies, dar m-a strans de mana, nu m-a lasat, tin minte cum ii straluceau ochii, ceilalti s-au intors la treaba tacuti.

(...a se prinde un soricel viu, a se baga intr-o cana ruginita cu menstra. A se acoprei cana cu o oglinda cu doua fete. A se pune cana la fiert pana totul se face o spuma cu cocolosi. A se aduna spuma si a se picura zece picaturi in paharul cu vin al celui atins de meteahna bauturii.)


8.

A devenit cel mai bun prieten, cu toata diferenta de ani, mi-a destainuit niste amintiri crude, m-am relaxat in scurt timp, dar nu m-a protejat. Avea o vorba: “Decat la parnaie, mai bine la nea Nae!” Asa il chema. A murit de cancer doi ani mai tarziu. N-am plans atunci, m-a apucat peste o saptamana.
(...a se lua o potcoava pierduta si a se scrijeli pe ea numele celui atins de meteahna bauturii. A se arunca potcoava intr-un stejar pana se va opri intr-o creanga. A se lua un mar alb si a se arunca intr-un armasar negru. Daca armasarul se va speria, se va culege potcoava din stejar si i se va prinde pe copita cea mai roasa. Daca va sta cuminte se va lasa potcoava in copac, dar se va lua marul alb si se va intepa cu un ac tiganesc. Daca intepatura se va intuneca, marul se va da la un purcel de trei saptamani. Daca nu, se va inmuia marul in balega armasarului negru si apoi se vor stoarce cateva picaturi din mar in paharul celui atins de meteahna bauturii.)


9.

Tata cam scrasnea, nu s-a calmat deloc. Luam cate un pumn regulat, mama nu se mai baga, ii tragea cu paharelu’ de dimineata... Daca dormea acasa. M-am lasat de scoala intr-o zi, cand sora-mea si-a adunat niste hainute, mi-a soptit adio, si s-a strecurat afara tiptil, pe langa tata care dormea langa usa larg deschisa. Nu stiu de ce n-am fugit dupa ea, oricum nu regret... M-am uitat pe geam. Am vazut o volga demarand. Atat.

(...a se astepta sa adoarma strans cel atins de meteahna bauturii si a se indesa in inima lui o andrea inrosita pe foc pana isi va da duhul. A se ingropa scrisorile celui lovit de meteahna bauturii, a se ingropa hainele celui atins de meteahna bauturii, a se ingropa incaltarile celui atins de meteahna bauturii, a se ingropa fotografiile celui atins de meteahna bauturii, a se pleca si a nu se mai intoarce.)


10.

Mama s-a aruncat peste balcon peste doua saptamani. S-a intamplat cu juma’ de ora inainte sa ma intorc de la antrenament. Era plin de lume. Salvarea, politia cu masuratorile... Tata plangea. Cand m-a vazut s-a intunecat la fata, a inceput sa urle: “Tu! Tu! Din cauza ta, animal blestemat fara suflet si fara mila! Tu esti de vina, numai tu!” Venea spre mine, lumea a inmarmurit. Politia, culmea, nu s-a bagat... Pe moment. Dupa un pumn in stomac si doi in gura, tata s-a prabusit! A scos un icnet scurt, dupa care mi-a ranjit cu gingiile pline de sange si mi-a spus printre spume purpurii: “In sfarsit, manca-ti-as! In sfarsit ai devenit si tu barbat!” Atunci am devenit barbat, dar om n-am mai apucat sa devin.

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net