Mihail VAKULOVSKI

Implant Pentru Refuz, Monolith
Magic World, 2007

 

Noul album al rockerilor timisoreni de la IMPLANT PENTRU REFUZ, „Monolith”, este un album cu totul deosebit, asa cum e si formatia, de altfel – unica in peisajul muzical românesc. Un album construit ca o carte, foarte, foarte bine gindit, de la coperta (autor: Ovidiu Tzutzu) la inregistrari si, bineinteles, la muzica si texte.

„Monolith”, a carui “ars poetica” e piesa “Rezistenta continua”, a fost minutios pregatit si foarte bine promovat, prin concerte si prin videoclipul la piesa SIDEF (dedicat), care a aparut inaintea albumului, pe un CD aparte, videoclip care intra si pe PRESSKIT-ul albumului si pe care-l puteti vedea si aici: http://www.youtube.com/watch?v=JrocQN3-VcM.

„Monolith” contine 11 piese si 10 tatuaje verbale, adica... soapte care leaga piesele una de alta, asa cum un personaj dintr-o carte de proza scurta ar lega prozele intre ele sarind din una in alta si construind astfel o carte mult mai unitara si mai bine legata. Iar invitatii se muleaza perfect pe albumul IPR, desi n-ai zice, inainte de a asculta albumul, ei venind din stiluri diferite: Cristina paduraru si Petrica Ionutescu de la Blazzaj cinta in piesa "Apus", Vlad Dobrescu de la CTC – in "3.80", Andrei Racol de la Haos – in Solitor si… corul de copii din Floresti, Timisoara cinta Tribut, incheind astfel un album care oricum te punea pe ginduri. X, prima piesa de pe Monolith, mi-a amintit de acele limbi de foc din poezia avangardista a lui Maiakovski, iar ca muzicalitate – de rafalele de Kalashnikov marca Subscribe. O piesa in care aflam ca IPR “vrea(u) mai mult” si ne convingem imediat ca „Monolith” e, intr-adevar, mai mult decit ce s-a facut pina acum in muzica româneasca. Un super album hardcore, cu elemente de rap-metal si punk; muzica si texte adevarate, de atitudine, implicate social, care indeamna la gindire si la actiune si care te umplu de energie. O trupa culta, care foloseste cuvinte poate prea complicate uneori, cuvinte si idei care n-au cum sa prinda imediat, chiar dupa prima auditie; poftim doua versuri alaturate dintr-o piesa IPR: “prezinti teorii pe un ton persuasiv / si-n mintile noastre lucrezi coroziv!”… Dar daca ne amintim ca nici muzica IPR nu e “pentru toata lumea”, ne linistim subit (ma uitam la ei la concertul de la Stufstock, transmis in direct la televizor, si ma gindeam ce zic bunicii lui Vita despre nepotelul lor). Ascultind albumul, iti amintesti de concertele formatiei IMPLANT PENTRU REFUZ, concerte extraordinare, concerte incredibile, deosebit de impresionante, concerte pe care nu le poti uita. Cine n-a ascultat niciodata live IMPLANT PENTRU REFUZ se poate astepta la mari surprize. La concertele IMPLANT PENTRU REFUZ e un show total. Normal ca m-am intrebat care e secretul, K zicea ca ies asa bine concertele lor in primul rind pentru ca-s multi. Da, sint doi vocalisti – VITA si BULBUC (+ OCHELARI, in piesele rap-metal) - care traiesc pe scena si nu-ti permit sa fii pasiv, si ceilalti membri ai formatiei avind o prezenta scenica deosebita: FREAKY si MESHU la ghitare, PUPILU la bass si TZAVA la tobe. VITA si BULBUC rup orice granita dintre cei de pe scena si cei de linga scena, intra in public, cinta impreuna cu ei, lasa microfonul publicului, creeaza o atmosfera cum nu s-a mai vazut la un concert cu trupe românesti. Nu ratati concertele IMPLANT PENTRU REFUZ si cumparati „Monolith”, un album care n-ar trebui sa va lipseasca.

Site-uri Implant Pentru Refuz:
www.implantpentrurefuz.com
www.myspace.com/implantpentrurefuzband

În urmatorul document Tiuk! puteti citi textele de pe „Monolith”.

Auditie si lectura utila!

Redactia: Mihail & Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net