FANFEST de la mic

Alexandru VAKULOVSKI

A patra editie FanFest – Romania nu gusta cianura!

S-a terminat cea mai reusita editie a FanFest-ului de la Rosia Montana

 

 

la mare (foto: M. Vklvsk)

A patra editie a festivalului FanFest, de pe platoul Jig-Vaidoaia de la Rosia Montana, a fost, probabil, cea mai reusita. Desi organizatorii au avut mai multe bete in roate (in prima zi a festivalului firma care monta scena si-a terminat treaba abia dupa trei ore de cand trebuia sa inceapa concertele; primaria comunei, dupa ce a vazut ca ar fi imposibil sa taxeze corturile, caci spatiul e prea mare, a gasit alta solutie, sa ia „taxa de parcare” pentru masini, parcarea fiind teritoriul de la capatul platoului…).

In prima zi a festivalului, clujenii de la Mauser au urcat pe scena, desi de prezenta lor la festival s-a aflat doar cu cateva zile inainte. Toma a aparut intr-o costumatie „de razboi” si dupa ce au starnit spectatorii cu „Fantoma Imperiului”, i-a chemat pe scena pe Kornuletz si Norbi de la The Mushroom Story – punctul culminant al concertului Mauser, ceea ce a facut ca o parte mare din spectatori sa-i cheme pe scena pe The Mooshroom Story, care nu au fost insa prezenti la festival cu toata trupa. Kumm au dat o lectie de profesionalism, aratand ca se poate ca o trupa din Romania sa sune la fel ca cele din afara. Dupa aproximativ 20 de minute in care au facut proba de sunet – lumina de pe scena s-a stins, asa ca nimeni nu stia daca artistii au renuntat la concert, daca urmeaza altcineva… Doar ca asta a facut parte din show, trupa incepandu-si imediat, in forta, concertul. In prima zi au mai cantat Rock House, tinerii funk-eri de la The Others, a revenit trupa de rock psihedelic Survolaj, Slang si Butterflies in my stomach.

A doua zi de festival, 25 august, a inceput la scena cu Iordache, eleganti si inspirati ca de obicei. Au urmat bucurestenii de la Bucium, BIO (din care fac parte Horea Crisovan si Freaky de la IPR), Travka a mai uimit inca o data – aratand ca exista exceptii, ca o trupa din provincie poate fi in topul rock romanesc, IPR a facut ca platoul sa sara in aer, Altar, ca de obicei, a starnit publicul sa cante, iar Sensor, Dutevino si Blanoz au inchis seara.

Duminica a inceput iarasi cu Utu Pascu pe scena, de data aceasta cu BAU. Au urmat Grimus (care au facut un featuring cu Nick Fagadar), Tep Zepi, Luna Amara, A. G. Weinberger, Blazzaj, Mara & ZUM. Luna Amara a oferit unul din concertele lor cele mai „grele”, Blazzaj, desi au cantat piese mai vechi – a facut publicul sa danseze si sa sara in pace, fara pogo brutal. Mara a aparut ca „umbra” proiectata, cantand in spatele scenei la ultima piesa Blazzaj, urmand sa incheie seara cu ZUM. Ea a fost eleganta si simpatica, cu o caciula pufoasa din Bulgaria, a mers la un moment dat pana in mijlocul publicului.

O noutate pentru FanFest a fost cortul de muzica Goa. Au mai fost Cortul de Teatru si Literatura, Cortul de proiectii si prezentari, Cortul Electro. Si artistii de arta urbana au fost prezenti, ca de obicei. O surpriza placuta a fost venirea lui Saddo (The Playground), care se mutase la Bucuresti. Din acelasi grup a venit si Kiddiez, ca sa nu rateze intalnirea cu prietenul sau – cu care au desenat aproape non-stop la festival.

 Editia a patra a FanFest-ului, a avut un public bine informat, ecologist, practic nu au venit oameni ce nu stiau ce se intampla, ce cauta acolo. Protectia de la festival a fost una cu bun-simt, spre deosebire de alte evenimente, unde jandarmii parca asteapta sa sara o „scanteie” ca sa porneasca ei „focul”. Trebuie sa multumim si voluntarilor, care au muncit din greu ca sa asigure atat curatenia (multi adunau mucurile de tigara chiar si in buzunare), cat si mersul bun al evenimentelor. Radio Alternativ a oferit un program atat pentru cei prezenti pe platou, cat si pentru cei care nu au reusit sa ajunga la Rosia Montana.

O Romanie verde, curata, ca loc exelent pentru turism, fara cianura si poluare – asta e o parte a mesajul FanFestului. Festivalul s-a terminat pe 27 august, cu un bine-meritat after-party al voluntarilor si organizatorilor. Desi anul acesta nu au fost prezenti artisti hip-hop, se pare ca FanFest-ul a avut cea mai reusita editie. FanFest-ul se va repeta, cu siguranta, si anul viitor.

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net