Mihail VAKULOVSKI

Jurnal de PENINSULA

 

 

28 iulie, PENINSULA, Tg Mures
cit am lipsit de la Zile si Nopti s-au mai facut ceva schimbari, in locul meu acum e un aparat de aer conditionat, am alt birou, in alta camera, Bogdan a ramas fara comp, iar la compu’ lui e noul inlocuitor al lui Rodomir, care acum tre sa se ocupe de Cupa Horeca la fotbal, unde in anul trecut Marian si-a rupt piciorul. sa fiu in locul lui as desfiinta acest turneu, pe care el il organizeaza, el patimeste de pe urma lui... mi-am scris textele, am adunat programele, corectat-redactat si

iata-ma la festivalul PENINSULA/felSZIGET, de ieri. ma oftic ca am pierdut trupe pe care vroiam sa le vad (ALTAR, KUMM, ALTERNOSFERA si PARAZITII, pe care i-am mai vazut, si nu o data!, nu insa si pe GUERRILLAS, SARMALELE RECI, THE MUSHROOM STORY, GOGOL BORDELLO, SHUKAR COLECTIV, SUIE PAPARUDE; mai mergeau si Phoenix, Vita de Vie, Vama si Grimus; si asta doar din ce stiu, poate c-o fi fost si vreo trupa straina k lumea, ca ai de unde alege), dar ma bucur ca a fost posibil, tot datorita lui Marian, sa nu pierd totul.

e foarte misto peninsula, complexul, adica, care chiar e pe o peninsula, are de toate – si loc pentru concerte, iata, la PENINSULA sint patru scene care nu se incaleca, terenuri de sport, piscina..., organizatorii festivalului folosind perfect locul. vroiam sa-i vad pe cei de la THEATRE OF TRAGEDY si as fi venit si doar pentru ei. au fost OK, au cintat exact ce stiam, dar nu se prea compara cu ce si cum a fost la ARTMANIA – n-am fost la B’STIVAL, unde au cintat Marilyn Manson, Alice Cooper, Wu Tang Klan, dar cred ca n-a fost, totusi, mai misto decit la ARTMANIA. in fine, nici nu e normal sa compari THEATRE OF TRAGEDY cu ANATHEMA, sint stiluri cu totul diferite, dar eu vorbesc acum si de atmosfera de la festivaluri, si de prezenta scenica, si de carisma artistilor, toate astea care te conving ca un concert live e mai mult decit un album ascultat pe un CD sau DVD. instrumentarul la THEATRE OF TRAGEDY a fost foarte misto (i-a placut si lu’ K, pentru care trupele de rock gothic sint „la fel”), iar combinatia dintre vocea masculina, death-grunt, si vocea clean feminina iti mingiie sufletul si-ti alunga oboseala. plimbindu-ma printre standuri m-am mai oprit la NEVERGREEN (sirbi tari „ca moartea”) si SLANG, bucuresteni care mi-au amintit de brasovenii de la THE OTHERS, mai ales datorita vocalistelor funky.

azi vreau sa vad IMPLANT PENTRU REFUZ si BLAZZAJ, ceva din OCS si IRIS si sper sa dau de vreo trupa tare dintre cele straine, iar miine tre sa plecam, asa ca vom sta la LUNA AMARA si pa, PENINSULA. ma oftic ca nu putem sa-i mai vedem o data pe ZDOB SI ZDUB, dar concertul lor se termina la 2 noaptea si peste citeva ore va trebui sa fim la serviciu, in alt oras.

a, in ziua dintre Grecia si Peninsula, pe linga munca, am reusit s-o ascultam si pe Ana (chiar mi-a placut!) si sa vad si filmul lui Cristian Nemescu, CALIFORNIA DREAMIN’ (nesfirsit); in sfirsit un film romanesc pe care-l pot recomanda prietenilor (va fi si aici, duminica, la 17,00, azi e Apocalypto de Mel Gibson). nu-l pierdeti, prieteni, e un film foarte bun, care are tot ce-i trebuie: subiect ca lumea, cules din realitate, de altfel, scenariu-text foarte bun, credibilitate bazata pe existentialism & realism adevarat, actori care-si joaca perfect rolul, un regizor super profesionist care, pe linga planul de baza mai lipeste o linie de subiect, fara culori - alb-negru, plus intertextul episodic, dar permanent, cu trecutul, regizor care, din pacate, nu va mai face – pentru noi - nici un film, el fiind tinarul din taxi omorit de englezul-egiptean care a intrat in ei, pe rosu, si care se pare ca a scapat fara nici o problema, ca si calaul (american) lui Teo Peter, de altfel. la noi – tragedii, la ei – teatru.

29 iulie, PENINSULA, Tg Mures
ieri am intrat doar pentru 10 min. in piscina, ca am avut ce alege, ce vedea, concert dupa concert, trupa dupa trupa. mi-a placut foarte, foarte tare IMPLANT PENTRU REFUZ, chiar mai tare decit THEATRE OF TRAGEDY, serios. ar trebui sa le gasesc textele (poate chiar pt rubrica aia din Tiuk! cu versurile unui album recent); asa, ascultate, par bune, bine scrise, cu efect clar la public, directe, exacte si cu sclipiri de poezie mare („esti binevenit, aici ai sa mori”). pe OMUL CU SOBOLANI am intrat pe net, ne-am mai plimbat in jurul scenei. oricum, au fost ceva mai in forma decit la concertul de la Brasov, si au si vorbit. dupa piesa aia noua cu „de ce e de vina saraca oaie / ca ciobanul n-are coaie” Dan si-a cerut scuze „c-am folosit cuvinte urite ca Voltaj”:)). si cei de la IRIS au fost mai buni ca de obicei si asta s-a simtit si pe scena, si in public, un public mult mai blazat (dar si mai numeros, normal), totusi, decit cei implantati cu REFUZ, super activi, desi era foarte, foarte cald cind a cintat IPR, pe un soare f. puternic, nu pe luna plina, ca IRIS. apoi am fugit la scena Zakuska, pentru BLAZZAJ („toti zic ca eu trebuie trebuie trebuie, / dar eu sint la pensie, la pensie la pensie”). cu citeva ore in urma Vita, vocalistul de la IMPLANT PENTRU REFUZ si BLAZZAJ, era alt om, acum era alt Vita si nu ma refer la coada taiata intre concerte. la IMPLANT PENTRU REFUZ era un Vita revolutionar, revoltat, bataios, care cerea atitudine si reactie la ce ni se intimpla; acum, la BLAZZAJ, e un Vita calm, ironic, care mai mult observa si arata „cu degetul”, mie imi plac ambele variante. si Utu, chitaristul, a mai cintat la Peninsula, doar ca ieri, ieri cu KUMM, azi cu BLAZZAJ si mai cinta si-n IORDACHE, si inca in vreo 3-4 formatii, e mereu pe drumuri, mereu intre concerte. oare ce s-ar fi intimplat daca ar fi trebuit sa cinte in acelasi timp, pe scene diferite, normal, la acelasi festival, IMPLANT PENTRU REFUZ, KUMM si BLAZZAJ? la ce concert s-ar fi dus Vita? Utu? eu? cel mai usor mi-ar fi fost, totusi, mie, as fi umblat probabil de la o scena la alta ca sa prind cite ceva din fiecare trupa, pe sistemul „telecomanda”, poate ca alergam cu Vita si Utu de la o formatie la alta, ne luam penru asta cite o motocicleta sau un ATV si faceam si o intrecere. cine ajunge ultimul la cealalta scena sare la bongee-jumping...

30, Bv
dupa LUNA AMARA l-am luat pe Mihnea si am gonit spre Brasov, unde am ajuns abia la 22. as fi vrut sa vad si THE EXPLOITED, si ZDOB SI ZDUB, si cum suna aia de la LGT, dar treaba e treaba, nu e lup si nu fuge in padure.
in concluzie, PENINSULA/felSZIGET e un festival super, merita toata atentia, din toate punctele de vedere, in primul rind datorita trupelor invitate, dar si locatia e beton si are de toate. ce urmeaza vara asta? pai STUFSTOCK si FANFEST.

Redactia: Mihail. & Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas,
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net