Interviu cu Robert Westerholt si Jeroen van Veen de la Within Temptation,

realizat de Carmina TRAMBITAS & Mihail VAKULOVSKI

 

"Odata cu trecerea timpului inveti sa fii inspirat, sa te bucuri de viata, sa te uiti in jur, sa meditezi la ceea ce ti se intimpla"

- Sinteti considerati de presa romaneasca drept capul de afis al festivalului. Ce inseamna asta pentru voi, fiindca e vorba de un festival la care participa trupe foarte mari, cum e ANATHEMA, de exemplu?

- Pentru noi asta inseamna, bineinteles, foarte mult. E clar, deci, ca oamenii asteapta mult de la noi. Absolut evident.

- Sinteti una din cele mai bine vindute trupe olandeze (1,2 milioane de albume). Ce parere aveti despre piratarea muzicii de pe net? Ce rol are internetul pentru voi ca artisti?

- Este, intr-adevar, o discutie dificila, pentru ca a pirata este rau, dar poti vedea aici si partea de promovare, ceea ce este bine. Deci, putem vedea doua fatete ale acestei probleme.
Aspectul dificil este ca asta da nastere la o serie de consecinte: casa de discuri nu scoate bani din asta, iar trupele noi nu pot face investitii si nu se pot dezvolta, ceea ce e un element distructiv. Si practic nu putem face nimic impotriva acestui fenomen. Asta e problema. Dar, pe de alta parte, poti vedea internetul ca pe ceva care aduce mari avantaje trupelor, popularizind muzica lor, trupa putind deveni faimoasa datorita internetului. Datorita internetului ai un feed-back imediat de la public, ceea ce te ajuta sa perfectionezi piesele. Internetul te ajuta sa fii mereu in actiune.

- Ati spus ca muzica voastra se potriveste foarte bine cu atmosfera din Romania. Ce aveati in vedere?

- Da-da. Cred ca e o fata intunecat-romantica a Romaniei care este prezenta si in muzica noastra. Parca se simte ceva in atmosfera, cum ar fi istoria, povestile de dragoste, naturaletea. E in acelasi timp frumos si periculos, ca o padure, ceea ce e excitant, te tine in priza. Muzica noastre are aceleasi deschideri, aceleasi caracteristici, place si e romantica aproximativ in acelasi fel cu atmosfera din Romania. E un pic ciudata, te lasa oarecum confuz.

- Care este prima impresie vie despre Romania?

- Pentru mine este mai frumoasa decit ma asteptam. Este intr-adevar ceva de care chiar te indragostesti, asta incluzind toate semnificatiile care deriva din asta. Iar Sibiul este chiar dragut: cladiri vechi si triste, indurerate, dar pline de cultura si o natura frumoasa. Simt ca oamenii pe care i-am intilnit aici sint buni si amabili. Chiar ma simt bine aici.
Simt ca oamenii sint din ce in ce mai liberi, lucrurile se indreapta si deja merg bine.

- Ce inseamna concertele pentru voi? Cum vi le alegeti? De ce ati ales acest concert si nu altul?

- Intotdeauna poate exista un altul, dar il alegi pe acela care crezi ca iti poate aduce mai mult succes. De fapt tu nu stii exact care e povestea, istoria alegerii unui concert, pentru ca totul este practic pregatit de impresarii tai. Dar ceea ce este cert e ca ceea ce vom face astazi va fi ceva unic. Nu avem concerte ca acesta in fiecare zi, adica in locatii atit de frumoase si pentru prima data in Romania. Pentru noi acest concert este ceva cu totul special.

- Cum va faceti piesele? De la ce porniti - de la text sau de la muzica? Ce e mai important pentru voi cind incepeti o piesa?

- Intotdeauna de la muzica. Este intotdeauna un sentiment magic inceperea unei piese noi. Asta e straniu in muzica. Incepi si incerci ceva si uneori ai sentimente bune, simti energia, iar alte dati parca nu ai inspiratie, nu-ti iese. E greu sa descrii asta. Cel mai important este sa inveti, pentru ca odata cu trecerea timpului inveti sa fii inspirat, sa te bucuri de viata, sa te uiti in jur, sa meditezi la ceea ce ti se intimpla. Daca vei sta toata ziua in camera ta s-ar putea sa nu ai inspiratie, de fapt nu vei avea niciodata o inspiratie pozitiva.

- Ce trupe va plac foarte tare? Ce ascultati in timpul liber, sa zicem - ce ati ascultat in drum spre Artmania, festivalul de la Sibiu?

- N-am ascultat muzica pe drum, pentru ca mi-am uitat MP3 Player-ul acasa. Eram in avion cind mi-am dat seama de asta si am zis: "O, nu! Nu se poate!" Cumva este bine ca poti avea un MP3 Player si poti asculta tot timpul muzica pe care ti-o alegi. In trupa noastra fiecare asculta stiluri diferite de muzica, trupe diferite. Asa ca e dificil sa spunem ce ascultam noi ca trupa. Eu, de exemplu, de obicei prefer sa ascult quitar rock, cum ar fi, de exemplu, John Mayer, muzica soft, opera si heavy metal.
Eu ascult cam aceleasi genuri, dar imi place si Metallica, si Bob Marley, dar si unele cintece ale Madonei si sint fascinat de perioada grunge.

- Cintati in aceeasi seara – pe aceeasi scena – cu alta trupa olandeza -The Gathering. Ce ne puteti spune despre aceasta trupa, chiar inainte de concertul lor, care va incepe peste citeva ore, ca si al vostru, de altfel?

- (fluiera) Cred ca este o trupa deja cu istorie. Cind au inceput, erau unici in ceea ce faceau, ei intotdeauna au fost originali. Intotdeauna au schimbat ceva in stilul lor. Este o trupa foarte interesanta, care experimenteaza mereu si reuseste sa aleaga varianta cea mai buna. Ii cunoastem si va asiguram ca toti membrii trupei sint foarte prietenosi si amabili ca oameni.
Trebuie sa ii ascultam pentru sunetul si stilul lor si pentru ceea ce sint ca oameni.

- Multumim. Concert fain!

- Multumim si noi. Speram sa va simtiti bine la concertul din seara aceasta.

(16 iunie 2007, Sibiu, inainte de concert)

Redactia: Mihail. Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas,
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net