Chisinau - unul dintre putinele orase mari in care se poate respira”,

Mihail VAKULOVSKI in dialog cu Vali RAUCA de la GRIMUS 

 

 

 

- Am auzit ca cei care au fost la concertul vostru de la Chisinau au fost placut surprinsi de munca voastra. Voua cum v-a parut acest prim concert al vostru de la Chisinau?
- Pentru noi a fost o experienta deosebita. Publicul a simtit muzica noastra, desi o auzea in premiera, si a fost entuziast. A si cintat cu noi refrenul unei piese in limba romana care se numeste "Pierdut". Ne-am simtit excelent... Conditiile de concert au fost foarte bune, organizatorii ne-au asigurat toate conditiile.
- Ce va amintiti din calatoria de peste Prut? De la concert, de pe drum, cum v-a parut Chisinaul?

- Prima impresie a fost una destul de sinistra, incepind de la granita, unde atmosfera a devenit mai apasatoare prin prezenta vamesilor cu chipiuri pe stil moscovit, care nu intelegeau de ce ducem cu noi atitea instrumente... Pina la urma s-au induplecat si am trecut granita. A urmat un drum de vreo trei ore pe timp de noapte pe sosele nemarcate si indicatoare inexistente. Totul s-a schimbat cind am ajuns in Chisinau, de care am fost placut impresionati de la prima vedere, un oras al contrastelor, cu strazi foarte largi si mult spatiu verde, unul dintre putinele orase mari in care se poate respira. Capul de afis al concertului la care am fost invitati a fost o trupa din Sankt Petersburg -- "Stigmata" - foarte apreciata in Rusia. Membrii ei ne-au marturisit ca i-a impresionat glasul vocalului nostru Bogdan.
- Cum ati ales denumirea trupei – GRIMUS? Cine dintre voi e fan Salman Rushdie?

- Numele trupei a fost ales dupa prima carte a scriitorului indian, ne-a placut pentru ca este o fantezie in care imaginatia nu este ingradita, dar ne-a atras si rezonanta numelui, care ar putea foarte bine sa fie si numele unui circ in care ne refugiem cind realitatea este insuportabila. Trebuie sa subliniem aici ca nu avem nici o legatura cu conceptiile politice ale lui Salman Rushdie, noi ne ocupam cu muzica si numele nu a fost ales din nici un fel de considerente politice.
- Chiar, ce va place sa cititi? Urmariti ce se intimpla in literatura sau va intereseaza doar muzica?

- Ne place sa citim, trupa are o predilectie pentru revista "Dilema Veche", revista "Re:publik". Momentan, in voga in cadrul trupei este cartea "Jeg" scrisa de Irvine Welsh.
- Toate piesele voastre sint in limba engleza (si de ce preferati engleza)?

- Nu avem numai piese in limba engleza, facem si piese in limba romana si pe doua dintre ele chiar le cintam in concerte. Limba engleza se preteaza excelent stilului pe care il abordam, dar pe viitor ne propunem extinderea repertoriului in limba romana.
- Ce trupe romanesti va plac? Cu cine v-ar placea sa cintati, sa colaborati?

- Ne plac mult Kumm, sunt instrumentisti exceptionali si artisti adevarati. Ar fi o onoare pentru noi sa colaboram cu oricare din membrii acestei trupe.
- Acum, cind putem spune ca sinteti la inceput de drum, ce vise-sperante (muzicale) aveti? Cum va vedeti peste... 10 ani?

- Ne dorim foarte mult ca in decursul acestui an sa inregistram primul album, vrem sa evoluam tot mai mult si, alaturi de trupe din noul val, sa reusim ca si muzica romaneasca sa aiba un cuvint de spus pe plan international.

(aprilie 2007, Brasov-Cluj)

E-mail: revista.tiuk@gmail.com Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas, D. Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net