Mitos MICLEUSANU

 

01
N-ai cum, nu se poate, nici o sansa, nici gand, imposibil, fara iesire, prea complicat, nu cred, nu tine, nu merge, nu vad cum, cine tu?

02
Calmeaza-te, linisteste-te, uita, renunta, lasa, fii serios, da de unde, asculta la mine, fii realist, am mai auzit, ce sa mai, ma rog, nu stiu, poate, aha, probabil, in fine, daca spui tu, treaba ta, cine te crezi, ha ha ha, he he he, prostii, tampenii, vrajeala, sf, aberatii, cacat, nebunie, cum?

03
Nu nu nu, nu pot, n-am cum, n-am de unde, nu vreau, nu ma bag, nu cred, nu ma risc, nu merita, poftim?

04
Asta e altceva, asa da, sigur, tare de tot, da da da, de ce n-ai spus, oau, uuuu, super, beton, cool, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu, sa mori tu, sa mor eu sa mori tu sa mor eu sa mo tu smo eu sri tum smor te u rso mut nu ro

 

TXT 1
Cum n-am apucat sa devin om...
(fragment / destainuiri p.36-42 / caiete semnate L.)

1.
...Dupa un pumn in stomac si doi in gura, tata s-a prabusit! A scos un icnet scurt, dupa care mi-a ranjit pe neasteptate cu gingiile pline de sange si mi-a spus printre spume purpurii: “In sfarsit, manca-ti-as! In sfarsit ai devenit si tu barbat!”

(...a se scoate un ochi de bufnita moarta, a se inveli intr-o frunza de brusture culeasa de langa o fantana secata, a se pune la uscat frunza si ochiul intr-o punguta din piele de vipera, a se atarna la soare in prima zi de vara, a se extrage in prima zi de toamna, a se macina cu atentie. A se turna praful intr-un pahar cu vin rosu pe care il va bea fara sa stie cel atins de meteahna bauturii.)

2.
Nebunia s-a declansat cu multa vreme in urma, imi amintesc in special o noapte de vara, cand mama asculta printre lacrimi Janis Joplin, iar eu si sora-mea eram pe atipite. Tata a dat buzna in casa, plin de noroi, era trei sau patru dimineata, mirosea a caine mort stropit cu otet, avea in mana o banda de magnetofon unsuroasa, a intrat si a pocnit-o pe mama cu banda direct in cap, dupa care a urlat de s-au aprins luminile in blocul de peste drum: “Scoate in pizda ma-tii cacatul asta de muzica, baga si tu niste modertoki ca te omor, manca-mi-ai jegu de bagaboanda si curva ce esti!”

(...a se ingropa un fluture alb langa un cires uscat, a se scrijeli pe cires numele celui atins de meteahna bauturii, a se lua un melc si a se lipi de numele scrijelit, daca melcul se tine, a se dezgropa fluturele si a se inghiti, daca melcul nu se tine, a se face o crestatura sub numele scrijelit si a se gasi o rama cu semn de ruptura. A se taia rama in 12 parti si a se inghiti prima si ultima parte. Peste trei zile si trei nopti, a se scuipa in paharul cu vin rosu al celui atins de meteahna bauturii.)

3.
De regula izbucneam in plans cu totii. Mama de suferinta, sora-mea de frica, iar eu de neputinta. Eram intr-a patra, sau intr-a cincea... nu prea aveam cum... Mama o incasa prima, eu ma bagam, dar ma cam imprastia prin casa, noroc ca aveam tapet rosu peste tot, pentru neamuri si oaspeti. Sora-mea se ascundea sub pat...

(...a se gasi o scarnavie alba de caine, a se lasa la uscat in podul casei pana impietreste, a se macina pana iese un praf ca faina, a se picura in praf doispe picaturi de sange de veverita, a se amesteca cu o pana de corb pana se face o pasta rozalie. A se unge cu pasta fundul paharului in care apoi se va turna vinul pentru cel lovit de meteahna bauturii.)


4.
Un vecin, macelar vanjos, s-a bagat odata pentru noi... S-a ales cu o fractura si cativa dinti scosi, dupa care tata a locuit la el o vreme, incercand sa-l imbuneze. Se uitau impreuna la filme porno, ala avea niste casete vehases rapanoase cu nemtoaice transpirate la treaba. Uneori, tata mai venea sa manance, o labuia pe mama, ea chicotea, niciodata n-am inteles relatia lor...

(...a se gasi trei masele de magar mort, a se pune la fiert doispe ore, a se scoate maselele si a se ascunde in perna celui lovit de meteahna bauturii, a se turna fiertura de masele intr-o sticla, a se ingropa sticla langa mormantul unui preot. Peste trei zile si trei nopti a se arunca perna cu masele, apoi a se dezgropa sticla si a se picura trei picaturi in paharul celui lovit de meteahna bauturii.)


5.
Pe sora-mea o iubea mai mult, clar... O dezmierda, ii aducea cadouri, ea inflorea de fericire, o invartea pe langa tavan, vara, afara, o arunca la doi, trei metri in sus, ea tipa de fericire. Daca ma intristam, asteptand ceva de la el, primeam cate un bobarnac peste nas de-mi dadea sangele, apoi dementul radea si-mi spunea ca sangele nescos se impute.

(...a se lua pantoful unui schiop si trei nasturi de la un orb. Un nasture a se inghiti, al doilea a se arunca intr-o fantana iar al treilea a se ascunde in pantoful schiopului. A se pune pantoful in cusca unui caine. Daca va scoate pantoful din cusca fara sa cada nasturele, a se inveli nasturele intr-o scrisoare de dragoste si a se ascunde intr-o scorbura, daca va scoate pantoful fara nasture, a se lovi cainele peste bot cu o urzica vesteda. Daca va chelalai, a se ascunde urzica sub butoiul de unde bea cel lovit de meteahna bauturii.)


6.
Scriam mult, in penumbra, poezii macabre cu lebede spanzurate prin castele fara podele. Iluminismul mi-a dat o vreme tarcoale, am tot studiat inutilitati necesare, dar m-am lasat. Cand am ales sportul, tata s-a cam ofticat, am simtit asta. Pipaind viitorul in imaginatia lui murata, mi-a spus: “Fara box. Si fara haltere. Baga si tu ceva acolo, mai usurel… Niste fotbal, tenis, trambulina, sah…” Am pufnit fara sa vreau, dupa care l-am intrebat: “Poate niste balet sau bowling?” Stiam ca o sa-mi iau un pumn in fata, dar nu m-am abtinut. Era prea fricos, ca toate brutele... Mi-a mai zburat un dinte, apoi bineinteles, m-a ingrijit si mi-a dat sfaturi de supravietuire prin subordonare.

(...a se smulge trei fire de par de la trei femei care au cate un fecior de trei ani. A se face cate un nod pe fiecare fir de par si a se baga firele intr-un ulcior cu lapte de catea. A se lasa laptele la inchegat, apoi a se turna in ulcior un pahar cu sange de liliac. A se amesteca bine, apoi a se unge cu acest amestec trei dintre picioarele scaunului pe care se aseaza cel atins de meteahna bauturii. Al patrulea picior a se baga in paharul din care va bea peste trei ore cel atins de meteahna bauturii.)

7.
Cariera mea de subordonat a murit odata cu intrarea in sala de box. Cand m-au vazut, au pufnit in ras cu solidaritate, am simtit asta, mai ales din partea viitorului meu antrenor care mi-a spus: “Ce cauti tataie acilea, nu cumparam nimic!” Am vrut sa ies, dar m-a strans de mana, nu m-a lasat, tin minte cum ii straluceau ochii, ceilalti s-au intors la treaba tacuti.

(...a se prinde un soricel viu, a se baga intr-o cana ruginita cu menstra. A se acoprei cana cu o oglinda cu doua fete. A se pune cana la fiert pana totul se face o spuma cu cocolosi. A se aduna spuma si a se picura zece picaturi in paharul cu vin al celui atins de meteahna bauturii.)


8.
A devenit cel mai bun prieten, cu toata diferenta de ani, mi-a destainuit niste amintiri crude, m-am relaxat in scurt timp, dar nu m-a protejat. Avea o vorba: “Decat la parnaie, mai bine la nea Nae!” Asa il chema. A murit de cancer doi ani mai tarziu. N-am plans atunci, m-a apucat peste o saptamana.

(...a se lua o potcoava pierduta si a se scrijeli pe ea numele celui atins de meteahna bauturii. A se arunca potcoava intr-un stejar pana se va opri intr-o creanga. A se lua un mar alb si a se arunca intr-un armasar negru. Daca armasarul se va speria, se va culege potcoava din stejar si i se va prinde pe copita cea mai roasa. Daca va sta cuminte se va lasa potcoava in copac, dar se va lua marul alb si se va intepa cu un ac tiganesc. Daca intepatura se va intuneca, marul se va da la un purcel de trei saptamani. Daca nu, se va inmuia marul in balega armasarului negru si apoi se vor stoarce cateva picaturi din mar in paharul celui atins de meteahna bauturii.)


9.
Tata cam scrasnea, nu s-a calmat deloc. Luam cate un pumn regulat, mama nu se mai baga, ii tragea cu paharelu’ de dimineata... Daca dormea acasa. M-am lasat de scoala intr-o zi, cand sora-mea si-a adunat niste hainute, mi-a soptit adio, si s-a strecurat afara tiptil, pe langa tata care dormea langa usa larg deschisa. Nu stiu de ce n-am fugit dupa ea, oricum nu regret... M-am uitat pe geam. Am vazut o volga demarand. Atat.

(...a se astepta sa adoarma strans cel atins de meteahna bauturii si a se indesa in inima lui o andrea inrosita pe foc pana isi va da duhul. A se ingropa scrisorile celui lovit de meteahna bauturii, a se ingropa hainele celui atins de meteahna bauturii, a se ingropa incaltarile celui atins de meteahna bauturii, a se ingropa fotografiile celui atins de meteahna bauturii, a se pleca si a nu se mai intoarce.)


10.
Mama s-a aruncat peste balcon peste doua saptamani. S-a intamplat cu juma’ de ora inainte sa ma intorc de la antrenament. Era plin de lume. Salvarea, politia cu masuratorile... Tata plangea. Cand m-a vazut s-a intunecat la fata, a inceput sa urle: “Tu! Tu! Din cauza ta, animal blestemat fara suflet si fara mila! Tu esti de vina, numai tu!” Venea spre mine, lumea a inmarmurit. Politia, culmea, nu s-a bagat... Pe moment. Dupa un pumn in stomac si doi in gura, tata s-a prabusit! A scos un icnet scurt, dupa care mi-a ranjit cu gingiile pline de sange si mi-a spus printre spume purpurii: “In sfarsit, manca-ti-as! In sfarsit ai devenit si tu barbat!” Atunci am devenit barbat, dar om n-am mai apucat sa devin.


1999 L.

 

TXT 668
Metoda lui Tron
-----------------------

Fima Tron era un barbat la vreo 38 de ani, uscativ si taciturn, care lucra pentru Dima Botkin, liderul formatiunii “Petlia” (latul) din Kuciurgan. Acest grup se ocupa de cele mai cumplite asasinate la comanda, executarea unor familii intregi (incluzand femei si copii) de regula ale mafiotilor prosperi sau ale liderilor politici din fosta URSS si nu numai. Nimeni din formatiune nu-l cunostea personal pe lider, dar existau zvonuri despre actele sale din adolescenta, cand si-a nenorocit parintii, punandu-le (pentru inceput) aschii din sticla in mancare, ca apoi sa le zrobeasca testele cu bustul lui Stalin din colectia tatalui sau. Se mai spune ca unul dintre ucigasii din organizatie, a incercat odata sa-l pacaleasca pe lider, inscenand un omor la comanda foarte important, fara sa-l indeplineasca. Ucigasul a incercat apoi sa paraseasca organizatia, dar peste cateva saptamani, bucati din corpul acestuia au fost gasite in patru localitati obscure din Ukraina. Fima Tron, insa, datorita calmului sau si a muncii de exceptie in domeniul relatiilor, a devenit mana dreapta a lui Botkin.

Totusi, in data de 24 octombrie 19** Fima Tron trebuia sa ofere niste detalii importante in legatura cu un asasinat important la Moscova. Pentru a mai testa odata loialitatea si seriozitatea lui Tron, Dima Botkin i-a dat ordin sa-i impuste pe cei trei copii ai temutului mafiot rival Vanea Volkodav. Fima Tron a refuzat.

Echipa speciala de investigatie de la CBD Kuciurgan a reusit sa inregistreze cateva convorbiri, cel mai probabil dintre Fima Tron si Dima Botkin. Va oferim una dintre ele:

- …bun, cu alte cuvinte te dai la o parte…
- Nu-i vorba ca ma dau, dar...
- Nici un dar, gata! In principiu, ma asteptam la un refuz, crede-ma. De aia ti-am dat o insarcinare ca asta. Sa stii totusi ca nu sunt dezamagit…
- Ma bucur!
- Te bucuri? Fii atent, nu ma lua peste pula. Crede-ma, nu-i cazul!
- Poftim?
- Asculta-ma pana la capat si nu ma intrerupe. Ce spuneam, aha… Putini sunt capabili sa faca o treaba serioasa, e clar, dar nu asta ma doare. Ma doare faptul ca nu voi mai avea ocazia sa ma conving de loialitatea ta. Numai daca…
- Stai putin…
- Gura futu-ti mortii tai de cadavru dezmembrat ce esti! Putreziciune cu domiciliu in sant! Gura! Ma-ntrerupi pe mine? Imi spui sa stau putin? Tu o sa stai putin in amintirea semenilor, pula schiloada ce esti! Coaie zmulse vise stinse! Asculta-ma pana la capat! Daca imi aduci zece kile de aur, mai discutam, ne mai distram... Daca nu, iti promit, in amintirea afacerilor noastre reusite, mancami-ai pula, te voi impusca in cap, fara sa te torturez! Ai cuvantul meu de onoare! Ai inteles?
- Da.
- Foarte bine, minunat! Ai la dispozitie doua saptamani. Astept un telefon de la tine, pe data de 12. Bafta!

De fiecare data, convorbirile erau sub timpul de localizare, iar in afara de asta nu se stia daca Botkin vorbea personal sau avea un intermediar.

Aflandu-se intr-o situatie limita si cunoscand faptul ca nimeni nu-i poate scapa lui Botkin, Fima Tron a pus la cale o strategie ingenioasa pentru a face rost de zece kilograme de aur. In primele sapte zile, el si-a vizitat toate rudele, prietenii, cunosintele, fostii colegi de scoala, de facultate, profesorii, profesoarele, ca sa-i anunte si sa-i invite la o mare petrecere, inainte de a pleca (dupa spusele lui) pe lumea cealalta... Fima stia ca daca avea sa anunte nunta sa, un botez, sau alt eveniment, n-ar fi venit multa lume, asa ca a spus tuturor ca are o tumoare la creier, in metastaza si vrea sa-si ia ramas bun de la toti. Sensibilizata la maxim, lumea a promis ca va veni.

Petrecerea a fost organizata intr-o poiana, in padurea Filin, nu departe de localitatea Voronka. Acolo a fost instalat un cort urias, iar Fima a avut grija sa aduca invitatii in cateva autobuze. Au venit vreo doua sute cincizeci de oameni. In poiana se pregatea deja un ospat impresionant, mese interminabile pline cu mancare si bautura. Muzica, votca, gratare si ruguri. La inceputul petrecerii Fima a tinut un discurs impresionant, dupa care i-a indemnat pe toti sa ciocneasca cate un pahar de vin «Pentru Eternitate». «Za Vetchnoe» - s-a exprimat el si toata lumea a repetat indemnul metafizic. Fima a mers printre randuri inlacrimat, si-a cerut iertare de la toti, si-a luat ramas bun si a ciocnit paharul cu cei peste doua sute de invitati... N-a acceptat refuzul nimanui, nici al copiilor, nici al soferilor, nici al diabeticilor... Toata lumea a baut vin, a mancat, a inceput sa danseze si sa-l sarute pe Fima in semn de impacare si dragoste. Caci foarte curios si crud s-a exprimat cineva cand a spus ca omul asteapta nenorocirea altuia ca sa-i poata fi mai aproape.

Peste doua ore, lumea a inceput sa moara... Mureau cate cinci, cate zece, unii dupa altii. Cadeau vineti la fata, tremurau in convulsii si isi dadeau duhul horcaind. Peste inca zece minute, toata lumea, plus soferii si muzicantii, erau pe jos si doar unii, mai rezistenti au intins-o cateva minute in plus, contorsionati din cauza efectului devastator al substantei N-Fen3 pe baza de Fentanil, pe care Fima a strecurat-o in canistrele cu vin de casa. El a folosit antidotul. Dupa ce s-a asigurat ca toata lumea a intepenit, Fima a inceput sa adune de la toti bijuteriile din aur, inelele, cerceii, etc. Dupa aceasta, inarmat cu un cleste si o dalta, Fima s-a apucat de scos dinti... Numai de la un muzicant mai instarit, Fima a scos paisprezece dinti din aur, ca sa nu mai spun de alte trofee, cum ar fi zece ghiuluri, numai de la fostii colegi de scoala. Cat priveste parintii lui, Lidia si Nikolai, Fima a extras de la ei sase dinti de aur in total, inelele de logodna si cerceii. De la cei patru frati ai sai, Arcadie, Misa, Stepan si Kiril, Fima a scos nouasprezece dinti si doua ghiuluri. De la copiii acestora, fetitele Dasa, Glasa si Nina, Fima s-a ales doar cu trei perechi de cercei. Cel mai serios trofeu l-a obtinut de la unchiul sau, Leon Gromov, un mare afacerist, chemat de urgenta tocmai din Odesa. Un ceas din aur, doua bratari, un medalion urias cu chipul lui Napoleon, zece dinti, un cutit mexican si un port cigarette din aur masiv. Ca sa nu mai vorbim de ceilalti, doua sute de invitati... In final, Fima a adunat o geanta de vreo zece kilograme de aur. A scos din portbagajul masinii sale patru canistre cu benzina, a mai scos benzina de la autobuze si masini, a stropit cu grija toate cadavrele, autobuzele, corturile, mesele, masinile si a dat foc la totul... Apoi a urcat in masina si s-a facut nevazut. Era noapte, iar incendiul a cuprins o bucata din padurea Filin.


Echipa speciala de investigatie de la CBD Kuciurgan, a mai surprins o convorbire, probabil dintre Fima Tron si Dima Botkin dupa cateva zile de la intamplarea sinistra de la Filin. Va oferim inregistrarea :

- Sunt eu...
- Aha, ma bucur sa te aud. Esti punctual ca de obicei. Tinand cont de incendiul si cadavrele carbonizate de la Filin, daca nu ma inseala logica batraneasca, vrei sa-ti cumperi zile in plus...?
- Da.
- Sa stii ca nu vreau carii sau bucati de oase!
- Am topit materialul.
- Minunat. Oamenii mei te vor vizita maine. Stiu unde esti, sa fii pe loc. Si inca ceva... Nu pot intelege, doar era mai simplu, copiii lui Volkodav si gata... Trei copii! Ce-a fost “Auschwitz-ul” ala? Ai avut un scurtcircuit? De ce ti-ai ingreunat situatia?
- Nu stiu, am clacat... M-am sensibilizat prea tare, cred...
- Da, intr-adevar, sensibilizarile aduc mare paguba uneori. Oricum, te-ai redresat spectaculos... Am stiut ca te vei descurca, doar eu te-am educat... Ei bine, mai vorbim. Pregateste materialul pentru maine. Clar?
- Da.

Cadavrul decapitat al lui Dima Botkin a fost gasit nu departe de grajdurile kolhozului «Zvezda», peste doua saptamani de la convorbirea inregistrata. Apoi, peste inca o saptamana, un padurar din Lvov a facut o descoperire si mai ciudata. Un cap de om sculptat din aur masiv, la vreo zece kilograme, invelit in piele de om. Mai mult nici o urma, nici o convorbire si nici o miscare folositoare pentru echipele speciale de la CBD Kuciurgan. Doar zvonuri despre Fima Tron, ascunzandu-se sub alta identitate la Nurnberg…

E-mail: revista.tiuk@gmail.com Redactia: Mihail & Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas, Dumitru Crudu,
© Copyright pentru grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net