Iulian CIOCAN

NUNTA 

       Am fost invitat simbata la o nunta in provincie dupa care mi-a vijiit capul vreo doua zile. Nu pentru ca am chefuit pe cinste, ci pentru ca
m-am  lasat in voia unor obiceiuri autohtone daunatoare sanatatii. Sa ma explic.
      Nu stiu cum se face ca la moldoveni nuntile sint preponderent nocturne si se termina in zorii zilei. Se maninca si se bea pe saturate in dricul noptii, cind in mod normal organismul ar trebui sa se odihneasca. Orice medic poate sa confirme  ca ingurgitarea nocturna a alimentelor si mai ales a bauturilor alcoolice e in detrimentul sanatatii. La fel de adevarat insa e si faptul ca fiecare are dreptul sa aleaga. Ei bine, asta am vrut sa fac eu cind, obosit si somnoros, am incercat sa “evadez” la ora unu a noptii. Niste vornicei cheflii m-au oprit si mi-au explicat pe indelete ca plecarea mea timpurie ii ofenseaza pe toti nuntasii si ca petrecerea abia incepe. A trebuit sa ma intorc pentru ca nu voiam, fireste, sa ofensez nuntasii.
      Un alt inconvenient era muzica asurzitoare care se revarsa din boxele puse in toate colturile incaperii. I-am rugat pe muzicanti sa micsoreze un pic sunetul. Aceia m-au trimis la nasul care mi-a zis ca lucrul acesta e greu de realizat. “Lumea vrea sa se distreze, de ce nu-ti pui vata in urechi?” m-a intrebat nasul. Si acum imi mai zvicnesc timpanele.
      O alta problema: ori de cite ori lasi paharul din mina, iti rasare in fata cineva care insista sa bei. Nu conteaza ca nu poti, ca esti plapind sau ca pur si simpli nu-ti place alcoolul. Trebuie sa fii in rind cu lumea, adica sa fii beat crita.
      As mai spune cite ceva despre ritualul curios al colectarii banilor, cind trebuie sa anunti la microfon ce suma le oferi mirilor, si despre praful care se ridica de sub picioarele dansatorilor insufletiti si se asaza pe mesele cu bucate, dar nu mai am timp.
     O sa zic doar ca la nuntile din spatiul interriveran, in ciuda zimbetelor, chiuiturilor si cuvintelor frumoase, nu este respectata deseori alegerea individului in ceea ce il priveste numai pe el. De dragul unui colectivism matrimonial, a unor obiceiuri de provenienta obscura, sacrificam dreptul individului.

REDACTIA: Mihail & Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBIAS, Dumitru CRUDU,
© Copyright pentru grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@yahoo.com Site gazduit de http://reea.net