Alexandru VAKULOVSKI

Kumm s-a intors cu lauri din Germania

foto: m. vklvsk

Trupa clujeana Kumm s-a intors din Germania unde a avut al treilea turneu. "E cel mai mare turneu din Germania de pina akumm. Orase mai importante (precum Berlin, Stuttgart). Cele mai faine cluburi" - spune Eugen Nutescu (aka Oigan).

Totul a inceput acum trei ani, cind Oigan a trimis niste CD-uri la cluburile din Germania. Invitatiile nu s-au lasat asteptate, asa ca in curind KUMM a avut primul turneu in Germania. In unul dintre cluburile in care au cintat atunci, o intilnesc pe Anja Strub, booking agent. Ei i-a placut mult trupa clujeana, asa ca devine manager Kumm in Germania. In 2006 Anja organizeaza al doilea turneu, unde baietii sustin 10 concerte.

Inainte de a merge in Germania, trei din membrii Kumm, care fac parte si din Iordache - au mers pentru prima oara in Ierusalim, unde au avut doua concerte. Mihai Iordache ne-a declarat ca a ajuns in Ierusalim gratie invitatiei Institutului Cultural Roman, pentru a cinta la Standul Romaniei la un tirg international de carte. Iordache a cintat dupa un recital de poezie de Florin Iaru, Traian T. Cosovei si alti poeti din Romania. Al doilea concert a fost rezolvat pe net, la un club de jazz din Ierusalim - Artel. Atit Oigan, cit si Mihai Iordache au declarat ca atmosfera a fost foarte calda, ca in Romania. In trei zile, cit au stat la Ierusalim, trupa Iordache a vizitat orasul: "Oamenii sunt simpatici, nu am simtit nici tensiune, nici stres. A fost fascinant sa vizitam orasul vechi, simti o energie ciudata, combinata cu mirosul mirodeniilor. Tensiunea razboiului o simteai doar atunci cind vedeai pe strada tineri, baieti si fete frumoase cu pistoale-automate in spate."

In Germania Kumm a avut "instalatii de sunet la care visezi". Spre deosebire de anii trecuti, cluburile au fost mai selecte. Kumm a reusit sa cinte intr-un club din Ulm care e cotat de trupele germane printre primele 10 din tara. Imediat dupa concert, mai multi manageri au sunat-o pe Anja s-o intrebe cum a reusit Kumm sa cinte in club, mai ales ca e o trupa straina. Ludwigshafen, Emmendingen, Lörrach, Karlsruhe, Freiburg, Stuttgart, Schwerin, Berlin - au fost celelalte orase in care Kumm a avut concerte.

Reactiile nu au intirziat sa apara. Presa germana a scris imediat despre trupa "rock din Transilvania". Kumm a primit deja invitatii pentru festivaluri si concerte in Germania, iar unul dintre fotografii care cutreiera toata tara pentru a face poze artistilor - a fost la un concert si le-a postat fotografiile pe situl sau (www.keitan.de). Singurii romani care au mai cintat in afara de Kumm in centrul cultural Kesselhaus din Berlin a fost Fanfara Ciocirlia. In Freiburg, la percutie, invitat, a fost bateristul Al Jawala - trupa cu care baietii s-au imprietenit. Sunetistul de la Al Jawala (care a mai colaborat printre altele si cu Status Quo) a fost impresionat de Kumm si a calatorit 1000 de km pentru a le face sunetul la doua concerte.

In rest, baietii au jucat fotbal, Domi si Mihai si-au facut zilele de nastere, Andras a facut gulas, "Mihai si Utu s-au dat 30 de km cu bicicletele". Cu totii au fost surprinsi sa observe ca o parte din public le cinta piesele. Ba mai mult, vad oameni care vin dintr-un oras in altul, pentru a-i mai vedea inca o data.

In toamna, cind trupa va implini 10 ani, se vor edita mai multe CD-uri cu demo-uri, albume, videoclipuri KUMM.

 

OPINIA PRESEI GERMANE

"KUMM este una dintre putinele trupe care reuseste sa umple toate spatiile sonore" BADISCHE ZEITUNG (Freiburg)

"Cu piesele lor puternice, bine aranjate, condimentate ocazional cu elemente de punk sau ritmuri balcanice, cei sase baieti vor cuceri cu siguranta mai multe inimi in Germania" INKA MAGAZIN (Karlsruhe)

"La volum mare si plini de energie, KUMM au cintat de la inceput pina la sfirsit plini de pasiune si extrovertiti; a fost un concert rock demential" BADISCHE ZEITUNG (Emmendingen)

"Muzica celor de la KUMM este greu de definit in cuvinte: buna, profesionista, incredibil de bogata in elemente, electrizanta. KUMM e rock. Dar nu numai." REGIOMUZIK MAGAZIN (Bavaria)

"KUMM conving prin stapinire muzicala, compozitii perfecte, un sunet individual si nu in ultimul rind o prestatie live plina de daruire" KLAPPE AUF (Karlsruhe)

E-mail: revista.tiuk@gmail.com Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas, D. Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net