OTAKU - o cufundare completa in pasiune”,

Mihail VAKULOVSKI in interviu cu Bogdan GORGANEANU (zis si OTAKU)

 

 

 

- Bogdan, ce e OTAKU? Cum a ajuns in Romania, caciatunci cind spui OTAKU in primul rind iti vin in minte benzile desenate japoneze? Cum a inceput sa se dezvolte la noi cultura OTAKU, Manga & Anime?

- OTAKU este supranumele meu din 2002, un termen  controversat, preluat de la japonezi, ce descrie o persoana cufundata complet intr-o pasiune.

Termenul de OTAKU a aparut in  ’83, in seria manga  „An Investigation of Otaku” de Akio Nakamori. In anii ’90 termenul s-a extins si in alte zone  anime (animatie japoneza),  jocuri video,  jucarii  din  plastic si vinyl, muzica, film... In ultmii ani termenul a fost generalizat (globalizat) si folosit aproape in toate domeniile cand vine vorba sa descrii o persoana extrem de pasionata, indiferent de conotatie (pozitiva sau negativa).

In Romania cultura Otaku a inceput sa se dezvolte coerent din 2003, cand au aparut primele comunitati online dedicate animatiei si benzilor desenate japoneze ce au atras fani si artisti influentati mai ales de subcultura japoneza. Prima comunitate fiind anime-club.ro de acum, ce folosea pe vremea aceea un sub domeniu .as.ro, urmata de manga.ro, proiect initiat de mine in 2002 si lansat in 2003 cu sprijinul Zile si Nopti.

Comunitatea OTAKU a crescut de la zi la zi online si prin realizarea, particparea, promovarea fenomenului otaku la zeci de evenimete in tara din 2003 pana in prezent, astfel am reusit sa realizez impreuna cu artisti din toata tara si membrii manga.ro doua fanzine (revista fanilor) - Manga Inc Vol. I in 2004 si Mecha Revolution, ce au stat la baza dezvoltarii culturii Otaku in Romania.     

- Nu demult ati organizat un festival OTAKU, care a avut loc la Brasov si la Bucuresti. Ce si cum a fost la festival? Ce au prezentat artistii si cum au reactionat spectatorii, ca miscarea voastra e ceva cu totul nou?

- Prima editie a festivalului OTAKU a avut mai mult un carater informativ, de prezentare/familiarizare a publicului larg cu cultura OTAKU.

In  Brasov, la Centrul Cultural Reduta, a fost prezentata revista OTAKU (www.otaku-magazine.com) si cateva documentare legate de cultura otaku din Japonia. La Centrul National de Dans Contemporan din Bucuresti a avut loc partea principala a evenimentului: expozitie de lucrari din diverse domenii ale artei vizuale  (banda desenata, ilustratii, moda, jucarii din plus si plastic – peste 30 de artisti invitati sa expuna), proiectii de documentare, AMV-uri si anime-uri, a mai existat o zona pentru jocuri video si un spatiu amenajat pentru jocul de GO.

Participarea publicului in numar neasteptat de mare a depasit cu mult asteptarile organizatorilor, am avut parte de un public entuziast si avid pentru manifestari  de aceasta factura.
Am inceput sa ne propunem ca de la an la an sa oferim o platforma din ce in ce mai vasta si mai bine organizata, astfel incat evenimentul sa devina unul de traditie in randul tinerilor artisti si al fanilor.

- Aveti si un site, si o revista. Cine le face? Povesteste-ne ce contin ele, cum sint facute si care e reactia cititorilor?

- Da, este vorba mai exact de o retea de site-uri (otaku.ro, otaku-magazine.com, otakufestival.com, manga-inc.com) destinata dezvoltarii culturii  OTAKU in Romania, la care inca lucram si le vom lansa pe toate pana la sfarsitul anului, toata reteaua va fi inglobata sub titulatura OTAKU ROMANIA NETWORK.
 
Revista OTAKU ( www.otaku-magazine.com), aparuta pe 12 octombrie, este trimestriala si promoveaza tineri artisti vizuali din diverse domenii (grafica, banda desenata, ilustratie, pictura, design, moda, video, jucarii si accesorii) influentati de cultura contemporana nipona.  In plus, prezinta diverse domenii de entertainment japonez (manga, anime, muzica, film, noile media, tehnologie de ultima ora...) ce au devenit de interes global mai ales in randul tinerilor.

Toate aceste proiecte sunt realizate de o echipa in sistem teleworking din oameni tineri specializati in diverse domenii  (coordonatori proiecte, designeri, graficieni-DTP, dezvoltatori web, redactori, traducatori, artisti, curatori independenti, distribuitori), am reusit prin pasiune si responsabilitate sa realizam ceea ce ne-am propus.

Cititorii au reactionat extrem de pozitiv, mai ales cei care nu sunt familiarizati cu fenomenul, au descoperit o sursa de divertisment infinita.
Multi cititori asteptau de mult aparitia unei asemenea publicatii, epuizarea aproape totala a stocului in mai putin de o luna de la lansare demonstreaza succesul si necesitatea revistei OTAKU ca o alternativa la mediul cultural actual din Romania.

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com Redactia: M. & A. Vakulovski, C. Trambitas, D. Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net