Mihail VAKULOVSKI

ALTAR - A T I T U D I N E

(muzica si versuri - ALTAR), Roton, Romania, 2006

Trupa rock ALTAR a aparut pe piata muzicala cu un nou album – ATITUDINE, CD care contine videoclipul piesei "Nascut invingator", difuzat si pe posturile muzicale, acela in care apare si luptatorul de Lokal Kombat Ionut Iftimoaie. ALTAR inseamna ANDY GHOST - voce, THEO - chitara bas, LEVI - tobe, DAMIAN – chitara. Albumul contine INTRO si piesele ATITUDINE, NASCUT INVINGATOR, NECENZURAT(pe care-o puteti asculta aici: http://www.tiuk.reea.net/n.html), LA NOI, REALITATEA (feat Pacha Man), ESTI DEPASHIT, SE FURA, PROTEST, ESTI BUN... (DAR NU ESTI CAUTAT!), NOROI, SINGUR IMPOTRIVA TUTUROR, ATITUDINE (Feat Mihnea).
ALTAR e o trupa de rock mai dur, trash, iar ATITUDINE e un album de atitudine pe care-l asteptam demult, de care mi-era dor, asa cum e si numit, si ca versuri, mesaj, si ca muzicalitate. Textele sint in romana, ceea ce e foarte important, pentru ca ATITUDINE e un album care se adreseaza- clar - romanilor, incepind cu «La noi», o piesa-parafraza a poemului «Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie» de Eminescu, text rescris si adus la zi, sa zic asa, caruia astfel i s-a mai dat o sansa si poate reveni in actualitate, macar pentru comparatie cu «La noi», care, personal, mi se pare mult mai fain, dar asta e cu totul alta discutie.
Versurile din ATITUDINE sint de cele mai multe ori sociale, directe, au mesaj clar care se bazeaza pe o idee sau pe o realitate («accepta, infrunta realitatea!»), idee care se repeta pe tot parcursul textului si care astfel e bagata ca un cui (si ramine) in mintea ascultatorului-cititorului. Versurile – bune - sint perfect sustinute de muzica, care are aceeasi atitudine sigura si convinsa. Am fost pentru prima oara la un concert ALTAR la Sighisoara, in luna mai, eram la Festivalul de Poezie Avangardista si am vazut pe un gard un anunt despre un concert ALTAR. Normal ca ne-am dus la ALTAR si nu la un spectacol din program. Concertul n-a avut deloc reclama si anunturile de pe garduri pareau prea vechi ca sa atraga atentia, au fost putini oameni, dar concertul propriu-zis a fost super fain, baietii au cintat pentru cei care au venit, restul nu conta(u). Vreau sa spun ca am auzit la concertul ALTAR exact temele despre care se discutase intens la zilele de poezie – realitate (discutia stirnita de mine, cu realitatea noastra, a tinerilor scriitori, si realitatea lor, a poetilor «optzecisti», din timpul comunismului, poezii ale realului, dar texte si atutudini cu totul diferite, pentru ca realitatea noastra si realitatea lor e cu totul alta, ceea ce a provocat-o pe Simona Popescu sa scrie in noaptea urmatoare un poem despre realitatea din poezie, poem pe care-l puteti citi in Tiuk nr. 12 si, iata, si in volumul «Lucrari in verde»), atitudine (ca unii tineri scriitori au refuzat sa se duca la intilnirile tinerilor scriitori de la US, doar ca... pina la urma s-au dus ca niste catelusi, da, doamna Simona Popescu, toti cei care s-au revoltat pe clubliterar.ro ca nu se vor duce pina la urma au fost acolo!!), despre cenzura, despre autocenzura si despre refuzul de a accepta asa ceva, orice s-ar intimpla («Necenzurat! Fa-ma daca poti sa tac!»), despre poezia underground (care e –acum – in muzica, spuneam, vezi PARAZITII, LUNA AMARA, Pavel STRATAN, Ada MILEA, ALTAR), despre proteste si singuratatea si frica portarului inaintea loviturii de la 11 metri. Vreau sa spun ca noi, scriitorii, avem ce invata de la citiva tineri din muzica de astazi. Si, oricum, scriitorii de cele mai multe ori observa si atentioneaza, iar ALTAR da si solutii, indeamna, provoaca, si sint mult mai aproape de public. ATITUDINE de ALTAR e un album pe care-l ascult foarte des si imi place foarte tare (cintecul meu preferat din acest album este NECENZURAT). Ceea ce va doresc si voua!

aici puteti citi textele pieselor din album: http://www.tiuk.reea.net/altar.html

E-mail: revista.tiuk@gmail.com Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas, D. Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net