"Din spate vad si aud tot. E o senzatie foarte ciudata si foarte misto in acelasi timp",
interviu cu Razvan RISTEA (tobe, LUNA AMARA),
realizat de Mihail Vakulovski

 

foto: K

- Razvan , ce inseamna Stufstock pentru tine si pentru trupa voastra, Luna Amara? Parca n-ati lipsit de la nici o editie a festivalului...

- da, ai dreptate, am fost prezenti la toate editiile Stufstock. nu o sa uit niciodata prima editie (2003), cind am cintat la ora 6 dimineata, rasarea soarele... a fost o senzatie extraordinara. nu a mai contat nimic in momentul ala. iar apropo de ce inseamna Stufstock pentru noi... la inceput chiar am avut impresia ca putem schimba ceva (nu doar noi, ci toate trupele aflate acolo). nu stiu ce sa zic; poate ca s-a schimbat ceva dupa astea 4 editii Stufstock.

- Sinteti o trupa de la care lumea deja are asteaptari concrete, ceea ce puteti vedea & simti la orice concert. Pentru voi, pentru tine, aceste asteptari sint o greutate care apasa pe umeri sau o bucurie?

- nu stiu la ce fel de asteptari te referi.

- La Stufstock v-ati surprins si pe mine, si pe ceilalti, aparind pe scena altfel imbracati, avind si o noua atitudine, ati cintat cele mai lente piese, de dragoste, refuzind sa cintati piesele cerute insistent de cei din fata scenei, din fata voastra, piesele voastre. Despre ce a fost vorba?

- am realizat, privind retrospectiv cele 3 editii Stufstock, ca in acesti 3 ani am avut un playlist oarecum asemanator. asa ca ne-am gindit sa facem ceva diferit anul acesta. nu imi dau seama care a fost reactia publicului la aceasta schimbare. poate ca toata lumea se astepta sa cintam Dizident, Oras sau Intunecare (sau mai stiu eu ce alte piese), dar asta e... se pare ca ti-am raspuns si la intrebarea precedenta ;-)

- Cum se vede Luna Amara din interior si, cumva, din spate, caci tu esti mereu in spatele celorlalti, la tobe? Locul pe care-l ocupa un tobosar pare asemanator cu cel al portarului intr-un sport de echipa. Exista o frica a tobosarului inainte de "lovitura de la 11 metri"?

- din spate vad si aud tot. e o senzatie foarte ciudata si foarte misto, in acelasi timp. din interior este evident ca stiu mai multe despre ceilalti membri Luna Amara decit stie majoritatea lumii. sunt(em) oameni absolut normali (ma rog, cu unele exceptii :-))) cit despre "frica tobosarului", cum ii spui tu, ei bine... da, a existat. dar nu i-as spune frica. mai degraba trac. mi se mai intimpla uneori, dar in sens bun, adica am emotii, efectiv, apropo de cum va iesi un concert anume.

- Cum ti-a parut Stufstock-ul, cu ochi de spectator, in afara concertului vostru? Cine/ce ti-a placut mai mult? Cine/ce - nu prea? Te-a surprins ceva la acest Stufstock, 4?

- s-a vazut foarte clar diferenta intre editia de anul trecut, de exemplu, si cea de anul asta daca privim prin prisma numarului de oameni prezenti si dispusi sa plateasca un bilet pentru a vedea o gramada de trupe. e pacat ca se intimpla asta. romanii ar trebui sa se considere norocosi in privinta costului unui bilet de festival (Stufstock e/a ajuns un festival mare, nu?). daca te uiti cit costa un bilet la Sziget, la Rock Am Ring sau la Roskilde (pastrind totusi proportiile), o sa vezi ca aici e ieftin. trupe care mi-au placut: NOCIV, GINDUL MITEI... am fost racit in prima zi de festival, asa ca nu prea pot sa iti spun nimic despre asta. am vazut doar NOCIV si BLAZZAJ. as fi vrut sa vad SOUL FUNKOTOPIA, dar deja eram in drum spre casa. si as fi vrut sa pot asculta GINDUL MITEI, dar in timp ce ei cintau, noi faceam soundcheck pe scena cealalta.

- Cu putin timp inainte de Stufstock ati fost si la FanFest. Cum ti-a parut Stufstock-ul in comparatie cu FanFest-ul?

- sunt doua chestii cam diferite, as zice. ideea e ca m-am simtit bine in ambele locuri, desi, daca stau sa ma gindesc bine, la Stufstock m-a ENERVAT prezenta in numar asa mare a oamenilor de ordine care erau mult prea zelosi pe alocuri.

(16 septembrie 2006, Brasov-Cluj)

E-mail: revista.tiuk@gmail.com Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas, D. Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net