"Stufsock este za pleis,

dialog cu BOBO & BOBI de la FARA ZAHAR

 

- MV: Ce inseamna pentru voi festivalul "Stufstock" de la Vama Veche?

Bobo: Cel mai mare festival de muzica la care am participat, probabil ca si cel mai mare din tara, si un prilej fain de a canta pentru un public pe care mi l-am dorit dintotdeauna.

Bobi: Stufsock, in special scena mica, unde am cantat de fiecare data, este „za pleis”, locul unde ne intalnim tocmai cu oamenii pentru care am scris aceasta muzica. Vii pentru bucuria de a canta acestor nebuni.
 
- La "Stufstock" ati cintat intr-o noua componenta, in sens ca n-ati mai fost doi, ca de obicei, ci patru. Cum s-a intimplat aceasta schimbare si de ce?

Bobo: Ideea a aparut mai de demult, si s-a fructificat intr-un timp indelungat, in sensul evolutiei formatiei. E cu totul alt sentiment pe scena, si probabil si in fata ei se simte acelasi lucru. E mai natural asa si am vrut sa cantam cu toate instrumentele in scena, sa eliminam cu totul cd-ul din concerte.

Bobi: Bobo al meu are perfecta dreptate, dom’le!

- Desi sinteti o trupa rock, ati cintat mereu pe scena mica (in afara invitatiilor, cum s-a intimplat cu doi ani in urma, cind ati cintat si cu cei de la Z.O.B.), oricum s-a numit ea in timpul editiilor, impreuna cu folchistii si cu cintaretii underground (recunosc ca eu, de exemplu, am alergat de fiecare data de la scena principala ca sa va vad pe voi). Asta va supara sau din contra, va bucura?

Bobo: Probabil ca anul asta am fost o trupa mai inspre rock, din cauza instrumentelor, dar in ceilalti doi ani in care am cantat la Stufstock am fost doi baieti cu doua chitari acustice, deci o trupa de folk. Un folk alternativ, vorba lui Cosmin de la Tapinarii. Nici n-aveam ce cauta la scena mare, si nici acum nu cred ca locul nostru e acolo. E mai mult suflet in scena mica. E mai prietenoasa.

Bobi: Trebuie sa recunosc faptul ca scena mare nu ne prinde. Adevaratii vamaioti cred ca se aduna la folk. Stam cuminti in fund si ascultam.

- Voi, in afara timpului cind cintati, ce preferati sa vedeti (la "Stufstock"), rock-ul de pe scena principala sau sa ramineti la scena a doua?

Bobo: Si una si alta. Depinde de cine canta. Eu am o paleta destul de larga de gusturi muzicale, asa ca pendulez.

Bobi: Odata terminat concertul nostru, prefer sa vad berea. E bine ca ai de unde alege. Pun mana pe program si aleg concertele ca pe sortimentele de Pizza.

- Cum v-a parut editia asta, a IV-a, a Stufstock-ului, in comparatie cu celelalte editii? V-a surprins ceva/cineva? Ce trupe v-au placut mai mult? Cine/ce v-a dezamagit?

Bobo: Mult mai buna decat celelalte editii. Mai aerisita, mai curata parca. Probabil din cauza pretului, au fost mai putini oameni. Nu mi se pare un lucru rau. Publicul trebuie educat sa-si plateasca distractiile. Mi-a placut si diversificarea in extrem a stilurilor muzicale. E mai complex si mai bine asa. M-a surprins Phoenix. Au fost absolut geniali. E mare pacat sa-ti placa muzica rock si sa pierzi un concert ca acela. Geniali au fost si Nicu Alifantis si Alexandru Andries. Mi-au mai placut Mahala Rai Banda, Urma si Alternosfera. Insa e o enumerare subiectiva, deoarece n-am vazut toate concertele. Imi pare foarte rau ca am pierdut Zob si Timpuri Noi. De dezamagit m-a dezamagit cazarea, destul de departe de Vama si cu un sistem de transport putin cam subred.

Bobi: Parca anul acesta nu se mai auzeau manele in Vama. A fost buna si ideea de a face treaba pe bilete, sa ne obisnuim si noi cu ideea de a aprecia munca artitilor si organizatorilor. Plus ca iti dai seama cine iti este cu adevarat fan J. Nu m-a dezamagit nimic. A, sa nu uit, parca taraful ala nu avea ce cauta acolo.

E-mail: revista.tiuk@gmail.com Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas, D. Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net