Leo BUTNARU

 

      fiu al lui Butnaru Teodor (n.1920) si Butnaru Anastasia (n. Munteanu, 1920).

1955-1967 Scoala de opt ani din Negureni (1955-1963), judetul Orhei, Moldova Transpruteana, dupa care invata, un an, in scola medie din comuna Chitcani. In 1964-1965 este elev al scolii medii nr.11 „Ion Creanga” din Chisinau, insa, cu o luna inainte de incheierea anului de studii, se vede nevoit sa abandoneze institutia in cauza, pentru a se afla in preajma tatalui sau care suportase doua interventii chirurgicale complicate. Studiile medii si le incheie in scoala din comuna Cilocalteni, judetul Orhei (1966-1967), fiind distins cu medalia de merit. In 1965 publica primele notite jurnalistice. La inceputul anului 1967 debuteaza cu poezie in ziarul Tinerimea Moldovei. In luna iunie participa la un colocviu republican al tinerilor scriitori.
1967-1972 Facultatea de Filologie, sectia Jurnalistica, a Universitatii de Stat din Moldova. Publica versuri si articole in ziarul Tinerimea Moldovei, in revistele Cultura,  Moldova si, bineinteles, in ziarul universitar. Calatoreste in Rusia si Ucraina. In luna octombrie a anului 1969 incepe sa tina un jurnal intim, publicat, peste trei decenii, cu titlul Student pe timpul rinocerilor. Este un protagonist al cenaclurilor literare Eminescu (Universitate), Luceafarul (Tinerimea Moldovei), Miorita (Biblioteca Nationala), a celui de la Casa tineretului din Chisinau. In 1971, la o sedinta de cenaclu, apoi la o agapa post-cenacliera, i se intampla sa-l cunoasca pe acerbul promotor al criticismului sociologist M.Novicov, aflat in vizita in Basarabia. Una din surprizele tineretii sale – un „miraculos” autograf de la... Zaharia Stancu. De fapt, in egala masura, acea dedicatie i se datoreaza poetului Petru Zadnipru care, aflandu-se in delegatie la Bucuresti, s-a gandit, generos cum era, si la foarte tinerii sai confrati-neofiti de la Chisinau.
1972-1974 Ofiter de infanterie motorizata. Publica versuri in Cultura, Nistru, Moldova, Tinerimea Moldovei. Continua sa-si scrie jurnalul, peste ani intitulat Perimetrul custii, in preambulul caruia va nota: „Iar daca ar fi sa dedic cuiva anume jurnalul de fata, primul gand ma duce la Domnia Sa Prozatorul Liviu Rebreanu si la demnul, barbatul, dar nefericitul sau personaj Apostol Bologa, locotenent de origine romana, catanit intr-o armata straina imperiala”.
1974 Intreprinde o calatorie in Letonia, unde beneficiaza de generozitatea prietenului sau Leons Briedis. Revine in redactia ziarului Tinerimea Moldovei. Impreuna cu poetul Liviu Damian conduce cenaclul literar Luceafarul.
1975 Ii moare mama, memoriei careia ii va dedica volumul de debut.
1976 Primordiu editorial cu placheta de poezie Aripa in lumina (Ed. „Cartea moldoveneasca”) prefatata de poetul Gheorghe Voda, filotimul sau sustinator intru o formula moderna a scrisului, care mentiona ca: „Poezia lui Leo Butnaru se deosebeste inca prin nota proprie, prin ritmurile proprii, prin expresia sa, prin cultura elevata cu care isi modeleaza gandurile, prin metafora; poezia lui e lipsita de suferinta falsa”. Pe alt versant, un critic nedumerit exclama: „Ce poet ambitios! Pe parcursul intregii carti n-a admis nici o rima!” Se casatoreste cu Zinovia Marchitan, in primul lor periplu haladuind/ratacind (nu fara peripetii!) prin muntii Crimeii. Il cunoaste personal pe poetul Nichita Stanescu care sosise la Chisinau. Calatoreste in Tadjikistan.
1977 Membru al Uniunii Scriitorilor din Uniunea Sovietica. In luna septembrie, drept (stramba!) consecinta a promovarii spre publicare a unui articol omagial despre unionistul M.Kogalniceanu, este destituit din functia pe care o detinea la ziarul Tinerimea Moldovei.
1978 Redactor de sectie la hebdomadarul Literatura si arta.
1980-1981 Custode la Muzeul de istorie si studiere a tinutului din Moldova. Calatoreste in Tarile Baltice.
1981-1983 Redactor la Revista Noutati editoriale. Periplu jurnalistic prin Siberia si Extremul Orient (1981).
1983 Ii apare cartea de poezie Sambata spre duminica. Din acest an pana in toamna lui 1989 este redactor, apoi sef de sectie la hebdomadarul Literatura si arta.
1984 Publica primele proze.
1985 Apare volumul de poezie Formula de politete.
1987 Obtine, in sfarsit, dreptul de a trece Prutul, insa nu inainte de a fi tinut in sah de nervi la biroul de pasapoarte, iar mai apoi „scuturat” nemilos si agresiv la vama din Ungheni. La Bucuresti, in casa actorului si scriitorului Arcadie Donose, face cunostinta cu celebrul cineast Ion Popescu-Gopo si cu poetul Matei Visnec care.
1988 Apare volumul de poezie Duminici lucratoare. Intre timp, grupaje din versurile sale sunt traduse in limbile armeana, bulgara,  gruzina, letona, rusa, ucraineana.
1989 Apare cartea de poezii pentru copii Papucei cu felinare si volumul de dialoguri Raspuns si raspundere. In august 1989 se gandeste sa-si asume statutul si situatia de profesionist al scrisului si pleaca din redactia Literaturii si artei unde, de la o vreme, nu se prea simtea in apele (si... cernelurile) sale. Insa curand accepta postul de consultant superior, apoi – consultant principal la Colegiul pentru traduceri si relatii literare. In Mongolia, haladuieste prin imensitatile stepelor genghis-haniene.
1990 Ii apare volumul de proza De ce tocmai maine-poimaine? Incepand cu acest an, cu girul discret al lui Nicolae Manolescu, Laurentiu Ulici, Aurel Rau, Marius Tupan si Sergiu Adam, publica in cele mai prestigioase reviste din Tara  – Romania literara, Luceafarul, Steaua, Ateneu, Convorbiri litarare, Contrapunct. Pana in 1993, este vice-presedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Calatoreste in Uzbekistan.
1991 Ii apar volumul de poezie Soimul de aur,  cel de proza pentru copii La desfrunzirea bradutilor si cel de eseuri Umbra ca martor. Premiul Revistei Luceafarul pentru poezie, pe care s-a simtit eminamente onorat de a-l primi  impreuna cu poetul Cezar Baltag. La Editura Uniunii Scriitorilor din Moldova,  lanseaza si coordoneaza colectia de succes Poezii de duminica al carei antologator si prezentator este. Pe durata a cinci ani aveau sa apara florilegii din opera lui Bacovia, Blaga, Cotrus, Crainic, Em. Botta,  Fundoianu,  Goga, Macedonski, Minulescu, Pillat, Toparceanu, Vinea, Voiculescu, Labis, Stanescu s.a., intr-un tiraj general de cca 250 de mii de exemplare. Calatoreste in Turcia.
1993 Ioanid Romanescu ii prefateaza si-i publica la Iasi cartea de poezie Iluzia necesara. Ii moare tatal. Apare volumul de sinteza Puntea de acces.
1994 Tipareste cartea de dialoguri Spunerea de sine, in care insereaza convorbiri cu A. Plesu, M. Sorescu, D. R. Popescu, A.  Busuioc, A. Rau, F. Neagu, D. Vatamaniuc, S. Saka, Gh. Tomozei, M.   Tomus, M. Cimpoi, P. Stoica, L. Ulici, An. Ciocanu, S. Preda, N. Vieru, M. Nedelciu, A. Suceveanu, I. Milos, G. Tarnea s.a. Este membru fondator al PEN-Centrului International din Moldova. Calatoreste in Grecia, Turcia si Bulgaria. Intre timp, apar traduceri din poezia sa in limbile germana, macedoniana, rusa, sarba s.a.
1996 Preia functia de redactor-sef al Revistei Moldova. Viziteaza Austria. Invitat la Salonul de Carte din Europa Centrala si Orientala din cadrul Festivalului din orasul Die, Franta.
1997 Este ales presedinte al Filialei Chisinau a Uniunii Scriitorilor din Romania. Publica volumul de dialoguri Prezenta celuilalt, in care sunt inserate convorbiri cu I. Alexandru, C. Baltag, V. Besleaga, A. Blandiana, N. Breban. M. Ciobanu, M. Martin, I. Romanescu, E. Simion, D. Tudoran, M. Tupan, E. Uricaru s.a. Cartea de poeme Vieti neparalele. Apare editia-manuscris a plachetei de versuri Carantina masinii de scris, ilustrata cu eseurile grafice ale autorului. Nuvela Ultima calatorie a lui Ulysse este publicata in volumul antologic Iubiri subversive (cele mai bune povestiri ale anului 1997),  lansat de editura bucuresteana „Alfa”.
1998 Apare volumul de poezie Gladiatorul de destine (Ed. „Cartea romaneasca”; Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania). In colectia Poeti romani contemporani a Editurii „Eminescu” vede lumina volumul antologic Iluzia necesara. Ii apare cartea de proza Ingerul si croitoreasa (Ed. „Clusium – Dacondes press”). Este editat volumul Leo Butnaru, Biobibliografie (Biblioteca municipala B.P.Hasdeu, Biblioteca publica Transilvania, Chisinau). Participa la Festivalul International de Poezie de la Stockholm, Suedia.
1999 Volumul de poezie Identificare de adresa. Versuri traduse in limbile franceza si slovaca.
2000 Apare jurnalul Student pe timpul rinocerilor. Publica volumul de poezie Lamentatia Semiramidei (Ed. „Anthropos”, Timisoara). Calatoreste in Ungaria.
2001 Cartea de poezii pentru copii Arlechinul si delfinul. Este reales presedinte al Filialei Chisinau a Uniunii Scriitorilor din Romania.
2002 Premiul National al Republicii Moldova pentru volumul de poezie Lamentatia Semiramidei. Ii apare volumul de eseuri Lampa si oglinda. Editura „Prut International” ii lanseaza „biblio-bibeloul” Strictul necesar. Publica volumul de proza pentru copii Ceasornicul din mar. Grupaje din poezia sa sunt transpuse in limbile albaneza, ungara, belorusa si spaniola.
2003   Volumul de proza pentru copii Cu ce seamana norii? si pe cel de poezii Balul racului. La Editura „Dacia” ii apare cartea de versuri Pe langa streang, steag si inger, iar la „Fundatia Culturala Poezia” (Iasi) – volumul de prozopoeme Cetatea nu e gata de razboi. In colectia Biblioteca scolarului  a Editurii „Litera International” apare antologia Altul, acelasi. In traducerea sa, publica volumul de versuri al lui Ghennadi Ayghi Chipul-vant si pe cel de versuri si eseuri al lui Velimir Hlebnikov Ochii din orbitele. Calatoreste in China. Bursa de excelenta a Fundatiei Soros (Moldova).
2004 Ii apare cartea pentru copii Carutul cu ingeri. Publica volumul de interviuri Micsorarea distantei. Editura „Vinea” ii lanseaza volumul de poeme Sfinxul itinerant. In traducerea sa, apare a doua carte de poeme de Ayghi, Alunecari de vise. Elaboreaza o antologie de traduceri din poezia universala, efectuate in Basarabia pe durata secolului XX. Apare a doua editie a antologiei  Altul, acelasi.
2005 La Ed. Junimea ii apare antologia In caz de pericol, prefatata de Cezar Ivanescu. Sub egida Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” si a Bibliotecii Publice „Transilvania” apare volumul: Leo Butnaru, Biobibliografie, ce vine in continuarea celui din anul 1998. La Editura „Cartea Romaneasca” publica jurnalul (1972–1978) Perimetrul custii. La Editura „Ivan Krasko” din Nadlacul Banatului publica un al treilea volum de Ghennadi Ayghi, Mai pur decat sensul (versuri, eseuri, memorii, interviuri), precum si pe cel de proza, teatru, eseuri al lui Velimir Hlebnikov Ka. La „Prut International” – volumul de eseuri Slefuitorul de lentile. In „Topul cartilor 2005” cititorii Bibliotecii Nationale a Moldovei plaseaza pe primul loc volumul de poeme „Sfinxul itinerant”.
2006 La Editura „Princeps Edit” (Iasi) publica primul volum din antologia „Avangarda rusa” (poezia). La „Ivan Krasko” ii apare traducerea operelor alese ale lui Aleksei Krucionah - Ironiada jertfei vesele, care constituie, de fapt, si primul volum/primele traduceri ale acestui protagonist al avangardei ruse in romaneste. La Editura „Hebreo Errante” din Madrid publica in traducerea si regia sa grafica volumul de versuri al avangradistului rus Igor Bahterev. La Editura „I. Krasko” publica doua volume de miniatura poetica rusa. I se confera cea mai inalta distintie a Academiei Internationale Zaum’ (Rusia – Germania) – Blazonul in numele fondatorului futurismulu rus David Burluk; membru de onoare al respectivei institutii.

E-mail: revista.tiuk@gmail.com Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas, D. Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net