Mihail VAKULOVSKI

Despre lectiile unei fetite de 3 ani 

Recunosc ca atunci cind am citit (in "Flux", acasa fiind) ca Pavel Stratan pregateste un concert sustinut de fiica sa de 3 ani am avut o stare oarecum inconfortabila. Mi-am zis ca pentru nimic in lume nu merita sa jertfesti copilaria unui om, mai ales daca acesta este copilul tau. Mi-am zis ca asa ceva te poate influenta decisiv si nu neaparat in sens pozitiv, te poate marca, te poate bloca, iti poate face viata varza, te poate baga in buda pentru totdeauna. Mi-am amintit de actorul-copil de la Hollywood, care, dupa ce a avut un mare succes, a primit multi bani, din cauza carora parintii lui s-au certat si au divortat, iar el acum e un narcoman terminat. Mi-am amintit si de copilul lui Gazmanov, care l-a facut cunoscut pe taica-so cu acel cintecel despre un catel, Liusi parca (va mai amintiti?), apoi a disparut fara urma, iar tata-sau cinta si astazi, luindu-si atunci avint, impins de copil, revenind in centrul atentiei din cind in cind cu cite un plagiat pe fata, ultimul cintec furat fiind „Rojdenyi v SSSR” ("Nascut in URSS") al lui Iuriy Shevchiuk de la trupa rock DDT, chiar daca intre cei doi e o diferenta totala, si de stiluri muzicale, si de stil, in general. In fine, nu e cazul acum si nici nu se pune in discutie ceva de genul, arta Cleopatrei fiind mai degraba o joaca admirabila, admirabil supravegheata de tatal ei, care se pare ca stie foarte bine ce face.
Dar, venind in Brasov si vazind videoclipul Cleopatrei, fiica de 3 ani a lui Pavel Stratan, vestitul cintaret de origine basarabeana, am uitat de toate temerile mele - firesti - si pur si simplu m-am bucurat. M-am bucurat si m-am mirat. Videoclipul piesei "Ghita" (pe care-l puteti vedea - daca va merge bine internetul - aici: http://www.youtube.com/watch?v=kNLXjXxj3J8) e foarte bine facut, cintecul este foarte bun, Cleopatra cinta foarte fain si este foarte draguta si foarte simpatica. Textul si muzica se aseamana foarte tare cu cele ale lui Pavel Stratan, autorul lor, probabil: aceleasi jocuri, aceleasi idei, acelasi stil, aceeasi ritmicitate, aceeasi muzicalitate, aceeasi neglijenta poetica, poftim. Sa citam macar textul, ca asta ne permite suportul hirtios: "Hainuta sta in cui, / Afara soare nu-i, / Nimic nu-i bun de cind / Eu ma gindesc la Ghita. / Dar Ghita nu-i in sat, / Eu m-am interesat, / Imi pare ca-i plecat / Dupa granita... // Greu, tare mi-este greu, / Vreau, da nu stiu ce vreau, / Stiu ca si tu ma placi, / Spune, Ghita, ce tu faci? // Ori vino ori te du, / Ori spune da ori nu, / Eu te rog nu ma-nerva, / Ghita, ce-i cu viata ta? // REFREN (3): Ghita, te-astept diseara la portita, // Linga portita de la scoala, / Vino, da' numai nu veni cum vii tu / De obicei - cu mina goala; / Cine te mai asteapta ca si mine / O seara-ntreaga numai pe tine? / Ghita, arata-mi tu o fata care / Sa te iubeasca asa de tare!".
Sa ne amintim, dar, unde a mai aparut micuta artista pina acum (pentru istorie, poate). Pentru prima oara publicul larg a putut-o admira pe micuta in videoclipul tatalui ei, "M-am nascut de ziua mea", apoi a cintat piesa "Mama", inclusa pe volumul III de "Amintiri din copilarie" al lui Pavel Stratan, care a mai avut-o "invitata" (uneori autoinvitata, hi) si la concertele sale, pentru prima oara pe litoral, apoi si in sali serioase si mari. Acum a aparut cu videoclipul "Ghita", a sustinut un concert de 2 ore, 100% live, acompaniata de trupa chisinauiana "Millenium" si de Pavel Stratan, cind si-a lansat si CD-ul, intitulat simplu - “La varsta de 3 ani”. La concert trebuiau sa apara si reprezentantii Cartii Recordurilor, invitati de casa de discuri, Cat Music, pentru ca Stratan Cleopatra este cea mai mica artista din lume care si-a lansat un album muzical si care a sustinut un concert in direct de doua ore.
Pe noi ne intereseaza mai putin Cartea Recordurilor, ci faptul ca - iata - fara sa vrea, o fetita de trei ani, bucurindu-se si bucurindu-ne, da lectii de baza artistilor asa numiti profesionisti. Concluzia la care trebuie sa ajungem in urma acestor lectii e ca daca ai talent si daca vrei si daca-ti place ceea ce faci - se poate. Se poate cinta in direct, live, fara a cadea in penibil si ridicol, trezindu-te ca-ti sare discul in mijlocul piesei, cum li s-a intimplat de atitea ori cintaretilor maturi impinsi inainte de tati, impresar, casa de discuri, orgoliu, minciuna, pofta de bani (sau la inceputul ei, cum li s-a intimplat celor de la "Morandi", de exemplu, chiar la premiile MTV. Stiati ca Laurei Stoica i-a sarit discul chiar la ultimul ei concert? Dar asta, iarasi, este o alta tema, mda...)... Apropo, MTV-ul ar trebui sa tina seama acum si de acest nume, avindu-l in vedere pentru premiul anual "Cel mai bun concert live", pe care-l cistiga mereu "Vita de Vie", concurati de putine trupe care cinta pe bune - in primul rind "Luna Amara", "Parazitii" si "Zdob si Zdub"... Iar printre cintarete... Cleopatra Stratan n-are egal la aceasta categorie, exceptie facind, ca de obicei, Ada Milea, care, oricum, e o exceptie.
Astept si eu albumul Cleopatrei, care inca n-a ajuns la Brasov si am o mica banuiala ca nici la Chisinau, dar si asa, inainte de a asculta CD-ul in intregime, deja avem destule motive de bucurie. Felicitari familiei Stratan, felicitari lui Pavel, multumiri Cleopatrei!

PS: Intre timp am ascultat albumul. Cea mai buna piesa - de departe - este "De ce", incomparabil mai buna decit "Ghita".

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com, revista.tiuk@gmail.com Redactia: M. & A. Vakulovski, Carmina Trambitas, D. Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net