Mihail VAKULOVSKI

"Time Out Bucuresti" despre arta basarabeana in lume

 

"Zdob si Zdub, Nicoleta Esinencu, Fratii Vakulovski, Alexandrina Hristov, Igor Cobileanski, Roman Tolici – toti acesti tineri artisti sunt deja nume sonore in Europa. Time Out Bucuresti dedica un numar special artistilor din Republica Moldova.

O radiografie artistica a Republicii Moldova si a tinerei generatii, a legaturilor ei cu Romania.

Acest numar va putea fi gasit si la Chisinau, unde este pe piata incepand cu 3 Septembrie. Cautati-l la chioscuri!" - asa suna reclama, pe internet, a revistei "Time Out Bucuresti", nr. 13/2006, numit FABRICAT IN MOLDOVA (de la Zdob si Zdub la Letopizdet, arta moldoveneasca in lume). Si in revista, in "cuprins": "Mica, dar ridica! un meniu cultural divers si condimentat. Asculta-i pe Zdob si Zdub, pe Alexandrina Hristov si citeste-i pe fratii Vakulovski. Artistii moldoveni iau cu asalt galeriile lumii, chiar daca peroreaza "Fuck you Eu.RO.Pa!". "Planeta Moldova ramine o alternativa mereu dorita, chiar daca pasaportul albastru al moldovenilor e valabil doar pentru Bucuresti". Si prezentarea din revista: "Zdob si Zdub, Igor Cobileanski, Alexandrina Hristov, Roman Tolici, Pavel Braila, Alexandru si Mihail Vakulovski, Nicoleta Esinencu, Planeta Moldova. Ce au in comun toti acesti artisti, care sint deja nume sonore deopotriva in Romania, cit si in Europa? Individualitati puternice, foarte diferite, tinara generatie de artisti din Republica Moldova se detaseaza cu forta, aproape strigindu-si dreptul la existenta, pe fundalul a doua culturi, a caror intima convietuire este substanta insasi a creativitatii ei: "In Basarabia nu a existat niciodata normalitate. Nici macar o perspectiva clara a acesteia. Vorbind despre arta, aceasta situatie pe de o parte a calit personalitatile celor care vor sa faca ceva, iar pe de alta parte i-a facut pe atitia altii sa renunte sau sa plece", este de parere jurnalistul Marin Turea. "Time Out" face o radiografie artistica a Republicii Moldova si a legaturilor ei cu Romania".

Acest excelent numar de "Time Out Bucuresti" (care, din pacate, nu are site, ci doar blog - www.timeoutbucuresti.ro) dedicat Basarabiei culturale cuprinde, in ordinea publicarii in numar, articolele "Ce au in comun bunica si samanul?" de Iulian Vrabete si "Casa batrineasca adusa la moda" de Radiana Folescu (despre Zdob si Zdub), un interviu cu regizorul Igor Cobileanski, autorul videoclipurilor celor de la Zdob & Zdub si ale trupei rock ALTERNOSFERA, autorul filmului de scurtmetraj "Cind se stinge lumina", care poate fi vizionat si pe internet (inclusiv pe blogul lui Vasile Ernu - http://www.nascutinurss.ro/blog/), "Artele unei insule" de Vladimir Bulat (despre Pavel Braila si despre "adevaratii plasticieni"), un text despre pictorul si scriitorul Roman Tolici de Dana Altman, "Dramaturg la Chisinau" de Constantin Cheianu (despre dramaturgia basarabeana actuala, fireste, de la Dumitru Crudu si Nicoleta Esinencu la Mihai Fusu, Val Butnaru & Nicolae Negru), "Cei doi Vakulovski" de Vladimir Bulat, text insotit de biografiile celor doi, "Cu sau fara 'pizdet'" de Nicoleta Esinencu (un text despre cum e sa fii astazi artist in R. Moldova, scris in stilu-i caracteristic, plus o biografie a tinerei scriitoare), "Death or Glory" de Marin Turea (despre cinematografia basarabeana dinainte si de dupa 1990, inainte ... "sovietica", dupa... "ca si inexistenta"), "Chisinau JAZZ" de Virgil Mihaiu (despre trupa chisinauiana de jazz TRIGON, care, cintind, infaptuieste "un act de magie"), un interviu cu artista Alexandrina Hristov (cunoscuta publicului bucurestean datorita specatacolului neconventional "Fata merge pe jos"), "Basarabia & artele surori", un interviu interesant realizat de Adina Zorzoni cu scriitorul Mitos Micleusanu de la Planeta Moldova (celalalt autor al proiectului fiind Florin Braghis) si "Importanta este viata si nu sistemul", un interviu realizat de Florina Pirjol cu Vasile Ernu, autorul volumului "Nascut in URSS". Pe linga texte, revista e ilustrata cu fotografii ale artistilor basarabeni, coperte ale cartilor lor, lucrari, desene, picturi, banda poetica desenata de Roman Tolici, scene foto din piese de teatru, fotografii din concerte etc..

Si, in afara de asta, revista are si o emisiune radiofonica, la Radio France Internationale (in fiecare vineri la ora 13.00), la care s-a accentuat pe diferenta pe care mizeaza tinerii artisti basarabeni, ceea ce ii scoate in evidenta si fata de artistii romani, si fata de artistii rusi, ideea emisiunii fiind ca Romania ar avea multe de cistigat daca ar iesi in lume cu arta basarabenilor (pe care ar trebui s-o accepte si sa si-o insuseasca), emisiune la care a participat si eseistul filosof Vasile Ernu, care a fost intru totul de acord cu ce au sustinut realizatorii emisiunii Time Out Bucuresti.

Bineinteles ca au ramas nume importante de artisti basarabeni tineri (caci despre ei e vorba in Time Out) pe dinafara copertelor revistei, altfel nici nu era posibil, dar nu avem cum si nu putem sa nu recunoastem ca Time Out Bucuresti a realizat un numar exceptional de revista si o emisiune foarte interesanta despre artistii basarabeni care au devenit cunoscuti in Romania si, iata, si in Europa in general. Sper ca astfel sa se auda macar de unii dintre ei si acasa, in Basarabia...

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas, Dumitru Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net