Liliana POPUSOI

KRONYC – „2006 de schimbari”

 

Cica despre gusturi nu se discuta. Fiecare este liber sa creada ce vrea, sa asculte ce crede de cuviinta, sa se uite la ce-i place. Si un om liber nu poate sa aiba prejudecati, complexe si nici dependente. Prin definitie, muzica hip-hop este o muzica de protest si este un gen, pe cat de indragit de unii, pe atat de contestat de altii. Pentru cultura generala, e necesar sa cunoastem ca muzica hip-hop este alcatuita din rapping si DJing si impreuna cu breakdance si graffiti si Beatbox/Beatboxing alcatuiesc cinci elemente ale culturii hip hop. Este un gen de muzica cu un consistent mesaj social, un gen mai putin dezvoltat in Republica Moldova. Hip-hoperi recunoscuti in arealul romanesc – Parazitii, B.U.G. Mafia, La Familia, ZALE, R.A.C.L.A. La Chisinau primele trupe promovate ale acestui gen au fost Alb Negru, Cartier si Lv’s Clan, deveniti ulterior Moara Stricata. Pe plan international, amintim nume care nu mai au nevoie de nici o prezentare Tupac Amaru Shakur, Dr. Dre, Puff Daddy, Eminem, Wu-Tang-Clan, Jay Z, Snoop Doog, 50 Cent, Busta Rhymes si altii.
Rivalitatile din lumea hip-hopului sunt notorii, cunoscute fiind cazurile de dusmanie intre benzi, dar si destinul tragic al lui Tupac, cel m ai cunoscut hip-hoper din istoria muzicii de pana acum, mort la doar 25 de ani, banuiti a fi implicati in asasinarea lui alti doi colegi de breasla, Puff  Daddy si Biggie. Dar in pofida rivalitatilor, breasla hip-hoperilor este una dintre cele mai consolidate si detesta elementele culturii de consum, in special, artificiile si usurimea de minte si valori a showbiz-ului contemporan. Cele mai frecvente tinte ale versurilor lor sunt parvenitii in muzica, in special, autointitulatii regi si regine ale muzicii pop.
Si la Chisinau se poate vorbi deja despre o miscare hip-hop, curentul bucurandu-se de atentia si respectul unui public in continua crestere. KRONYC este o trupa tanara de rapperi autohtoni care, prin ceea ce au facut pana in acest moment, si-au justificat deja dreptul la existenta. De luni apare in vanzare cel de-al doilea album al formatiei, intitulat „2006 de schimbari”.
Kronyc este o trupa formata in 2002 si care, de-a lungul timpului a suferit o serie de modificari, de aici vine si justificarea titlului ales pentru cel de-al doilea album al formatiei. In cei patru ani de activitate, formatia si-a modificat de cateva ori componenta. Din formula actuala fac parte: B-ZAR, JUCATORU’ si DablaDO, fiecare dinte ei cu antecedente... muzicale. Piesele KRONYC nu apar doar pe acest album, ci si pe compilatia hip-hop cu trupe si MC din Republica Moldova,  „Abateri”. Una dintre cele mai reusite performante de pana acum ale baietilor este aparitia pe compilatia romaneasca „Vocabule”, lansata de Media Pro Music, compilatie pe care piesa celor de la KRONYC – „Pentru mishcarea rappa” apare alaturi de K-Gula, Brugner, Grasu XXL, R.A.C.L.A, dar si de artisti cunoscuti in toata lumea, precum: Eminem, KRS One, Das EFX, Heltah Skeltah, Masta Ace, K-Solo.
Din afirmatiile baietilor de la KRONYC aflam ca urmatorul album va apare in iarna, pana atunci insa nu se culca pe o ureche, si nici pe ambele, deoarece fiecare are in plan cate un album solo, pe care il vor realiza pe cont propriu. Iar in iarna vor intra din nou in studio, isi vor uni fortele si... vom afla mai tarziu ce va iesi. Apropo, pentru „2006 de schimbari” KRONYC a intrat tot iarna in studioul de inregistrari si lucrul lor a durat din iarna pana in iarna, din februarie 2005 pana in decembrie 2005. Si a meritat, pe album gasim 13 piese, plus intro si outro, realizate in colaborare cu Moara Stricata, Halogen, Ardizeverdo, RO, Avangard, Diana (de la Savana), 3 piese solo, 1 remix si multe alte piese, diferite intre ele, atat ca mesaj, cat si ca sunet. Beatmakers: gruff, Halogen, Beat, DablaDO, Gogich.

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com, revista.tiuk@gmail.com Redactia: M. & A. Vakulovski, Carmina Trambitas, D. Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net