Pavel PADURARU

"Nascut in URSS" de Vasile Ernu, cartea care bate toate recordurile

 

 

 


 

     

Volumul „Nascut in URSS” de Vasile Ernu a inregistrat deja o premiera pe piata de carte romaneasca, in trei luni de la aparitie fiind vandut tot tirajul de 1500 de exemplare. Daca alte carti de debut se considera reusite daca au cinci recenzii mari, „Nascut in URSS” are deja publicate 30 de recenzii. Un asemenea succes nu a cunoscut inca nici o carte de debut, aparuta in Romania.
In urmatoarele luni, la Bucuresti urmeaza sa apara a doua editie, insotita de un CD, pe care vor fi produse fragmente citite de autor si muzica ruseasca, la care autorul va lucra impreuna cu interpretul rus Gary Sukaciov. In primavara, cartea urmeaza sa apara la faimoasa editura  „Admarginem” din Moscova si tot in 2007 ea va vedea lumina tiparului la edituri importante din Ungaria si Germania, de ea fiind interesate doua edituri de top germane. „Cartea este gandita, in general, pentru spatiul nesovietic. Este foarte important sa apara si in Germania, fiindca piata germana de carte este cea de legatura intre spatiul estic si cel occidental”, ne spune Vasile Ernu.
In trei luni, Vasile Ernu a cunoscut deja tot felul de reactii cu privire la cartea sa, unii afirmand ca este exceptional, iar altii condamnandu-l ca ar fi nostalgic, critic, de stanga sau iresponsabil. In replica la aceste reprosuri, autorul afirma ca „in orice sistem exista mai intai de toate viata, iar viata trebuie povestita”.
„Nascut in URSS” este o carte despre viata cotidiana din spatiul sovietic. In ea se descrie cum se imbracau, ce mancau, cum beau cetatenii sovietici, cum era la scoala, pe strada, cum aratau obiectele, cum cantau, cum dansau, priveau filme, ce eroi aveau oamenii de atunci si care era sistemul de educatie de atunci. De exemplu, Vasile Ernu scrie ca „a construi comunismul fara alcool e ca si cum ai face capitalism fara reclama”. Totul este povestit intr-o maniera foarte lejera, cititorii recunoscand ca e o carte care se citeste  pe nerasuflate. In text se vorbeste intotdeauna despre „noi” si „ei”, primii fiind sovieticii, iar ceilalti – americanii, toti fiind trecuti prin prisma ironiei.
Vasile Ernu s-a nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de filosofie a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, master in filosofie la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A fost redactor fondator al revistei „Philosophy & Stuff” si redactor asociat al revistei „Idea arta + societate”. A activat in cadrul fundatiilor „Idea” si „Tranzit” si al editurii „Idea”. In prezent lucreaza la editura Polirom.


E-mail: revista_tiuk@yahoo.com Redactia: Mihail & Alexandru Vakulovski, CarminaTtrambitas, Dumitru Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net