Constantin Cheianu

Dramaturg la Chisinau

Time Out Bucuresti (www.timeoutbucuresti.ro)

 

Textul de teatru din Moldova reuseste sa se sincronizeze cu acea dramaturgie din lume care, vorbind despre problemele unei societati libere, nu a fost in stare sa speculeze o sansa istorica.

In contrast cu evolutia palida a teatrelor, Moldova cunoaste astazi un moment de efervescenta in domeniul dramaturgiei.
In ultimii zece ani s-au afirmat cu piese valoroase mai multi autori de teatru: Val Butnaru, Nicolae Negru, iar prin textele lui Dumitru Crudu si Nicoleta Esinencu, piesa din Moldova a depasit pentru prima data hotarele tarii. “Alegerea lui Alexandru Suto” de Dumitru Crudu a fost recunoscuta de Uniunea Teatrala din Romania cea mai buna piesa romaneasca a anului 2004, iar “Fuck you, Eu.ro.Pa!” de Nicoleta Esinencu, al carei titlu a provocat un mare scandal acasa, a fost montata in Romania, Germania, Rusia.
Regizorul si actorul Mihai Fusu este unul din oamenii care s-a preocupat mereu de sustinerea textului de teatru din Moldova. El a creat un Atelier de lecturi, in cadrul caruia s-au lansat mai multi autori cu piese care mai tarziu au fost montate pe scenele teatrelor noastre. Un atelier similar il are la aceasta ora Teatrul National “Mihai Eminescu”, care, in stagiunea care incepe in octombrie, urmeaza sa monteze doua dintre piesele prezentate in cadrul Atelierului.
Fusu insusi a produs, impreuna cu Dumitru Crudu si Nicoleta Esinencu, un text in baza relatarilor documentare ale unor moldovence racolate ca prostituate in Albania, Kosovo, Iugoslavia si Italia. Spectacolul care a rezultat din acest scenariu cu numele “A saptea kafana” s-a bucurat de mult succes acasa, dar si in strainatate, participand la Festivalul “New Plays from Europe” din Germania.
Teatrul “Satiricus”, la randul sau, si-a propus un proiect ambitios – montarea, pe parcursul a trei stagiuni, a sapte texte ale autorilor moldoveni de astazi, proiectul aflandu-se acum la jumatatea sa.
Prin apropierea de piesa de acasa, teatrul din Republica Moldova parcurge un moment oarecum nou in evolutia sa, el isi cunoaste comunitatea din care face parte si pe care incearca sa o ajute sa-si inteleaga mai bine conditia.

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas, Dumitru Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net