alxndr. vklvsk

PROTESTioana ghiroltean

Salvati Romania!
Legea e din nou incalcata.
Tratamentul a fost pedepsit de “lege”.
Sisu arestat.

Simtul comun, lipsa de informare si informatiile eronate sau neadecvate promovate de mediile de comunicare - presa scrisa, televiziuni, radio - au condus la aparitia unor prejudecati, stereotipuri, la o imagine sociala deformata si la o marginalizare a consumatorilor de droguri. Ei sunt priviti doar prin prisma infractionalitatii.

Inainte de finalizarea  procesului. Verdictul este deja dat. Tudor Sisu este Traficant.

Nici un articol despre realitatea asa cum o traieste Tudor Sisu. Un tanar consumator, ca multi altii, care se zbate intre dorinta de a reusi pe drumul pe care-l are de parcurs si lupta cu lumea drogurilor, cu simptomele sevrajului, cu supradoza, cu stereotipurile, cu incapacitatea sistemului de a preveni si trata consumul de droguri.
Nici un articol despre o presupusa nevinovatie, atata timp cat probele nu sunt suficiente pentru incriminare, despre faptul ca in sevraj fiind, cei condamnati nu au primit asistenta medicala specializata sau despre drumul pe care trebuie sa-l parcurga un consumator pentru a putea renunta la consum si a fi integrat in societate.
Nimic.

 

Raportul Mondial pe Droguri al Organizatiei Natiunilor Unite subliniaza faptul ca 5% din populatia mondiala cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani a consumat droguri ilicite in decursul ultimelor 12 luni.

A ne centra doar pe abordarile care urmaresc oprirea sau controlul consumului de droguri, atata vreme cat aceste abordari si-au demonstrat incapacitatea de a-si atinge scopurile pentru care au fost create, a ignora necesitatea mult mai urgenta de a reduce suferinta consumatorilor de droguri si a le asigura supravietuirea, sanatatea si dezvoltarea - este gresit din punct de vedere al eticii profesionale si moralitatii.

Pentru a limita repercursiunile pe care drogurile le au asupra sanatatii, precum si activitatile infractionale asociate, este nevoie de politici coerente de prevenire si tratament.

Pentru a preveni consumul de droguri nu trebuie sa inchizi consumatorii, trebuie sa sensibilizezi opinia publica, sa oferi instrumente de actiune preventiva, sa combati fenomenul prin limitarea disponibilitatii drogurilor.                                      

Pentru a “vindeca” un consumator nu trebuie sa-l inchizi, ci sa intelegi ca vindecarea, in cazul unei dependente de substanta, reprezinta nu doar renuntarea la consumul substantei respective, ci si schimbari majore in stilul de viata si in ceea ce priveste dinamica proceselor intrapsihice. 

Prevenirea recidivei in consumul de droguri nu se face prin abordari rigide, ci prin acceptarea alunecarii sau recaderii in consum ca pe un pas important spre abstinenta!

Pentru a justifica fondurile alocate nu trebuie sa-ti faci publicitate, ci sa-ti asumi responsabilitatea in demararea unor actiuni eficiente de promovare a sanatatii, de a reduce riscurile asociate consumului de droguri, in cazul in care debutul a avut loc!

Pentru a face cunoscut fenomenul nu trebuie sa vorbesti doar despre “vedeta hip-hop Tudor Sisu”, ci despre orice consumator, rolul mediilor de comunicare ar trebui canalizat spre sensibilizare, informare, prevenire si promovare a sanatatii si nu spre cresterea audientei.

Legile au fost incalcate. Sisu a fost arestat din spital. In timpul procesului mai multe persoane au lesinat, fiind in sevraj.

 

Ce am avut?
 
Art.27- (1) Consumul ilicit de droguri aflate sub control national, fara prescriptie medicala, este interzis pe teritoriul Romaniei.
    
(2) Persoana care consuma ilicit droguri aflate sub control national este supusa, dupa caz, uneia dintre urmatoarele masuri: cura de dezintoxicare sau supravegherea medicala.

Art. 191. - (1) In cazul savarsirii infractiunilor prevazute la art. 4, procurorul dispune, in termen de 24 de ore de la inceperea urmaririi penale, evaluarea consumatorului de catre centrul de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, in scopul includerii acestuia in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
(2) Dupa primirea raportului de evaluare, intocmit de centrul de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, in baza expertizei medico-legale in termen de 5 zile, procurorul dispune, cu acordul invinuitului sau inculpatului, includerea acestuia in programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
(3) Daca impotriva invinuitului sau inculpatului s-a luat masura arestarii preventive, aceasta poate fi revocata sau inlocuita cu alta masura preventiva.
(4) In toate cazurile, urmarirea penala este continuata potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala.

Ce am pierdut?

Increderea in toleranta umana. Increderea in organele vitale ale legii. Credibilitatea legii. Credibilitatea presei. Intr-un cuvant am pierdut LIBERTATEA.

Asociatia Integration
Puya (vocalist LA FAMILIA, PUYA si SISU)

George Vasilevici (scriitor, redactor Tomis)

Alexandru Vakulovski (scriitor, fondator KLU)

Mihail Vakulovski (scriitor, doctor in Filologie)

Ioana Ghiroltean (psiholog, master in prevenirea si combaterea consumului de droguri)

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com, revista.tiuk@gmail.com Redactia: M. & A. Vakulovski, Carmina Trambitas, D. Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net