MindBomb pentru Rosia Montana

 

Campania MindBomb pentru Roşia Montană pune problema poluării mediului din România în relaţie cu corupţia fără chip a statului, a administraţiilor locale şi nu în ultimul rând a individului, care erodează din interior societatea românească.

            12.000 de afişe au fost lipite în noaptea de 19 spre 20 martie pe străzile din Cluj, Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Arad, Bistriţa, Sibiu, Alba Iulia, Deva, Baia Mare, Oradea, Târgu Mureş, Sighişoara, Petroşani, Valea Arieşului, Abrud, Câmpeni şi Roşia Montană.

            Prin campania MindBomb pentru Roşia Montană protestăm împotriva proiectului de exploatare minieră intensivă cu cianuri de la Roşia Montană şi împotriva publicităţii pe care Gabriel Resources, proprietarul Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) o face acestui proiect extrem de nociv pentru România.

            Intoxicarea cu propaganda pentru compania Gabriel Resources pe posturile de televiziune şi în presa scrisă are drept scop cosmetizarea în ochii românilor a imaginii Roşia Montană Gold Corporation - companie rămasă în epoca colonialismului brutal, a cărei politică cinică a profitului va rade Roşia Montană de pe faţa pamântului, va strămuta oamenii şi va şterge istoria acestui loc.

            Pentru prima dată în România opinia publică şi cîteva instituţii publice au făcut front comun împotriva unei afaceri păguboase pentru noi toţi, demonstrând astfel că România nu mai este paradisul escrocilor.

            Proiectul de exploatare minieră intensivă cu cianuri de la Roşia Montană pune în pericol VIAŢA în Ţara Moţilor, deschizând calea producerii celui mai mare dezastru ecologic din Europa de est. Ca de atâtea ori în istoria recentă, mari companii, sprijinite de politicieni lucrează împotriva oamenilor pentru a-i îmbogăţi necinstit pe cîţiva indivizi cinici. După ei potopul!

 

Afişe în campanie:

TĂCEREA E DE AUR

 

DACĂ TACI SE VOR DISTRUGE:
5 munţi în Ţara Moţilor,
un patrimoniu naţional unic în lume,
10 biserici, 9 cimitire,
958 de gospodării = 2150 de oameni.

ROMÂNIA ARE NEVOIE DE EI

Efectele poluării de la Roşia Montană ne privesc pe toţi, nu doar pe locuitorii condamnaţi la strămutare. Vocea fiecăruia dintre noi trebuie să se audă până nu e prea tîrziu. Comoditatea şi ignoranţa le vom plăti cu toţii.

 

NUNTA DE AUR

 

Gabriel zis Cianură & Sinistra Mediului
DA sau NU bombei ecologice pregătite de Gabriel pentru exploatarea minieră
la Roşia Montană?
În acest an Sulfina Barbu, Ministra Mediului, va trebui să RĂSPUNDĂ!
În acest an se hotărăşte soarta Roşiei Montane.
OPREŞTE ACEASTĂ CĂSĂTORIE DIN INTERES!

Pentru obţinerea acordului de mediu din partea guvernului României, Gabriel Resources a fost somat să-şi schimbe imaginea în ochii românilor, din profitor să devină binefăcător al societăţii. Cei care nu vor să plece forţat şi să-şi uite istoria se tem că “jocurile” au fost făcute la nivel politic şi moţii au fost deja vânduţi.

 

CORUPŢIA E MĂRICEANU LA ROŞIA MONTANĂ

Biserica şi Academia Română se împotrivesc proiectului de exploatare minieră intensivă cu cianură la Roşia Montană. Din 1997, sub pretextul formalităţilor
administrative, guvernanţii fac o politică murdară.

GUVERNELE TREC, ŞPAGA RĂMÂNE

Strălucirea aurului corupe indiferent de culoarea politică. Puterea şi opoziţia fac regula la Roşia Montană şi se comportă la fel când curge banul. A nesocoti părerea unor instituţii precum Academia Română şi Biserica - parteneri în reconstrucţia socială a României - e ignoranţă şi prostie. Sau pur şi simplu corupţie?

 

MA$$ACRU MEDIA
PREZINTĂ SOLUŢIA LUI GABRIEL: CIANURA

Difuzarea, în ziare şi la televiziune a reclamelor pentru Gabriel, încalcă drepturile oamenilor din Roşia Montană.
NU FI PĂRTAŞ LA MINCIUNĂ!

REFUZĂ PUBLICITATEA LA CIANURĂ!

Publicitatea pentru Gabriel Resources (firmă cu sediul în paradisul fiscal Barbados) difuzată în massmedia din România, ne prezintă o Roşia Montană pustiită, bolnavă. Cine a fost la Roşia Montană ştie că e o minciună televizată. O imagine falsă îi favorizează pe cei care, până ieri, nici măcar nu ştiau unde e România pe harta lumii. În schimb, cei care cred într-o Roşia Montană prosperă, în care să trăiască mulţi ani înainte vor rămâne victimele lor.

Televiziunea Română, finanţată din banii noştrii, este partener a strategiei mediatice murdare a RMGC. Prin acest act, TVR îşi compromite misiunea de televiziune publică.
Cum ar fi să-ţi plăteşti lunar călăul?!

Consiliul Naţional al Audiovizualului nu vede nici o problemă în publicitatea falsă pentru Gabriel. Dacă nu injură nimeni pe post e OK, CNA nu are azi de lucru.

 

LINGOULE!

 

„Proiectul este o datorie de onoare faţă de Ţara Moţilor, împotriva demagogiei şi împotriva dorinţei unora de a se îmbogăţi.“
Traian Băsescu susţinând exploatarea minieră cu cianură la Roşia Montană.
Alba Iulia, 29 martie 2004.

CIANURA A AJUNS PE MASA LUI BĂSESCU
SĂ TRĂIEŞTI BINE!

 

Preşedintele României primeşte Oscarul pentru lupta împotriva corupţiei. Dar nu are timp pentru oamenii de la Roşia Montană. Justiţiarul nu are glas, nu are vlagă când e vorba de interesele de la Roşia Montană.
Încă nu este preşedintele tuturor românilor.

Ne-am obişnuit de atâţia ani să nu avem încredere în autorităţi, fie că e vorba de guvern sau de preşedinţie. Tot de atâţia ani, sperăm că, într-o zi, autorităţile ne vor recâştiga încrederea pierdută. De aceea credem în nevoia de dialog între societatea civilă şi administraţie.
Nu vrem Revoluţie, Vrem Evoluţie!

La campania MindBomb pentru Roşia Montană au participat, în diferite moduri (concepţie, dezbateri, idei, realizare, lipire) peste 300 de artişti plastici, designeri, arhitecţi, specialişti IT, scriitori, studenţi şi colaboratori din oraşele în care au fost lipite afişele.

 

NU LĂSA ROŞIA MONTANĂ SĂ MOARĂ!
Oamenii sunt mai importanţi decât aurul.

SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ!

 

Comunicatul în format word şi imagini la rezoluţie mare pot fi descarcate de pe http://www.mindbomb.ro/index.php?mod=constr&lang=RO
iar informaţii suplimentare pot fi cerute de la  adresa de e-mail contact@mindbomb.ro.

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com Redactia: M. Vakulovski, A. Vakulovski, C. Trambitas, D. Crudu,
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama