"?" de

Alexandru & Mihail Vakulovski

Liberi sa ne dam cu capul de pereti (L.I. Stoiciu)

 


     

Cite gropi comune ale sufletelor, nebagate in seama, isi
vor fi adus, de fapt, cu el noul
deceniu: amoruri
lascive, foame, ura, singe
urcat la cap, pacate… Si voi, unelte ale diavolului, care duceti in spate
hoitul
trupului, de ce
traiti in clandestinitate? Azi, cind sunteti
atit de liberi, incit… incit…

“de ce?”

- Sergiu Pavlicencu (profesor de lit. universala, ani – „multi”): E pentru presa? Pentru presa eu nu raspund… nu ma duce capul.
- Iulian Tau (student la LMA, Babes-Bolyai, 22 de ani): M-ai cam dat pe spate cu poezia asta. Deja imi scrii raspunsul, da? De placere.
- Vasile Andru (scriitor): Prefer sa va dau un aforism cu intrebare.
- Hretcu Costica (marinar de cursa lunga, 49 de ani): Educatie, dom’le, asta e. Ignoranta. Am ajuns, a?
- Natasa (prostituata): Nu stiu. Peste vreo luna am sa plec in Turcia si nu ma intere.
- Vornicu Marian (24 de ani, „profesie nestabilita inca”): Nu stiu. Nu m-am gindit.
- Bjoza Octav (vicepresedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Brasov, 65 de ani): Pe mine nu m-a caracterizat si nici nu ma caracterizeaza. Daca mi-as permite sa o fac in numele altora, banuiesc ca acestora le este in continuare frica, sau altii - ceea ce este si mai grav – din interes pentru a prospera material si implicit a face jocul actualei puteri. (17.07.2003)
- Alina Banu (art director Firma 9, Mind Bomb): Prima reactie e de fapt ca tu nu traiesti in clandestinitate. Faci tot ce vrei si lupti pentru libertatea ta. La o citire mai atenta, iti dai seama ca nu-i adevarat, esti intr-adevar liber sa te dai cu capul de pereti, dar nu te dai. Din instinct de conservare poate? Respectarea unor conveniente sociale? Daca ai sti raspunsul, ar fi mult mai simplu. Cine poate raspunde sincer, e fie un om fericit si care a reusit sa se auto-cunoasca atit de bine incit nu isi mai rezerva sie insusi nici o surpriza, fie cineva care a apelat la o solutie atit de meschina incit nici macar nu poate fi luata in considerare. (10.03.06)
- O. Nimigean (scriitor, 43 de ani): Poate pentru ca le e frica de Nicolae Manolescu. Poate pentru ca nu vor sa se complice. Poate pentru ca adera la "valorile lumii civilizate". Poate pentru ca au familie, copii. Poate pentru ca, oricum, ploua. Poate pentru ca au multa treaba. Poate pentru ca e destepti. Poate pentru ca isi scriu Opera. Ce intrebare!
- Liviu Ioan Stoiciu (autorul): De ce nu? De ce asa si nu altfel? De ce uneltele diavolului sunt mai eficiente pe lumea asta? Deoarece ratiunea liberala a invins azi. E un raspuns. Va vine sa credeti? Pe cand Dumnezeu a ramas un conservator, bineinteles (vezi batalia in stil romanesc dintre liberalii politicii corecte, imbracati in piele de ingeri pedepsitori, si conservatorii fundamentalisti moralizatori din mintea lui Ion Bogdan Lefter, ideologul de azi – traiasca Mitica bucuresteanul, din elita; e un exemplu de coborare a discutiei). Chestie de inferioritate intelectuala. Sau e o regula a progresului, ca “raul” sa fie mai puternic decat “binele”, mai convingator. Desi nimic nu are nici o importanta “in absolut”, darmite reunirea in tabere cu interese opuse sau selectia dupa criterii partizane... Mai mergeti, fratilor, in cimitir si ganditi-va la maldarele de generatii care visau si traiau in realitate ca noi, iubeau si urau ca noi, visatori sau razboinici, oportunisti sau nonconformisti, scriau literatura sau faceau politica sau filozofau – si de memoria carora s-a ales praful si pulberea.
Cate stari sufletesti, atatea morminte. De ce? De aia. Sau de ailalta. (ianuarie 2005)

 E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama