Paul G O M A

 

SAPTAMANA ROSIE

28 iunie - 3 iulie 1940

sau B A S A R A B I A SI E V R E I I

eseu

( f r a g m e n t )

Autura Autorului

2 0 0 5

 

 


"Adevarul sa-mi fie singurul idol"

Mihail Kogalniceanu, Dacia literara, I, 1840

 

O harta din cuvinte
- capitol "imprumutat" din romanul Basarabia -

Inapoi in timp, la Anul Zero al romanitatii, din primul mileniu inainte de Cristos:
Pe o arie avind la Est Marea Neagra (Pontus Euxinus) si Bugul (Hypanis); la nord: actuala Cehie si actuala regiune Lvov; la vest: Tisa (Tissia); la sud: Dunarea (Istru, Ister, Dunaris, Danubius) - iar pe mijloc strabatuta serpuit de curbura Carpatilor - traiau Dacii (asa le spuneau romanii) sau Getii, dupa Greci, descrisi de Herodot ca "cei mai viteji si mai drepti dintre Thraci". In antichitate teritoriul aflat de-a dreapta si de-a stanga Nistrului (Tyras) era numit de greci, prin Herodot: Tyragetia. Era locuit, dupa cum ii arata numele, de geti. Sub presiunea scitilor, in secolul V i. C., getii se retrasesera spre nord-vest si sud-vest, dar in secolul IV, celtii impingindu-i de la vest, sub Dromichaite, apoi sub Burebista revenisera, atingind iarasi Bugul (Hypanis). Odata cu ocupatia Daciei (sec.?II d.?C.), a fost romanizata si Tyragetia, insa putinele descoperiri arheologice facute pe acest teritoriu (cele mai importante: la Olbia, pe malul drept al estuarului Bugului) fusesera ocultate de taristi, iar de bolsevici in parte distruse, celelalte trecute la "informatii secrete" pentru a ascunde thraco-dacitatea-romanitatea actualei Ucraine de Sud-Vest.
[Soarta arheologului Ion Suruceanu (1851-1896) si a fructului muncii sale este exemplara si prin nenorocul care i-a urmarit pe oamenii Basarabiei, de la 1812, cand cazusera sub rusi: amenajat pe mosia socrului sau Charles Sicard de la Vadul lui Voda, pe Nistru, Muzeul de antichitati din acest targusor a cunoscut o fulgeratoare faima internationala, datorita pieselor colectate de I.?Suruceanu inca din anii liceului (monede, ceramica, sticla greceasca), in imprejurimile Cetatii Albe si ale Odessei. Lucrarile sale inchinate Greciei antice pe malul nordic al Marii Negre ii deschid portile Academiei Romane (1888, la insistentele lui Kogalniceanu, care il trimite in Basarabia pe Tocilescu, intru informare si incurajare), ale Institutului Imperial arheologic (rusesc); publica si este citat de reviste de specialitate franceze, germane, italiene. Ion?Suruceanu (Soroceanu "corecteaza" Kogalniceanu, crezind ca numele vine de la "Soroca" - in realitate de la "Suruceni"…) fondeaza si Muzeul Antichitatilor de la Chisinau, insa dupa moartea sa prematura (la 45 ani, in 1896), muzeul este lasat in parasire, iar din 1916, piesele cele mai pretioase dispar (ca sa apara - ca prin minune - dupa aproape un secol, la… Moscova); in 1917, "revolutionarii" bolsevici rusi distrug si ceea ce mai ramasese - atat in cladirea Muzeului din Chisinau, cat si conacul de la Vadul lui Voda…
Nu mai putin mastera a fost postumitatea lui Costache Stamati (1786-1869). Meritele sale poetice, mai ales geniul limbii romane (va trebui asteptat Eminescu pentru a fiegalat-depasit) nu au fost, nu sunt recunoscute; faptele sale culturalizatoare: el face cunoscute in aria romaneasca byronismul, romantismul, clasicismul francez, Renasterea italiana - contributii uitate. Traducerile din Florian, Voltaire, Racine, Lamartine, Hugo, Krilov, Lermontov, A. De Vigny - dar mai ales din Puskin, pe care il cunoscuse personal - au constituit ferestre necesare spre altii. Ultimii 25 ani din viata si i-a petrecut in tihna conacului de la Ocnita, Hotin si a fost inmormantat in curtea bisericii satului. Numai ca tot in 1918 "revolutionarii" rusi care au semanat teroarea, devastarea, moartea in Basarabia au sfaramat, in cautare de aur, printre altele… usa zidita a cavoului (unde fusese depusa si sotia lui Stamati, Suzana nascuta Gafencu). Negasind, s-au razbunat ruseste: au risipit oasele, iar in sicriele de zinc au facut baie, folosindu-le in chip de cada. Dupa unirea Basarabiei cu Romania, conacul de la Ocnita, ravasit, incendiat - ca alte sute de "urme" ale noastre - oamenii au avut alte griji, asa ca in curand nu s-a mai stiut unde fusese mormantul poetului. Alti cincizeci de ani de Siberie a spiritului au facut sa se creada ca s-au pierdut si urmele lui Costache Stamati de pe pamantul romanesc cotropit de rusi - cu atat mai vartos, cu cat judetul Hotin "intrase in componenta R.S.S.?Ucraineana" inca din 1940 - asa a ramas si azi. Iata insa ca chiar inainte de implodarea URSS, in 1988 satenii din Ocnita au amenajat o fosta anexa a conacului incendiat-ruinat si au incropit un muzeu. Acolo au adunat cateva carti ramase din biblioteca poetului numarind initial 5.000 volume, putine obiecte personale, au ridicat un bust al lui Stamati - si, semn bun: doi tineri au sadit langa teiul bicentenar un tei tanar, inchinat lui Eminescu.
Semn rau: de curand muzeul de la Ocnita a ars. Autoritatile pretind ca a luat foc de la un trasnet. Lipsa de fantezie in minciuna este, nu atat o trasatura ucraineana - cat bolsevica, insa ura ucrainenilor…
Noi, basarabenii si bucovinenii nu uitam, nu ne ingaduim sa uitam: printre cei mai fideli si mai feroci executanti ai ordinelor rusesti de reprimare a nerusilor - in Tarile Baltice, in Caucaz, in Asia Centrala - au fost ucrainenii; si tot ei, ucrainenii, "victime ale rusilor", au fost profitori nerusinati de pe urma rapturilor din timpul Imperiului Bolsevic: Maramuresul din dreapta Tisei, Bucovina de Nord, o parte din Basarabia de Nord - cu Ocnita lui C.?Stamati - Basarabia de Sud, cu intreg litoralul Marii Negre si Insula Serpilor].
Cateva secole de inflorire, de intarire militara - consecinta: extinderea geografica - au facut ca Regatul Dac sa intre in conflict cu Imperiul Roman. Victoriile, oricum: ne-infrangerile repetate ale Dacilor il determinasera pe Iuliu Cezar sa prega-teasca o campanie "decisiva" impotriva lor, in anul 44 i. C. - insa a fost asasinat. La scurt timp a fost ucis si inamicul sau Burebista, Regele Dacilor. Abia dupa un secol si jumatate - timp in care Marii Romani ajunsesera a fi siliti sa plateasca Micilor Daci subsidii (pentru a nu mai fi hartuiti) - in anul 106 d. C. Imparatul Traian l-a infrant pe Regele Decebal (care s-a sinucis).?Cea mai mare parte tarii a fost cucerita, colonizata, rebotezata "Dacia Traiana", apoi "Dacia Felix".
Dacii erau monoteisti, credeau ca viata incepe dupa moarte si il venerau pe Zalmoxes (sau Gebeleizis), care ar fi avut existenta reala, ar fost sclav al lui Pitagora, iar despre faptele sale (de astronomie, de medicina) vorbea Platon, in Charmide; despre intelepciunea sa si a ucenicilor sai scria istoricul Iosif Flavius, in Antichitati iudaice.
In timpul si dupa razboiul din 106 (d. C.), barbatii daci valizi au fost ucisi in lupta, s-au sinucis, ramasii au fost luati in sclavie: sa fie privita Columna din Forul lui Traian de la Roma ca o BD (banda desenata) in marmura povestind cele doua campanii romane in Dacia; sa fie privite statuile sclavilor daci. Femeile autohtone au cautat protectie si alinare pe langa legionarii romani proveniti din toate colturile Imperiului, dar vorbind o singura limba: latina.?In majoritate, veteranii liberati de obligatiile militare se stabileau pe loc (unde sa se fi dus, dupa 20-25 ani de ostasie?), se insoteau cu femei dace. De aceea termenul romanesc: batran (ca si francezul vieux) deriva din latinul veteranus…
Se spune ca in oricare comunitate femeia este pastra-toarea traditiilor. Adevarat - dar nu in Dacia… Felix. Pentru ea barbatul nu mai era, ca inainte de infrangere, doar cel-puternic-in-general, ci Puternicul in special, ca Ocupant - adevarat: nu si ca stapan (de sclavi). Astfel se va fi explicind faptul ca incepind cu a doua generatie Dacii au devenit politeisti - dupa tatii lor, latini(zati). Se vede ca politeismul dacilor romanizati nu era destul de inradacinat atunci cand a aparut noua religie monoteista: crestinismul.
Patrunderea crestinismului s-a facut relativ repede, progresiv, prin difuzie, prin consimtamant individual, familial, de grup - nu prin decret, ca la toate popoarele invecinate: Bulgari, Sarbi, Rusi, Polonezi, Unguri - in fine, Lituanieni.
Pozitia excentrica a Daciei a favorizat crestinarea timpurie a populatiei daco-romane.?Aflata departe de Centru, provincia romana nu putea fi controlata cu severitatea (sic) obisnuita fata de crestinii din Galia de pilda, dati prada fiarelor, in arene.?Apoi faptul ca loviturile externe cele mai violente veneau din nord-estul Imperiului - dinspre Goti, Gepizi, Heruli, Bastarni si, fireste din partea Dacilor liberi: Carpii - obliga Roma, daca nu la o mai mare toleranta religioasa, atunci sigur la o mai accentuata… neglijenta administrativa. In fine, sa nu se uite ca una din legiunile stabilite in Dacia, Gemina era alcatuita din ostasi recrutati in Palestina, deci, dintr-un loc al unor oameni deja "contaminati" de noua religie. Aproape aceeasi "tara" aveau cei din legiunea Macedonica proveniti din vecinatatea greceasca.
Un alt cuvant-cheie al romanitatii: pagan, vine din latinul paganus: satean, locuitor la tara (ca si in franceza, are aceeasi istorie si aceeasi semnificatie). Numai ca Dacia romana, provincie aflata in prima linie a Imperiului, era aparata de cateva zeci de mii de legionari. Si chiar daca nu toti veteranii romani au devenit batranii daco-romani, se poate deduce ca viata (civila) din jurul castrelor era importanta, animata, populatia nu mai era intru totul rurala, ci… suburbanizata. Or crestinismul a fost difuzat intai si mai lesne printre oraseni (adus de negustori, de calatori, de legionari transferati, de misionari) - lumea satului (pagus), cea din creerii muntilor, ramanind inca pagana…
Rezumat: Dacia transformata in provincie romana sub Traian, in anul 106 d.C. dupa 170 ani, in anul 275, sub Aurelian, a fost parasita: armata si administratia s-a retras la sud de Dunare… Cele vreo cinci generatii de dacoromani ramase pe loc nu vor fi asteptat Edictul de la Milano (313), pentru a practica in pace crestinismul (dealtfel nici nu avea cum sa aiba efect asupra unei populatii iesita de sub auto-ritatea, deci interdictiile Romei, de aproape jumatate de secol).
Ca (in)crestinarea incepuse, foarte devreme - adica in plina… latinitate a Daciei, o dovedeste tot limba romana in care termenii esentiali sunt latini: Dumnezeu (Dominus Deus), cruce (crucem), botezare (baptisare), crestin (christianus), biserica (basilica), cuminecare (communicare), pacat (peccatum), rugaciune (rogationem)… In termino-logia religioasa, la Romani stratul cel mai vechi este latin; apoi grecesc; abia dupa cel grecesc, stratul slavon. Sinteza da limbii romane o nesfarsita bogatie poetica: pentru nevoile pamantesti se pot folosi latinul corp si slavul trup; pentru cele sufletesti: slavul duh si latinul spirit…
Modul neviolent in care ne-am crestinat ar putea explica absenta de martiri din Calendarul Romanilor. De-a lungul Evului Mediu, domnii, manastirile, cetatile, orasele romanesti au cum-parat (cu aur curat) moaste ale unor sfinti - cu totii neromani: greci, rusi, armeni, bulgari, lipoveni…
Veche, dureroasa dezbatere: martor - din grecescul martus, marturos - (témoin) semnifica si martir (martyr). Romanii nu au "vocatia sfinteniei" - nici a martirajului. Nici a marturiei.
In 271, sub presiunea barbarilor (goti, gepizi, heruli, bastarni), armata si administratia romana s-au retras la sud de Dunare. Din ceea ce fusese Dacia Romana au ramas castre, drumuri, temple, terme, arene, monumente funerare. Acestea toate au disparut sub stratul gros de namol si de cenusa al revarsarii spre sud a Slavilor.?Ei au naboit peninsula balcanica incepind din secolul VI: au satenizat civilizatia polis-urilor, au strivit sub senilele talpilor lor desculte si negrabite akademii si moneda, religii si filosofie, dezbateri in agora, teatre, stiinta de carte - si scrisuri.
Au supravietuit revarsarilor pornite din mlastinile Mazuriei de azi (pasnice… le zugravea istoriografia sovietica… - asa au ramas si in cea de dupa 1989…) doar comunitatile originare de la munte sau care au avut inteligenta sa urce la… munte. Dintre urmasii Thracilor: Dacoromanii si Aromanii; dintre ai Illyrilor: Albanezii.?In fine, Grecii: cei care nu au urcat sus-la-munte s-au refugiat in Sudul Peninsulei Italice, in Sicilia, in Africa - si la Massilia (Marsilia/Marseille), colonie ionica - astfel salvindu-si nu doar limba, ci si scrisul; Albanezii, Dacoromanii, Aromanii "retragindu-se in sus", si-au pastrat, sub Slavi - si in ciuda lor - sufletul si limba (orala).
Se poate spune ca in fata tavalugului nimicitor al civilizatiei rurale slave, doar civilizatiile pastorale si limbile: greaca, alba-neza, aromana (armana), dacoromana au supravietuit. Autohtonii din Tracia, din Dalmatia, din Illyria (cu exceptia Albanezilor si a Istroromanilor) au fost asimilati (lingvistic) de Slavi.
Slavii au fost alungati din Grecia dupa doua secole, dar ce performanta in materie de distrugere: analfabetizasera Elada! In schimb in actuala arie romaneasca navalitorii stabili(za)ti: Slavii, Cumanii, Pecenegii - au fost, ei, asimilati lingvistic de dacoromani.
Perenitatea limbii dacilor latinizati fata de ale navalitorilor succesivi, simultani, deveniti si stapani sa constituie un mister istoric?; sa fie oare o revansa, peste timp, a celui supus prin violenta, altadata? Se poate vorbi de o contemporana revansa a sclavului african si a robului tigan - si nu doar una muzicala? Oricum, Romanii nu intra in aceasta categorie.
Limba (romana) a conferit, in spatiul unei "geopolitici" in perpetua modificare, o uluitoare unitate traitorilor numiti de straini: blac, blach, blas, balak, (olachi)-romani, oláh, vlah, valah, valachen, voloh, boloh, vloh, ungro-vlah, ulak, ulaki, valaque, walat, walach - toti termenii semnificind: "roman" (Francezii vor fi stiind bine acest lucru: termenul gaulois sub forma: galois vine din francicul walhisk = "roman"…).

In secolul al XIV-lea existau trei importante unitati geografico-statale, populate de acesti "latini orientali":
- La nord-vest: Transilvania; locuita in proportie de 80% de "Blaci". Ungurii, sub presiunea Pecenegilor care-i alungasera din Etelküz, mitic loc de popas, situat probabil in Basarabia de azi, urcasera intai spre Nord, facusera o halta in "Tara Rutenilor" (Podolia, devenita, doua secole mai tarziu Tara B/Volohovenilor = a Vlahilor), apoi pe la anul 900 coborisera in Panonia, unde ii invinsesera si ii supusesera pe Blaci si pe Slavi. Din Panonia s-au indreptat spre Est: "dincolo de paduri" era un tinut minunat, numit de cronicarii lor: "Ultrasylvania" (sau Transsylvania), unde fiintau formatii statale puternice: voievo-datele sau ducatele purtind numele sefilor: Gelu ("Gelou, dux Blachorum"), Glad, Menumorut, Kean; si Tari (de la terra): a Maramuresului, a Oltului, a Oasului, a Hategului. Cucerirea lor a durat cateva decenii;
- La sud: Tara (Terra) Romaneasca sau Muntenia (Valahia); a luat fiinta in 1310, cand Basarab I-ul a unificat cnezatele si voievodatele din dreapta si din stanga afluentului nordic al Dunarii, raul Olt (Alutus, Aluta);
- La est: Tara (Terra) Moldovei. Voievodul Maramuresului (nordul Transilvaniei) Bogdan a refuzat de a mai recunoaste autoritatea regelui Ungariei (1342), iar in 1359 a trecut Carpatii spre Est si s-a declarat suveran al"Moldovei".
De unde: Moldova?
De la raul cu acelasi nume, izvorind din Carpatii de Nord (cel al muntilor venind de la numele unui trib dac: Carpii).
Dupa terminatie, Moldova pare a fi toponim slav, ca Bistrita, tot un afluent al Siretului (Hyerasus, Seretus). Bedrich Smetana celebreaza muzical raul "Moldau" in poemul simfonic "Patria mea". Numai ca "Moldau" este numele german(ic) (Mold=pamant, in böhmisch) al raului pe care Slavii (Cehii) il numesc: Vltava. Este limpede ca Gotii nu au avut cum boteza un rau din nordul ariei daco-romane (decat daca admitem ca toponimia lasata de Bastarni - care trecusera si ei pe acolo - a supravietuit peste un mileniu…); limpede si faptul ca Slavii, ocupind vaile si campiile, au slavizat toponimele "joase", de la campie, din vai (dar nu si ale muntilor!) - vezi si Dambovita, Ialomita, Prahova, din actuala Romanie, dar vezi si in Grecia: Mandra, Levadia, Arahova, Grivena, Tyrnavos etc…
Si daca "Moldova" nu este termen slav?
1. In baladele populare despre "Descalecatul Tarii Moldovei" este vorba de o catea, Molda, fruntasa haitei de caini de vanatoare a Domnului: urmarind un cerb, a trecut muntii spre Rasarit, tragindu-i dupa ea si pe vanatori: acestia s-au trezit pe un pamant minunat, strabatut de un rau cristalin… In cinstea catelei, raul (si pamantul din jur) au primit numele: Moldova…;
2. Limba Dacilor (din care s-au pastrat cca 160 termeni siguri) face parte din grupul indo-european, subdiviziunea satem - ca sanscrita, iraniana, lituaniana, letona, prussiana, slava, illyra si armeana (latina: din centum). Au ramas in limba romana termeni esentiali din limba daca: vatra (foyer - ca in franceza, cu triplu, cvadruplu sens), caciula (bonet de fourure - termenul se gaseste si in albaneza contemporana), tarina (camp, ogor), codru (foret), copac (arbre), baci (sef al ciobanilor, proprietar al turmei), branza (fromage), balaur (dragon), mos (barbat in varsta, batran/ intelept), mosie (proprietate, pamant), mostenire, mostenitor (héritage, héritier); parti ale corpului: buza (levre), grumaz (cou), ceafa (nuque); familie: baiat (garçon), copil (enfant), prunc (nouveau-né); strugure (raisin), butuc (cep de vigne, buche), curpen (sarment): in sec I i. C. Dacii ajunsesera atat de nesobri, incat Marele Preot Deceneu i-a obligat sa zmulga toate viile…
In toponimie Dacii foloseau si sufixul -dava: Argedava (capitala Regatului Dac, sub Burebista), Buridava, Sucidava, Capidava, Petrodava etc. Nu este deloc imposibil ca actualul rau Moldova sa-si fi luat numele de la o fortareata daca: Moldava, iar "terenul" din jur (peste 100.000 km. patrati) sa fi devenit: Tara.
De la numele tarii (Moldova), cel al locuitorilor: Moldoveni - de care aveau sa-si aduca aminte, nu ocupantii rusi taristi de la 1812, ci bolsevicii cu ganduri de re-ocupare - in 1924…

Tot din cuvinte harta Tarii Moldovei:
La vest era despartita de Transilvania prin lantul Carpatilor Orientali; la sud, de Tara Romaneasca, prin raul Milcov si prin un fragment al raului Siret, apoi de Dunarea Inferioara, partea ei deltaica, pana la Marea Neagra.?De acolo inca 120 km spre est: litoralul, pana la Limanul (Laguna) Nistrului. Unde exista - exista si azi, re-re-refacuta - ca o borna de hotar intre Europa si Asia cetatea ioniana Tyras (intaiul nume grecesc cunoscut al fluviului Nistru), ridicata in sec. VI i. C., devenita: Asprocastron, Moncastro, Cetatea Alba - in romana; tradusa in turceste: Ackerman, apoi in ruseste: Belgorod Dnestrovski.
La est: fluviul Nistru (Tyras, Danastius, Nistros) - [si nu Niprul (Borystenes), cum confunda Occidentalii - desigur pentru ca rusii au pus proteza D si a rezultat: DNepr, DNestr - de ce nu si DNeva?; sau DNil, sau DNiemen? - mister-slav] scalda "Tyragetia", iar Bugul (Hypanis) alcatuia granita orientala a… dacitatii. Nistrul al carui mal drept a fost fortificat incepind de la 1400, sub Alexandru cel Bun, domnul Tarii Moldovei; atunci au fost construite noi cetati, iar cea greceasca, de la mare, Tyras, renovata.?Astfel, de la nord la sud (numai pe malul drept al Nistrului, pe pamant romanesc), au vegheat multe secole - si au ramas si azi cetatile: Hotin, Soroca, (Orhei), Tighina, Cetatea Alba…
Am pus intre paranteze Orhei: spre deosebire de celelalte, Cetatea Orhei nu a mai ramas in picioare. La vreo 10 km de Nistru, pe afluentul sau Raut a existat o cetate mongola (tatara) ridicata dupa batalia de la Kalka (1223, cand au fost nimicite knezatele rusesti), probabil in timpul Marii Invazii din 1241. Fortareata era rudimentara insa, judecind dupa ramasitele domestice, acolo s-a batut moneda si parea destinata a deveni capitala (si civila) cea mai occidentala a Imperiului Mongol. Mult mai tarziu - la 1469 - este semnalata "cetatea Orhei, in jurul careia s-a asezat Orheiul", sub Stefan cel Mare - insa localitatea medievala (si actuala) se afla la 30 km de Nistru, tot pe Raut, deci nu a fost ridicata in jurul cetatii mongole (locul numit azi: "Orheiul Vechi" - poarta inca ruine vizibile).
In disputa mereu-mereu actuala dintre romani si rusi (de la 1989 si ucraineni - acestia nu doar persecutati ai rusilor, dar si feroci persecutori, si mostenitori ai Imperiului Sovietic, mai ales ai rapturilor teritoriale: Polonia Orientala, Ucraina Subcarpa-tica, apoi Bucovina, precum si sudul Basarabiei, cu litoralul intreg, Insula Serpilor - pamanturi romanesti) este invocata "intaietatea". Care "intaietate": sovietica (dupa care masina cu aburi fusese descoperita de Polzunov, radioul de Popov, America de Columbov, metroul de Metrov, hartia de Papirosov, tiparul de Gutenbergov, etc etc)? Dar Slavii au patruns in Imperiul Bizantin (din care facea parte fosta "Dacia Felix") in 550 d. C. - nu mai devreme; s-a semnalat o expeditie rusa, pe mare, impotriva Constantinopolului (in 860, nu mai curand); Rusia, ca stat, a inceput a se amesteca in treburile Tarilor Romane, prin incur- siuni, pe la 1700 prin Petru I, insa abia in 1792 a devenit "vecina" cu Moldova, dupa ocuparea Edisanului, controlat de Tatari (regiune devenita "Odessa").?
Dovada, in piatra: toate cetatile de pe Nistru (inclusiv antica Tyras, insa aceasta fusese fondata in sec. VI i.C.) au fost edificate pe malul drept al fluviului, deci in interiorul Tarii Moldovei - deci, in interiorul Europei - pe celalalt mal, stangul, aflindu-se Asia.
La nord granita era terestra, deci miscatoare: Tara Moldovei se afla in contact direct cu Voevodatul B/Volohovenilor (dupa cum spune numele: al-Valahilor), cu statele kievene, cu Polonia, cu Lituania - care, la un moment dat, se intindea pana la Marea Neagra, contind ca "vecina de la rasarit"; apoi cu Imperiul Austro-Ungar, care ocupase in 1775 nordul Tarii Moldovei, bote-zindu-l: Bukovina; in fine cu Imperiul Rusesc, cel venit, ca toate marile plagi ale istoriei Europei (Hunii, Avarii, Ungurii, Tatarii) dinspre est, atingind Nistrul abia sub Caterina a II-a, la 1792.?
Douazeci de ani mai tarziu, in 1812, aceeasi Rusie a mai facut un pas in Europa, rapind jumatate din Tara Moldovei, botezind-o cu un cuvant romanesc: Basarabia, insa modificat a la française: Bessarabie, stabilind - deocamdata - frontiera pe raul interior, aproape paralel cu Nistrul: Prut (Pyretus, Porata).
Falsificarea toponimica din 1812, inventia ruseasca:?Bessarabia numind jumatatea orientala a Tarii Moldovii, rapita, s-a repetat in 1924 - fatalitate: tot prin geniul (rau al) unui ne-rus: Bulgarul Christian Rakovski.?Prin el Rusia si-a negat propria inventie de la 1812: Bessarabia, cazuta in desuetudine si a fabricat alta, nou-nouta: Republica Socialista Sovietica Autonoma… Moldoveneasca!
Rakovski, bulgar prin nastere, roman prin cetatenie, socialist prin… meserie (a fost initiatorul miscarii socialiste din Romania si mentor al lui Panait Istrati). Rusofob notoriu (bibliografia lui spune multe si… mult), in 1916 fusese demascat ca agent german, platit, dovedit prin "Lista Günther" (numele celebrului-sinistrului recrutor german actionind la Bucuresti) - drept care autoritatile romane il arestasera si ii fixasera domiciliu obligatoriu "pe cuvant de onoare" la Iasi.?Cum frontul ruso-roman se afla in Moldova; cum revolutia bolsevica pornise, nu doar de la Petersburg, ci si de pe frontul din Carpati (unde militarii rusi parasisera pozitiile si se dedasera la jefuirea localnicilor, la viola-rea localnicelor, la baut ruseste, pana la moarte, prin inecare in pivnitele in care "impuscasera" butoaiele), o ceata de rusi beti l-a luat pe sus pe Rakovski, l-a urcat pe soclul statuii lui Alexandru Ioan?Cuza din Iasi si l-a pus sa declare… abolirea monarhiei si instaurarea "Republicii Socialiste Sovietice Romania". Etilnicii revolutionari au fost alungati in urmatoarea jumatate de ora, disparind cu tot cu agentul german, inraitul antibolsevic devenit proaspatul si ardentul bolsevic Rakovski…
…Care avea sa apara in curand ca presedinte al Sovietului Comisarilor Poporului din Ucraina, prilej cu care a si condus cateva expeditii de "recuperare a Bessarabiei, pamant, de veacuri, rusesc".?
Fara succes. Insa inainte de a fi trimis de Lenin ambasador al URSS la Paris (unde l-a precedat pe Ilia Ehrenburg, si el celebrissim sergent-agent-recrutor); inainte de a fi fost acuzat el insusi de trotskism si inainte a fi deportat la Astrahan (unde l-a gasit ucenicul sau Panait Istrati - si inainte de a-i acuza, in Pravda, el, pe fostii sai tovarasi de… spionaj in favoarea Germaniei - nu se insela, chiar totdeauna, Stalin… - si inainte de a fi impuscat, chiar si el, fidelul intru tradari), Rakovski a imaginat un scenariu de geniu: fiindca Rusia, iscalind de asta data cu pseudonimul "URSS"), tinea sa re-rapeasca jumatatea din Moldova furata in 1812 - el si ai sai tovarasi de internationalism proletar de la Odessa, recrutati din cartierul rau famat purtind numele "Moldovanka" (devenit in intregime evreiesc), au inventat o… Moldova pe malul stang al Nistrului, in Ucraina - precum si… "limba moldoveneasca"! Un carlig de undita in care au pus ca momeala pestisorul "Republica Autonoma Socialista Sovietica Moldoveneasca", sperind sa prinda pestele marisor: Moldova istorica (cuprinzind si partea ei orientala, devenita provincia romaneasca Basarabia) - de ce nu pestele-cel-mare: Romania intreaga?
Sub unguri, vreme de un mileniu, Romanii din Transilvania au avut parte de suferinte cumplite, printre nedreptati fiind si nerecunoasterea lor, autohtoni, ca natiune, alaturi de ocupanti: Ungurii, Secuii si de colonisti: Sasii, Svabii. Dar in 1918, cand s-au unit cu Patria Mama, Romanii transilvaneni puteau sa scrie si sa citeasca in limba romana, aveau o identitate, stiau cine sunt si de unde se trag, ba ii invatasera carte si constiinta de sine pe Romanii din Principatele - libere;
Prin comparatie: sub rusi, numai in 106 ani, Basarabenii au fost striviti, analfabetizati, desnationalizati, desidentizati.
Sa fi fost Moldovenii dintre Prut si Nistru mai putin bravi?, mai inerti?, mai inclinati spre supusenie decat Transilvanenii?
Istoria ca si literatura, cu osebire "fictiunile realiste" semnate de Mihail Sadoveanu, spun contrariul:
De pe la 1400, cand puterea mongola a diminuat, tinuturile devastate din rasarit au prins a fi repopulate. Sub Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, a inceput construirea-reconstruirea fortificatiilor de la granita naturala dintre Europa si Asia: Nistrul. Cetatile de paza aveau nevoie de oameni liberi ca strajeri. Astfel a inceput istoria Moldovenilor de la Nistru, Granicerii de la Rasarit, cu statut asemanator celor din interiorul Arcului Carpatic: Fagarasenii, Nasaudenii…
Agricultori, crescatori de vite (mai cu seama de cai), negutatori in timpul liber, osteni in… tot celalalt, slujeau pe cate un domnitor, dar si pe ei insisi - de unde frecventele razvratiri impotriva puterii centrale de la Suceava, de la Iasi, pentru impunerea unui "domnisor" de-al lor, de regula un impostor - intreprindere in care excelau cei din tinutul meu, Orhei. Nu se sfiau sa dea si cate o raita peste Nistru, "La Cazaci" (nu o semintie, ci o adunatura de mercenari: rusi, polonezi, lituanieni, ucraineni, tatari, moldoveni, numele venindu-le de la tatarescul: ca'zac: calaret ratacitor - "corp" pe care Ecaterina a II-a l-a prefacut in unitate de jandarmi-calari); si "La Tatari"- in scop cinstit, de jaf.
Insa oricat de turbulenti in interior, cand se profila primejdia straina, capatau un singur domn-dumnezeu: Moldova.
Moldovenii de la Nistru, oameni liberi, razboinici, intreti-neau cu Tatarii, deveniti auxiliari ai Turcilor si stabiliti (?) in Bugeac, pe litoralul Marii Negre, in sud-estul Moldovei, relatii originale, nemaiintalnite nici la rasarit de Nistru, nici "la apus de Prut" la Valahi, Unguri, Poleaci, Nemti. Apocalipticul: "Vin Tatarii!" se tragea de la Marea Invazie din 1241 si avea efect fulgerator, traumatizant, asupra tuturor ne-Tatarilor…
…dar nu si asupra Moldovenilor de la Nistru.
Dintre toate victimele "mongolilor", de la Caspica la Adriatica, singuri "Nistrenii" nu se temeau de Tatari - de ce? Fiindca si ei "discutau" din sa, cu sabia, cu sulita, cu arcul - predilect, cu ghioaga, cu toroipanul (termeni, probabil, din substrat); si ei, ca si Tatarii erau calareti-usori. Navalitorii veniti calare erau obisnuiti sa intalneasca fie o impotrivire din partea unei armate pedestre (deci inferioara cu cel putin un metru, inaltimea constituind si un important avantaj psihologic), fie sa intalneasca o cavalerie grea, greoaie, lesne de evitat si usor de infrant de viespile mongole. Si Cazacii (de la Pragurile Niprului) "discutau" pe picior de egalitate cu Tatarii, adeseori infringin- du-i. Da, ei erau buni (si interesati) luptatori, insa nu aveau de aparat un pamant al lor, o patrie, sa-i zicem: "Cazacia". Moldovenii, da: Moldova. Traind-pe-cal, Moldovenii de la Nistru ii infruntau de la egal la egal ("de la acelasi nivel") pe Tatarii nascuti-pe-cal. Sa fie citit romanul Neamul Soimarestilor de Mihail Sadoveanu si ca un document ce este, nu doar ca o superba fictiune; sa fie citit Dimitrie Cantemir (prin dubla sa origine, aflat in deplina cunostinta de cauza), cu a sa Descriere a Moldovei; sa fie recititi memorialistii basarabeni D. C. Moruzi, Matei Donici, Leon Donici, Gh. V. Madan: curiosii vor fi surprinsi sa afle "istorioare" de genul (citez din memorie):
S-a intamplat ca intr-o vreme in imprejurimile Orheiului sa moara aproape toate femeile, dupa ce nasteau (probabil de febra puerperala). S-a tinut sfat: oamenii au hotarit sa saie pe cai si sa deie iama-n tatarime, in Bugeac. Asa au facut: s-au dus, s-au intors: dupa ce-au taiat, pe la brau, toata partea barbateasca, au luat toti caii, toate vitele, toate sculele de pret, precum si ceva tatarce, de sa aibe cine le spala izmenele… (s. mea.)
Astfel s-a plamadit bravul norod moldovinesc dintre Prut si Nistru…, trag eu o concluzie pripita, insa nu neaparat falsa. Ca afirmatia este verosimila o probeaza toponimia tatarasca (frecventa, nu doar in Sud, unde cateva secole au locuit - in fine: pe-acolo, prin partea aceea, isi aveau iurtele, in aul-uri). Dar mai vartos: onomastica.
Exista nume de familie (provenind din porecle), indicind neamul: Rusu, Bulgaru, Turcu, Sarbu, Grecu, Neamtu, Paleacu - si, desigur Tataru - acesta din urma aratind ca purtatorul se trage dintr-un tatar; alte nume informeaza despre "trecerea" la religia crestina: frecventele azi Botez, Botezat, spun ca un necrestin: turc, tatar, evreu, litua-nian/litvan (inainte de 1400) "trecuse" la crestinism, ca dovada, fusese botezat; nume devenite neaos-basarabene: Ciachir, Iachir, Celac, Burlac, Batal, Bulat, Uzun, Cabac, Huzum, (H)Amza, Baidan, Buiuc, Murafa… sunt de origine tatara.?Probabil si Hancu, chiar daca lingvistul Iorgu Iordan s-a straduit sa-l (ex)traga din slava bulgara, tot de la türco-tatarul han vine, sub forma: khan, ceea ce a dat in limba romana: Cantemir (Han-Temir), dar si: Temircan (Temir-Han)…
[Dimitrie Cantemir a fost nu doar domnul Moldovei, nu doar nefericitul aliat al tarului Petru cel Mare (si intaiul, cronologic mare-inselat de Rus: niciunul, dar nici un punct din prevederile Tratatului incheiat intre ei la 1711 nu a fost respectat de "protectorul crestinatatii"), ci si un savant, in corespondenta cu contemporanii cei mai luminati, membru al Academiei din Berlin, istoric prestigios (Istoria Imperiului Otoman si Descriptio Moldaviae, scrise in latina, au facut data, fiind traduse si in engleza, germana, franceza); un istoric al religiilor (Sistema religiilor muhammedane), compozitor, muzicolog (printre altele, autor al unui Tratat de muzica turceasca si inventator al unei metode de notatie a muzicii turco-arabe), etnolog, lingvist, comparatist, "un Lorenzo de Medici al Moldovei", cum il numise Leibniz. Si un imens scriitor de… "fictiune- realista",prin superba Istoria hieroglifica…, scrisa in romaneste.
Fiul sau Antioh, socotit parinte al poeziei clasice ruse, a fost ambasador la Londra si a indeplinit misiuni diplomatice in Franta - dealtfel a murit la Paris, in 11 aprilie 1744].
Acestea - si inca altele - pentru a spune ca nu firea mai slaba a Romanilor dintre Prut si Nistru a fost de vina in strivirea lor, doar in 106 ani; si nu firea mai tare a romanilor din Arcul Carpatic, suferind un mileniu, i-a facut sa iasa cvasi-teferi din robia ungureasca.
Ci natura ocupantului. Ungurul, brutal, crud, dispretuitor, nu i-a considerat pe indigenii gasiti in interiorul Arcului Carpatic alcatuitori ai unei natiuni - le-a ingaduit insa practicarea religiei (ortodoxa, dupa Marea Schisma, 1054), apoi greco-catolica, dupa 1700; a tolerat ca Valahul (Oláh), desi fara drepturi civice, sa aiba tipografii, publicatii, scoli - in limba sa;
Rusul - bun, sa-l pui pe rana !- doar la cativa ani de la ocuparea Moldovei de Rasarit, in 1812, a suprimat autonomia culturala promisa, teritoriul a fost colonizat cu straini, locuitorii au fost rusificati cu ferocitate, de parca Inamicul Nr. l al Pravoslavnicismului Rusesc ar fi fost Romanul.
De aceea au fost adusi, instalati, cu zecile, cu sutele de mii, colonisti (orice ar fi fost: germani, elvetieni, francezi, bulgari, evrei, ucraineni, rusi, gagauzi erau, sau urmau sa fie vorbitori de rusa, nu de romana); diviziile - suna cunoscut termenul, dintr-o anecdota cu Stalin si Vaticanul… - de slujbasi taristi, care, inainte de a se pensiona si a se fixa, faceau sa le vina in Basarabia, pamant meridional, cu multa lumina (ce sa mai vorbim de hrana: carne, lapte, fructe, legume, vin, miere, vanat, peste…), din cine stie ce fund al inghetatei, al mohoritei Rusii frati, cumnati, bunici, veri, vecini - cu "prime de instalare" si proprietati daruite de generosul Tar al Tuturor Rusiilor.
Metoda mult perfectionata dupa re-ocuparea Basarabiei, in 1944. Dealtfel tarii rosii, pe cand erau ei doar tarevici (secre-tari-generali ai PC al RSS?Moldoveneasca), se antrenasera, de pe tronul de la Chisinau, pe spinarea romanilor basarabeni - persecutindu-i, infometindu-i, deportindu-i, dislocuindu-i, negindu-le identitatea, alta decat a lor, ocupantii: un porc-de-caine ca Hrusciov, un caine-de-porc ca Brejnev, un zaharisit-din-frageda-copilarie ca Cernenko, un crocodil kaghebist numit: Andropov, "pacificator" al Ungurilor, in 1956…- toti acestia au fost mai intai "guvernatori" la Chisinau.
Cum se va fi facind ca primii trei erau si ucraineni?
Doar Ucrainenii se declarasera totdeauna nu doar antirusi, ci: anticomunisti, nu?

 


Scurta istorie a "Basarabiei"
Un rapt, o diversiune lingvistica, realitati statistice

Am mai scris, am re-scris, am tot scris - si bine am facut - re-re-repet adevaruri istorice de toata lumea stiute:
- In Antichitate teritoriul aflat de-a dreapta si de-a stanga Nistrului (Tyras) era numit de greci, prin Herodot: Tyragetia. Era locuit, dupa cum ii arata numele, de geti. Sub presiunea scitilor, in secolul V i. C., getii se retrasesera spre nord-vest si sud-vest, dar in secolul IV, celtii impingindu-i de la vest, sub Dromichaite, apoi sub Burebista revenisera, atingind iarasi Bugul (Hypanis). Odata cu ocupatia Daciei (sec.? II d.?C.), a fost romanizata si Tyragetia, insa putinele descoperiri arheologice facute pe acest teritoriu - cele mai importante: la Olbia, pe malul drept al estuarului Bugului - fusesera ocultate de taristi, iar de bolsevici trecute la "informatii secrete" [vezi soarta arheologului Ion Suruceanu] - pentru a ascunde thraco-dacitatea-romanitatea actualei Ucraine de Sud-Vest).
Sarind peste un mileniu:
De unde: "Basarabia"?
Pe la 1352 domnul Tarii Romanesti, Nicolae Alexandru Basarab, fiul lui Basarab I-ul, dupa o campanie impotriva tatarilor, pe care i-a batut si i-a alungat dincolo de Nistru, a consemnat in documente scrise si desenate (harti) un teritoriu de circa 4.500 km. p. aflat intre nordul gurilor Dunarii si afluentul sau, Prut (Pyretus), ca "Basarabia", de la numele dinastiei sale. In unele harti din sec. al XVI-lea si tot in unghiul format de raul Prut si Dunare aparea: "Bassarabia (Pars)".
[Caterina a II-a a Rusiei (am mai sarit cinci secole…) era protectoarea lui Voltaire, a lui Diderot; contra multor favoruri pecuniare a primit la randu-i favorurile acestor "directori de constiinta". Pe calea deschisa de prestigiosii calatori, dupa Revolutia Franceza din 1789, multi nobili, militari, ingineri ori simpli aventurieri (si) francezi au cautat adapost si au facut cariera in Rusia cea ducind lipsa de specialisti in modernizarea Imperiului - actiune inceputa de Petru I. Printre acestia a fost si ducele de Richelieu (Armand Emmanuel de Plessis), fugit de Revolutie, ajuns in Rusia in acelasi an, 1789.?
Tarina i-a incredintat administrarea guberniei sud-vestice recent cucerita de la tatari (Edissan in 1792). Pe locul unui sat de pescari, Hagi-Bei, dupa planurile lui Richelieu si ale echipei sale de specialisti francezi (printre care De Rubas si Langeron) a fost ridicat cel mai important port meridional al Rusiei. Francezii in slujba Rusiei Eterne aveau o solida cultura clasica, drept care au botezat noua asezare: Odessa - "de la antica cetate elina Odessus". Ce conta ca Odessus fusese, intr-adevar, colonie ioniana, insa nu acolo unde o indicau, ci departe, la peste 400 km in linie dreapta, spre sud, in Bulgaria de azi, pe locul numit: Obzor, intre Varna si Burgas. Rusii nu tin seama de adevarul istoric, ei se bucura (in tacere) de profitul geopolitic.
? Ducele de Richelieu s-a intors in Franta abia dupa Restauratie (1815), deci se afla si in slujba tarului Alexandru I, cel care, la 1812 (!), profitind de situatia critica a lui Napoleon, a rapit jumatatea estica a Tarii Moldovei (am mai spus-o?- am s-o re-re-spun!), cu ajutorul generalului Langeron, cel care a manevrat din umbra tratativele cu Turcii de la Giurgiu in calitatea sa de aghiotant si consilier al lui Kutuzov. Alte surse pretind ca ducele de Richelieu, departe de a fi fost sluga supusa si falsificator-sef al imperialismului agresiv rusesc, l-ar fi consiliat pe Alexandru I sa nu-i nedreptateasca pe bietii-moldovetii, care sunt…latini; ca ar fi invocat Tratatul de la Luck din 1711, incheiat intre Petru cel Mare, stramosul lui Alexandru, si domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir, prin care rusii "garantau pe veci", nu doar suveranitatea Moldovei ca stat, ci domnia ereditara si autoritatea absoluta…
Futeze!, ca sa o tragem pe frantuzeasca moldava. Richelieu se afla in serviciul Rusiei, nu in al adevarului istoric, cu atat mai putin in al dreptului popoarelor de a nu fi inghitite de Monstrul Rus].
Urmarea se cunoaste: noua frontiera dintre Moldova si Rusia "s-a mutat" mai la vest, pe raul interior Prut, cel care impartea, topografic, tara pe o linie nord-sud. Fireste, raptul celei mai bogate parti a Moldovei nu a fost un accident, ci o constanta tactico-strategica ruseasca: peste un secol si aproape jumatate, in iunie 1940, la fel: profitind de situatia, nu doar critica, ci catastrofala a protectoarei Romaniei, Franta, invinsa de Germania si ocupata, Rusia (sovietica, ceea ce n-o impiedeca de a fi, in continuare, aceeasi putere imperialista) a re-rapit Basarabia, in acelasi pret, Bucovina de Nord si tinutul Herta… (Tarile Baltice au fost inghitite, "inglobate", vorba istoriografiei sovietice, in totalitate, deci, in marea lor nefericire, macar si-au putut pastra identitatea - teorie contestata, pe buna dreptate, de baltici).
Ducele de Richelieu, guvernator al provinciei Odessa sub trei tari: Caterina a II-a, Pavel I, Alexandru I si strategii-cartografi-dezinformatori-diversionisti taristi francezi aflati sub conducerea sa, lucrind la reprezentarea (carto)grafica a viitoa-relor teritorii rusesti, inca inainte de 1812!, a(u) gasit in documente denumirea Basarabia (cea de la 1352) - de multa vreme iesita din uz - si a(u) operat doua falsuri:
- un fals toponimic: din denumirea romaneasca: Basarabia, de la numele de persoana Basarab, a facut… Bessarabie (dublarea s-ului si e-ul final: marca indelebila franceza), denumire care, "la o adica" ar fi fost tradusa (din rusa, fireste!): "Fara Arabi"…?Traficare grosolana, profitabila rusilor: "fara" ar fi trebuit grafiat: "bez", nu "bes"; cat despre "Arabi" nicicand nu le-au spus Rusii Turcilor - nici Tatarilor: "Arabi". Manipularea cuvantului avea sa fie repetata in anii lui Gorbaciov, mai ales prin "glasnosti" ajuns in Occident gata-tradus de rusi: "transparenta" (de unde transparenta?, de la Glas, care, in limbile german/ic/e se traduce prin… sticla, ca materie? - cand in rusa glas, ca si in romaneste, inseamna: voce!); astfel o semnificatie onesta in ruseste, anume: (starea) de a da, de a capata glas, voce, cuvant, rostire (cui/cine? fireste, cei/celor care nu au…, deci: libertate de expresie) - a fost traficata in… "transparenta";
- un fals cartografic: teritoriul numit in secolul al XIV-lea Basarabia se intindea pe o suprafata de cca 4.500 km. patrati - si se afla in sudul Tarii Moldovei - deci, pe harta, denumirea lui era scrisa… orizontal; pe harta confectionata de cartografii francezi de sub conducerea ducelui de Richelieu, in slujba Imperiului Rus: Bessarabie (numele viitoarei oblasti apoi, din 1825: gubernie ruseasca) a fost grafiata/trasata pe o linie pornind de foarte sus, de la nord spre sud, cu o usoara curbura urmarind forma tinutului care, acum, masura de zece ori mai mult decat Basarabia originara: 45.000 km. patrati.
[Nici o noutate in ceea ce afirm: Eminescu scrisese mai bine si mai documentat inca in 1878 (Timpul, 10 februarie) in arti-colul "Chestiunea retrocedarii Basarabiei" si mult dezvoltat in studiul "Basarabia", publicat tot in Timpul din martie, acelasi an, 1878.?
"Nu intamplator", vorba comunistilor, poetul nostru national a fost "epurat" printre primii, considerat - si el! - nu doar "antisemit", dar si "fasist" - corectiune: "avind o conceptie fascista"].

In legatura cu orientarea nord-sud a acestei unitati geopolitice:
Tara Moldovei nu a fost niciodata strabatuta de frontiere interne orientate nord-sud, desi cursurile de apa, in majoritate, urmeaza aceasta directie. Moldova cunostea inca din secolul al XIV-lea o Tara de Sus (la nord), o Tara de Mijloc si o Tara de Jos, in sud. Se vorbea despre "Moldovenii de la Nistru", despre "Moldovenii de dincolo de Nistru", insa niciodata nu s-a spus-scris: "Moldova de la Nistru"; rar de tot: "Moldova dintre Prut si Nistru".?Raul interior Prut, curgind de la nord spre sud, nu separase vreodata unitati administrative mici (plase), nici mijlocii: judete, pe ambele maluri ale sale fiintind, calare, cel putin treizeci de asezari.
…Asezari romanesti existasera din timpuri imemoriale dincolo de Nistru, dincolo de Bug, dincolo de Nipru, dincolo de Don, pana in Caucaz, pana la Volga, pana la Caspica, dincolo de ea… Dintre sedentare-agricole, cele vlahe (b/volohe) erau cele mai vechi. Elementul romanesc, mai corect: dac romanizat (si nu doar moldovenesc) a jucat rolul de pionier inca inainte de navala mongola din secolul al XIII-lea, iar in toiul ei a mers in sens contrar: spre Rasarit. Era alcatuit din localnici supravietuitori ai anticei Tyragetii, apoi din stabiliti de buna voie la est de Nistru, apoi din "colonisti de nevoie" (nu doar moldoveni, dar si mun-teni, luati cu de-a sila de armatele rusesti in retragere si, incepind cu domnia Caterinei a II-a impamanteniti intre Nistru si Bug); deasemeni, dintre pastorii originari din Carpati, din Transilvania - si nu din putini ar(o)mani ca ramura paterna a mea purtind numele "macedonean": Goma [una din ipoteze, cealalta: un stramos s-ar fi chemat Huma, Huma; dupa ocupatia ruseasca din 1812 rusii ar fi modificat grafia in Guma, apoi in Goma].?Ei au dat primii sedentari rurali continentali in "Tartarie Pars" (orasele de pe litoral erau locuite de greci, de armeni, de evrei si de ar(o)mani - drumul spre Est al negustorilor si al aventurierilor urmarind indeaproape malul Marii Negre).
Taranii se mutau - din diferite motive - de aici, dincolo;?sedentari fusesera, sedentari ramaneau, oriunde si oricat s-ar fi deplasat;
Pastorii calatoreau cu turmele; cum se spune: mergeau la coada oii (care, ea, oaie, se lua dupa a berbecelui-mare…).?
Nomadismul pastoresc al carpatinilor si al pindaricilor (aici: nu de la poetul Pindar, ci direct de la muntii Pind din Macedonia, unde ar fi vatra Ar/o/manilor), era in fapt un sedentarism-pe-roate.?Din pricina imenselor distante, transhumanta nu mai era anuala, ci de la cincinala in sus - pana la eterna.?Fiecare turma (termen latin) numarind zeci de mii de capete - si nu doar oi, ci si vite albe si cai - era pazita pe un anume loc (stana, termen din substrat) de zeci de persoane alcatuind o familie largita.?Pastorii-mergatori-impotriva-istoriei (si a geografiei…) aveau carute supra-dimensionate, coviltirate, etajate, adevarate case pe roate, deplasabile numai pe timp secetos si pe pamant inghetat (cand era zapada, rotile erau inaltate si asezate pe talpici de sanie), cu cate patru-sase perechi de boi fiecare - dupa ce o pasune era epuizata; aveau - tot pe roate - mori de vant (faina pentru painea oame-nilor, uruiala pentru animale) cu aripi de panza, pliabile; biserici pe roate - adevarat, fara turle, clopotele fiind montate pe un cadru de lemn, si el prevazut cu roate… Ustensilele, cazanele de fiert laptele, galetile de muls, uneltele de dulgherie, de fierarie, de cojocarie, de caldararie etc erau transportate separat… Uneori - adeseori - o stana pleca mai departe, cu oile, pe loc ramaneau cativa… nomazi semi-sedentari: isi faceau case adevarate, casele alcatuiau un catun, apoi un sat, apoi un targ - oricum, acea noua asezare era dotata cu depozite pentru branza, lana, piei, pastrama si juca rolul de popas pentru alte turme venite din Apus, cat si pentru caravane, in ambe sensuri. Si noii sedentari cresteau animale insa turmele fiind mult mai… putin foarte-mari, pasunau doar prin jurul satului-nou (pe o raza de 50 kilometri), in restul timpului cultivau cereale, legume, sadeau pomi fructiferi si vita de vie - chiar si perdele de padure destinate sa apere satul de Crivat… - semintele, puietii, butasii fiind adusi de-acasa…

La 16 mai 1812, prin Pacea de la Bucuresti (ce ironie!) Rusia a rapit partea rasariteana, cea dintre Prut si Nistru, a Tarii Moldovei, botezind-o abuziv: Bessarabia.
La 23 iulie 1812 Rusii au adoptat un Statut special pentru colonizare (nu au pierdut timpul Fratii Crestini, colonizatornicii). In virtutea rusificarii-prin-colonizare (si) a "Bessarabiei", colonistii, fie adusi din alte parti ale Imperiului, fie din afara lui, se bucurau de enorme avantaje: capatau numaidecat cetatenia ruseasca, erau scutiti de armata, de impozite, li se daruiau generos-imparateste mari suprafete de pamant (se intelege, furat bastinasilor). Astfel au fost atrasi colonisti occidentali: germani, elvetieni, francezi; colonisti ne-rusi din Rusia: germani din Tarile Baltice si din regiunea Varsoviei (acea parte a Poloniei ocupata de Rusi); ucraineni (ruteni) din Pocutia, din Galitia; evrei din Galitia, din Ucraina de sud-vest (cea dintre Nistru si Bug); bulgari si gagauzi din Imperiul Otoman (Bulgaria de azi) precum si rusi-rusi (de pretutindeni).
Nu am avut o statistica in care sa fie consemnata situatia populatiei in Momentul 1812, doar informatia:
La 1810 in "Moldova dintre Prut si Nistru" existau 327.199 locuitori din care straini sub 5% (evrei: "o cifra nesemnificativa, in jur de 1%", cca 3.000 persoane).
Se stie insa ca "multa lume" trecuse pe malul drept al Prutului, mai cu seama tarani (mii de familii), fugind de spaima serbiei rusesti, cea care ii prefacea pe oameni in… suflete.
Din cifrele aflate la dispozitie, fiind vorba despre Evreii in Basarabia, le voi da doar pe cele indicind "mersul" lor in comparatie cu populatia totala a noii gubernii rusesti si cu a indigenilor:

Statistica ruseasca din 1817:
(de la Legea Colonizarii din iunie 1812 trecusera cinci 5 ani, interval in care intrase in "Bessarabia" un numar considerabil de evrei lipsiti de drepturi, persecutati, masacrati, "pogromizati", in Galitia si in Ucraina):
Total : 482.630 locuitori
Romani : 419.240 85% (deci, straini: 15% )
Evrei : 19.130 (3.000 in 1810, 1% ) - 4,2 %

Statistica ruseasca ("Zasciuk"), tiparita in 1862, insa oglindind situatia anterioara cu un deceniu:
Total: 914.679 locuitori:
"Moldoveni": 600.000 66,4% (straini: 23%)
Evrei: 78.216 (3.000 in 1810, 1% ) 8,6%

Statistica ruseasca din 1862:
Total: 1.003.499 locuitori:
"Moldoveni": 515.927 1), 51,44% (straini: 48%)
Evrei: 95.927 (3.000 in 1810, 1% ) 9,56%

Statistica ruseasca din 1897:
Total: 1.935.412 locuitori:
"Moldoveni": 920.919 2), 47,58% (straini: peste 52%)
Evrei: 228.168 (3.000 in 1810, 1%) 11,79%
In 87 ani, numarul "moldovenilor" crescuse de 3 ori
"-" numarul evreilor - " - 75 ori
Dupa statistica din 1919 rezulta ca in 109 ani (1810-1919) populatia evreiasca din Basarabia crescuse de 89 ori, ajungind la 267.000 persoane.
De adaugat si urmatoarele informatii din 1897:
- in mediul urban traiau 14% dintre moldovenii bastinasi;
- stiutori de carte,
moldoveni: barbati: 10,5%; femei: 1,3 %
germani: (b) : 63,5%; (f) : 62,9%
evrei: (b) : 49,6%; (f) : 21,6 %
Mai analfabeti decat moldovenii erau tiganii: 0,3%…
Rezultat "culturalizator" al unui secol de ocupatie rusa.

Statistica sovietica ("Krupenski", 3) Paris), 1920:
Total 2.973.750 locuitori
"Moldoveni" : 48,2%
"Romani" (!) 21,0% (=69,2%; straini: 30%) 4)
Evrei : 9,0% =cca 260.000 (3.000 in 1810, 1% )

Statistica romaneasca din 1931:
Total : 2.864.402 locuitori :
Romani : 1.610.757
Evrei : 204.858 5)


Statistica romaneasca din 1939
proportia populatiei evreiesti in cateva orase din nord-estul tarii:

Balti 46,6%
Hotin 37,7%
Chisinau 36%
Calarasi-Targ 76,%
Orhei 41,9%
Soroca 36,3%
Cernauti 38,8%
Radauti 33,6%
Vijnita 70,02%
Sighet 38,9%

(eseul poate fi citit integral pe site-ul scriitorului - http://paulgoma.free.fr)

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net