Luca PITU

Goma: descolindatorul, hartuitorul textual

     

Goma: descolindatorul, hartuitorul textuaRadicalismul e(ste)tic e, pe termen lung, rentabil. Aplicarea, adecvata, a practicilor negative tolerate de traditie - si exegetate de carturarul Petru Caraman, auctorele Descolindatului in orientul si sud-estul Europei - ii si ea eficaca. Vituperarea orala da roade bogate… cind stii sa le astepti sub pomul contestat. Ca si, deseori, hartuirea textuala.
Essayez donc, les amis: c'est faisable; c'est meme recommandable, mais il ne faut pas en abuser!
Practicile istea negative ne reaminti-vor acum de cel mai mare descolindator pe care il va fi ouat gens Valachorum. El se numeste Paul Goma (ca pe Cioran, din motive ce nu le discutionam acilea, n-o sa-l punem la socoteala) si ne iubiuraste. In dumnealui convietuiesc, nu stim cit de armonios, Eminovici, Deleanul Budaic, Nenea Nelu Caragiale si Constantin Stere; dinsul colinda pe la gospodariile carpatice: apoi - pe la casele celor ce nu il vor fi receptat, inteles, ascultat, omenit, indragit - revine cu formule si gesteme descintatoare, dezvrajitoare, deconstructoare. Cum? Trintind telefonul; inchizind usa proprie; probozindu-l pe Virgil Tanase pentru ca piinea de-o duce Doinei si copiilor, ca slujnicar extern al cotroceanului iliesc, se afla inmierdata, imbibata adicatelea cu ce se unge clanta in poemul lui Pica; publicind antum (ca sa nu pata ca Mihail Sebastian, ca sa evite dara intromisiile crosetante si alte cenzuri infrapaginale, ca sa deie o sansa descolindatilor… intru replica ori smerenie paleologica), publicind chiar in timpul vietii un cvintuplu jurnal - nemilos si tandru, mustitor de adevaruri insuportabile, flagelant si autopedepsitor, justitiar si ludic, obsesional si reparator, satiric si plin de umor, bestial si unic.

* * *

Oare cum l-ar fi receptat Parintele Steinhardt, auctorele celuilalt monument diarist, tatinele Jurnalului fericirii (in care ne ingaduim sa reperam complementul cvasiperfect al marelui opus gomauan)? Oare cum l-ar fi primit genitorele celuilalt memorial?
Monumentalitatea aere perennior, atita premiu parca le-am acorda amindurora, iar in continuare o sa ne multanim cu o apologie - neparadoxala - a "singurului Roman integral", capace sa asume, insumeze, coprinda… ce? Suisurile + coborisurile neamului cisnistric si cistisaic, rareori admirabil, de enorm de multe ori bicisnic la nivelul intelighentiei sale, pe care o sfichiueste cu un sadism propriu doar profetilor veterotestamentari, pre- si postexilici, atita numai ca misionatorul sau nu-i citusi de putin Adonai Elohim, ci Domnul Adevar, Mister Truth, Fräulein Wahrheit, Senorita Verdad, Duduca Aletheia, cu exigenta ei mnezica, mda, cu tot…

* * *

Da, ii Goma agent al Pravdei, al adevarului-dreptate: dumnealui se adevereaza microb alethic, olacar al neascunderii si neuitarii, actant al co-memorarii, un glas care de multe ori va fi asudat in pustiul celui final de veac in Ubucarest, in desertul patriei dadanubiene, la umbra deasa a Kakarpatilor dejo-ceaus-ilies-constantine-basescieni, folosindu-se mereu de ce avea la indemina, de ce-i harazise zeul tutelator al arheilor amintirii: de cuvint, slova, logos. Din el, din vocabul - scris pixual, lansat la cafine, telefonat, dactilografiat, computerizat, gesticulat, mimat -, va fi mesterit combinatii fictionale de tip romanesc, eh oui (care, oricit or sa miriie cicisbeii amneziei, felatorii Partidului Hunic, flocarii poltroneriilor varii, tucalarii Regimului Burghezo-Mosiliesc, cunilinctorii Universecuritatii ajunse Universecumetritate ori tuterii dilemelor tranzitorii, vor intra cindva in manuale si bibliotecile comunale, asteptind sa hie cetite de noile generatii ce, ii de presupus, nu or sa-si caute idealuri de eu in politruci, in securicomunisti, in curluntristi plesuani, in imbuzuriti clujani, in gelosii pe coragiul + inzestrarile confratelui posesor de cojones muy gordos).
Din el, din cuvint, va fi insailat dialoguri pe teme culturale si politologice, de o mare finete analitica + epistole parasutate virfurilor Exilului Romanesc ori lacuitorilor mioriticelor paraje + jurnale propriu-zise (unde ai creativitatiuri nemaiintilnite pina azi la moldovalahotransilvanica ginta, de vreme ce nici moderatorul televizual Nicoale Manolescu - secondat de Mircea Zaciu, Dorin Tudoran & Dan Petrescu - nu izbutea o definire convenabila a arhitextului care ar ingloba buclucasa carte multivoluminoasa, nastrusnicul work in progress).
Din el, din lexem, avea sa concocteze scrisori daschise catra Tovul Iliesc si alti cagabauci de moscoveata pomenire, basca formulele comunicationale noi ce, banuim, are sa le mijoteze de acum inainte, caci, in ciuda durerilor de sale si a bataturilor periodic inmuguritoare la vechii detinuti antibolseviciosi, Goma ii viu, pulsional, intens gindirostivietuitor si, cu toata candidatura sa prezidentialista, anarh principal, in senz jungerian, al semintiei sale, creator - dupa Eminescovici, Budai Deleanu, Caragialii Ion & Matei - al celei mai bogate limbi literare personale, unde aflueaza, maiestuos si concordant, ardelenisme, basarabisme, bucurestenisme, oltenisme, argou pirnaias, jargon de Casa Scriitorilor si Madam Candrea, franco-romanisme, rrromsme, xenisme apusene ‚ grozav de multe gaselnite sau fabricatiuni proprii.
A comis Omul din Calidor chiar si un fictionar, un dictionar adicatelea de cuvinte-valiza (din soiul "oniric" + "onanist" = "onaniric"), Alfabecedar titulat, la Editura Victor Frunza lansat chiar anul acesta… dupa ce multi crezusera ca il va fi dat uitarii din moment ce nu dotase cu definitii toate lexemele iscate de ingeniozitatea sa rabdurie, in numar, ele, de peste treizeci de mii. Or, in cazul unei astfel de opera aperta, nu are decit sa intervina si lectorul pentru a continua treaba anevoioasa pusa pe solide sine de insusi auctorul. Caci dupa ce acesta, fie el si Alain Finkielkraut, a produs o elefantoma din imperecherea substantivelor elefant si fantoma, tu nu ai decit sa intervii si sa notezi, in subsolul paginii ori pe margine, ca e vorba de "un elefant ce se acopera cu un cearsaf alb spre a-i speriare pe ceilalti elefanti". Despre el, despre dictionar (si nu numai), idee gresita isi faceau si George Pruteanu si Ion Bogdan Lefter… fiindca nu-l parcurgeau hermeneutic, navetind prin urmare intre fragmente si intregul textual, asa cum procedeaza cu multivoluminosul monumest diaristic ai de se grabesc a-l radere inainte de a ajunge pe tarabele cetiturii profesioniste. Or…
… taria unui caracter, forta unui om de onoare, ele, se masoara si in capacitatea de a incasa, mai cu seama lovituri ce pun in vedeta scapaciunile, slabiciunile, eventualele concesii, insignifiantele lasitati. In a le recunoaste si asuma sta nobletea. Ii valabil, credem noi, pentru Nicolae Manolescu, Liiceanu, Tepeneag, Plesu, Blandiana, Sorin Dumitrescu s.a.m.d. Restul cacanarie se cheama, mai ales ca Goma nu neaga, nu trece sub tacere, nu obnubileaza, nu oculteaza meritele - mari, mici ori mijlocii, cind sunt - ale celor luati in colimatorul amintirii. Indeosebi celor buni + mari + tari le debiteaza el crude adevaruri, le reaminteste pacatele, veniale sau capitale, infruntind urgia, dispretul, cabala sinecuristilor holocaustici & dornici sa-l ejecteze pe Liviu Ioan Stoiciu din redactia Vietii Romanesti, vindicta palotinilor lui Ilie Nevastuica, injuria bianca-balotaesca, riscul rupturii cu prieteni ocazionali, ca Lászlo Alexandru, sau de o viata, din locus mioriticus ori din Exil.
Goma nu e nedrept… decit arareori si din intimplare, dar are marinimia de a-si recunoaste erorile si a oferi cuvenitele reparatii, ca in cazul neintelegerii cu Catalin Tirlea. Totul se argumenteaza la el.. Totul se probeaza si reprobeaza.
Dreptu-i si ca uneori ne reaminteste el de profetii veterotestamentari, de Rabbi Iesua Galileul, de hoi saloi dia Christon, de fenomenul yurodstvo, de strateghia si/sau pedagoghia Cinicilor indeobste: aia de conteaza sa suscite, gratie voroavei si gestului scandalos, dupa o reactie imediata de respingere, metanoia, schimbarea de sentiment. Uneori, el, esterul Paul ot Belleville - pentru a matrasi calpuzanii, smenautii si alti telectuali tambalabagii ai Sinecdoacei Totalitoante din prezidiul ekkelsiei miorite - energic antameaza ceaclaul, raslogul, latunoiul, parul… rostitor + descolindator. Ceea ce nu insemneaza ca, de foarte multe dati, nu aplica si practici socratice, agrementate cu siretlicuri ironicesti: ca nu recurge la simularea conformismului discutional spre a strecura capcane logice, epistemologice ori etice, generind astfel implozia subredelor subterfugii estetice ale interlocutorilor sai curenti ori prilejuali, scriitori sau cineasti, ziaristi sau politicieni cu voie de la Brucan, Magul Damaroaiei, curtezani apolitici ai Cotrocenilor sau lectori de hazard la Editura Hachette.

* * *

Stopam acilea masina scripturala. E greu Cajvanianul de pornit, dar, de-l ambalezi, nu-i lesne de oprit… nici cu frina manuala.
Ne oprim acilea si, drept clauzula, propunem (pentru ca nu ne apar suficient de vioaie frasticele propozitiuni "Goma, de n-ar fi, inventat ar trebui!" si "Vai de curul neamurilor ce nu posedeaza un Om din Calidor in patrimoniul lor istorial!"), propunem … atit:

* * *

Cind nu am fi fost LP sive Magister ex Bucovina ventus, nu ne-ar fi displacut sa gindirostivietuim sub chip de Goma, auctorele Justei, Sabinei, Bonifaciei, Gherlei, Patimilor dupa Pitesti, Scrisurilor, Jurnalelor, Culorii curcubeului, Saptaminii rosii, nebunul-intru-aletheia, zanatecul intru adevarul-ca-iesire-din-uitare, drept exigenta mnezica indestructibila, neimbotnitabila, inconturnabila si indecrotabila.
Nu ne-ar fi displacut… si fiindca Virgil Podoaba, universitarul brasovean si fenomenologul experientelor revelatoare, in Metamorfozele punctului (Paralela 45, Bucuresti, 2004, pp.235-300), implementeaza Omului din Belleville citeva secvente dintr-un eseu monografic, inca neterminat, de care un scriintelectual cu etica netavalita prin gainatul istorial nu ar avea cum sa nu hie mindru.

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net