Paul GOMA

S c r i s u r i

Suddeutsche Zeitung, München - 22 oct. 1971

"GOMA : "Conducerea comite greseli din ce in ce mai grave"

"Scriitorul roman PAUL GOMA, a carui carte Ostinato a provocat senzatie saptamana trecuta la Targul de Carte de la Frankfurt descrie situatia actuala ca "stupida" : pe undele radioului Europa Libera - München - isi aude, in prezent, cartea transmisa in foileton, "insa eu, autor, nu am vazut un singur exemplar tiparit".
(…) "Delegatia romana la Targul de Carte de la Frankfurt si-a retras demonstrativ cartile de la standul romanesc, iar ambasadorul Oancea si-a anulat vizita la Frankfurt, astfel protestind impotriva "aparitiei ilegale" a romanului Ostinato la editura Suhrkamp.
""Cartea mea este considerata de autoritati "o arma a dusmanului in politica internationala - indreptata impotriva Romaniei ! Fireste, este un neadevar ; nu asa ceva este cartea mea…", a spus scriitorul, in varsta de 38 ani, intr-o convorbire cu AP, in apartamentul ce-l ocupa la marginea Bucurestiului. "Cei din conducere comite greseli din ce in ce mai grave in demersurile ei de a sugruma aceasta carte. Greseala a fost hotarirea ei de a nu o publica, nu dorinta mea fireasca de a o vedea tiparita. Acum se supara pe… Occident, fiindca mi-a editat-o - aceasta enorma gafa politica n-are sa faca decat sa asigure succesul de vanzare a romanului…"
Cu privire la scrisoarea sa din iulie prin care anunta ca renunta la publicare, la editura Suhrkamp, daca se transforma o oarecare afacere editoriala in afacere politica, Goma spune :
"In cele cinci convocari la Uniunea Scriitorilor am scris cinci variante ale scrisorii - in care anuntam ca nu doresc o exploatare politica a romanului. Am aflat mai tarziu : nici una din variante nu a fost expediata de… comanditari. Ei ar fi vrut sa formulez astfel : "Interzic editarea cartii - va dau in judecata daca nu va conformati…", fara a explica de ce anume le interzic…"
"In saptamana in care seful statului si partidului, Ceausescu a anuntat noua sa politica culturala ("Tezele din iulie '71" - n.m. P.G.), a fost expediata editorului o scrisoare prin care autorul retragea drepturile acordate editurii…"
"Am aflat, intre timp : scrisoarea ajunsa la Suhrkamp era dactilografiata - or eu, in cele cinci convocari ca la Securitate, scrisesem de mana ; in al doilea rand, fusese batuta… la o masina marca ceha Consul - ca a mea - ceea ce n-ar fi neobisnuit : Securitate imi intra in casa, imi fura manuscrise, isi face de mancare, lasa vasele murdare - ar fi putut foarte bine sa dactilografieze pe masina mea, nu ? Insa mai este ceva : ei mi-au "pus" semnatura olografa pe un text dactilografiat - ceea ce, oriunde, oricand constituie un fals in acte…"
"Lui Goma in cursul diferitelor intalniri cu functionari politici i s-au insirat diferite motive pentru care romanul sau nu poate aparea :
"Unii imi atrageau atentia ca "astfel de teme" nu pot fi tratate de oricine, ci numai de scriitori devotati partidului si care au dovedit loialitatea. Or eu nu sant… deci : nu am dreptul sa scriu despre Securitate! Nici despre tragedia Basarabenilor, a Sasilor si a Svabilor ! Altul mi-a comunicat : "Cartea d-tale este foarte slaba din punct de vedere estetic !" Un altul: "Ostinato al d-tale este o carte antisovietica !" Iata si un repros scris - dealtfel ultimul (Goma prezinta un text oficial) : mi se aduce la cunostinta ca romanul meu "nu corespunde realitatilor noastre, actuale, socialiste !""
(traducere : Luiza Navodaru)


E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net