Paul GOMA

S c r i s u r i

Aachener Nachrichten, Aachen, 22 oct. 1971


"O vizita la Paul Goma - la Bucuresti"

(Primele paragrafe sunt identice cu cele din articolul precedent).

"Cartea s-a nascut din experienta lui Goma ca detinut politic dupa rascoala populara din Ungaria. A terminat-o acum cinci ani, dar nu a reusit sa o publice in Romania.
"I-au fost insirate diferite motive pentru care Ostinato nu poate aparea in Romania" (citat din articolul anterior).
"Despre situatia actuala Goma spune :
""Nu este adevarat - si nici n-ar fi prea grav… - ca vechii stalinisti au revenit la putere. Adevarat - si cu adevarat grav : exista in noua generatie de scriitori-activisti de partid indivizi care mergeau la gradinita cand Stalin murea… Acestia nu mai "lucreaza" cu ideologia, sedinte, lozinci, lupta-de-clasa ; ei nu sunt, ca cei vechi, semianalfabeti, ei stiu carte, cunosc limbi straine… Dar ei vor, nu victoria socialismului, ci propria prosperitate : o slujba, un apartament, o masina, un pasaport… Putin le pasa de mijloace - scopul conteaza ! In fond, acestia sunt mai periculosi decat stalinistii autentici : aceia faceau rau din prostie - acestia au inceput a face ravagii din… lipsa de scrupule".
"Goma se asteapta sa fie exclus si din partid - ca si din redactia revistei saptamanale Romania literara. Redactorul sef al publicatiei, Nicolae Breban, membru al CC al PCR, aflat la Paris, a demisionat din functie, pentru a protesta impotriva unei evolutii pe care el o considera un semn de revenire la metodele staliniste".
(traducere : Luiza Navodaru)


E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net