Paul GOMA

S c r i s u r i

C e a u s escu

portret (cu materialul clientului)

[iulie 1980]


Franta primeste un oaspete de vaza. Daca ilustrul vizitator nu reprezinta o mare putere economica, militara, daca solul Romaniei nu ascunde uraniu, petrol (vreau sa spun : nu mai contine), Dl. Ceausescu are faima de a fi descoperit singur-singurel quadratura cercului, apa calda - ca si inghetata fiarta - sub formele :
1. "Independenta" Romaniei (fata de URSS !) ;
2. "Comunismul de omenie".
In realitate, "independenta" in chestie a fost… descoperita de Occident (si numai de el) exact in locul in care o ascunsese (la vedere) Hrusciov, in 1958 (independentul de atunci numindu-se Gheorghiu-Dej), ca urmare a saurofagiei cronice de care sufera, in special Franta.
Cat despre "comunismul de omenie", autorul este Ceausescu (dealtfel unic consumator al antinomiei sus-citate).
Dar sa lasam in grija hagiografului Michel-P. Hamelet (fost militant de extrema dreapta, fost militant comunist convins, acum lucrind cu zel la Le Figaro, pentru Hersant (cel fost de stanga, de dreapta, prieten al stangului Ceausescu) - sa lasam deci "contributiile" personajului pe seama lui Hamelet si sa incercam noi o portretizare a ilustrului oaspete. Vom folosi in exclusivitate presa si publicatiile oficiale (altele nu exista intr-un stat comunist), deci : materialul clientului.
Neindoios : o personalitate atat de puternica precum cea a lui Nicolae Ceausescu nu poate fi zugravita din nuante ci, dupa metoda presei de la Bucuresti, de-a-dreptul, cu ajutorul calificativelor.
Acestea sunt folosite :
a). Ca atare : "Far", "Carmaci", "Ghid" (preluat de la Stalin, de la Mussolini, de la Mao, de la Kim Ir Sen), "Conducator" (de la Maresalul Antonescu, de la Hitler, de la Franco, din nou de la Mussolini), "Soare", "Luceafar", "Stea Polara" (de la crama Palatului Herastrau a carei bolta reproduce harta cereasca a locului - Scornicesti - si a momentului - 26 ianuarie 1918 - a nasterii Astrului daco-roman), "Parinte", "Fiu" (legaturile de familie fiind sfinte, ca in Corsica - vezi componenta conducerii de stat si de partid, clanica), "Stejar", "Brad", "Dunare" (ei, da !), "Stanca", "Carpat" (la singular, fireste), "Ganditor", "Intelept", "Creator", "Geniu" (ce sa mai vorbim !), etc…
Nota : pot fi servite succesiv (despartite de virgula), dar si simultan (unite prin linioara : "Far-Carmaci", "Conducator-Parinte", "Geniu-Intelept" - sa nu se confunde cu alte genii, neintelepte acelea - "Tata-Fiu"…
b) Insotite de alt calificativ explicativo-intaritor : "Far luminos", "Carmaci calauzitor", "Stea Polara orientatoare", "Tata parintesc", "O, Mama, buna mama…" dar si : "Conducator multilateral", "Stejar de Scornicesti"(satul natal al stejarului cu pricina).
Nota : intervertirea calificativelor nu se poate face fara aprobarea scrisa, semnata de Elena Ceausescu - altfel s-ar ajunge la : "Ganditor polar", Geniu dunarean", "Creatura conducatoare (sau ; carmuitoare)" si alte lesmajestaturi.
c) Superlativizante :
- "Cel mai…" (iubit, mare, frumos, destept, harnic, etc.) - exemplu : "Cel mai mare fiu al Romaniei", "Cel mai iubit iubitor de copii", etc.
d) Superlativanto-ierarhizante - exemple :
- "Primul Barbat al Tarii" (in limba romana, tara este de genul feminin) ;
- "Primul Fiu al Poporului" - atentie : se scrie : Fiu si Barbat - dar popor si tara.
- "Primul ganditor al acestui pamant" (stiut fiind : pana la 26 ianuarie 1918 pe acest pamant nu fiintau fiinte ganditoare) ;
- "Cel dintai Presedinte al patriei noastre"
"Primul Miner de Onoare al tarii" (titlu decernat de Elena lui Nicolae, de Nicolae Elenei - la doua luni dupa marea greva a minerilor din august 1977).
e) Sub forma de cocktail - exemple :
- "Planeta pamant (Terra) traieste, azi, sub Zodia Ceausescu" ;
- "Marea Charta a natiunii romane este Programul PCR, elaborat de geniul tov. Ceausescu";
- "Ca rezultat al gandirii sale creatoare, dispunem, azi, de o conceptie proprie, originala, stiintific-fundamentata si verificata de viata cu privire la locul si rolul statului si dreptului in societatea contemporana" ;
- "Tov. Ceausescu este cea mai eminenta (sic) personalitate a vietii politice si stiintifice (re-sic) internationale" ;
- "Autor al unei opere de o impresionanta bogatie si multilateralitate"(!) ;
- "A pus bazele stiintei conducerii societatii"…
Incheiem cu urmatorul extras din discursul rectorului Academiei de Stiinte Sociale si Politice din Bucuresti, Leonte Rautu (el insusi ! - inevitabilul, increvabilul Rautu), cu ocazia decernarii titlului de "Doctor" Geniului Suprem (si carpatin) - iata:
"Una dintre cele mai valoroase contributii ale gandirii tov. Ceausescu este elucidarea raportului dintre general si particular" - nu mai subliniem, nu mai comentam.
Stalin ? Mao? - fac figura de bunici datati. Kim Ir Sen?- un fel de var sarac. Amin Dada, Bokassa Enver Hodgea ? - bieti tiermondisti.

Nota (decembrie 1997) : Textul de mai sus a fost re-tradus din franceza. In acel moment - vizita lui Ceausescu la Paris - a fost multiplicat si distribuit presei scrise, posturilor de radio, de televiziune, agentiilor de presa, ambasadelor occidentale la Paris.
A fost copios citat in presa franceza din Franta, Belgia, Canada.
Singurele mari cotidiene ce l-au ignorat :
L'Humanité, organul Partidului Comunist Francez (nu e de mirare) si Le Figaro - jurnal al celei mai cretine drepte din lume : dreapta franceza, declarat anticomunista, insa pro-brejnevista, pro-jaruzelskista, pro-ceausista…
Nota (iunie 1999) :
Fireste, pentru cititorii occidentali, nume ca Virgil Cindea, Vasile Baran, A. Paunescu, Dinu Sararu, Paul Anghel, Zoe Busulenga, Acad. Condurachi, Mihnea Gheorghiu, Balaci, s. a., s. a. nu spuneau nimic - de aceea nu le-am indicat sub fiecare lauda. Nici nume ca Radu Enescu, Nicolae Balota, D. R. Popescu, Titus Popovici, A. Buzura, Balaita.
Romanilor din Romania : da. De aceea le-am insirat aici - nu pe toate.
E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net