Paul G O M A

 

B O N I F A C I A

roman

( f r a g m e n t )

(1983)

editia a doua, revizuita, restabilita

Autura Autorului

varianta 2003

 

 


1.


Abia acum o descopar.
O descopar abia acum, desi sare in ochi, desi de la inceput imi sarise ori poate de aceea nu o luasem in seama. De un an si doua luni santem colegi de an, de grupa; mai mult: face si ea parte din categoria "babacilor"; ne salutam de cate doua ori pe zi, la -vedere si la revedere; mai mult : cam o data pe saptamana schimbam cateva cuvinte cu prilejul "statutului-si-servitului".
Si totusi, o descopar abia acum.
Acum, la acest curs de ceva (introducere intr-o chestie in care mai fusesem introdus acum zece-unsprezece ani, in prima studentie : ramasesem tot pe dinafara), in timpul caruia, pentru intaia oara, nu mai reusesc sa-mi vad de ale mele, cele ne-studen-testi. Privirea imi tot pleaca spre stanga si usor spre spate inspre acolo unde si cum sta de un an si doua luni - totdeauna in ultimul rand ocupat din amfiteatru; ca totdeauna, cu totdeauna, in stanga-i, Fata-Popii (in timpul liber numita Georgescu Georgeta), replica ei pe uscat, pe slab, negru, zbarcit, pilos (si dac-as spune: blanos?); acolo, asa, masticind amandoua larg, pe lat, ierbivornic; somnolind amandoua, la cursuri; fumind amandoua, in pauze; venind-plecind amandoua, mereu alaturi, oriunde, nedespartite. Precum obiectul si umbra sa.
Abia acum o descopar. Acum, dupa ce mi-o descoperise cineva care nu pusese vreodata piciorul in acest amfiteatru, nici pe strada n-o vazuse: Alec.
Zice aseara, la restaurantul Casei Scriitorilor, fostul meu coleg de inchisoare, Alec:
- E randul tau sa-mi faci un serviciu!
"In sfarsit", zic eu, in gand, aseara, la Casa Scriitorilor, la masa lui Alec si a Lilei. "In sfarsit, inceteaza sensul unic !": de un an si doua luni, de cand revenisem la suprafata lumii, ca re-student, cine pe cine depana cu tigari, cu invitatii la masa, cu chiar bani? Alec pe mine ; cine pe cine, din cand in cand, invita la restaurantul Casei Scriitorilor? Fireste, el pe mine : cei de teapa mea nu pot accede in acest templu al literaturii, al valorii, decat ca invitati ai unor literatori, se intelege, valorosi, binecunoscuti. "In sfarsit", imi zic, "mi-a, vorba lui, venit randul sa-i fac un serviciu (ah, de cate ori i-am spus, de cate ori l-am rugat, l-am si bestelit!, sa nu mai intrebuinteze cu prietenii acest cuvant de servitor, de servicitor: un adevarat prieten nu-i poate cere unui prieten adevarat : 'fa-mi cutare serviciu', fiindca serviciul cerut unui prieten anuleaza prietenia: desigur, nu sa-l invit eu pe el la restaurantul Templului Inginerimii Sufleticole, pana atunci, mai va !, nici sa-i strecor, eu lui, indelicat, o hartie de douascinci, sa aibe de-buzunar pe-o saptamana incheiata, dar chiar daca balanta de plati n-are sa se echilibreze dintr-atata, are sa porneasca pe calea cea buna si dreapta nu-i asa?"
Ba asa, cum altfel? Incuviintez din cap (am gura plina). Dar Lila:
- Dupa unii autori, formularea cea mai fericita, mai prieteneasca ar fi fost : "E randul meu sa-ti cer un serviciu …"
- Nu ma intereseaza unii-autori, eu citez din unul singur…
- …tanarul Marx…
Nu stiu cine a rostit. Nu stiu daca eu. Stiu ca l-a oprit pe Alec din galop - nu pentru multa vreme:
- El in subsol, la bibliografie, eu in text…
Daca ar fi continuat cum incepuse, chiar cu intreruperea marxtineretica, Alec ar fi iesit la mal. Nici de asta data Lila nu-l intrerupsese, eu cu atat mai putin; se opreste singur: ticurile prind a-i munci obrazul, mai cu seama buzele (mai cu seama cea de sus devenita, chiar de si-a pus demult dintii, teribil de musculoasa, de aproape cornoasa, eu, dac-as fi el, mi-as lasa musteata: sa-mi acopere buza in permanenta miscare, in continua cautare); mormaie, geme usurel, ticurile i-au cuprins intregul trup: se rasuceste sacadat, prin zvacnete in dreapta, in stanga, se ridica de pe scaun, se reasaza… In aceasta dezordine simetrica este vadita diagonala (Ion Omescu ii lansase, intr-o zi, in celula: "Stapa-neste-te, iubitule : produci o penibila senzatie de deriva"). Si pe mine ma deranja vizual piezisarea miscarilor trupului si a, fatal, ideilor, insa pe unde am convietuit-supravietuit macar eu incercam sa opresc deriva aceea, la propriu, cu mana. Si de asta data ii pun mana pe brat:
- Spuneai de un serviciu…
Alec se lumineaza. Fiindca se opreste din piezisare. De cate ori i-am pus mana pe brat, acolo, in inchisoare, apoi dupa ce ne-am regasit, in libertate - adevarat, aici de mai putine, asa ca, dupa cate o diagonalizare-derivare la care doar asistam, el imi reprosa, zambind, insa eu stiam ca serios:
"De ce nu m-ai tras de maneca ?"
- Felicita-ma, zice Alec, adresindu-mi-se. Mi s-a aprobat editia a doua!
- Din toata inima, zic. Si la mai a zecea !
- Vine si aceea, deocamdata sa rezolv problema hartiei cu a doua - magarii, imi fac o mie de mizerii…
- Parca spuneai ca s-a aprobat…, il intrerup.
- Aprobat pe hartie, nu si cota, hartia…
- Asta era?, ma luminez eu. Credeam ca cenzura…
- Cen-zu-ra?, se lateste de mirare Alec. Ce sa caute, la mine, cum ii zici…?
- Ce cauta - cum ii zic - la altii, incerc eu.
- Eu nu sant altii! Cenzura ! Ea mi-a aprobat editarea, ea mi-a aprobat reeditarea - ce mai vrei ?
- Eu? Nu mai vreau, credeam ca are sa se remarce mai-ul; nici vorba.
- Magarii de la hartie refuza sa-mi dea cota. Cota mea !
- Minti, face Lila. Ti s-a aprobat cota, portia ta, dar tu…
- Portia mea! Ce, in literatura santem ca la-nchisoare, nimeni nu primeste mai mult decat cel de-alaturi?
- Era vorba de hartie, nu de turtoi, zic eu, prosteste.
Alec nu m-a luat in seama. Isi urmareste hartia lui:
- Si nu e normal?, se mira el. Cartea mea trebuia trasa, de la inceput, in hai sa nu zicem: un milion, dar in cel putin doua sute de mii - nu-i normal? Sa-mi dublez, tripleze cota, portia, ca sa va fac voua placere…- pentru a doua editie? - mi se adreseaza mie, pe mine ma someaza sa raspund.
Ridic din umeri. Mormai:
- De unde sa stiu ce-i normal in materie de reeditare…? Eu nu cunosc normalitatea editarii…
- Ti-a zis-o!, jubileaza Lila.
- Ce mi-a zis-o?, se mira, prompt, Alec. Cum mi-a zis-o ? Dar eu vorbeam de valoare, nu de editare! Am depasit demult faza editarii…
- …ai ajuns in a revalorificarii, zic, dar nimeni nu ma aude.
- Nu de tine vorbeam, face Lila. Ce te uiti asa? Nu de tine…
- Nu de mine? De cine? Si de ce? De ce nu vorbeai de mine? Te rog sa vorbesti clar, explicit - de cine…? De ce ?
E momentul sa folosesc iar mana. O pun pe bratul lui:
- Sa revenim la serviciu - nu-mi place termenul, dar daca spui ca e randul meu sa-ti fac un, asta…
- Ce-ce-ce to-tot…?
- …nu vad cum ti-as putea fi util in faza reeditarii…
- Dar se vede cu ochiul liber!, chicoteste Lila. Ii cedezi cota de hartie pentru cea de a patra editie a romanului tau!
Alec, nelinistit, cata in jur; se uita la Lila; apoi la mine; din nou la ea :
- Care roman?, face el cu durere. Care editie a patra? - acum nu mai sufera: ataca. Ma, voi… Voi… - iar acum e nedumerit si ranit.
Lila rade cu hohote. Da, gluma a fost buna. Alec insa o gaseste din contra si se ridica de pe scaun, ofensat.
Il apuc de brat, il silesc sa se reaseze. Dar nu pot stinge ciondaneala dintre ei. N-oi fi punind destula inima, dar cum sa intervin, cand ei se cearta pe mine? Lila il acuza pe barbatu-sau ca prietenia lui pentru mine se manifesta "economic": tigari, invitatii la masa, banii-de-buzunar-din-care-sa-mi-cumpar-paine (citat intocmai din Lila), insa n-ar misca Doamne fereste, degetul mic pe langa stabii Uniunii Scriitorilor: Stancu, Hobana, Iancu, Chirita pentru deblocarea situatiei mele, in general, a romanului predat in special…
La acestea Alec i-o intoarce: ba el a miscat, dar daca nu-i nimic de facut cu cazul meu…, Este ca ti-am spus asta?, ma ia el drept martor in chestiunea-cazului (meu), Deblocarea situatiei tale trebuie atacata in mod logic, adica sa publici mai intai in periodice, abia apoi sa te gandesti la volum - or ce-a facut ea, Lila, la Gazeta ei literara ? Nimic !
La care Lila zice, linistita, ca Alec minte, se si mira ca nu i-a cazut nasul, ea a incercat in mai multe randuri, cu mine de fata: n-a reusit, Alec stie de ce: situatia mea fiind aparte, cazul trebuie deblocat la inalt-nivel, de stabii de la Uniune cu care el, Alec se trage de bracinar ca intre vechi tovarasi de ilegalitate si pe langa care a intervenit pentru tot felul de pipite care-si imagineaza ca talentul e ca tatele: rasar la pubertate si cresc si creeeesc - de ce nu intervine si pentru prietenul lui?
Iar Alec zice ca el o intelege foarte bine pe Lila: geloasa pe pipite ca pipite, tinere - dar mai ales ca pipite cu talent…
Ca de obicei, Tanarul Alec calca voios in strachini, asa ca intervin energic in virtutea…- cine mai stie in virtutea a ce :
- Va multumesc pentru masa, dar sant obligat sa plec…
Randul lor sa ma prinda de cate o mana, desi nu apucasem a ma ridica.
- Bun, zic, constatindca tacerea instalata promite sa se prelungeasca macar cinci minute. Ce-mi ceri?, m-am intors catre Alec. Ce sa fac?
Alec imi multumeste din privire: si pentru ca intrerupsesem harta cu Lila dar si pentru ca stia el ce stia : cand pun aceasta intrebare, in fapt, spun ca sant gata sa fac ceea ce inca nu mi-a cerut explicit sa fac.
- Am o idee geniala !, anunta Alec cu ochi sticlitori.
- Contrariul m-ar fi mirat, mormaie Lila, apoi, aplecindu-se spre mine: Pana si personalul tehnic de la Gazeta a inteles cum stam : acum cateva zile Geta-Mitralieta, dactilofraga noastra: "Vaaai, doamna Lila, da ce bine-aratati de cand santeti in vorba cu domnu Alec". "Nu-s numai in vorba; si-n act'- cum, mai-bine-arat: mai blonda?" "Aaa, pai nu, nu ma gandesc la coloare, ziceam ca v-ati unit viata cu un geniu - tre' sa va vie cam greu, cand ne gandim ce greu i-a venit lu' doamna Beethoven cu sotu', da si ce sinfonii marete-a scris dansu'!"
Pun mana stanga pe bratul drept al Lilei si strang; mana dreapta pe bratul stang al lui Alec: nu strang, din privire il indemn sa continuie. Numai ca Alec a uitat ce incepuse a spune.
- Aveai tu o idee …, il ajut.
- Geniala !, prinde el din zbor. Mi-a spus Gelu Petrescu… Sau Vlad Ionescu… Ca ai o colega de grupa…
- …una tanara, vlastara, mica-mica-mica, nu poseda nici putica, dar insetata de cunostinte, una care vrea sa afle din propria-ti gura cum stam cu libertatea ca necesitate inteleasa si mai cu seama cum, ce si pe unde se scobeste de zor tanarul Marx-und-Moritz…
De asta data Alec nu mai sare de pe scaun, ci se infunda in el pana la sprincene; de acolo priveste in jur, sa vada daca vorbele Lilei fusesera auzite; si cum au fost primite. Acum privirea-i haituita alearga, cauta ceva de care sa se atarne, un adapost ; pe cineva sa-i sara in ajutor.
Nu demult o intrebasem pe Lila:
"De ce-l intepi pe Alec de fata cu straini?"
Ma luase dintr-o bucata:
"Daca te simti strain cu noi, ce cauti la noi ?"
La urma urmei, treaba numai a lor. Al treilea se insala totdeauna.
- Uite cum facem, ma aplec inspre Lila. Un minut, pe ceas, vorbeste el, minutul urmator e al tau - de acord sa fac pe arbitrul- cronometror ?
- Transmite-i ca-i cedez si minutul meu.
Ii fac semn lui Alec sa vorbeasca, dar intreruperea l-a facut iar sa uite ce voia sa spuna.
- Asa ca… Asadar… - ochii i-au capatat acea lucire stranie, ca de febra. Asa ca…- tot nu gaseste, se agita, zvacneste, salta…
- …ca Vlad sau Gelu ti-a spus ca am o colega de grupa care…- si cu mana ii dau intrarea.
- Exact: care!, Alec a gasit. Care-i fata lui Coiu. Ba nu, altfel il cheama: Coiala, nu, altfel, dar tot asa - uite ca nu-i mai stiu numele!
Lila si cu mine zambim. Acum radem in hohote.
- Dezolat, zic, dupa ce ma potolesc, dar n-am nici o colega de grupa care sa poarte… Sa, in fine, suporte un astfel de nume…
- Zici ca Gelu ti-a spus?, intreaba Lila. A rostit el, cu gura lui de intelectual cocosat, ochelarist, un asemenea cuvant? N-a murit de rusine? Nu nu i-au crapat ochelarii? I-au supravietuit?
- Cine? Care, crapat, cum, supravietu'…?, intreaba Alec ratacit. De ce sa moara? Cine moare? Te rog nu ma-ntrerupe! Iar am uitat…
- Colega mea de grupa, il ajut eu. In afara de numele pe care nu i-l stii, ce altceva nu mai stii despre ea ?
- Despre ea? Stiu tot! Doarme pe ea! Tot timpul, ca o…
- Dormitul ei!, baga de seama Lila. Ce ai de gand sa faci cu o gagica dorminda? "Tot timpul, ca o…" ?
- Ca o ce? Cine sa faca: eu? Nimic!
- Atunci de ce ne bati la cap cu ea?, intreaba Lila.
- Care, ea? Eu te bat la cap? Cum te bat, tu te bati !
- O clipa, o clipa!, ii opresc.. Deci, dupa Gelu Ionescu, as avea o colega de grupa care doarme tot timpul - nu poate fi decat Georgescu Georgeta, fata popii Georgescu-Supliment…
- Nu-i supliment!, il inlatura Alec. Si nu-i prea popa…
- Nu-i prea-prea, ori nu-i prea foarte popa?, il intarata Lila.
- Nu prea…- cine sa preafie?, intreaba Alec.
- Preasfintia sa, domnule: e, sau nu e popa ?
- De unde sa stiu, face Alec, dintr-o data stins. Nu-i deloc popa!
- Nu el, ea, incerc eu. Inseamna ca e vorba despre alta…
- Alta, alta - mi-aduc aminte!, Alec s-a trezit, acum aproape vibreaza. Are un prenume… binecuvantat, in genul Benedictina… Sau Buonavista…
- Sau Benemerenta, zice Lila.
- Benemerenta esti tu! Grasa, balenoasa, doarme la cursuri, mananca tot timpul…
- Vrei sa spui: Bonifacia ?, intreb.
- Asta-i, domnule! Bonifacia! Una murdara, imputita, grasa!
- Ba pardon!, protestez. Daca vorbim despre una si aceeasi subiecta, te inseli: o fi cum o fi, dar deloc murdara - as zice: din contra…
- Aaaa!, face Lila. O indeaproape cunosti - altfel de unde stii ca e, cum zici: din contra?, chiraie Lila.
- Am stat de cateva ori alaturi, o data chiar ni s-au atins genunchii - crezi ca ai mei s-ar fi atins de ai ei, ne-curati, imputiti, cum atat de ales se exprima Alec…?
- E un punct de vedere, accepta Lila, razind. Si?
- Si atat. Numele de familie e altul, o cheama Franculescu…
- Atunci nu-i ea, zice Alec, apoi apoi bate cu palma in masa: Franculescu! El e!
- Hotaraste-te, zice Lila. E ea sau e el ?
- Cine, sau-el?, intreaba Alec.
- Numele, reia Lila. Franculescu n-are… Nu contine… Nu poarta din poarta-n poarta aurul nost' 'tr-o pareche de…
- Ce pareche? Care poarta? Din care poarta?
Ma adresez numai lui Alec :
- Care-i legatura dintre Bonifacia Franculescu si editia a doua a cartii tale?
- Ea e!, aterizeaza Alec si iar bate cu palma in masa. Legatura? Directa! E fiica tatalui sau !
- O fi existat un fel de barbat in viata personala a mamei fiicei, incerc eu sa-mi arat umorul - dar Lila:
- Ia stai! Stii ca nu-i deloc tampit sotul Doamnei Beethoven, aici, de fata? Pe stabul de la Justitie, cel cu reabilitarile il cheama Franculescu.
- Ba ia stai tu!, i-o reteaza Alec. Stii bine ca nu ma intereseaza reabilitarea, ma intereseaza reeditarea!
- Ba stai tu! Eu vorbesc de el (ma arata), nu de tine: daca-l reabilitea'…
- De ce vorbesti tu de el? De ce nu vorbesti de mine?
- …i se deblocheaza situatia, deci poate sa publice.
- Tu n-auzi ce spun: eu vorbesc de reeditarea mea, nu de deblocarea lui! Nu de individul de la Justitie, care-i unchiul individei cu grasime - si cu care eu n-am ce face - vorbesc de taica-sau…
- Bine si asa, accepta Lila. Tovarasul tata pune o vorba buna pe langa tovarasul frate al sau, ca sa-l reabiliteze pre el…
- Tu chiar nu pricepi ca nu ma intereseaza unchiul grasei, reabilitatorul, ci tatal, tovarasul Hartie si Celuloza?
La care eu zic, oftind:
- A-ha !
- Uite, el a inteles!, ma da Alec drept exemplu, aratindu-ma din furculita, si nu-i mai inteligent ca tine (acum o infurculiteaza pe Lila, mai sa-i scoata ochii). Numai tu… Tu-o faci dinadins, ori chiar nu-ntelegi…?
- Fii pe pace, inteleg: serviciul pe care i-l ceri… Ii ceri sa depaseasca faza atingerii genunchilor fetei (copilaria erotismului, ca sa zicem asa), sa patrunda pana la stiloul taticutului, sa-ti aprobe tie suplimentul de hartie…
- In sfarsit, ai inteles, bravo! Sa cresti mare! Felicitari.
- Eu am inteles, bravo mie, dar tu n-ai inteles nici pana la varsta pe care-o ai ca prietenul tau, colegul tau de puscarie, are treizeci si cinci de ani si inca n-a debutat, fiindca tu…
- N-o sa afirmi ca din pricina mea!
- …fiindca tu…
- Fiindca eu, ce? Si de ce: fiindca? Ba fiindca tu! Ba tu!! Ba treizeci si cinci de ani am eu, el abia treizeci! Si te-anunt ca daca ma mai…
- Daca te mai, ce?, il intarata Lila.
- Oameni buni, zic si depun servetul. Imi iau jucariile si ma duc acas'…
- Stai, nu fi prost, doar ne cunosti, zice Lila, indiferenta.
- Stai, nu fi prost, zice Alec. Ne cunosti…
- Pentru ca va cunosc, sant, in continuare, prost - ce-i cu tatal Bonifaciei? Pe tine te-ntreb!, ma adresez lui Alec.
- Acest Franculescu este insusi tovarasul Hartie si Celuloza. El aproba, el dezaproba cotele de hartie…
- N-am auzit de el, zic. Nu stiam ca tatal Bonifaciei… Dar nu conteaza ce nu stiam eu - care-i… serviciul? Ce trebuie sa fac?
Alec e uimit la culme; priveste in jur, poate gaseste vreun martor al uimirii sale - apoi mie:
- Simplu: vorbesti cu tatal colegei tale sa-mi suplimenteze cantitatea de hartie pentru a doua editie.
- Ceva mai putin simplu: nu-l cunosc pe tovarasul Hartie, cu fiica dumisale nu intretin relatii…
- Minti!, mi-o reteaza Alec, zambind.
Inghit in sec. Alec si-a dat seama ca m-a ranit. Incearca sa o dreaga:
- Mancati impreuna…
- Eu cu Bonifacia? - necazul este ca, de asta data, Alec are dreptate.
- Mi-a spus Gelu. A vazut cum grasa iti da de mancare…
- Aaaaalec!, face Lila, aratindu-si obrazul.
- Ce Alec, ce Alec! Sa-i dea, ca are de unde!-Alec se intoarce spre mine cu ochii - si cu furculita: vorbesti cu taica-sau sa-mi dea hartia!
- Sa-ti dea hartia…, repet.
- Sa-ti, eventual, dea hartie - si nu: hartia, intervine Lila.
- Hartie, hartia, care-i diferenta…?
- Scriitor ardelean ce esti tu…
- Am nevoie urgenta de hartie! Pentru editia a doua.
- Si, daca ai tu nevoie, sa ti-o dea el!, zic.
- Urgent…, precizeaza Lila.
- Sa ti-o dea, oftez, amarit, mohorit, insa Alec nu m-a luat in seama, s-a ridicat si s-a dus la masa vicepresedintelui Uniunii.
Ma uit, lung, dupa el. Ma intorc cu privirea la Lila. O intreb fara cuvinte: Ce sa fac? Dupa o vreme, Lila, uitindu-se dupa barbatu-sau :
- Cu hartia lui Alec faci ce poti - daca poti… Reabilitarea insa trebuie s-o obtii !
- Trebuie, trebuie. Asa zice si tata care… - dar cum ?
Lila ridica din umeri :
- Nu stiu cum. Trebuie sa publici!
- Sa public - dar cum? Nu cunosc decat : "Buna ziua, am adus un text - are macar o calitate: e scris citet. Mi-l primiti ? Cand sa mai trec, sa aflu daca…?" Ma sfatuiesti sa depasesc faza atingerii bolii copilariei hartiismului, sa ajung pana la stiloul reabilitator al unchiuletului de la Justitia poporului?
- Imbini placutul cu utilul!, rade Lila. Toti fac asa, mai to'ar'su! O-ho, ce nu facem noi de buna-voia noastra, nu din constrangere - ca sa fim publicati… Atentie, n-am spus : ca sa debutam, ci sa ne consacram; sa dam-dovada in fiecare zi de preste an, mereu-intr-una-fara-contenire ! O-ho, dragi tovarasi: consacrarea la scriitorul roman cotidian e o chestie, nu de viata, ci de supravietuire. Gurile rele spun adevarul: sub-vietuire…
- Chiar asa ?, intreb, dupa un timp.
- Curaj in viata scriitoriceasca nu e sa te bati o singura data cu mainile goale impotriva lupului, ci sa navighezi printre catei. Iar daca afli si care-i visul fierbinte al dulailor-centrali, e-he!
- Nu inteleg chiar totul, dar multumiri pentru sfat. Si pentru masa: am imbinat creatorul cu utila - noapte buna, Lila.
- Noroc-bun, to'ar'su ! Specialistii in materie spun : de nu poti patrunde in literatura cu doar stiloul, foloseste-te de sula, limba vine in volumul doi. Sa fie in perfecta stare de functionament…
- Este, zic. L-am cumparat acum o luna, scrie uns, nu lasa cerneala, se inchide bine… Vorbesc de stilou. Noapte buna, Lila.

(...)


3

Abia acum o descopar - pe Bonifacia-care-mi-da-de-man-care. Stanga si usor spate. Abia acum o descopar si-mi fac cruce cu limba si ma jur pe ce am ca n-o sa i-o mai.
Inca inainte de examenul de admitere Barbu, Florian si cu mine promulgasem Cele Zece Porunci ale Studentului Fost Detinut Politic - Prima suna : "Sanutibagipulanfacultate !" Reusisem la re-admitere toti trei, ei la alta facultate, cu mai putine fete: poate de aceea nu fusesera in stare sa respecte Porunca mai mult de o saptamana. Eu ma tinusem bine (cu ghearii si chiar cu dintile - cum spunea un tovaras minoritaras), iata, un an si doua luni - cu o exceptie, exceptionala, ca toate - de cand ma tot tin, tot abtin, tot retin sa nu am relatiuni indeaproapice cu Edgara Quineta. Dumnezeu mi-e martor: nu-i deloc usor, cand esti in deplinatatea, ca sa spun asa, facultatilor indeletnice (mai cu seama dupa atatia ani de abstentiune), sa petreci cam opt ceasuri pe zi in incinta Hergheliei (berbantii externi ii spun altfel, insa nu pentru ca tentativele lor ar merge ca-n branza (un fel, ca altele, de a numi), ci ba-chiar-din-contra… Incercare de mucenic - exagerez, dar nu prea: nici una din manzele filologigele nu ma incalecase, desigur, pentru ca nu stiau de unde sa inceapa conspectatul si vreau sa mai spun ce-mi sade pe inima ca un pietroi : e greu pentru unul ca mine iesit la malul-cu-flori dupa atatia ani de balaceala-n mlastina sa nu dea, in continuare, din brate, sa nu intinda el laba spre fructa oprita; sa nu faca el un salt(mental) sub pomul aflat in primu-i an de rod… Dind insa de inteles ca am o legatura statornica in afara facultatii (de-as fi pretins ca sant casatorit, minciuna ar fi fost numaidecat dovedita si chiar daca acesta ar fi fost adevarul, n-ar fi impiedecat in nici un fel "o mica legatura extraconjugala"), am reusit sa tin la distanta eventualele tentative de apropiere ; dar mai ales m-am tinut pe mine departe de Livada Raiului.
Fiinta de la catedra isi vede de Introducerea-n, eu insa n-o pot vedea - magarul de Alec!
Ma aplec deasupra pupitrului, rasucesc capul spre stanga si usor catre inapoi: in contre-jour se deseneaza profilul rotun-jiform, dolofanesc-bonifacic; palpita domol mai cu seama in regiunea barbiei.
Rumega. Sub rumegamant si oleaca mai in fata: ceva ca o cusma flocoasma uitata pe pupitru. Nu-i caciula si nu-i cane, nici macar manson de doamna expropriata, e capul Fetei Popii. Georgeasca doarme la cursuri; cinstit, cum se doarme: sforaind. De aici nu se vede daca, in somn, si rumega; la urma urmei cine-ar avea inima s-o destepte?
Nu pot scrie pentru mine, nu pot lua notite, asa ca desenez corabii cu panzele umflate rotund; si corabii-nouri - numai curbiformice, ca profilul buciliniu, palpitind domol, somnol, al Bonifalnicei.
Tot aici, in Amfiteatrul Odobescu o cunoscusem in prima zi din a doua studentie, la cursul inaugural :
Coridorul geme de bobocime, asa ca eu, babac atitrat, astept soneria de intrare, incolo, departe de usa, langa scara.
Un june filiform, cu ochelari consistenti urca, trece pe langa mine - se intoarce; zambind, imi intinde o mana, cu cealalta ma strange de brat: nu, eu nu-l cunosc, zice el, aproape scuzindu-se, fiindca "atunci, cu Ungaria", eu eram in anul trei, el abia in primul si cum eu plecasem "la oaste…" (si nu mai venisem), n-am avut cum sa ne intalnim, deci cunoastem, insa acum (si iar se scuza), "e cu totul altceva, fiindca exista un decret, iar decretul e lege, i se si spune: decret-lege, nu?"; el e acum asistent la Universala si, probabil am sa-i fiu student, "o situatie cu totul si cu totul penibila", dar sa stiu, sa fiu sigur, sa fiu asigurat ca…, de… - o ia de la inceput cu scuzele, cu frangerea mainilor, cu aerul nenorocit… Mi se apleaca, nu stiu ce sa fac si cum, intind o mana, sa-l consolez, sa-l asigur ca… nu-i nimica, trece, insa nu-l ating: dintr-odata am fost golit de vlaga… Ce Dumnezeu am sa ma fac printre fosti-colegi de facultate, acum cadre didactice: baieti buni, ingrijit imbracati, cu ochelari eleganti, carora are sa trebuiasca sa le cer scuze, eu; eu sa-i rog sa ma ierte, sa ma inteleaga: daca as fi stiut in urma cu zece ani ca, intrind in puscarie, "cu Ungaria" si revenind acum, ca sa iau facultatea de la zeroul anului intai (dar cu examen de admitere), ii pun pe ei intr-o situatiune dintre cele mai penibile, ba de-a dreptul imposibile, poate ca m-as fi dat la fund, m-as fi ascuns, as fi fugit in provincie, la o stramatusa, pana trece furtuna arestarilor printre studenti… - dar uite, nu mi-a dat prin cap! Iar acum ce dracu facem?
Izbutesc sa-i ating maneca si sa articulez:
"Imi pare bine, nu-i nimica…"
El se lumineaza, iar isi cere scuze, de asta data asa, din prietenie, apoi imi spune ca tocmai il intalnise pe Alec ("Ce om, minunat!"), il cunoaste bine de tot, s-a si plimbat cu el la Sosea, l-a intalnit mereu, ba la Uniune, ba pe la reviste, de la el stia ca o luasem de la capat cu "studiile universitare"…
Sonerie de intrare. Bobocii se napustesc spre usa amfitea-trului. Babacul de mine porneste agale in urma tuturor. Fiindca nu si-a terminat tigara…
Cand trec pragul, proaspetii studenti, vreo doua sute, se ridica in picioare, cu avant (inca) pionieresc. Nu-i iau in seama; imi spun ca, in urma mea se va fi aratat profesorul, asa ca dau sa urc, sa-mi caut loc. Insa un grup-organizat imi taie calea :
"Tovarase profesor, in numele anului intai, va rugam primiti…" - recita o studenta, varindu-mi in ochi un gladios buchet de 'odiole.
Realizez confuzia. Se vede insa ca nu destul de limpede: cand incerc sa-mi fac loc, sa urc pe interval, o…persoana, o studenta mai maturata, mai-aproape-cuconita, durduleta, pieptosie, inelata, 'nmargelata, parfumata - si-mposetata - ma inhata de maneca bluzei:
"Halo, maica! Catedra-i colea, dom' pro'sor!"
Explozie de ras. Rad si eu, radem cu totii, cea mai vesela fiind "Maica".?Pana cand profesorul, adevaratul, urcat la catedra, bate din palme, iar "grupul" se napusteste spre el cu monstruolele.
In pauza cuconeta-rondeleta mi se propune drept in fata si ma apuca de un nasture :
"'N realitate, maica, matale ce s' tet'? Pro'sor? 'Sistent?"
"Student in primul an", raspund, articulind cu grija.
"Studeeeen'?" se mira dameza. "Adica ca noi? C-adica ca mine?"
"In masura in care si dumneavoastra, doamna, santeti studenta"
"Pai de ce sa nu fiu? Ce, n-arat? - am numa' douasunu, mai maica!"
"Vaaai, dar nu-i arataaati" - zambind larg, fac o reverenta, ocolesc, dau sa-mi continuu drumul spre usa, insa ea ma mentine locului, de mana.
"C-adica s'tem colegi? 'N cazu-asta…" - ma trage pe interval in sus, spre culmea amfiteatrului, ajungem la locul ei, dintr-o sacosa scoate un pachet unsuros, din pachet un copan de pui fript: "Ia serveste! Stai asa, sa-ti dau si paine - la desert servim cate-o sarlota… Mmmmm !", face, cu ochii inchisi, ca sa-mi arate cat de m-m-m! are sa-i fie sarlota.
"Multumesc, dar… Eu, stiti… Nu mi-e foame!", aproape strig, privind cu disperare cand la mana ei dreapta, cea cu Mmm, cand la mana mea dreapta, inzestrata cu bulanul de puioi, cand la felia de paine de casa, temeinica, din mana mea cea stanga…
"Bai ge, ga omu nu mananga numa da voame, maiga !", zice ea (si ce bine zice!). Zerveste j' za vii zanatos, de z' ne vie da volos…" - a vorbit din gusa, invulegind gu zanatate, vorba ei, dintr-o aripa si nu-i sade rau defel asa: gu gura blina. "Zici ca es' studen'…'N cazu-asta cum explici tu…?" - ma masoara cu pleoape grele, miscinde, ai zice niste buze.
"Sa explic, ce ?", intreb tarziu, ramasesem cu buza mea la poala pleoapei. "Aaa, parul !", gasesc. "Mi-a incaruntit demult, inca de…"
"Nu paru', maica!", ma intrerupe ea. "Cum explici chestia cu asta, zi-i pe nume, tovarasu Ionescu, ca numai ca nu v-ati pupat!"
"Despre care… tovaras vorbiti?", ma mir eu.
"Mai intai si mai intai, zi-mi: tu, ca n-am dacat douasunu, da' poa' sa-mi zici pe numele meu: Bonifacia, de-l port, c-asa ma cheama; 'n al doilea, ca d-aia-am crezut ca esti cadru, nu dupa carunteala si nu dupa ochilari, da' dupa ce te-am vazut pe dupa cap cu dansu' de-i asistent de literatura-nternatio… nala; ma rog, universala…".
"Aaaa!" fac eu.
"Pai a-maica, c-asa-i - s-acu fa bine da serveste, ca-acusa suna si n-ai consumat nici o-mbucaturica".
Asa ca iau. Pardon : servesc (consum). Cu noduri, cu ghiolduri, simt cu spatele, cu umerii privirile noilor colegi de an - poate si pofticioase, poate doar ironice. Ma grabesc sa infulec, sperind ca, la capat e malul salvator. Dar nu: Bonifacia ma asteapta; ma sileste, moale, dar neingaduind refuz, sa ma asez langa ea… In timpul celei de a doua ore de curs, depune pe pupitru, intre noi, o pungulita cu stafide:
"Serveste, maica, ca-i delicioase!", ma indeamna ea, mamos, infulecind de zor (cu spor).
Prin semne ii dau de inteles ca nu pot, ca nu se poate - nu se face: santem la un curs ; la catedra se afla un profesor…
"Serveste, maica, ca nu ne vede !" - de asta data ma indeamna cu genunchiul in genunchi.
In fapt, coapsa ei se lipeste de-a mea. Imi infig amandoua coatele in stejarul pupitrului si privesc desnadajduit, indarjit numai la profesor. Nu aud ce spune, nu conteaza, conteaza ca nu-mi pot feri coapsa din calea indemnului ritmat, indemnin- du-ma sa servesc; ca-i bune, delicioase si ca nu ne vede.
Mi-o incordez: ca sa nu primesc initiativa ei - incordata. Asa e ceva mai rezonabil. Mai putin nu-stiu-cum-sa-i-zic.
Sant convins : stapana semnului, autoarea cadentei nu vrea nimic altceva de la mine decat sa servesc. Stafide. Din punga de pe pupitru - dar important nu e ce transmite ea, important este ce receptez eu. Or daca mai continua, risc sa incep a ma gandi la eventuala (cate precautii, doamne !) incal(e)care a Primei Porunci.
Din fericire, cincizecile de minute se sfarsesc. Din neferi- cire sant, nu doar coleg de an, ci si de grupa - cu coapsa.
Ne indreptam spre sala de seminar: spaniola.
Noii colegi ai mei stiu totul despre profesori, asistenti, preparatori: cine cu cine, cum, unde, cand… Aflu, deci: la spaniola avem o cadra, vorba Bonifaciei care, in '56, cand plecam eu la puscarie, ea intra in primul an. Era, nu doar cea mai frumoasa fata de la Filologie; nu doar cea mai frumoasa juna din Bucuresti, dar se spunea: din sud-estul Europei ! Vorbe-vorbe balcano-carpatice. Desigur, fata era frumoasa, insa cam, cum sa spun eu: spumoasa, friscoasa (si, Doamne, cum mi se mai strepezeau dintii de acra ce era, struguroasa). In inchisoare, mai cu seama in primele luni de ancheta, cu cat imi era mai greu, cu atat mai intens ma gandeam la ea - mai vartos, cu cat nici macar nu ne salutasem… De aceea, acum, reintalnirea avea un gust amar: nestiindu-ma din '56, nu avea cum sa vada in mine pe cineva macar cunoscut. Va fi aflat si ea ca unul din actualii ei studenti… Ei si? Unei femei din cale-afara de frumoase nu-i pasa de altceva decat de sine.
De aceea astept ca Bonifacia sa-si aleaga un loc: eu sa ma asez pe celalalt rand, tot in fundul salii.
Intra asistenta de spaniola.
Doamne, ce minun(ati)e! Spuma, transparenta, galben-paiul (si usurelismul libelulatic) din '56 se copsesera: galbenul deve-nise mieriu, straveziul: translucid-chihlimbariu, iar spuma - crusta, coaja prajita, de rontait.
Oftez in gand: unei astfel de creatii (nu creaturi!) n-am sa-i ajung vreodata nici pana la glezna. Chiar daca lucrurile se vor rasturna in ceea ce ma priveste, adica am sa intru si eu in randurile oamenilor - printr-o minune - tot degeaba: am apucat sa-i fiu student, deci subaltern o singura ora, gata: nu se mai poate face nimic-nimic-nimic. Cine stie: peste douazeci, peste treizeci de ani, cand vom fi egalizati de varsta, de nefericire, de boala, o sa ne intalnim doar atat cat sa deploram timpul, nepotrivirea lui; sa deplangem: atunci cand s-ar fi putut, uite ca nu s-a putut. Iar pe eva o cheama ioana.
Nu ma ridic la intrarea ei, ba ma fac si mai mic, in-fundul- clasei.
Din fericire nu striga catalogul (domnisoara-nvatatoare). Insa, dupa vreun sfert de ora:
"Tovarasa, de-acolo, din ultimul rand…
A zis: tovarasa?, tovarasul?…
"… mi se pare mie, sau chiar mananci ? In timpul seminarului?"
"Nu vi se pare, da tomnai eram pa terminatelea, maica…".
Chicote. Ghionti. Distractie-mare. Asistenta (asa am sa-i zic de-acum incolo, ca s-o tin la distanta) nu indrazneste sa ridice obrazul.
"Sper ca esti, cum spui, pe terminatelea", face ea. "Am impresia ca mananci de cand am intrat…"
"Ca n-am apucat, in recreatie, pan' sa gasim sala, pan' sa-mi gasesc on loc…Da' nu va formalizati da mine: dati-i-nainte, tovarasi, cum ati 'ceput!"
Hohote de ras. Zambeste si asistenta, apoi:
"As putea sa stiu numele dumitale?"
"Cum de nu, cu cea mai mare placere, maica: Franculescu Adelina-Bonifacia, da' s-ar putea sa ma gasiti la sotu', ca-nca nu s-a pronuntat…"
"Nu-nteleg: unde sa te caut? Nu cumva ai gresit grupa?"
"O fi gresit cladirea! A gresit adresa!", chiraie o studenta mustacioasa preste tot, uscata, neagra.
"Las-ca n-am gresit-o, tu-ai gresit adresa, draga, ca te crezi 'tr-on dormitor, da dormi pa tine dan prima zi !", i-o intoarce Bonifacia.
"E-te la ea, cine vorbeste…", miauna plangareata-mustaceata.
"Va rog, va rog…", incearca asistenta. "Sa ne continuam…"
"Da' m-ati gasit, maica?", o intrerupe Bonifacia. "Daca nu dati de mine la Fi, cautati-ma pe la Pi, ca cum nu s-a pronuntat…"
Hohotele repornesc. Rad si eu, cu capul culcat pe pupitru.
"…da' cum se pronunta, cum trec la loc, in Fi…"
"Nu-nteleg", spune dupa o vreme asistenta, dindaratul cortinei de par ca mierea. "Ce anume sa se… pronunte?"
"Divortu', maica, ca doar romaneste vorbim!"
"Divor'…?"
"Pai cum ! Pai da, ca el a ramas la Paris - sa nu-mi pretindeti ca nu stiti ce-i aia "ramas", ca nu va cred, da' fiti pe pace, ca tot nu dureaza, ca de data asta l-a bagat si taticutu' zice ca…"
"Bine, bine, am inteles…" - asistenta n-a inteles, insa vrea sa incheie discutia. "Bine, tovarasaaaa…"
"…Potop, ca-nca nu s-a pronuntat, de sa trec 'napoi la Fran-culescu, io-te ce va propun: sa-mi ziceti Bonifacia,-i mai comod si de vreti ceva si mai comod, ziceti-mi : Bibi, c-asa-mi zice mamicuta mea cea…"
"Bine, bine, tovarasa Bi… Bonifacia…"
Simt: asistenta se intreaba daca nu cumva "studenta" face pe idioata, ca sa-i distreze pe colegi. Si eu m-am gandit, mai ales la inceputuri. Nu mi-am raspuns nici azi.
"Bine, tovarasa, acum sa ne continuam seminarul…" - putin ii pasa daca Bibi joaca ori ba, si ea a jucat intr-un film dupa Steaua fara nume a lui Sebastian, cu Beligan (ce catastrofa!).
Nici mie nu mi-a pasat de Ioana Spanioana: frumusetea ei luminoasa era in declin (nu atat frumusetea, cat faima). Or eu, chiar cu o poticnire de peste un deceniu - urcam: in februarie eram lautar, in martie din nou arestat, acum, in septembrie, student, chiar daca in primul, iar la anul (care-i acum) in al doilea… Nu, nu: drumurile noastre nu se intalnesc.
Oricum, bonifacismele nu ne-au amuzat cu adevarat decat in primele doua saptamani; si numai la prima intalnire cu fiecare asistent profesor. Niciodata nu s-au repetat cu acelasi, desi noi le asteptam. Insa odata facut turul, Bonifacia n-a mai deschis gura - din nefericire pentru ea, nici atunci cand trebuia: la seminare, la examene. Ne obisnuisem cu ea: totdeauna in ultimul rand, rumega domol, cu privirea impainjenita (de digestie - in patru timpi); cu, alaturi, dormind de-a binelea negricioasa-mustacioasa care, la primul seminar de spaniola o acuzase ca gresise adresa… Redevenea limbuta (asa mi se parea) doar atunci cand in vreo "fereastra", ma prindea intre patru ochi - in principiu sase, insa cum Georgescu Georgeta dormea si cand si-i tinea deschisi, tot patru ramaneam): ea imi vorbea de-ale ei, cu divortul, cu pronuntarea, cu barbatu-sau, Potop, cel care "ramasese" la Paris (n-am simtit vreo umbra de regret in glasul ei la adresa rama-sului); eu incuviintam din cap si continuam sa ma gandesc la ale mele ; intr-atat ma obisnuisem cu ea, chiar cand vorbea si vorbea si vorbea, dupa obicei: scuturindu-ma de maneca, mulgindu-ma de nasturi - incat n-o vedeam, n-o auzeam…
Si uite, magarul de Alec: mi-o (re)descopere!
Ce sa fac ? Sa incerc sa-i fac lui Alec serviciul cerut ? Asta presupune (daca admitem ca as fi hotarit sa-i fac "serviciul", insa nu e deloc sigur) ca are sa trebuiasca sa-l incep prin… a auzi ce spune Bibi, nu doar s-o ascult; sa continuu prin a-i spune eu… Dar ce? Cum? Si, la urma urmelor: de ce?
Nu daduse semne ca ar interesa-o mai mult decat aflase despre mine, in primele doua saptamani: ca mai fusesem student, candva, demult, tot aici, la Filologie ; ca facusem ceva inchi-soare - la politici; ca avusesem si ceva domiciliu obligatoriu; ca, dupa liberare, lucrasem pe ici, pe colo - cu bratele, nu cu-mintea (tovarasi! - de la orase, chiar si de la satele noastre socializate); ca, in urma unui decret, o luasem de la capat… A, da: se pare ca stia ca scriu - doar ma vedea in timpul, mai ales al cursurilor; va fi stiind ca nu public ?, nu-i sigur, ea nu citea presa literara si in general nu parea interesata de motivatiile scrisului, prin urmare nici de motivele nepublicarii. Cam o data pe saptamana ma chema langa ea : sa sed si sa servesc (, maica). Dupa ce ii multumeam, ea imi zicea sa fiu sanatos, sa ne fie cu folos - si cam atat. Situatie perfect convenabila. Nu ma obliga la nimica - si uite ca desteptul de Alec… A, nu! O sa-i spun sa-mi ceara alt serviciu, (ce cuvant, ce cuvant!), orice altceva, dar nu asa-ceva… In primul rand, e imoral ; in al doilea : nu pot calca Intaia Porunca, fie si in acceptia figurata.
Uf !, s-a scurs si acest (s)curs de introductibilitatiune. In.
Au mai ramas doua ore de tortura-chinezoaica: slava-vechioaica.
Dupa o sa ma pot intoarce la mine, in camaruta mea de pod de la anticarul Sterescu ; sa-mi vaz eu de ale - numai - mele…

(...)


5

- Daca-i Alec la telefon, spune-i ca nu-s acasa!, strig pe gura scarii de la mine, din pod.
- Nu-i telefon! Vizit'!!
Sant gata sa raspund anticarului ca, in afara de Alec (si de Lila) nimeni nu stie ca locuiesc aici…
Cum, nimeni? Dar Slavaderetro (, Slavans)? A, nu: chiar daca stie, nu se coboara ea, ditamai conferentiarul (si inca de Slaveste!) pana la podul mansardic al unui studentas ca alde mine (bandit dusmanos pe deasupra).
Deci nu-i Slavatieslaveche - atunci? De ce a accentuat Sterescu pe al doilea i, cand si el rosteste ca toata lumea catdecatica romaneasca: vizita? Ce-o fi vrut sa-mi transmita - in mod subversivo-dusmanetic?; ba chiar si clandestinos, cum ne tottimpul banuiesc Secii-de-piatra?
Prost mai sant! Dar ce spune, cu adevarat, vizit', indiferent de locul accentului, intre doi fosti si eterni puscariasi, decat: "Alarm'-alarm'-alarm'"?
Vizita - imi simt inima oprita pentru cateva clipe lunge; si repornind, furioasa-sperioasa, dind din picioare, lovindu-ma-n burta pe dinauntru, dureros: vizita! Chiar daca vizita e doar pentru anticar si pentru ale sale "fituici dusmanoase", cum le zic bestiile-analfabestiile chiar si enciclopediilor in 'spe volume, rezervind denumirea de "carte" (ba chiar opera!) acelor produse justliniste comise ba de Marx, ba de Lenin, compuneri de Solohov cel Nedezintelenit al lor, ba chiar poezii de-ale Mihaipizdiucului,cacat-de-langa-drum-si-fara-gard; pentru "interzisele" (caci, nu-i asa, dragi tovarasi, ele contin otrava foarte veninoasa: opiu contra 'poarelor!); or sa se-astearna iar pe perchezitii, au sa are/grapeze/ intoarca-din-furca intreaga casa, deci si odaita mea, cum au mai facut de doua ori intr-un an, atat ca atunci nu gasisera nimic la mine; fiindca atunci - la mine - inca n-aveau ce gasi, gasitelnita mamelelor lor de mamelmuci securezi!
"Fii cuminte, proasto", ii spun in soapta, ca la fiecare-alarm', de peste zece ani (de cand am plecat la oaste si, chiar de-am ajuns la suprafata pamantului rotundoid, tot n-am izbutit sa ma-ntorc de-adevaratelea). "Fii cuminte, altfel ne-necam amandoi - vrei tu sa ne-necam?", o inutil intreb - cum sa vrea? "Nu vrei, stiam eu - atunci ajuta-ma sa te-ajut, sustine-ma de subtiori, ca sa te port in brate, du-ma de mana, ca sa te conduc prin lume". Mi s-au inmuiat, piftiat picioarele, genunchii s-au marmeladizat, mi-au fost inlocuiti cu, parca, bucile, privirea mi s-a-ngrasat, s-a-nchegat… O mangai pe dansa printr-insa, mi-a mai ramas nealarmata ne-vizitata o mana si camasa - dintr-o data umeda. Si limba mi-a ramas, drept care: "Nu-i nimic, las' ca; las' ca scapam noi si de asta data - si ne-om lua. Nu ne-necam noi chiar asa: din senin, de floarea marului, de apa sambetei - las' ca! Si-o s-avem o multime de copii si traim si-n ziua de azi, daca…"
Ma intorc in odaie, respir adanc, desfac bratele in laturi, cat ma ingaduie peretii - un metru optzeci. E mai bine-asa:
- Unu!, rostesc tare si, din patru miscari bine batatorite de exercitii, adun filele de hartie de pe scaun, le introduc intr-un plic mare de hartie cerata, var plicul intr-o sacosa din plastic gros (unde se afla si alte plicuri, pline), sacosa o bag intr-o plasa de sfoara;
- Doi! - si, din alte patru miscari scot din servieta un caiet de notite, il asez, deschis, pe taburet, apoi deschid si depun pe pat un curs de ceva - oricum, litografiat;
- Trei! - ies din odaie, cobor primul fragment de scara, deschid ferestruica spre calcanul casei vecine si, intinzind mult mana dreapta spre stanga, agat plasa cu sacosa in carligul de mine montat orbeste, intr-un loc pe care acum nu-l vad, dincolo de burlan si la adapostul unui cozoroc de tabla tot de mine fixat;
- Patru! - inchid fereastra, sterg praful de pe pervaz, ca sa nu se observe urme, apoi imi sterg mainile, pieptul, pantecele si din nou mainile ;
- Cinci…- acum soptesc, acum sant gata sa cobor, acum sant foarte-foarte pregatit sa ma mir (cu masura, fara exagerari, doar sant un "vechi"), sa fiu usor nedumerit de… vizita…
In timp ce cobor al doilea fragment al scarii inguste de ciment dintre fereastra-cu-sacosa si primul etaj, imi fac cruci marunte, cat mai multe, cat mai rapide si cu mana si cu limba-n - si ma rog fierbinte:
"Doamne-Dumnezeule, fa sa nu mi le gaseasca, fa sa nu mi le ia, Doamne-Dumnezeule…"
Ajuns in capul scarii de lemn ce coboara in hol pana in dreptul usii de intrare, ma opresc. Ascult - fiindca de vazut nu se vede nimeni si nimic: nici in hol, nici afara (pot vedea peronul si o parte din curte prin ferestruica din stanga mea). Deschid larg gura; imping, retrag maxilarul inferior, ca sa-l dezmortesc, sa-mi destup urechile: nu, nici un zgomot, nici un semn de vizit'. A, da, parca ceva-ceva, acum deslusesc glasul anticarului, insa din cate-mi dau seama, nici el nu are "glas de vizit'", ci recomanda cuiva, ca in timp de pace, o editie anume…
Imi propun sa nu ma culc pe urechea primei impresii; sa ma pastrez proaspat pentru mirare (masurata ; mai-cu-modestia, vorba Grecului de serviciu) - in caz ca, totusi…
Cobor scara, ma apropii de usa intredeschisa a marii odai de la parter, unde Sterescu oficiaza primind clientii-de-toata-ziua (pe cei de-duminica si pe prieteni ii invita sus, la primul etaj).
Aud un glas cunoscut, inconfundabil:
- Le iau pe toate trei, maica, ca-i legate bine s' frumos s' cre' ca tre' sa ni le ceara si pe la universala…
Ia te uita : nu mai zice: literatura-nternationala!, Bonifacia!, care… Ce bine-face ea pe-aici? Ea sa fie "vizit'"?
- Dar se poate, duduie?, aud glasul lui Sterescu. Divinul Dante sa nu vi-l ceara? Vi-l cere, vi-l cere! - nu-l vad, il aud, ii simt zambetul.
- De-aia ziceam si eu - da sa le-nvelesti bine, maica, ca ninge de prapadeste si-n casa arde focu, vorba lu' Bolintineanu si se pateaza, de nu mai iese cu nimica-nimicuta…
- Dar se poate, duduie?, il aud, dupa o pauza (de intelegere…) pe Sterescu. Dar se face, duduie, le-nvelesc bine-bine, duduie, sa nu se pateze. Carevasazica asta face…Trei ori trei face noua - numai legatura : ce splendoare, ce aur curat, douaspatru de carate, cat face - priviti! Priviti, duduie…
- Nu ma-nvata matale pe mine ca ce sa fac, las' ca privesc acas', acu ia d-aciia, ca face… Daca face, face! Ia zece, ca face…
Astept in hol pana inceteaza zgomotul uscat al bancnotelor: zece, a dat lovitura nea Radu, o mie de lei dintr-un foc, sapta- luna asta poate sa doarma pe amandoua urechile. Foarte bine! Sterescu-i un haiduc: jupoaie pe bogati (nu vorbesc de neoaristocratia analfabeta ce cumpara metri patrati de cotoare, zic de neotovarasii "de litere", precum Achitei, Brad, Dodu-Balan…, cu-mputiciosul de balan dopos i s-a-nfundat acum vreo sase-sapte ani : dupa ce i-a cumparat-cinstit tot ce avea de Goga, l-a turnat cinstit, la ei, la CéCé, ca raspandeste literatura fascista - litaratolomacul Dod'! - si l-a re-bagat in inchisoare); si da, la preturi mici, saracilor, unora chiar daruieste, desigur, nu din cele rare, legate…
- A, ce surpriza !, cant eu din gesturi largi aria surprizei, apoi sarut indelung, ceremonios, mana bagata pana-n cot in sufletu-mi (dealtfel, pentru intaia oara cand i-o ating astfel - in toate exista o prima-oara, nu?). Pentru carti ai venit? - acum joc rolul baiatului de pravalie: Ce zici de comorile din pestera lui Alibabescu zis si Sterescu? - si arat circular.
- Pai mie-mi spui? - Bonifacia imi pastreaza mana in mana-i (sant convins: de nu i-o pupam eu pe-a ei, mi-o lasa ea pe-a mea - dar asa…). Pai n-am vazut eu la unchiuletu ca ce bibloteca i-a tras nea Radu? Mai ceva c-aici, c-aici nu-i ordine si pare mai multe - pai cred c-o fi avind peste suta da metri da perete, plini-oichi, numa' cotor si legatura de pret, cu auar!, ca pe mana !…, arata, apoi numai mie: Ba pentru tine-am venit, maica…- ma bate cu palma libera peste dosul mainii ramasa in mana ei. Da cum dansu-a fost amabil de m-a invitat nital aciia… S' cand am vazut eu ce si cum… S' cand am aflat ca dansu-i nea Radu al de face carti, de vorbeste mereu unchiuletu, zice ca ce pacat de el, ca-i reactionar s' cand a zis ca poa' s-aleg orice, ca dansu cedeaza - cedezi si Balzacu-asta, tovarasu Radu?
- Regret din inima, duduie, dar e deja… cedat, insa daca doriti putem incerca sa procuram altul - in cate volume sa fie? Va consiliez ce mai buna editie: in treizeci de volume…
- …treizeci sa fie!, adjudeca Bonifacia.
- …am ochit-o la cineva care, daca oferta e interesanta… Ar ezita el, dar pana la urma ar consimti.
- Pai sa nu mai ezite si sa consimta! Cand mi-l dai, gata-procurat?
- O saptamana, doua - sa fie tot in marochin, ca Dante?
- Pai tot, de sa se-asorteze, nu? Ca ni-l cere la-nternationala!
Iar i-a scapat 'ternationala - dar anticarul nu se mai mira de nimic, de multa vreme (cate altele va fi auzit el prin casele unde "face carti", cum zice gascanacia de Bonifacia…).
- Bine, se face, o sa facem tot necesarul, duduie…
- Cedezi si Julvernu-asta, domnu'? - abia acum o descopar pe Fata-popii, tragindu-si nasul dupa o stiva de carti. Fa-te ca-l procuri si pentru mine, draga… - acum i se adreseaza Bonifaciei.
- Ce sa faci tu cu el, maicuta? S' ti-l pui in par? Pai tu nu stii frantozeste, maica scumpa!
- E-te, na, ca stii tu…
Sterescu imi face cu ochiul, ca adica sa nu iau in seama ce aud si vad. Cele doua continua sa se intrecotcodaceasca. Pe mine nu ma amuza: o fi semn de imbatranire fulgeratoare. Bonifacia a anuntat ca pentru mine a venit; la mine - de ce?
- De unde stiai ca locuiesc aici?, o intreb, facind pe indiferentul.
- Da la birou' da-nformatii!, chicoteste ea, apoi: Avem si noi 'formatiile noastre - tu!, i se adreseaza Georgeascai. Mai uita-te si tu pan ele, ca n-o s' te doaie capu, poate mai gasesti ceva da cedat, auzi tu? Ca eu am ceva da convorbit cu el - ma arata din barbie.
- Cu el!, face, otravita, Fatapopii. Daca afla tac-tu cu cin' te convorbesti, 'n loc sa fii la facultate la oara asta, ce sa mai zic de unchi-to!
- Cum sa afle, daca tu-ti tii gura? S' ce sa afle, desteapto?
- Ca te tii cu puscariasi politici, desteapto!
- S' ce daca-i politici, desteapto? Ce, ai mieii nu face politica? Justa si-nteleapta? Ai?
- Ce ma-ntrebi pe mine, eu nu stiu, nu ma bag in politica…
- Cum, adica, se tine cu…?, ma trezesc eu in lapte.
Sterescu isi drege glasul, apoi:
- Stimata domnisoara si eu sant, cum bine ati spus, puscarias politic - in care caz…
- Ce caz, nene!, il repede Georgeasca. Ce, m-ai vazut pe mine ca ma tin cu 'mneata?
- A, nu! Nu!, se apara, comic, anticarul.
- Atunci taci si-noata, domnu'!, i-o zice Georgeasca.
Ca sa vezi cine ne-nchide noua gura; cine ne-noata - ca, de tacut, am invatat sa ne tacem si singuri: mult mai eficace.
- Ce-a vrut prietena ta sa…? Cu tinutul?, o intreb pe Bonifacia.
- Vorbeste sa nu-i adoarma glandili, hai la tine, c-avem treaba.
- Mai bine sa ramanem aici, zic. Cine stie ce-o sa creada…
- Ce sa zic, imi pasa mie de ce crede, ce zice Georgeta - tu! Nu te misti d-aciia, s-a-nteles, domnule? Nea Radule, contez pe mata: o legi, o-nchizi, ii faci copii, da' sa nu-mi miste d-aciia!
- Eu, duduie… Eu ma ocup de carti, nu de…
- Ocupa-te de ce vrei, da' sa nu-mi plece! Ca fac ura' da tot!
- Lasa, draga, ca nu plec - unde sa ma duc? Numai sa nu te uiti pe-acolo, ca ne-apuca Craciunul… - Georgeasca e resemnata.
- Asa, maica - pe unde?, ma intreaba, dar nu asteapta raspuns, iese in hol, se indreapta spre scara…
- Unde vrei s-ajungi?
- Cum, unde? La tine, maica! - Bonifacia, continuind urcusul.
- De unde stii ca la mine e-n sus, pe scara? Ce sa facem la mine?
- Ne convorbim nitel, doar ti-am zis…
Convor'…- ce? La urma urmei, de ce n-am con', de ce nu ne-am con' si ceva mai mult decat nitel…? Tot n-o pot impiedeca sa-mi intre in odaie, asa ca iau pe unu si tin aproape.
Intaia oara cand ii vad picioarele pana suuus, la radacina; dinspre gradina (cea din vale de rovina); de catre radacina pomului (Raiului); ea locomotiva, eu tenderul. Vederea de sub pod ma ameteste, imi vine sa-ntind mana, sa mi-o sprijin de balustrada - ca sa nu cad, nu de alta.
Miroase bine. Nu: bine, ci amiroase 'mirositor. A curat si-a sanatos si-a - de mirare, dar nici o ata de toata; nici o 'oapa de toapa, desi, de si-ar turna-n cap un intreg flacon de Chanel, nu s-ar face mai… Mai-cum sa zic ?
Si nu mai zic: tac si-not, dupa sfatul Georgeascai, la curuduru' Binefaciei. Din pacate Porunca Prima a studentului fost detinut (puscarias) politic trebuie respectata; cu ghearii si cu dintile, ca Ungurul cu daravela-i realist socialismusa-i; cu pieptu-i d-arama, ca Romanul - si tot ca el, cu fuga in paduri, sanatoasa. O, Doamne, pentru de ce vrei Tu ca eu sa imbratisez cariera de mucenic? N-ai gasit pe altul, mai apt intru abstinentie relationala cu sexul gingasiu?
Sus pe palier se opreste. Ma izbesc frumos, dulce, parfumos de ea - am impresia ca ne place amandorura "accidentul".
Imi cer scuze dar evit s-o ating cu mainile; trec pe langa ea, deschid usa odaii mele, ma dau la o parte, o invit sa intre.
Colega de an, de grupa, de banca se rasuceste, se mira. Foarte:
- S' d-aciia? Ca nu vaz alta use…
- Alta usa?, o corectez din inertie. Una-mi ajunge, si-asa ocupa mult loc…
- Ce ocupa? Ce,-ti ajunge ? Pai ce, n-ai s' tu o camera la casa omului, maica?
- Asta-i!, zic din prag, aratind circular din cap. Ajunge…
Ei bine, nu prea (ajunge): Bonifacia, chiar in picioare ramanind, mi-o ocupa aproape intreaga, mi-o, asa-zicind: umple. Desigur, numai si numai din pricina blanii pufoase, spumoase, friscoase…
- 'Racutu da tine, mai maica…, o aud alaturi, cald, moale si zau ca-mi dau lacrimile de mila mea stoarsa de mainile ei bune. S' n-ai si tu o camera ca lumea pa lumea asta - cum faci cu usea? O lesi tot mereu asa, daschisa?
- Cand sant singur, da. Ca sa iasa fumul de tutun.
- Zau, domnule? Da cand nu esti? Singur-singurica? Cum faci? De s-o-nchiz' da to' ?
- Cand am un vizitator il rog sa urce pe pat. Intru eu, urc si eu, inchid…
- Asta da, metoda!, chicoteste ea. Pe motiv ca nu se-nchide usea poa' sa pretinzi orisice… S' daca vizitatoru-i 'tatoare? S' are-o blana d-asta, dan popor, de! Care-i procedeul da-l aplici?
Trebuie-trebuie sa raman cat mai mult, cat mai adanc pe de laturi. Trebuie sa arat (nu: sa fiu !) cat mai prostanac; nu foarte prea-prea, dar nici prea foarte-foarte…
- Procedeul? O rog sa coboare de pe pat… Asa… O rog sa se dezbrace si, cu voia ei, duc blana pe palier, acolo o atarn intr-un cui solid: cuiele din usa nu rezista decat la camasi, eventual si la un fular…
- …eventual s' la neste chiloti da matase…
- …in nici un caz la o blana ca asta… Asa… Dupa aceea o intreb daca doreste… Doriti, va rog, cafea?
- Cum de nu, mersi d-invitatie, maica, nu te stiam galanton cu partea a' femeiasca… Da ce faci tu-acolo, su' mescioara cu radiu' ? Coom? 'Ãracu' da tine, da n-ai macar d-o chicineta ! S' te bagi tu su' radiu' la varsta ta-naintata, de sa-ti faci cafeluta p-on reso amarat?
- E foarte bun resoul, ai sa vezi ce cafea buna face, el de capul lui, incerc eu sa incalzesc galeria. Pan-atunci as putea afla carui fapt ii datorez onoa'…?
- Cum de nu! - pan-atunci ai putea sa iei d-acilea pungulita asta da cafeluta…
- Pungulita?, ma mir. Cat are: doua kile ? Multumesc.
- S' crej' mare. Cand o termini, dai semnal da detrete, cum zice Frantuzu… Acu sa-ti spui de ce-am venit la tine, ca tu nu vii la noi…
- Cum, nu vin?, protestez eu. De unde stii?
- Stiu: nu vii - pai cu ce sa vii?
- Cu… Cu tramvaiul, cu… Depinde.
- Vaaai, ca proz' mai ej', maica scumpa…
Clipa m-a apucat sezind pe podea turceste, in dreptul resoului de sub masa si impartind cafeaua din punga in doua borcane. Jumatate din continut a ramas, totusi, in punga - ce fac: i-o restitui? Inteleg ca-mi pierd controlul, era sa fac una nemai-facuta, sa-i dau inapoi jumatate din cafea - si ce cafea… Da, parc-as fi ametit. Probabil emotiile cu vizit', astea ar dobori o intreaga cireada de bivoli, dar pe mine, biet juncan razlet si costeliv… Si ia sa se-nceteze acolo, in fundul clasei, cu plangerea pe propriul umar! Nu, serios: doua valuri de ameteala intr-un singur sfert de ora devine suspect. Sau doar una, prima vizit'- si pentru ca adineauri mi-a zis ca-s prost… - cu mai degraba, decat cu din contra… Cu asta… Cu nimic, da-ma dracului, de fraier! Nu-i vorba de cuvinte, de sonuri, de fulgerari, ci de… De…
- Auzi la el, 'ce ca cu tramvaiu'…
Mda, intr-o oarecare masura si cuvintele si sunetele - cum altfel?, dar numai in actul doi. In primul: odoarea. Nu mi-e necunoscuta: la facultate, de fiecare data cand ne aflam alaturi, ma sterge ca o palma, ca o mangaiere, ca un bici-lasso, chemare-alungare - mirosul de ea; olmul ei: Bonifacia, ghem de amiroase. Abia acum o descopar: la facultate, presimtindu-l, simtind-o pe ea ca-mi vine, opream, interziceam inaintarea incoace, dincoace de anumele prag - mai degraba social decat politic: eu nu aveam voie; mie nu-mi era permis(a) asa ceva - si era ca si cum nici n-as fi fost vreodata pe pamant. Acum insa. Acum. Acum-acum-acum. Nu mai functioneaza acele pleoape la nari, instinctul de conservare mi se va fi consumat cu alarmalarmalar', cei opt sau doar sapte metri cubi de aer ai odaii mele sunt suprasturati, si-au schimbat structura, acum chiar ca as putea taia o felie de harbuz si sa mananc hulpav aerul cu tot cu sange si cu miroznele stiute, dar inca negustate, pragul acela va fi deja trecut si ce ma fac daca, bine-bine, ma gandesc eu dupa la ce fac cu ea acuma - si daca nu e ceea ce-mi place mie sa adulmec, ci doar mirozna de cafea proaspat rasnita, cand cafeaua-i de buna calitate, Armeanul autentic o rasneste, macina, o armeneste el, nu doar cu masina de armenit lumea - asa adie; asa-ti face: te ia de mana si te duce-n fata portii ei si zici si tu fara jena, si ce dac-au mai zis si altii, atatia, inainte, ca printre nouri s-a fost deschis o poarta - uite-o palpitinda, mustinda, adiinda si nu poti zice ca ea intreaga ar fi fost intoarsa pe dos si scuturata in vant, fiindca nu-i o haina cu care cel mult te imbraci : e pestera in care te adapostesteri, in care scop muntele intreg iti trimite in intampinare, intru salvare, caverna insasi, o vad limpede, nu-i nevoie s-o privesc, daca as primi-o cu ochii-ochi, mi s-ar parea monstruos mersul, demersul, mai bine asa : ochiul inauntric primeste numai rezultatul ; nimic mai normal decat normalul. Si mai sublim.
Abia acum o descopar: nu e, cum o doream, de jur-impre-jurul meu, ci indarat, pe marginea patului. O stiu. Cu spatele cel care nu ma insala: asezata pe pat, dar in celalalt capat al lui, in fata usii. In ciuda perdelei de cafea abia rasnita, poarta ei m-a incercuit, potcoava odora - nu: odoriferanta. Efectele mi s-au adunat in adanc, undeva spre ceafa. Acolo va fi sediul sovaie-lilor-ametelilor-impotcovelilor - erori-erori, cu toatele; si dulci. Izbutesc sa emit cateva sunete, nu sant in stare de cuvinte, altele decat cele ce mi-au trecut pragul si ma lucreaza prin.
- …'ce ca 'ine cu tram'… - o aud si aud: Pai, ca-n primu' rand e ziua ta, nu-a mea, de-mplinesti neste anisori, maiculita, de Doioctom'…, o aud, aud. Si, auzind-o, n-o mai simt in nari:
Intr-adevar, azi e, vorba Ardeleanului: cam 2 octombrie…; vorba dansii, tovarasa mea, deocamdata numai de camera : implinesc neste…
Ma rasucesc: sant gata sa ma izbesc cu obrazul in genunchii ei (mai indeapropiati decat credeam): bolfosi, promontorici, stancosi, monstruosi - vazuti de prea aproape si de prea jos; acolo, suuus, pe o polita neagra (or fi nourii - dar nu cei cu poarta): capul; ceva rotund, micit de perspectiva, desigur cu, in loc de obraz, gusa. Atotdominanta.
Oftez usurat si pe loc ma veselesc: e bine-asa - cum de ma lasasem patruns, intirbusonat, invaluit, imbobinocat de-o grasana gusoasa fortatoare de purta?; de-o toanta varsata-n drum ca Bonifacia? Iata, acum se explica de ce, la facultate, mirozna ei nu-si facea drum; vreau sa zic: efect. Fiindca, simultan, o si vedeam; o si auzeam. Am vazut-o. O aud, in continuare:
- Auzi la el: cu tramvaiu' ! Pai eu ma gandeam la toale, saracutu da tine ca, la varsta ta…
Cu aproape recunostinta o pun la punct - de-i merg fulgii:
- Inceteaza cu saracutu! Inceteaza cu toa'…- ce vrei sa spui cu asta, cu… la varsta mea?
- Pai da, ca ce-ai inteles din viata pan-la varsta de fata, d-o ai, maicuta? Se vede dupa ochi, maica draga… S' dupa gura… Cum sa vii in familie, cand nu prea ai ce pune pa tine, macar da ziua ta, mai draga… S' d-aia…
- Ce, de-aia?!, o intreb, cu jubilatie: cand vorbeste nu-i mai amiroazne.
- D-aia, ca eu nu m-am gandit, proasta da mine, cand te-am invitat, ca zice Georgeta: "Nu-ti vine ala, tu, doar stii cum e sarantocii: fala goala, traista usoara, e prea scortos, pai cum sa-ti vie-n familie la tine, oameni asezati, seriosi, cu pantofii aia de te miri ca nu-i iese degetele pan ei; cu pantalonii de-si tine mereu picioarele stranse ca o fata-mare, de sa nu i se vaza ce rosi i-s 'tre picioa'…"
- Ia asculta, madam!, m-am ridicat dintr-un salt. Ai venit sa-mi faci inventarul toalelor? Sa-mi numeri gaurile din ciorapi? Sa verifici, de ziua mea, daca nadragii mi-s rosi intre picioare?- furia-mi face bine.
- Nu, maica, se apara Bonifacia. Nu d-asta, da' dat fiind faptu' ca tot am: chiar ti-s ros' 'tre picioa', bai maicuta?
- Ceee? - de asta data sant sincer indignat.
- Ce, ne-ce, ia fa-te mai acana…
Ma prinde cu o mana de centura si ma trage spre ea, imi vara mana cealalta (sa spun : introduce) intre picioare, da sa aplece capul…
Scot un strigat (tipat) si fac un salt indarat: ma lovesc cu spatele de usa. Ma aud chitaind; ca o, vorba Georgeascai, fata-mare; dac-as putea sa ma vad, ar fi si mai rau : cum voi fi aratind din punctul de vedere al Bonifaciei asa, rezemat de usa, cu picioarele in X, cu amandoua mainile acoperind…
- Ce-ai, draga?, se mira ea. Ca doar nu ti-o mananc…
- Cafeauaaa !!, racnesc, liberat.
Totul intra intr-o oarescatusa ordine: Bonifacia bea cafea din paharul de sticla groasa; eu dintr-o ventuza, tot de sticla, se-ntelege: acest recipient, chiar de sta modest cu stabilitatea (dar cine sta altfel?), se tine bine in mana; in pumn - unde mai pui ca-i si cald(a)… Bonifacia soarbe sonor - si macina:
- …'racutu da tine, ca nici cesti da cafea n-ai! S' cand ti-e da scris, un'e scrii tu, maica? Com? Pa scaon? Pai un'e alt, ca nici biro n-ai, mai rau ca Eminescu-al nostru, ala avea macar masa-aia-a lui, da brad… Da scrumbiera, ce sa mai zicem… S' cand scrii, cu ce scrii tu, dragu-maicutii : tot cu stilouasu-asta, coreieanu', d-un pol legaturica da zece? - saracutu' da tine…
- Ce-ar fi daca nu m-ai mai saraci?, o intrerup. Si ce-ar fi daca mi-ai comunica, totusi, motivul pentru care ai…?
- Ce te grabesti, ca eu poa' sa stau cat vreau - pai, ce?
- Logica perfecta!, fac, razind.
- Pai, nu?, rade si ea numai rotunduri, ma apuca de mana, ma sileste sa ma asez alaturi de ea, pe pat. Pai, da ! Uite ce propunere cinstita-ti propui eu tie, ba maicuta…- e atata de gol si de amirosnic bratul trecut pe dupa gatul meu… Ca ce-ar fi s' ma meditez' ?
- Ca ce-ar fi sa te…? Sa te, ce?
- S' mi-o ce-ai 'uzit: dai s' tu neste meditatii. Ceva ore, na!
- Sa-ti dau niste… Ore - de ce?
- Ia nu te mai rade, mai tovarasu, c-asa-i! Mie-mi spui cat face ora-aia, platesc cinstit-turceste, ce zici? Io zic ca face-on sutar.
- Sutar? Adica o suta? Intreaga, suta?
- Comic mai es', maicuta draga… 'Treaga!
- Si de ce, suta? De lei?
- De lei, pe ora, maica, doar romaneste vorbim!
O suta de lei pe ora - ce fel de ora?, a, da : pomenea de meditatii, vrea s-o meditez; la ceva, ce-o fi. Nu, n-am inteles bine: pe-o singura ora, o suta? De lei? Intreaga? Dar batranii mei, la sfarsitul carierei de invatatori primesc sapte sute de lei mari si lati pe luna - ii dau toantei ce "ora" vrea, cate doreste, cate pofteste, chiar si de incheiat la prohaba! Cu cat eram platit, acum doi ani la Uzina Rulmentul din Brasov, la sectia forja, in trei schimburi? Cu cinci sute (pe luna).
- Regret, dar nu pot primi…, ma trezesc spunind. N-am timp.
- M-am gandit ca n-ai si d-aia m-am gandit s-am ajuns la concluzia da sa mi le dai in ferestre - fii atent, c-o luam da luni: lunea n-avem nici una, da-avem martea s' vinerea, 'tre zece si douaspe! Asta face o mie-sase, o mie-sapte s'te pa luna - si fii atent, numa cu ferestrele de la facultate, alea legalele, da daca mai facem si pe de laturi ceva suplimentare, sa zicem aciia, la tine, la nea Radu… 'Sa fie cam greu cu usa, ca tu o tii-nchisa s' fumam 'mandoi, da rezolvam noi problema, zic c-ajungem pe putin la doo mii pa luna.
- Doua mii - pe luna? Pentru ce, femeia lui Dumnezeu?
- Pentru ore, omu lu' Dumnezeu! Doar romaneste vorbim!
- Tot romaneste vorbim si eu cand te-ntreb: ce fel de ore? La ce disciplina, materie? Daca crezi ca, singura, pentru examene, nu merge cum ai dori, foarte bine: invatam impreuna, cu toate ca timpul meu…
- D-asta si ziceam ca taimizmani, consum ? Si, daca tot ti-l, ca sa zicem asa, halesc, sa te-alegi cu ceva, maicuta, ca uite : nici cesti da cafea n-ai, saracutul da tine… Sa bei cafeaoa dan prezervativ, mai draga? La varsta ta ?
- Din ce? Cui ii spui tu…? Dar nu e… prezervativ - mai draga! Prezervativ, din sticla ?
- Pai da dan ce sa fie?
- E ventuza… - si fii buna: lasa varsta mea, inceteaza cu saracutu' - pentru care examen vrei sa-nvatam?
- Examen? Da-le-n pizdilici da examene, ca n-o sa-mi petrec tineretele cu chestii dan astea, de-i bune numa pentru… Pentru altii…
- Imhi, altii… Atunci la ce sa te meditez, daca nu pentru… altii? Ce sa facem in acele ore de…- noi doi!, adaug, spiritual-foc, dupa o pauza mult-graitoare (s-o cred eu - o si cred).
Bonifacia depune paharul gol pe taburet, se rasuceste, larg, domol spre mine, imi cuprinde capul intre palme:
- Da nu-mi faci fite cu paralele! Le iei, tovarase, ca ne suparam!
- Bine, bine…, zic, ametit.
- Bine sa fie - iei! Ca face!
- Ce face? De unde stii ca eu pot avea ceva care face? In fine, de unde scoti asta…?, ca face…?
Nu mai pot continua.
Nu mai stiu ce am inceput sa.
Mirosul de ea, material, pipaibil, gustabil.
Intai m-a atins; ca o aripa. M-a patruns ca o ceva care, in principiu nu ma poate, pe mine: eu pe altele, pe-a ei, patrunde; in cele din urma a inceput sa ma tencuiasca pe dinafara cu el; cu ea, mirositoasa. Ca sa nu simt caldura soarelui, nici odorul de ea si sa nu transpir, sa dau de stire parintelui meu ca zac in timnita de ma mananca liutul si paduchie. Si imbatranesco. Si am facut o barba pana-n brau.
Feciorul vostru Cocrisal di la Or'ei si samtu nomai co camesa.


6

Abia acum o descopar.
La urma urmei, duca-se dezinvartindu-se Porunca Prima, respecte-o altii, mie mi s-a aplecat de-atata sfintenie liber- constransita. Inchid ochii, intind gatul: nimeresc cu buzele in barbia ei; caut, urc, ajung pana la buze…
- Ei, ho!, ma opreste ea. A, pai nu asta, mai tovarase!; nu-asa, dom' meditator! - se ridica in picioare, isi potriveste hainele deloc deranjate. A, pai nu! Si iara nu!!
Ma ridic si eu, umilit, cu gura uscata, amar, simtind ca mi-au luat foc obrajii. 'Tu-i mama ei de-de-de, si-acum ce fac: o 'storn, ori n-o 'sturnez, la dunga si la minuta, cum se cere tratarisita una ca ea? Si dac-o (dupa ce mie mi-e fric' - sa n-o stric'), vine altul si mi-o, asta, 'nridic'? Ce-i fac, Doamne, ce-i fac, domnule, n-o s-o lasnefacuta pe ea, pentru-asa-ceva (bine) facuta!?
- Daca tu crezi c-am venit la tauru' comunal…, ma trezeste ea.
- La meditator ai venit - si cand colo…, zic, amar. Ma gandeam ca am putea face o incercare, una mica: atatica - arat cu doua degete.
- Pai de ce n-ai zis? Facem - cata sa fie (arata si ea, substantial mai mare spatiul dintre degetele a doua maini)? Da ramane stabilit: nu-mi incepi cu chestii-socoteli, c-o pupica si 'farsim c-o putica - jura!
- Jur!, zic, pe data. Promit! Uite cum facem: eu ies pe palier, sa te poti dez… dezinvestmanta. Nu mult, atata, am promis - acum arat mult mai multa.
Trebuie s-o fac sa plece, s-o dau afara. Ma doare capul, ma dor ochii, ma dor moaiele (acum intaritoaiele-'ietroaiele), nu se mai poate astfel, nu se poate cu binisorul - are sa se poata daca ma napustesc la ea, amenintind ca vreau s-o-nfutec - numai de nu si-ar uita blana aici, ca sa aiba samanta de intoarcere…
- Pai da da ce sa ies' tu, maica, face Bonifacia. Daca-i pa dezbracatulea, pai dezbraca-mi-o-lea - asa sa face?
- Asa, ce? - am intrebat incet, incetisor, inca naucit.
- Aciia te-ntreaba-on om, nu te rage-o vaca : asa sa face ?
- Ãaaaa… In principiu, cam asa… - am ramas cu mana pe clanta, nu-mi dau seama daca si ea "glumeste", daca doar eu incerc s-o iau peste picior, daca nu cumva ea, peste amandoua…
- Foarte bine, dac-asa sa face, 'sa facem, dragi tovarasi !
Si chiar face: se dezbraca de bluza.
Incerc sa privesc in alta parte - totusi, vad, simt, stiu cu narile, cu obrajii aerul valurit, framantat de: s-a chiar dezbracat; de tot, de tot, nu asa, de florile parului; acum isi deszimtaie desfermoarul desfustei - are sa mearga pana la capat, cum a mers cu bluza, sau numai pana la jumatate - dar care-ar fi jumatatea scosului fustei? Merge mai departe: muta paharul pe taburet, ca sa faca loc bluzei si fustei.
Ma aud spunind ragusit:
- Mai departe, mai departe…
- Da to', da tot?, ciripeste ea. Asa sa face? Bine, maica, dac-asa si iar asa, vorba poporului nostru muncitor…- isi trage peste cap combinezonul. S-astia?, ma intreaba, aratind slipul - ciudat: ma asteptam sa fie roz; sau violaceu - ei bine e alb-alb. Bine, dac-asa sa face…- si-l scoate firesc, de parc-ar fi un batic si l-ar lua de pe cap, insa numaidecat intra in panica: il vara sub celelalte haine de pe taburet, dupa care se linisteste, dar nu pentru mult timp: Ãsta, nu! - are glascior de pasarica sperietica, in timp ce arata sutienul. C-asta nu sa face, mai draaag'…- acum ma implora.
Isi bate joc, matracuca! Chilotii da, tatarul ba? Auzi: c-asta nu sa face…
- Si-acu?, intreaba, usor zgribulita, acoperindu-si sanii, dealtfel sever tinuti in frau de sutien.
Mi s-au lipit ochii si sufletul de buricul ei. N-am mai vazut unul mai, decat (o spun de fiecare daca cand). Mi-e oarecum sa-mi mut privirea mai jos de el. Daca ar fi incercat sa acopere ceva, sa ascunda, atunci: da, de ce nu, cu draga inima, insa asa, ce rost? Ma pot uita cand vreau - daca-i voie…
- Acu ce fac?, repeta ea tremurind cu tot cu tatele insutienate.
- Acum…, ma trezesc. Acum urci in pat, te bagi sub plapoma si nu te uiti! Ma dezbrac si eu…
Acum e acum. Daca merge mai departe, inseamna ca… merge mai departe si nu-nseamna nimica, oricand poate sa-mi impuste una peste gura cu: "Ei, ho! Nu asta…"
- Pai da, ca nu prea ai spatiu locativ, saracutu da tine, zice ea, oftind din greu, usure intrind sub plapoma. Da fii atent, pune-ti, dom' le, toalili-n alta parte, nu peste-ale mele, ca mi le sifonezi! S' ne suparam!
De fapt, acum e acum(-ul): o femeie goala nu e decat arareori (pentru mine: niciodata) ridicola intr-o situatie ca asta; in asta, rasturnabila - pe cand un barbat : totdeauna. Sa ma dez-, si eu, -brac?; sa nu ma - si eu? Afurisita de cale de mijloc (care nu exista) imi face figura, in ochii Bonifaciei: vazind ca m-am descamasat, dar am pastrat slipul, ma opreste:
- Pune-ti, draga ceva pa tine, nu t'-a oarecum?- arata pieptul meu dezgolit, insa ferindu-si privirea. P-aia da-ti-i jos, dac-asa sa face, da nu sa face s' te-arati in peptu gol de fata cu o doamna! Pune-ti, maica, macar on maio!
Ciudata opinie are doamna-maica despre ce se, despre ce nu se face, dar nu-i momentul sa ma angajez intr-o discutie de principii… Ma debarasez de slip sub privirea ei dreapta, linistita (cum o invidiez pentru aceasta pace dreptudinala!), repun pe mine camasa abia lepadata (de unde naiba, acum, pe loc, un vorba ei: maio?), sub privirea devenita si materna si incuraja-toare (desi ar putea propune una singura).
- Asa, maica, incuviinteaza ea, inaltind plapoma, ca sa-mi faca loc.
Introduc un picior ca in apa; ca din apa rece il retrag:
- Usa! Trebuie s-o incui!
- De ce, ca doar nu ne regulam…
- Nu, nu! Deloc!, dar incui, totusi. Cum sa facem noi una ca asta? - pai asa ceva nu se face pe la noooi… - noroc ca Bonifacia nu-si da seama ca am inceput a vorbi ca ea (nici eu). Pe la noi, doar copiii; si aia mici-mici-mici… - arat cat de mici, insa nu se vede ce arat eu sub plapoma; si cat.
- Da' ce: trage, la tine, de-ncui? Pe mine nu ma trage, da' ma rog, daca pe tine te trage… Si poa' sa vii-ncoa, ca e locuri cata frunza cacalau, cum se zice pe la mamicuta mea, pe langa Cluj…
Spuie-se oricum, pe oriunde, eu alta treaba am, daca se poate spune asa: sa nu misc; nici macar o geana - nu mai vorbesc de bratul drept, cel dinspre ea; sa n-o ating nici c-o floare (caci ea se strica, ne-nvata ca-poetul); sa n-o tulbur nici cu respiratia-mi - de rest am avut grija, de cum ne-am orizontalizat: pe data mi-am culcat-o pe pantece, asa ca n-are decat sa se tot trezeasca de tot, nu risca s-o deranjeze pe Bonifacia, ea aflindu-se-n dreapta mea, nu sub barbie. Bonifacia.
Mea, cea. Acum e a mea, chiar daca inca. Si, de nu va fi (pacat!), maine are sa se cheme ca azi am impartit patul, nu? Ba da, foarte da!
Pana sa se hotarasca in vreun fel, raman pe spate. Strict. Neclintit. Imi stapanesc perfect manifestationarile externe - cu exceptia exterioarei al carei interior inauntric se manifesta cu aproape vacarm; stie ea ca locul, cuibusor-de-nebunii, e-acolo, la mijloc de codru des, nu pe culmea dealului chel.
- E bine-aci, la caldurica…, o aud alaturi, parca racita, straina. Parc-am fi mama si tata! - chicoteste. Ia fii tu-atent! - se rascoala, se framanta, se potriveste pe-o coasta, se depune iar, cu fata catre mine: Sa vezi si sa nu crezi ce mi se-ntampla cu-alde Potop - asta, Potop…
- Lasa-l pe Potop, acum esti cu mine, zic.
- C-asa e, constata si ea, isi culca la loc capul pe perna. 'Cepem?, intreaba dupa un timp, nerabdatoare, dar hotarita sa nu mai insiste.
Oftez pentru toti neoftatii cartierului Filantropia; ma rasucesc si eu pe-o coasta cu fata spre ea - zic:
- Incepem, ce sa facem …
Trece o vreme - sau nu trece? Oricum, vine ceva plin de tot; umplut de tot felul de.
- Asa sa face?, intreaba ea, cat sa spuna ca da, asa.
Inca un timp, palalaitor - dar nu prea.
- Imhi, incuviintez eu si pentru ca tot am inceput: Nu mai vorbi!
- Nu mai!, zice. Vorba lunga, saracia… 'Trebarile la urma -'sa sa face? 'Sa facem…'Sa?
- Cam asa, dar nu mai vorbi…
- Dac-am promis, vorba sa fie, nu mai scot on miau - asa sa face? Zau, dom'le? Dac-asa, 'sa sa facem, ce alt' da facut… S-asa, maica? Daca zici tu c-asa… Ca la Biblie: zisu si facutu, pupu si puputu - ce zici da vorba asta dan batrani? 'Teleapta, ce: te pui…? Bine, domnule, tac, da sa stii: n-am mai auzit. De asta. Da facut, nici pomeneala, da daca tu zici…
Ah, dac-ar tacea, dracului! De m-ar fi facut mama surd bocna si m-ar fi aruncat in asta, a Bonifaciei… O fi tragind, prin rima, spre ocna, dar nici vorba… Mai intai, nu e de sare - sare sarata si droboasa si rece - nu! E dimpotriva, ca sa zic, definitiv, asa.
Oh si n-are decat sa tot vorbeasca, ba chiar gasesc ca e mai dulce pe vorbe-vorbe. O aud, de depaaarte, intrebind, dar nu ca sa capete raspuns, intreaba din ce in ce mai incuviintind si din ce in ce mai intrebind-cerind-ritmind cererea, continua sa vrea sa-ntrebe si cand ii astup gura, intai; ceva mai apoi cand i-o captusesc, umplu cu totul, iar cand i-o liberez, si-o ocupa singura cu mine, nu-i nevoie sa insist, ori sa-i arat, vine ea in intampi-nare si doar la urma de tot ii scapa un sfert de strigat, restul si-l infunda la loc, odata cu coltul pernei.
Cand indeparteaza perna si inalta pleoapele, ii vad ochii albi, orbi. Orbeste intinde mainile, cauta, ma cauta. Imi cauta obrazul, gura, umerii, coapsele, pantecul. O caut si eu. O gasesc, gasesc totul, toate - musca perna de la intaiul semn de.
A ramas cu spatele spre mine. Incerc sa-i desfac sutienul…
- Asta, nu!, sare ca o leoaica ranita (dar mai ales ofensata). Asta nu sa face! - si, cazuta in orbie, cu ochi albusati ma cauta, ma gaseste cu umedul scoicos al valvalval'elor macinatice, ma intreaba, de fapt intreaba: Asa? 'Sa? Daca zici tu ca… 'Sa? Daca zici c-asa sa…
Cand ne aprindem cate o tigara, imi constat tremurul mainii, altul, niciodata nu l-am mai avut si de la nimeni. Nu e cel de dupa - evident, n-ar putea fi cel dinainte din macar jumatate de motiv si iata-ne-ncoace, dincoace, in dupa. Poate asta. Mai stii: acest dincoace ma desnelinisteste : senzatia, certitudinea ca chiar daca acum cateva clipe iesisem cum se iese din aceasta femeie, pe-acolo pe unde ne iesim cu totii - mie niciodata n-are sa-mi (se) taie cordonul, ca apoi sa ma duca toate vanturile-valurile unde-oriunde. Mi-e foarte frig afara si singur si fara aparare (si stingher, aproxima Eminescu; si piezis spunea aproape definitiv Arghezi…), asa ca ii desprind dintre degete tigara, o strivesc dimpreuna cu a mea, gandindu-ma ca data viitoare, inainte de scrumbiera, cum i-o zice ea, am s-o piezisez pe-a mea-n stingherica ei; ma intorc; ma retrag, reintru acolo de unde nu trebuia, nu trebuia sa ies nici macar pana-n prag; aici, unde sant, in sfarsit, la adapostestera. De aceea nici cand vine timpul de drum de re-re-intoarcere si sant silit sa fac popas - il fac pe loc: ma odihnesc de-a-n picioarelea; de-a-n calulea: mi-i frica, nu vreau sa pierd teren-timp - atat ca ea nu stie, ea nu-i decat ea: se intinde peste mine, scoate din poseta ceasul de mana pus acolo-atunci - si zice, alb:
- S-a dus mai bine de jumatate.
Daca as mai avea putinta si vointa si pentru altceva, acela ar fi aceea: palma asezata bine si strans deasupra gurii ei; macar un colt de perna: calus. Dar n-am de niciunele, asa ca ma intorc la casa mea, in pestera mea natala; la acasa cui ma are; in nici un caz nu ies, in ulita, sa zicem: o vad foarte bine, ulita ceea, si din fundul strafundului casei omului din Gradina Raiului.
- S-a dus trei-sferturi, maica draga. Nu mai avem timp de ora.
- Lasssa…, ingaim.
- Tre' s' cam plec, maicuta.
Care sfert, care plec - care maicuta? N-am timp sa-mi incheg nedumeririle: Bonifacia se inalta, sincer ingrijorata:
- Cum facem noi, mai draga? C-adica cand facem noi orele, in ferestre, la facultate?- a redevenit leita, de parca si-ar fi repus slipul (si nu). Cum pregatim noi ora, acolo, doar n-o s-o facem dinainte ca acum? Bine-a fost si-o sa mai fie, da nici asa, ca oameni s'tem si studenti in plus! Ia zi-i! 'I zici?, ma inghionteste dragastos.
- Eeeu? Lasss' - ce sa mai zic, nu-nteleg ce…
- Doar romaneste vorbim: cum? Cand? Ca daca-i p-asa, tre' s' le facem, ori la tine, ori la mine. Numa ca la noi, ramane o mare problema, cam foarte delicata, problema cu mamicuta mea. Cum facem noi cu dansa ?
- Care mamicuta?
- Cum, care mamicuta, mamicutule ? - a mea, maica ! C-o sa vreie si dansa s-asiste la ore si eu ma cam jenez sa ne pregatim de fata cu dansa, nu sa face sa, ma rog, c-adica de fata cu mamicuta ta…
- A mea?!
- Nu, maica, a mea!
- A-ha. Dar nu-nteleg: cum, sa asiste? La ce sa asiste - cine?
- La ore - da stai nital, ea nu sa baga, numai s-asiste-un piculet, sade-n coltu ei si croseteaza. Doar atata: s-auza si ea…
- Sa, ce?, ma ingrozesc (eu credeam ca vazutul e culmea - ei bine, omul mai are si alte simturi - sapte de toate!). Ce sa auza?
- Cum, ce!? Poizia de ma meditezi tu la ea.
- Poizia? - as rade cu hohote, daca, daca as sti cat grauntele de mustar, ca Bonifacia glumeste.
- Pai, ce, nu?
- Poizia de te meditez eu pe la dansa…, zic si tare m-as tavali de ras - dac-as fi sigur ca-i de ras, nu de (de ce-ar fi de-plans? ori e - si e bine; ori nu e - si-atunci nu e bine; dar nici de plans).
- Pai, da…
- Dar ce faci tu acolo?, zic, de sub ea, strivit dulce si pufos, inecat festiv in continutul Cornului Bonificentei rasturnat preste mine, cel culcat pe spate, in pat (ii vad din trei-sferturi curul maret si, in acelasi timp, fragil, sant convins ca, daca as tuguia buzele si as depune o sarutare casta pe buca dinspre om, as pupa aerul). Mai staaai, te rooog, ramaaai, ramai…
Jur ca am recitat sincer si cu avant.
Dar ea, ba. S-a ridicat din pat, a pasit peste mine, a coborit. A zabovit deasupra mea, cu mainile-n solduri, cat: trei secunde? Cinci? Oricum, mi s-a aratat: leita cealalta, cu multa materie, dulce ordonata in rotunduri pe fata, pe dos ; un chip cum nu se afla mai placut vederii; desfatator la (iluzia) ca o desfetezi pre ea - intr-un cuvant: o persoana pe care poti sa te rezemi in viata, poti pune baza pe ea, la nevoie (se cunoaste), la sanul careia gasesti, nu doar tata si povata, dar chiar si lapte - veritabil, de vaca naturala.
Jos, pe podea, a stat o vreme in picioare cu fata ei cea buna din dreptul meu - in dreptul sufletului meu: fosnea lanul a spuma, vor fi fost numai scarliontii in bataia vantului - eram sigur: adia usturoiat-salciat. A mine.
Si m-a napadit bucuria, pana la lacrimi, imi ziceam: Uite-o, se imbraca, are sa coboare, sa se duca si nu sant sigur ca are sa mai urce vreodata la mine, ca sa ne-avem iara bine, sa sedem noi doi ca pe la noi in Basarabia ; n-ar fi bine, dar oricum: chiar daca in viata ei de-acum incolo ea are sa ma uite, uite ca si eu, printre altii, am insamantat-o, tot insamantata si de mine are sa ramana, in veci; tot insemnata (si) de mine; iar cum minunile ceresti, pe pamantul nostru, se petrec pe sarite, al treilea ori al cincilea copil al ei, nascut incolo, peste cincisprezece ani, are sa-mi semene - stiu eu; samanta mea n-a rodit-o acum, pentru ca nu va fi trebuind, am depus-o cu drag si cu manie in faldul unui cotlon al pesterii; pe calea principala a fost dute-vino-ul firesc la o asemenea cavitate: multi au intrat cu fata, au iesit cu spatele, cativa cu capul inainte, din circumvolutiile, putine, dar bine marcate ale capului de sus s-a sters, de mult, pana si numele meu, insa acolo jos, la temelia muntelui, grauntele (de mustar), daca n-are sa-l chiar mute, are sa-l faca sa freamate, asa ca dupa cincisprezece ani - si noua luni - mama lui, maicuta-draga are sa se uite, uite la copil - si n-are sa ma vada; n-are sa se gandeasca, macar din gresala, ca eu sant autorul acelei carti.
Acum, in trecutul viitorului (i se mai spune : prezent), Bonifacia se imbraca. Si toaca :
- Pai da, ca tre' sa scriu si eu poizie, ca lumea, c-adica cu rima serioasa, cu ri'm ca lumea, serios, ca eu inclinatii am, numa cu rima s' cu ri'mul nu stau prea bine…
- Dar stai foarte bine cu ritmul!, apuc sa strecor, resemnat.
- …Ca degeaba-ai tu-nclinatii, daca n-ai tehnica, s' d-aia tre' sa iau ceva meditatii, ca taticutu-a zis ca, de ziua mea, la anu,-mi tipareste un volum-doua, cat o fi, cu conditia sa-mi 'bunatatesc rima, sa pun la punc' ri'mu s' comparatiile, metafor'le, ca fara comparatii si fara metafore nu poti face nimica-n ziua de azi mi le spui tu, ma meditezi la ele - este, bai maicuta?
- Este, ti le spun, iti spun tot ce stiu si ceva pe deasupra, dar nu pleca, te rooo'… Te rog, mai ramai numai un pic, atatica… - si arat.
- Vai, maica, c-as ramane cu draga inima si dan to' sufletu', da-n primu rand ca trebia sa fiu acas' de-o juma de ceas si-n al doilea ca m-ai, cum se zice mai popular : dis-trus!, mamicutule, ca de cand mama m-a facut, pai de un' sa stiu cum devine cu de-adevaratelea, c-adica pregatire dinainte, ca cu Potop, ca-n bancu cu berea, de credeam ca asta-i tot pe lume si eram cam deziluzionata de tot si m-am aventurat nital si pe la ceaiuri, pe la mare, cu tineretul din ziua d-azi, ca otop asta, sa nu ma-ntrebi, daca m-a loat cu-acte s-a profitat de starea noastra socialpolitica, c-a intrat in clasa la noi, muncitorimea, c-avea dosar negru da tot, ta-su cu moara, bunica-so cu biserica adevarata - drept, ortodoxa, sa zici ca s-a simtit, de sa ma reguleze si el ca lumea, sa simt si eu ce-i amorul trupesc, ca niminea nu-i pretindea sa ma tie numa-ntruna, zi si noapte, zi si noapte, da nici asa, unu-doi-scuipi-gata!, ca nu s'tem animale, eu cred ca tot avea el ceva pe la impotenta, de nu putea mai mult de o data si d-aia nu stiam eu cum, da io-te ca-n realitate-i infinit mai misto contactu' asta, sexualu', ca-i cu ru-pe-re, cu dis-tru-ge-re, mai mamicutule, sa-mi traiesti, puisorul meu drag… S' te rog eu frumos da to': nu mai pune, domn'e, mana pe la pept, ca ne suparam - asa, maicuta, acu adu tu blanita la fetita, ca Bibita se duce-acasica la mamicuta ei cea draga si scumpa si pa si pusi, maica!
- Cum, chiar pleci? Mai staaai, numai cinci minute…
- Nu!, caci va stim noi p-astia, 'otii : io-te numa-atatica, cinci secun-dele, lasa-ma numa cinci milimetrasi si proasta se lasa-mpulata s' dup-aia cine bleastema ceasu-n care s-a nascut fata, pa masa da ghiretaj'? Pai nu, maicutule, ca nu vreau probleme-acas' si sa-i dau motive lu unchiuletu de sa-mi faca el morala, ca-i cam sever, ca militaru, bate la tanti ca la fasole, ca la ei, la cazarma, da las-ca dac-am invatat drumu'… Este ca mi l-am insusit? La scris-oral? Las-c-acuma vine Bibi la baiatu' singurica, la dis-tru-ge-re, mamicutule si-uite cum facem: ma fac ca uit cartile si maine, hop!, vin sa le, sanchi, iau si iar le uit si iar…
- Pana maine… Am timp sa mor de zece ori - mai stai putin…
- Vai, ma maica, da nu trage da mine, ca nu m-ai adunat dupe drumuri si-mi rupi bluzica da la Chioln, si ce tot ma pipai pe la pept, stii ca nu sa face s-acu pa si pusi, nu te deranja, poa' sa cobor si singura, c-am invatat drumu, de-acu sa vezi naveta, fii atent ; maine-avem ferestra de la zece la doisprece, daca ma prezint asa, pa la zece si juma, e bine? Pentru pregatire? Vai, maicuta parc-as fi beata, nebunule si dis-tru-ga-rel ce esti tu care m-ai dis-trus com-ple, auzi tu: da' comple da tot, da tot pe-pe-peste tot - pa, pa, pa!
Intr-un tarziu reusesc sa ma tarasc pana in spalatorul de rufe al casei - eu il folosesc si ca sala de baie. Dupa ce incalzesc apa din cazan, fac dus : iau apa din cazan cu ligheanul si mi-o torn in cap, stind in picioare in mijlocul incaperii, deasupra sifonului de evacuare.
Ma imbrac, cobor, cu gandul sa-mi cumpar ceva de mancare: sant lihnit, stors ca un tub de pasta de dinti; dis-trus… O sa-mi iau un chil de salam, jumatate de branza, poate gasesc un ou-doua; o paine neagra, mare. Calda. N-ar strica si niste vin rosu - numai de mi-ar ajunge banii.
Imi vin in fire cand fac efortul sa nu urc in tramvai - unde dracu' voiam sa ma duc? Cu tramvaiul? Cum, unde! La ea! Ca nu-i stiu adresa - ei si, eu ma duc cu tramvaiul, in cele din urma dau eu peste ea - si-o dis-trug!
Gasesc atata putere si vointa (in fapt invers), vointa fiind foarte importanta la casa omului, mai ales cand vrei sa cobori dintr-un tramvai in care-ai urcat fara tine si sa ramai, o, ramai. Pe refugiu.
Chiar urcasem? De tot, nu doar asa, in gand?; cu numai un picior pe scara? Poate ca da, poate ca ba. Chiar nu urcasem? Nici macar cu un picior, nici cu intentia de a ridica piciorul pana la scara? Poate ca da, poate ca si nu.
Fac cumparaturi; iau chiar si vin. Mi se intampla ca Antoinettei: nu-i rosu - ce sa facem, bem alb; nu-i salam - mancam slanina (cu boia!); nu e paine neagra (si caaaal') - ne multumim cu franzela…


7

- Nu-i telefo' ! Vizit' !!, imi striga de jos anticarul-gazda.
"Fii cuminte", ii spun si-i spun: "Vrei sa ne-necam? Amandoi?" si-i mai spun: "Azi n-avem ce-ascunde… Uite-asa, n-aveeeem…"
Cobor, incercind sa ma conving ca nodul din cosul pieptului se dato-reaza numai faptului ca fusesem intrerupt de la masa - abia apucasem sa iau o imbucatura de branza, o inghititura de slanina - si nici o dusca de vin ! Din pricina asta, a ne-vinului - si nu, Doamne-fereste, ca m-as teme de vizit.
S-o cred eu (bine, am timp pentru crezut), dar cine-o fi? Bonifacia? Ea cunoaste drumul… Alec ar fi urcat direct sau ar fi strigat el, cu glasul lui personal si genial. Sa fie vizitorii de la Secu? - pleonasm ingaduit (si urit - de la a uri). Adulmec: nu prea, nu: nu pute a vizituristi (mai corect ar fi: viziteti; ori vizicuristi, dar numai gramatical, nu si altfelisti, s-ar putea crede ca singura lor slabiciune ar fi curul de barbat - or nu de-aia-i bagam noi de nu-i mai scotem). Nu a orice salbataciune trazneste, mai degraba inspre mistret (Ardelenii ii spun porc-salbatic) decat incatre vulpe - dar mai stii: oi fi eu racit - cu toate ca, mort de-as fi, tot as simti prezenta Secului; nu, nu de la cizme, de la cure-larie (odoare barbateasca), atunci cand e in uniforma; nici de la ceapa (mai mananca si altii, dar numai ei put asa), o fi venind dinspre epoletii de pe umerii sufletului lui de putoare de securist, dintr-acolo va fi venind duhoarea de hoit - dar unul din acela care preface in cadavru orice fiinta atinsa de… - am exagerat, ca sa se inteleaga si ma corectez pe data: am zis: suflet de securist?, de ce nu: lapte de obiala, ca tot santem inauntrul sistemului enkavedist de expresie romana (si aici am scrintit-o: vorbesc o romaneasca bravii exprimisti, de te-apuca durerea de mate).
- Intra, te rog, intra!, ma indeamna Sterescu. Iarta-ma ca te-am deranjat, dar as avea nevoie de Bucurestii de altadata de Bacalbasa…
- Bine-nteles, spun usurat. O aduc intr-un minut. Credeam ca altceva, imi ziceam ca iar au venit animalele de securis'…
- Nu, nu, nu!, ma intrerupe cu graba anticarul. Domnisoara doreste niste informatii si cum nu am, aici, jos, nici un exemplar din…
Am urmarit mana lui Sterescu: intre stivele de carti din coltul cel mai umbrit o femeie rasfoieste o carte (ce-ar putea, altceva, rasfoi, aici?). Bine-nteles, nu e foarte cald in aceasta odaie, Sterescu face economie crancena la gaz, insa nici atat de frig, incat femeia sa ramana, nu doar cu blana, dar si cu caciulita; sa-si pastreze si gulerul ridicat.
- Ma intereseaza anul 1866…, aud o voce stinsa, inabusita, apoi o mana dreapta paraseste cartea pe care o stapanea si vine spre mine.
O ating, declar ca si eu sant incantat, dau sa ies - Sterescu:
- Pentru '66 Bacalbasa nu-i de folos, el o ia abia de la '71…
- Am vrut sa spun '76 !, sopteste energic femeia imblanata. Am spus '66 ? M-am inselat.
- De primul volum aveti nevoie, zic. Vi-l aduc indata…
Ies in antreu, dar inca nu urc. Ceva nu e in regula cu femeia infofolita si-ncaciulita - si insoptita: un frecventator al lui Sterescu sa nu stie ce cauta?; ce-o intereseaza? - exclus. Sa admitem ca, in absenta mea ii ceruse anticarului material pentru 1866; in care caz Sterescu nu i-ar fi recomandat Bucurestii de alta data de C. Bacalbasa: asta fiind meseria lui, ratiunea de a exista a lui: sa stie - a dovedit-o adineauri: Bacalbasa isi incepe cronica de la 1871 (lucru pe care eu il uitasem…). Ceea ce inseamna ca i-a cerut material, nu pentru o perioada, ci pe o tema… Dar nu asta ma tracaseaza…
Apropii mana dreapta de nas - cea cu care ii atinsesem mana: a, nu; nu asta, degetele mele miros a… tutun. Atunci unde? De unde? De unde venise si-mi intra in nari si se fixase acolo, ca o capusa - mirosul? Sa fi ramas in odaia-cu-carti a lui Sterescu urme, dare, semne de la alta clienta de-a anticarului? Nu cred. Un asemenea miros nu dainuie decat (presupun) in acea incapere in care femeia locuieste sau macar petrece, o vreme - sa zicem: o noapte. Ceea ce nu e cazul (presupun, in continuare) cu Sterescu; ceea ce nu e cazul cu camera-de-carti: in ea ai putea petrece o noapte, dar ca in izolare, la Jilava: in picioare, paralel cu stivele de carti… Inseamna ca imblanosata… La urma urmei, ma doare-n pas'! Nu in odaia mea a patruns purtatoarea, emana- toarea, efluviatila - greumirositoarnica.
Ajuns la mine, urc pe taburet pana la cele doua scanduri fixate in perete, sus, la inaltimea unei carti medii: biblioteca mea…
Totusi, totusi… Miroase ceva. A ceva. Odoratul nu ma insala - eventual cand am halucinatii olfactive, provocate de amintiri; eu nu-mi reprezint imaginea mirosurilor cunoscute candva, ci mi le prezint, in carnea si in culoarea si in sonoritatea lor - la urma urmelor mai proaspete, asa, aduse aminte, mai rotunde, mai adevarate, decat atunci, candva, la pornire (care nici nu e sigur ca ar fi fost, nu ?). Da, insa acestea, mai-adevaratele nu-mi vin singure, din proprie initiativa; nici intamplator - ci numai cand le chem - si le chem potrivit unor criterii, iar acestea sunt ale naturii taranesti: taranului nu-i plac "putorile", chiar daca le indura, lucreaza printre ele - fiindca le stie, le-a clasat, le-a randuit in categoria "spurcaciunilor": fermentatie, descompunere, putrezire; el lucreaza cu gunoiul de grajd, manipuleaza, ca sa zic asa, umplutura umblatoarei, insa n-ai sa-l auzi vreodata extaziindu-se, precum unii oraseni: "Ah ! Oh! Sublimul, autenticul miros de balegar!"… Eu, desi structural taran, sant scutit de obligatia de a suporta putorile; de a indura duhorile ; nu evoc, nu chem, nu ma desfat decat cu… ne-spurcaciunile.
Asadar nu e halucinatiune; deci acest miros exista, acum, indiferent de mine, independent de odoratul meu imposibil, uneori deranjant, de-a dreptul sabotor (nu putine au fost prile-jurile-ocaziile cu fete, cu femei, ratate: fusesem surprins, ca de barbatul muierii, de un brutal, pedepsitor brat: al sub-tioarelor superioare, asudate in timpul preliminariilor; al subtioarei centrale, nu foarte, nu prea, uneori nu prea-deloc igienizate - in aceasta privinta nu sant corsican: nu-mi place, nici de frica, branzoitatea branzizdei imperiale…
Carevasazica: produce, exhala, adie imblanita de jos, de la, sa zic: parterul anticarului.
Din nefericire, acest miros vine nu doar de la (anume) femei. Asa mi-a fost viata, m-a purtat prin multe si (nu foarte) marunte, deci si pe la mirosuri-limita ; al mortii cu multele lui nuante: cel al omului care putrezeste pe picioare si nu va expira decat peste o saptamana sau trei luni, deci mirosul il va inconjura, bazai, material, ca un roi de muste, ca un stol de hoitari; ca si al celui care si-a dat duhul alaltaieri si asteapta-asteapta sa fie dus, iar in asteptare, ce sa faca: "lucreaza" ; apoi mirosul fricii, frica de durere, frica de moarte in durere, frica de moarte violenta, iminenta, mirosul acelei frici a tuturor aflatilor inainte de tortura (de obicei: sudoare); mirosul celor deja torturati (cocktail de sange si de sudoare, de urina si de sudoare, saliva si sudoare; excremente si sudoare, sudoare, mereu sudoare); tot al mortii: mirosurile de spital - mai ales ale bolnavilor batrani;incura-bili; ah, si mai ales femei - acei batrani incurabili (ba chiar de-a dreptul mame). Dar pe cel mai trist, pe cel mai deznadajduitor dintre toate l-am intalnit, nu in inchisoare si nu in spital - ci in plina libertate. De multe ori, in aer liber, pe un trotuar maturat de vant si, chiar de nu aveam mijloacele, nici cheful sa verific daca presupunerile mele erau exacte, cred ca nu ma inselam prea des cand desemnam, in gand, cutare trecatoare: "Cea cu pardesiu albastru…", sau: "Cea aflata la bratul individului cu mustata…" Mai izbitor (palmuitor) devine mirosul in spatii inchise si mai cu seama in salile de spectacol: teatre, cinematografe, sali sportive - acolo fotoliile din spatele tau (numai acelea conteaza) se succed piezis, pe inaltime, astfel ca spatarul - ca si spatele tau - nu alcatuiesc un adevarat baraj in calea efluviilor iscate doar de indepartarea-apropierea genunchilor persoanei de sex gingas aflata indaratul tau. A, nu-i acel ceva al femeilor care, neavind ele insele simtul odoratului nu-si dau seama ca ar fi imperios necesar sa se imbaieze mai descior; nici al feme-ilor avind odorat, saracele, dar cum n-au "conditii"…; sau al nevestelor ascultatoare (precum Josephine) carora, daca barbatul le cere sa ramana asa, asa-raman si un an intreg, nespalate, neaerisite - ceea ce le-ar privi, daca ar ramane-asa-in-casa si n-ar iesi sa-si poarte prin lume, precum Cometa Camembert, coda de imbranziciune - noua provocindu-ne doar o banala greata… Ci altceva ce nu tine de igiena; nici de ritm lunar; nici de boala. Nici macar de varsta (femeile batrane altfel miros), ci ranced; ci a invechire-degeaba.
Am gasit primul volum din Bucurestii…, il extrag…
Ma opresc. Sprijinit de perete: peste marginea de sus a usii ramasa deschisa, vad blana caciulitei. Cum, doar nu auzisem pasi pe scara. Uite-asa: nu auzisem, dar nu tot ce nu aud eu inexista.
Purtatoarea tuseste repetat, ca sa-si semnaleze prezenta. Deci nu pe furis a urcat. Daca nu pe furis, de ce continua sa ramana indaratul meterezului usii? Ar putea avansa cu inca un pas - pana la marginea patului: atunci i-as vedea obrazul…
Nu-i nevoie. I-l deduc. Mirosul a urcat etajele impreuna cu ea - daca nu cumva a devansat-o. Nu sant foarte surprins cand zice, de asta data cu glasul ei obisnuit, adica de-catedra, mult prea puternic pentru odaia mea :
- Ti-am spus ca te gasesc!
Apropie usa fara s-o inchida de tot. Slavaveche intinde mana dupa carte, i-o dau; o ia fara sa ma priveasca. Apoi cata in jur. Ma intind, readuc usa in pozitia de la incepu : deschisa.
- Cautati iesirea? E aici! - o arat, repetat.
Nu-mi raspunde - desi ce mi-ar mai-o! Se dezbraca de blana; dupa cateva momente de ezitare, o azvarle pe pat, de parca asta ar fi facut si asa, de la inceputurile lumii: ar fi azvarlit blana in patul meu…
- Caut un loc de scris - unde sa ma asez?
- Nu e recomandabil sa va sedentarizati, dar daca vreti, coboriti la parter, la Sterescu. Un loc si mai potrivit asezarii se afla la domnia voastra acasa - puteti lua cartea, v-o imprumut cu incredere…
Tuseste. Mi-o pregateste.
- Esti foarte-foarte amabil, multumesc. Nu-i nevoie s-o iau cu imprumut, termin numaidecat ce aveam de… - mai degraba se tranteste pe marginea patului. O foaie de hartie!, cere, intinzind mereu mana, fara sa se uite incoace. Si ceva de scris! - ia orbeste hartia, la fel stiloul. Si…
- Regret, dar si-prosopul, nu.
- Care prosop?, inalta ea capul si, in continuarea miscarii, isi impinge caciulita pe ceafa, apoi la spate, pe pat. N-am nevoie de prosop! In schimb, de o cafea, da. Fara zahar!
- Regret, nu servim fara-zahar - altceva?
- Sa cobori din cocotier, imi stai in cap…
- Regret, e coco… corcodusul meu, zic. Ca stiloul - presupun ca stiti sa va folositi de acest instrument complicat si periculos: slujeste la scris, nu la citit si nici la…
- Inceteaza cu prostiile!
Nu rezist sa fac multa vreme pe cretinul cu o femeie atat de atragatoare, 'tabila ca ea. Ma aplec, recuperez de pe pat tigarile, chibriturile si, ramanind tot in picioare, pe taburet, aprind, fac colaci, ii trimit spre tavan, ii urmaresc repercutati: n-oi fi stiind eu biliard, dar la colaci (de fum) ma pricep…
- Inceteaza cu fumatul!, cere vizitatoarea slava. Nu suport!
- Regret, e fumoarul meu, il fumoarez cum-cat vreau… - acum propuls' colacii afumatizanti in directia capului ei.
Se stramba, agita moale palma prin dreptul nasului; atat. Ba nu: spune - de asta data plangaretos, mieunatic, vaicaris:
- Inceteaza, te rooog… Imi face raaau…
- Si mie, zic. Tutunul provoaca, nu doar cancer si nu doar umatorilor…
- Inceteaza! Nu esti la facultate - asa te porti cu toate femeile?
- Nu, doamna. Numai cu unele.
- Domnisoara, nu doamna! Nu sant casatorita.
- Felicitari, condoleante - la alegere. Nu servim necasato-ritele. Preferam extraconjugalele, dupa cum atat de frumos ati…
- Fiindca m-ai scos din sarite! Asta faci si-acum.
- As prefera sa va scot si din ogeac…
- Din ce? Vorbesti ca un…
- …ca un turc, stiu. Ceea ce inseamna ca nu vine din slava veche, nici din noua, ci din turca-intre-doua-varste: ocak…
- Inceteaza! N-o sa-mi dai mie lectii de lingvistica !
- Doamne fereste! Doar va atrag atentia ca va aflati in spatiul vital al meu - pentru el platesc chirie, deci am dreptul sa-l folosesc…
- Nu mai spune!, pufneste ea. Cum anume il… folosesti?
Oftez, pufai, ezit. Jur ca nu vreau ; ca n-as vrea - dar daca n-am incotro : trebuie s-o fac sa sa se sperie si sa se care de-aici. Zic:
- N-o sa intelegeti, chiar de va povestesc, chiar de va fac un desen. Cum-ul acela nu intra in sfera slavei vechi.
- Dat fiind faptul ca slava veche a intrat, a dat buzna in sfera cum-lui…
- A dat buzna slava veche - pe teritoriul, nu in sfera… Nuanta…
- Slava nu intelege explicatiile, nici desenul, dar o lectie practica…
Asta ar mai lipsi. De ce s-or fi incapatanind unele fiinte inutile sa faca pe utilele?, sa se bucure de bucuriile destinate altora? Asa cum am inceput nu merge; risc sa-i ies in intampi-nare - trebuie sa schimb tactica (chiar si calistrategia, vorba calistratului tacticastru). Dar care-cum-unde-cand? Nu gasesc nimic-nimic. Cobor de pe scaun; imi aprind alta tigara, fumez, cuget adanc, dupa metoda ciobanului mioieritic: la ninica. Ea asteapta, pandeste.
- Foarte adevarat ca, la varsta mea…- fac o pauza, ca sa marchez citatul. La varsta mea este aproape normal sa impartasesc din experienta mea de viata celor mai putin experimentati ori deloc-deloc…- si ma opresc, nu mai stiu unde-am vrut sa ma…
- Continua!, ma indeamna cu stiloul (meu). Repeta magaria cu "cele optsprezece primaveri" pe care le aveai cand iti eram asistenta…
- N-am spus: asistenta ci, doua puncte, citez: Cadru didactic cu experienta indelunga'…
- Esti un… Un…
- Un insolent, mi-ati comunicat. Dar cel care i-a spus insolentului, inainte ca acesta sa se manifeste in vreun fel: "Dumneata-cel-in-varsta" - si nu o singura data, ce-o fi?
- Un profesor exasperat de provocarile unui… M-ai scos din sarite, tot timpul ma scoti - in varsta, ne-in-varsta, la facultate esti student, trebuie se joci cinstit rolul de student!
Fluier a admiratie pagubica:
- Cinstit! Rolul de student! - dupa cum si domnia voastra isi cinstit joaca rolul de profesor. La facultate - dar aici? Acum?
- Aici? Nici un… Am avut nevoie de o carte…
- O aveti, v-am imprumutat-o - luati-o sub brat, coboriti aceasta scara, iesiti pe acea usa, cinstit, indreptati-va spre domiciliul dumneavoastra stabilo-legal si care, nefiind un vulgar ogeac, are in dotatiune chiar si un birou cinstit - birou pe care cinstia-voastra poate cinstit scrie, nu chinuit, prefacindu-se ca scrie pe prea-cinstetii genunchi…
- Ispraveste! Esti insuportabil!
- Progresam, progresam - de la "insolent" la "insuportabil"- o adevarata (si binemeritata) avansare - a propos: sper sa va hotariti, in sfarsit, sa… vansati pe aceasta usa… u tot cu carte!
- Dar nu-ti dai seama ca… ca ma dai afara?, scheauna ea.
- Nu va dau, va invit - nuanta… Cu tot cu carte…
- N-am nevoie de cartea ta! - se ridica de pe pat, trantind cartea pe locul liberat. N-am venit pentru ea! Am venit sa stam de vorba!
Inghit in sec. Asta mai lipsea… Trag aer in piept si zic:
- Pentru asa ceva e nevoie de doi. Cum muntele n-are de gand sa plece de la casa lui, sa libereze ocak-ul, ce face Mahomed, biet bre: ce sa faca, silit de roata istoriei sa-si paraseasca propriu-i…
- Inceteaza! Mahomed nu paraseste terenul, pana nu clarifica relatiile cu…
- Cu tovarasa profesoara.
- Aici nu sant tovarasa, aici sant… Poftim, iti permit sa-mi spui pe nume: Silvia. Poti sa ma si tutuiesti.
- A, nu! Nu merit atata severitate a pedepsei… Cu voia dumneavoastra, eu am sa evadez, dezertez, fug ca un las, o sterg ca un englez; spal putina, bulgareste - condamnati-ma-n asta, cum ii zice… - a, da: contumacie…
Ca in amfiteatru, mi se pune-n cale; tot cu bratele-n cruce.
N-o pot da la o parte, nici impinge cu pieptul - totusi e femeie, desi niciodata nu poti fi sigur… Prea tarziu: mi-a si pus mainile pe umeri:
- De ce?, susura. De ce faci pe…?, miauna dragastos. Doar si tu… - acum si-a urcat palmele pe gatul meu. Am simtit: si tu vrei sa fim impreuna - nu-i asa ? Nu-i asa ca vrei si tu ?
- Vreau, vreau…, spun dupa o vreme, sugrumat. Inca de acum doua-zeci de toamne, de cand v-am vazut intaiasi data pentru prima oara, mi-am zis: Domnule! Daca n-o regulezi nici pe asta…
Capat o palma. O palmuta ; iubitoare, deduc; o, de fapt, mangaiere. Ma apar vorbind, de fapt repetind:
- Inca de-atunci mi-am zis : domnule, tre' s-o fut'…!
M-a lasat sa termin - apoi, deznadajduita:
- Numai zece, de ce spui douazeci? - ii tremura maxilarul inferior; tremura toata, asteapta de la mine izbavirea. Zeeeece…
- Bine, zece, conced.
- Eu vorbesc de prezent (a prins curaj, puteri, slava)! De cand te-ai intors din inchisoare! Nu ti-am spus, n-am avut ocazia, dar te asigur: era cat pe-aci sa vin la procesul tau ! S-a judecat la Negru-Voda, stiu precis; m-am interesat, imi facusem si bagajul pentru cazul ca m-ar aresta si pe mine nu? Nu? Spune, nu-i asa?
Leit Alec. Cu ei, de-a dreapta si de-a stanga somindu-te sa spui - dar numaidecat! - ce vor ei, ai innebuni (de prietenie…).
Nu-i raspund. Nu intreb: "Ce s-a-ntamplat de n-ai mai venit - la procesul meu ?" - prea asteapta. Daca deschid gura, sa intru in acest joc (am inceput sa-l cunosc din intalnirile cu fosti prieteni, fosti colegi), ajung s-o compatimesc, eu pe ea… Si nu vreau: sant o persoana fara-mila-crestineasca.
- Ce sa mai vorbim!, face, dind din mana, a lehamite, de parca s-ar fi saturat de cainarile mele. Ai inteles ca severitatea pe care o afisam era doar de forma, de fatada… Ar fi trebuit sa clarificam lucrurile de la inceput, de anul trecut. Acum am fi…
- Sigur-sigur, zic eu, ca sa scap.
- Nu-ti bate joc! Dac-ai sti cat as vrea sa-mi daruiesti un copiiil…
Intru in panica. Ma caut, febril, prin buzunare, nu gasesc, ridic din umeri, nu ma pot apara decat tot cu gura - dau din ea :
- Cam ce-ati dori: baiat? Fata?
- Mi-e indiferent…
- De acord: indiferent ce - dar pana la indiferenta, e necesar sa se treaca printr-o faza preparatorie - asadar, cum sa fie: mai prajita? a point? in sange?
- De-de-despre ce vo-vorbesti? - se balbaie. Ce-ce sa fie mai prajita, mmai-mai in san-san'?
- Pu-pula, doam'…- pardon : domnisoa…- re-pardon : tovarasa!
- Pu-pu…?, 'la - ooooh…, face ea, coboritor, da ochii peste cap si cade, ingusta, pe spate, in pat.
Ah, ce gafa! In loc s-o scot de-aici, s-o pun pe fuga, am tentat-o; am lesinat-o. Acum n-o mai pot da afara, trebuie s-o chiar…
S-o, ce? Dau sa ies pe palier, sa astept acolo (sau pe-acolo) trezirea; sau: dezadormirea. Insa ma intorc: n-o pot lasa asa, cu picioarele dezgolite, in cadere i s-a inaltat mult rochia pana aproape de mijocul coapselor… Abia o ating cu varfurile degetelor, ca incasez de la lesinata, o palma piparata. Pana sa-mi vin in fire, Slavavaca sare in picioare si, folosindu-se de amandoua mainile, ma imbranceste - ma cocnesc cu ceafa de perete.
- Cum de-ti permiti, nerusinatule?! - si, gafaind de indignare, isi aduna caciulita, blana… Nu mai raman o clipa in aceasta…
- Ba o clipa tot o sa ramaneti, spun si inchid usa cu umarul. Mi-ati dat o palma - trec peste branci - e randul meu sa…
- Vrei sa-mi… Sa ma palmuiesti? Pe mine?
- A, nu, eu, palme, ma-ntelegi, nu dau femeilor… - nu pare a fi inteles aluzia-citat (ea se ocupa de limba, nu de lumea lui Caragiale), asa ca-i zmulg din maini caciulita si blana. Stai acolo!
E surprinsa, nu atat de porunca data, cat de… tutuiala - in bine?, in rau?
- De-de-de ce sa…? - e pierita. Unde…?
- Acolo! - arat patul. Sau pe scaun, alege !
- Prefer pe scaun, zice. Si-acum? - a prins curaj. Ce-mi faci?
Ce m-a apucat? In loc s-o las, naibii, sa plece, suparata, eu o sperii si… Uite: sperietura ii place! Mai vrea…
- Ce vrei sa-mi faci??Ceva raaau?, intreaba cantat, cautin- du-si o pozitie cat mai favorabila facutului-rau, pe scaun. Si cum?
Cum? De unde Dumnezeu sa stiu - daca n-am mai facut: pe fetele de la Latesti, fete-de-Fetesti, le intampinam ca pe logodnice, le sarutam mainile, dansam cuviincios, dragastos cu ele, pe cateva le-am spalat frumos sub dus, in gradina, la Stropitoarea-Spanzurata, cu iubire le imbaiam, cu dragoste si cuviinta, nici macar o vorba mai asa n-am zis - dar asta… Asta…
Trebuie s-o fac sa plece; daca nu cu binisorul, atunci cu…
- Ai sa vezi! Surpriza!, spun, ies din camera, lasind usa deschisa, nadajduind ca are sa profite si are sa fuga - oricate eforturi faceam, nu ma vedeam retinind-o). Sa vezi acum ce-o sa… (trebuie s-o bag in boale, altfel nu scap de ea - si-o sa avem multi nepotei, cu totii slav'vechei). Ai sa vezi…
- Cu ce ai de gand sa ma…?, o aud intrebind - tremurind, dar nemiscindu-se. Ce vrei sa-mi faci? - te avertizez: daca-mi faci, tip!
- Poti sa-ncepi de pe-acuma, zic, tot nu scapi. Cand o sa te… Ai sa vezi! - vreau s-o sperii, trebuie. Ai sa vezi! - dar n-o sperii.
Caut pe palier ceva cu care s-o, cu adevarat, inspaimant. Nu gasesc nimic. Asa ca, in disperare de cauza iau…
- Nu mi-ai raspuns: ce vrei tu sa-mi faci mie? Cu ce? Ce ai tu acolo, in cutie? Unelte de tortura? Cum ? Unde ? Acum? - si se ridica de pe taburet.
- Acum-acum, madam! - depun cutia de carton pe capatul dinspre fereastra al patului, incerc sa fac paravan cu corpul, pentru ca ea, viitoarea torturata sa nu vada continutul. Ai sa vezi ce n-ai vazut! - mi-am facut glasul foarte amenintator. Ai sa vezi ce-ti fac! - daca nici acum nu pleaca…
- N-ar fi mai bine pe pat?, ii aud indaratul meu glasul, manifest interesat. Sa inchidem usa, sa nu se-auda cand strig de durere - nu ma uit inca la ea. Vrei sa ma torturezi cu…?, intreaba ea, dardaind; aratind din barbie spre pachetele pe care le depun pe taburet (s-a asezat iar pe pat: e mai potrivit pentru tortur'…). Ce vrei tu sa-mi faci mie cu slanina?
- Cu slanina? Sa te un'… O sa vedeti dumneavoastra cum anume o sa va torturez eu cu slanina - asta ! - i-o arat.
- Poti sa ma tutuiesti, ti-am spus - mai ales in situatia de fata… Ce-ai acolo: branza ? Ce vrei sa-mi faci cu ea ?
- A, cu branza! O-ho-ho ! Cu braaanzaaa…
- Cu sticla in nici un caz! Cu sticla nu vreau, tip! Foarte tare!
Ma apropii (cu sticla cu vin) de ea. O intreb in soapta:
- Dupa ce tipati, plecati?
- De ce sa plec?, se mira ea.
Nu, nu merge. Dar deloc-deloc nu merge.
- Aveti dreptate : de ce-ati pleca?, fac eu, invins. In aceasta trista situa-tiune, cadrele-cu-indelungata-experienta-didactica sant invitate sa impartaseasca din painea, sarea, slanina, branza, vinul studentilor-foarte-in-varsta…
- Multumesc, nu…, zice ea, se rasuceste spre usa apoi se apleaca asupra patului, isi ia caciulita, poseta, blana. Imi pare rau ca a iesit asa (eu incuviintez din cap, mestecind). Imi pare rau ca te-am… Te rog sa ma ierti ca… (incuviintez, incercind sa anticipez - desi e incomod sa dai din cap in timp ce bei dintr-o sticla doar pe jumatate optimista). Dar m-ai provocat intr-un fel ; intr-un anume fel, ai cerut palme!
- Asa imi spunea un anchetator la Securitate, Tirlea-l chema: "Ba, tu ceri palme !"- si: jap!; si: trosc!!
- Multumesc pentru comparatie…
- N-aveti pentru ce si mai poftiti - adevarat ca dumnea- voastra mi-ati: jap ! numai una… Sau n-am insistat suficient?
- Mi-am cerut iertare, ce mai vrei?
- De mai-vrut, vreti dumneavoastra. Spuneti: "Imi cer iertare" si credeti, nu numai ca santeti absolvita, dar meritati si compasiune adanca: "Biata, n-a avut noroc in viata - daca a ajuns sa-i ceara ierta'…"
- Ce-ce-ce tot…? Mi-am cerut iertare, ce vrei mai mult ?
- Nu vreau nimic - cat despre iertare…
- Cum, nu ma ierti? Atunci de ce am regretat ca…?
Ma podideste rasul - ca sa nu fie plansul. Ridic din umeri:
- Logic…
- …de ce te-am rugat sa ma ierti - mai vrei o data? Bine…
- Nu-i nevoie. In masura in care am dreptul sa iert, mai degraba nu…
- Si-atunci raman neiertata ? Dar cum o sa pot supravietui?- rade. Cum?
- Cum ati vietuit pana acum - n-am terminat ce aveam de spus: nu despre iertare e vorba…
- …ci de vesnicia ei, glumeste, cult, Slavavecheasca. De ce ai spus ca n-ai dreptul sa ierti?
- Am dreptul sa uit, in sensul ca trec-peste a ce mi s-a facut mie si numai mie, dar n-am dreptul sa iert ce i s-a facut altuia care nu-i de fata, ori numai este pe lumea asta; sa hotarasca el daca iarta ori doar uita - sau ne-uita… Dreptul lui cel mai sfant…
- N-am inteles bine…
- N-ati inteles nici binisor si nici nu trebuie: tot n-ati accepta.
- Ce n-as accepta: iertarea ?
- Memoria.
- Aaaa… Domnul vrea sa spuna ca el iarta, dar nu uita.
- Domnul vrea sa spuna, simplu, ca nu uita. Asta o spunea si securistilor care-l… jap-trosc-pleosc-poc!: "Lasa, lasa : te neuit eu !" - le pasa cizmaristilor de neuitarea domnului cat bobul de muscar…
Pauza. Sa vedem: Vine spre mine?; ramane la sine?
- Ma compari pe mine cu acei…
Sa fie sanatoasa, pot ramane si singur, cu mine (ne cunoastem, ne intelegem destul de bine). Nu-i raspund, mananc, mestec rar, beau din vreme in vreme din sticla. Dupa un timp ea intinde mana, ia o feliuta de slanina :
- Imi pare sincer rau ca a iesit asa. Totdeauna cand vreau sa fac ceva, iese invers. Am venit cu cele mai bune intentii si, cand colo… Dar si tu - tu de ce nu m-ai ajutat sa…? Uite, aveam de gand sa discutam despre incidentul de la facultate, sa te fac sa intelegi ca ce am spus, in legatura cu varsta, cu parasirea Universitatii… nu le gandeam nu le credeam, ba chiar… Uite, sant sincera pana la capat: la inceput am crezut ca, pentru a avea un fel de acoperire, trebuie sa ma port aspru, dezagreabil; ca legatura noastra, trebuind neaparat sa ramana secreta. Vreau sa zic : intentia mea de a te, cum sa spun?, de a fi impreuna, de a discuta ; de a… Mi-am dat seama ca am comis o eroare, in primul rand pentru ca, agresindu-te, te indepartam si mai mult de mine, in al doilea, o asemenea legatura nu putea sa ramana secreta mult timp…
Ma straduiesc sa rumeg rar, regulat, sa dau impresia ca ascult cu liniste - si doar politicos; de parca nu despre mine ar fi vorba. Se pare ca reusesc ea:
- Ai simtit? Ti-ai dat seama ce anume voiam, nu?
Ma inec, sant silit sa beau o inghititura de vin - in timp ce beau, ii fac semn, cu mana libera, ca poate continua.
- …M-am hotarit sa nu ma mai ascund - nici de tine, nici de altii… Ce folos, iar am stricat… Poti sa le povestesti colegilor ca profesoara de…- pardon: un cadru didactic cu multa experienta… Are sa rada Universitatea de caraghioasa de slava veche care i-a sarit de gat unui student…
- … in varsta…
- Ce conteaza! E student!
Pauza lunga. Imi spun ca realitatea niciodata n-are sa depaseasca fictiunea - macar s-o egaleze. Imi mai spun ca ce-si face omul cu mana lui e lucru-manualnic: cine m-a pus sa ma intind la glume cu slavona? Am exact ce merit. Macar de-ar tacea - in timp ce mananca - dar nu:
- Spune ceva! Chiar o magarie!
- N-am nimic de spus.
- Ti-am facut o propunere…
- Nu mi-ati facut - si bine-ati facut.
- Ti-am propus sa ne intalnim, sa discutam… Ti-as putea fi de ajutor.
- Va multumesc, dar nu vad cum.
- Ba da, ba da! Sa incepem cu inceputul: locuinta…
Ma inec - cu ce-o fi :
- Am locuinta. Asta. Imi ajunge…
- Dac-ai avea optsprezece ani, poate, dar la varsta ta…
- Ce-are varsta…? - am ridicat binisor tonul.
- Dupa atatia ani de suferinte… Sa zicem ca n-ai pus la inima, dar oboseala a ramas - ai dreptul sa locuiesti in conditii civilizate. Aici e prea…
- Aici e prea, cum? Si ce-ar fi daca m-ati lasa-n pace? Ce-aveti cu conditiile? Ce va pasa voua de conditiile mele locative? Ce ma futeti la cap cu varsta, cu suferinta, cu oboseala…? - observ ca a inceput sa rada: Si nu va mai radet', tovarasi, c-asa-i!
- A, deci nu numai eu… Bine, nu mai vorbim despre asta - deocamdata.
- Va imaginati ca are sa existe o alta-data ?
- Ma gandeam ca ai ceva de batut la masina - am una foarte buna, electrica. As fi bucuroasa sa-ti dactilografiez romanul…
- omanul ?
- Atunci : romanele - bat foarte bine si fara greseli de limba.
- Nu ma indoiesc, va multumesc, dar nu am nimic de dactilo'…
- Pe cuvant de onoare?, ma intrerupe si-mi pune mana pe umar. Dar ce scrii la cursuri - sant convinsa, nu numai la al meu…?
- La unele cursuri, intr-adevar, dar sunt bruioane.
- Sa nu minti! Am vedere buna, de cateva saptamani copiezi ceva, treci pe curat ceva - ce?
- Am copiat cateva capitole din romanul predat.
- Minti prost pentru cineva care stie ca daca nu minte credibil…
- Nu mint. Nici credibil, nici…
- Nu esti la ancheta, desi m-ai comparat cu… Oricum, sa stii ca poti oricand conta pe mine.
- Contez pe mine, de ce m-as da pe mana dumneavoastra?
- Pe mana… Ai ales cu grija cuvantul.
- Nu l-am ales, dar constat ca l-am nimerit din prima incercare.
- M-ai intrebat de ce te-ai da pe mana mea - chiar ai nevoie de un desen? - imi face semn sa astept, se ridica, inchide usa, revine, imi face semn sa-mi apropii urechea de gura ei… Sa-ti spun un secret…
- N-am secrete, nu ma intereseaza ale altora. Spuneti tare, sa se auda…
- Ce am de spus nu se spune in gura mare.
- Atunci nu-mi spuneti deloc, nu ma intereseaza marile adevaruri rostite in soapta.
- Ba te intereseaza! Daca ti-e frica, n-ai decat sa pretinzi ca n-ai auzit ce-ai auzit… - si rade.
- Atunci s-auzim ce n-am auzit! rad si eu, crispat.
- Unul dintre fratii mei e foarte bun traducator in engleza - de literatura, precizez !
- Nu vad intrucat precizarea precizeaza ceva.
- Ai sa vezi dupa ce am sa-ti spun ca sotia lui e coproprietar al unei edituri din America…
- Regret, vad si mai putin…
- Fiindca-ti astupi ochii - te las sa te gandesti: maine, peste o saptamana, cand o sa ne vedem…
- Tot aici?, incerc sa glumesc, dar renunt.
- A, nu! Aici nu mai pun piciorul. Ma conduci ?
- Cu cea mai mare placere, domnisoara ! - ma ridic degraba si tin cu avant si voiosie blana. Vizita dumneavoastra mi-a facut o imensa bucurie - sper ca si domnia voastra s-a amuzat din inima si din…
- Sper sa nu te amuzi din inima, povestind ce ti-am incredintat…
- Mi-ati incredintat ceva, fac eu pe uluitul. Mie?
- Ramane secretul nostru. Sper sa-ti schimbi opinia despre mi'… Despre asa, in general…

(...)


9

Abia acum o descopar: langa, cu, in mine; in carnea patului.
Patul meu este-sant eu insumi. Eu sant patul : nu ma impart cu nimeni, decat in foarte-trecere, altfel ma pierd cu toate ale noastre, doi: el si eu. Asta nu-mi vine din primii ani de internat cand, astfel stind situatia, dormeam cate doi intr-un pat; nu de la inchisoare unde - asta fiind situatia - dormeam cate doi-trei-patru de-a curmezisul aceluiasi pat (cand aveam asa ceva).
Asta imi vine din Baragan. Din domiciliu-obligatoriu:
In Latesti aveam repartizata o casa; prin procurare-cumpa-rare-confectionare, un pat. Indiferent cum le obtinusem, cu ce titlu, amandoua erau ale mele. In intregime. Partajabile cu doar barbatii: si eu, ca toti "localnicii" (deveneai de a doua zi) gazduiam noi-adusi (inca) ne-repartizati, deci lipsiti de casa, deci si de pat. Ii primisem in casa mea, in patul meu si pe acei vechi-localnici fiindca o ploaie de vara le patrunsese acoperisul de paie, pisind peretii, dupa ce le doborise tavanul; iarna, fiindca li se terminase "focul" (lemnele mai rar, de obicei paiele, cocenii); intr-adevar, cu astfel de barbati impartisem barbateste-camaradereste patul - si nu doar o singura noapte. Nu cu femeile - mai mult de doua nopti.
Asa: mai mult de doua nopti, cu femeile, nu. Multi intuisera capcana, putini o prinsesera in cuvinte si mai putini reusisera s-o evite (sa iasa din ea, fie si lasindu-si zalog laba), nu cazusera in ea, nu se lasasera imprejur-taiati-de-pizdacudinti,'ghititi de-nghititoarea Valvei, supti de suptoarea-i dulce.
Noi, "studentii - din '56" (precizam, ca sa nu fim confundati cu "studentii", scurt, ceea ce insemna "Pitestenii"), intuisem peri-colul, il si definisem, de aceea ne aparam din toate… madularele noastre: incercam sa nu ne lasam prada femeii din de-o cea care-si prelungeste sederea in patul tau mai mult de doua nopti.
Eram fosti detinuti; ajunsi la termen, fuseseram "liberati"… prin trimitere in Baragan, cu domiciliu obligatoriu, in satele-noi parasite de cei care le facusera: titoistii (numiti si: deplasati, dislocati, deportati, coreeni). Oricat de tanar, batran, oricat de lunga, scurta i-ar fi fost condamnarea cea ispasita in inchisoare, odata liber-in-de-o, barbatul surd si orb si prost intalnea in fiecare femeie femeia lui, iar dupa ce se culca cu ea, se credea obligat s-o ia cu acte, la primarie. Cei in varsta avusesera, inainte, familie; cel putin jumatate din acestia fusesera divortati (pentru ei verbul "a divorta" se conjuga ca si "a fi condamnat": am fost condamnat, am fost divortat) de Securitate, care era, nu doar Tribunal, ci si Oficiu de Stare civila. Pentru acestia liberarea-in-de-o era… o revansa fata de tradatoarea nevasta.
Noi, pentru ca eram tineri ("aveam de unde muri", scria Caraion) si nu ne alunga moartea din urma, nu ne gandeam sa ne fixam; eram egoisti, grabiti, de aceea galopam in toate sensurile, luam, culegeam, ridicam din goana calului (in Baragan: bicicleta) tot ce se nimerea in raza mainii (ziceam asa), neiertind nimic, nefacind nazuri, necautind calul de ziua de-alaltaieri. Fara mofturi, fara printipuri carevasazica, mai degraba in vorbe, mult mai putin in fapte, aproape deloc in ganduri. Acestea fiind conditiile (obiective), aplicam si eu principiul trasului intai, somatiei dupa - cu o derogare: o noapte, in patul meu: cu cea mai adanca placere; doua - de ce nu, pofta vine poftind-luind din trupul-cel-pentru-asta-facut, bucuria fiind de partea patului cel indelung rabdatoriu (e-he! sa fii tu un pat, s-o duci in spinare pe dansa!) - cu conditia ca noptile sa fie cele de sambata si de duminica: dimineata, lunea, un la-revedere politicos dar ferm - si:
"Ne vedem sambata - poti veni ?", in nici un caz sa nu-si prelungeasca sederea dincolo de acest prag - fiindca ea, oricare, ar fi putut spune:
"Tu du-te la lucru, eu am sa deretic, am sa spal vasele, rufele…"
"Multumesc, nu", raspundeam, oricat de greu imi era un asemenea raspuns, dar ma gandeam ca refuz un dar-care-nu-se-face.
Fiindca acolo femeia era un dar ; acolo o femeie primita in dar nu putea fi decat o roaba (imi spuneam, ca sa-mi justific prostia de a o fi refuzat): eu puteam face orice cu ea, din ea, oricand-oricum-oricat: ea n-are cuvant, n-are opinie, n-are voie, n-are vointa, n-are personalitate - n-are drept, nici dreptate; ea, acolo si asa, daruita, nu putea fi decat, intreaga, opizda. Desigur, imi place sa ma-ngrop in ea, sa o inot, sa ma ascund in ea, sa ies doar cat sa trag o gura de aer si s-o iau de la-nceput - dar numai cand vreau eu; ea, chiar daca-i curva-raionului, trebuie intrebata: vrea sau ba - abia dupa ce incuviinteaza, fac ceea ce trebuie sa fac: ma inclin dinaintea ei, de multamita, ii sarut mana, o ora-doua discutam-dansam, mancam-bem - abia 'p'-aia ne fregulam - ah, trebuie sa scriu despre muierile, despre curvele, despre surorile noastre de la Latesti - dar atentie: sa nu cad in Dostoievski!
Asa faceam noi, studentii (nu chiar toti…). Vecinii, prietenii, fostii colegi de inchisoare - nu prea; nu.
Era neinchipuit de greu sa rezisti tentatiei: dupa ani si ani de castitate obligata, aveai o femeie, una adevarata, mobilata, ca sa-ti satisfaca fantasmele din singuratate - iti sade la dispozitie: o vrei, o iei; n-o vrei, nu-i nimica, vine altul si mi ti-o ridica… O luai, o foloseai, o tineai cat o tineai (cat te tineau balamalele si punga - nu pentru plata: pentru subzistenta): o noapte, trei saptamani, trei luni, uite anul…
Intr-o buna zi, fostul tau coleg de Jilava, de Aiud, fost ministru iti prezinta, pe ulita o persoana de sex contrar, atarnata de bratul lui:
- Madam Cutarescu, sotia mea…
Tu te descoperi, saruti mana Doamnei Cutarescu, ii feliciti pe amandoi - si ceri permisiunea de a te retrage… Cu inima stransa - a, nu de gelozie! Ai recunoscut - si cum!; si cat ! - in Madam Ministru pe Gica, pe Sica, pe Lica, pe Vica, Zica, Tica, ba chiar pe Veta, oricum: Doamna (actual) Cutare, teapana; cu o agresivitate asteptind un sfert de pretext ca sa se manifeste, cu privirea dintr-odata rea, rece (si ce buna-i era, inainte - si privirea si vorba si pizda), pe una din "fetele de la Baraca" ori pe una dintre "Fetele de Fetesti" - care actuala in trecutul apropiat trecuse, nu doar (si) prin patul tau, dar prin ale multor deoisti, mai tineri, mai ne-tineri, cum se nimerea…
In alta zi un prieten iti marturiseste ca gata, s-a hotarit, face pasul, se casatoreste aici. Cu cine? El stie ca stii; ca si tu, candva, o ai cunoscut pre ea, c-asa-i ea: buna pe la suflet; stie ca nu doar tu - dar asta-i prostituatia, cum zicea cine zicea (si ce bine zicea): de unde sa gaseasca el, fost puscarias, actual deoist, individ fara drepturi, fara nimic - mireasa grasa, laptoasa, devreme-acasa, pe deasupra virgina?
"Tu nu vezi, ma, ca ne-au distrus astia, ne-au cosit de la glezne, ca pe cai…? Nu vezi ca nu mai avem viitor - rahat, venirea Americanilor!, rahat, liberarea de Rusi, intoarcerea in Europa!? In veci nu ne mai putem reface viata, cariera, studiile, familia - santem terminati! De-acum, locul nostru: Baraganul; meseria noastra: eventual bagator de seama adjunct in o brigada de ceva, la ferma; femeia noastra: Leana, ori Vasilica, ori Veta…, care pre multi a bucurat ea, inainte de a deveni - cu acte - sotia mea…"
In grupul nostru de studenti incercasem sa ne intrajutoram - mai ales intredescurajindu-ne fidelitatea: cand unul dadea semne ca ar fi tentat sa se lase prada oboselii, sa se…"stabileasca in Baraganul Vetei", cum numeam noi amenintarea - teribila - interveneam, mai corect: nu-l lasam singur, nici in intimitate: o buna parte a timpului lucram impreuna, ne tineam grupati, de parca am fi fost fete interne, inocente (incaltate, sigur) si ne-am fi temut, in acelasi timp am fi asteptat, cu pasarica batind in gat, sa fim… alese si luate cum se ia - de cei din grupul dimpotriva.
Nu era normal; pentru ca nu era moral - la acea varsta (iar pe noi inchisoarea, nu numai ca ne oprise din crestere, ci ne daduse inapoi, ne adolescentizase) - esti intransingent cu morala. Totusi…
Totusi, nu era moral sa schimbam fetele intre noi saptamanal sau lunar; era o porcarie ce faceam (mai exact: ce ne propuneam sa facem); lor putin le pasa, din moment ce ramaneau "in familie", dar asta nu ne absolva. Insa numai astfel, numai zmulgindu-ne, retezindu-ne (Doamne-fereste, dar aceasta era senzatia) radacina, am impiedecat fixarea, pe veci, in Baraganul Vetei… Ei, da: ne simteam mai maturi, mai virili, mai zmei asa, schimbind saptamanal gagicile (si stiind ca se stie; vazind ca s-a vazut totul in tot satul); era ceva si din asta - la mine - dar si altceva. La inceput am crezut ca ar fi consecinta nemijlocita a pacatului: nu preacurveam noi? si inca de doua ori: o data prin noi insine, a doua oara cand le indemnam, chiar de nu le obligam, pe ele sa se (dublu) curvasareasca, adica sa treaca din barbat in barbat, adica sa ne schimbe, ele? Apoi la mine era si pacatul acelui act (chiar nepacatos in sine) indeplinit intr-un tel strict personal; egoist: in folosul numai al meu. Deci: ca sa nu ma las fixat (in Veta de Baragan), pentru ca sa nu ma sinucid astfel - fac ce fac, iar daca facerea aceea constituie ea singura pacat, nu reprezinta decat o agravare a s'tuatiei (prostituatiei).
Nu ma stiu religios. Lui Dumnezeu m-am rugat doar atunci cand am avut nevoie - sa-L rog - nu si cand ar fi avut El nevoie (sa fie rugat). Insa cele Zece Porunci - in inchisoare am invatat-o pe a Unsprezecea: "Sa nu torni!" - mi s-au aratat totdeauna deasupra (bine, atunci: alaturi de) lui Dumnezeu; nedepinzind direct de vointa Lui - in treacat fie spus: vointa nauca, de aceea teribila. Respectam Poruncile mai degraba pentru ca asa se facea, decat pentru ca Dumnezeu cerea. Porunci auzite (si insusite!) mai degraba la scoala decat la biserica… Spun toate astea, ca sa pot spune ca, cine stie: pesemne ca ispasire a pacatului (din care nu ma opream, il faptuiam in continuare si cu desfatare), incercam eu cand incercam ce incercam.
Trebuie sa ma hotarasc sa astern pe hartie povestea cu Veta. Veta-Adevereta, Frumoasa Neadormita (in particular, urata); de ce nu: romanul-cu… cu-Baraganul - incepind cu nuveleta- cu-Veta.
Chiar asa o chema; si n-o durea. Baietii, in absenta, ii ziceau "Coana Veta". Fetele-i ziceau: "Frumoasa di' Fetesti" - si era, domnule, din Fetesti-Gara. Atat de frumoasa, violent, insolent, ascutit frumoasa, incat trecea dincolo, unde era neplacutul, de-a dreptul uratul. Si era slaba, vanoasa - de proasta nu mai vorbesc, iar cum era nasoala, rezulta ca era si rea.
Nu, nu. Nu eram obisnuiti cu asemenea specimene. Acceptam ca existau - dar in afara razei de cincisprezece kilo-metri, insa nu la noi, in Satul-Nou Latesti. Pe deasupra o chema si Veta ! Si nu-i cauza.
Venise la noi intr-o sambata dupa amiaza, ca inlocuitoare. Precedenta nu era, saracuta, de neinlocuit, dar nici asa… A, nu ca ar fi aratat mizerabil (ca aproape toate celelalte, pe care noi le iubeam de-la-egal-la-egal), ba chiar, lucru neobisnuit pentru noi, curatel imbracata: taior negru; incaltata: pantofii ii erau intregi, vaxuiti, atat ca usor prafuiti (eh, Baraganul); ciorapi de nailon - intregi!; era si ingrijit coafata - negresit: permanent, avea chiar si poseta… Venise la noi din pura intamplare: se afla la post, in Gara Fetesti, cand fetele noastre se intrebau ce se fac ele ca, uite, trebuie sa mearga la studenti, pana luni dimineata, dar lipseste Stela (Dorina, Nina, Pusa, oricum, una care mai facuse Latestiul, cunostea regulamentul de functionare): nu putea veni, ca tocmai nastea, ori era bolnava-rau, se marita, ii era copilul in spital, si-atunci asta, Veta se baga-n vorba (se cunosteau, se si luasera la harta, insa nu pentru clienti, nu boxau la aceeasi categorie, dar convietuiau in aceeasi Gara-Fetesti) zice: "Hai ca vin eu, fa, tot mi-am facut norma pe s'tamana asta !". Venise. Se nimerise sa-mi cada mie.
Se va fi asteptat sa ne incaieram pentru ea, dar primirea ei fusese rece: prea cald le intampinasem pe celelalte, mult mai prost imbracate, abia incaltate, nefardate, nepermanentizate - si far' de posete… In jurul noii-venite spatiul se, incet dar sigur, largea.
As fi putut-o refuza? Dar nu respinsesem (la Latesti) niciodata pe nici o purtatoare de fuzda - las,-ca si evantaiul alegerii… Ce sa-i fi comunicat: Scuzati, pardon, bonsoar, dar nu voi pentru ca sa va sexual-contactizez, stimata doamna? Tot n-ar fi inteles ce zic, mi-ar fi cerut-intrebind: "Vorbiti romaneste?" Sa-i fi spus: Nu vreau sa te regulez ! - n-ar fi acceptat (principiul): cum adica, sa nu vrei s-o-mpuleci pe Veta-din-Gara, aia cu taiur s' cu ciorapi, de umbla numa' cu-aviatori s' cu presedinti?!
Bine, n-as fi putut-o refuza - dar ce poti face cu una ca ea: s-o pui la arat? Sa-ti sape-o fantana? Sa-ti acopere casa cu papura veritabila? - pentru astea era cum nu se poate mai potrivita - dar s-o regulezi? Sa faci dragoste cu o muiere rea? Dar, domnule, curvele-s oricum (si oricat): adeseori proaste, de obicei vulgare - dar nu rele! Cel putin nu arata ca ar fi asa ceva-cumva. Apoi e un nonsens: poate fi rau cineva care da trup din trupul sau celui de-aproape foarte?
N-aveam incotro, asta-mi era crucea pe saptamana in curs: Veta. Or nu poti refuza o cruce - mai ales ca bairamul avea loc, de asta data, in casa mea (eram si eu chiabur, ca si Radu: posedam aparat de radio - al meu, marca "Doina" - din cel cu baterii multe si acumulator greu, din sticla groasa: nu aveam, in Latesti, curent, electricitatea electricita gainile si vacile si scroafele fermei, nu si pe "oamenii" care le ingrijeau). Adevarat, nici baietii, binisor contrariati de personalitatea persoanei - si mai ales de nume (a naibii coincidenta: sa te chiar cheme Veta!), nu indrazneau sa ma ia peste picior… Eram sacrificatul de serviciu, martirul din acea saptamana, meritam, nu doar respectul, ci si compasiunea…Radu, baiat bun (ii dadea mana: ii revenise Dorina, tocmai dansa cu ea tangou - e-he, sa dansezi, cast, tango cu Dorina) mi-a transmis condoleantele sale inlacramate. Le-am primit. Am oftat din rarunchi. I-am raspuns ca asa-mi este dat mie in viata asta: s-o port in spinare, pe Golgota la deal si s-o beau pan-la fund pe Veta. Dorina a inteles fundul - si a pufnit - Radu insa, baiat citit, a stiut ca facusem o trimitere biblica.
Pornisem sa povestesc ceva anume - cu patul (si numai cu patul), dar m-am intins; m-am latit (asta venindu-mi de la Latesti), n-am ajuns inca pana la el, patul, mai am, mai am…
Asadar, in acea sambata fetele de la Fetesti ne-au venit cu autobuzul. Le-am asteptat cum se cuvine, jos, in statia fermei. Le-am condus in sat pe biciclete, pe cadru. Le condusese, de la Fetesti, Elevul Gigi dintr-a Gingea (asa-i ziceam, cu drag, asimilatului student: mai cu puscaria, mai cu deo-ul, avea baiatul peste douazeci de ani). Le primisem dupa obicei(ul nostru): sarutin- du-le mana, intrebindu-le cum calatorisera, daca le e sete, daca vor sa-si spele codrul verde, putintica rabdare, sa ajungem in sat, acasa…
Cat am facut drumul - fiecare cu-a lui pe cadru - a mers cum a mers. Cand am ajuns acasa la mine…
Noua, inlocuitoarea: parc-ar fi fost un catelandru nimerit in curtea-gainilor: credea ca si gaina musca, asa ca musca preventiv si la nimereala, in dreapta, in stanga… Asa o tinusera tot drumul, chiar de nu se atingeau decat cu vorba; Gigi ne soptise ca, in autobuz isi lungisera reciproc parul (de aici: paruiala - nu de la par), iar mie acelasi, de cum ajunsesem in curte:
"Fa-i, rapido, o-njectie, ca ne-a-nnebunit pe drum si amaraste laptele fetelor noastre…"
Cum sa-i fac, pe loc, 'onjectia? Dupa cum incepuse, nici pe ne-loc. Vazuse cum sunt tratate celelalte fete - nu intelegea; si, vadit, nu accepta. Cand m-am apropiat de ea, m-am inclinat usor si am zis, cu cel mai lataret zambet al meu, etalind toata fasolea:
"Bine-ati venit la noi, domnisoara!", m-a contrat :
"Ia las-te de mistouri l-adresa!" si a inaltat poseta cu amandoua mainile, sa ma croiasca.
In noi, in mine dadusera securistii, nu gagicile care pentru din-contra venisera la noi. Am inghitit in sec, m-am straduit sa raman calm - am reusit. Elevul Gigi, de dupa Stela (sau chiar Sica) imi facea semne de scuza… Am zambit. Parca-parca si asta, noua. Atunci am intins mana dreapta spre ea. A intins-o si ea; am dat s-o duc la buze (cum facusem cu toate celelalte, sub ochii ei) - si-a retras-o, arsa:
"Ce-mi faci, nene? Pai, ia vezi, ca io nu-s d-alea…" - si-a sters mana maculata de buzele mele - de pieptii taiorului.
Fetele celelalte s-au grabit sa-i explice - unu: Asa-i studentii, haiosi, da nu face misto da noi, ca-i oameni bine, dupe timpuri, nu tovarasi marlani ca-ai nostri, liberii; doi - nu te-am luat cu forta, de sa vii cu noi, tu ni te-ai bagat in suflet, c-ai zis, Da ce-are mandravela da student, fa, poseda cinci roate, de va-mbulziti cu toatele, ia sa gust si io nital, de sa vaz… Daca nu-ti place cum s-arata de la prezentare, du-te, tato,-n Gara, la-aviatorii tei, ia cursa da Fetesti - io-te ca te caruteaza gratis pa cadru Gigi Baiatu…
A ezitat, a ramas - a explicat:
"Nu-s obijnuita cu labageli - ce s-apuca sa-mi linga cazmaua?"
Pe loc a fost mare veselie: fetele noastre ziceau: Pai, da, obijnuinta ta-i sa ti-o plimbi pan gara, sa faci pe domnoasa, cu poseta, sa-i agati pe-aviatori, da sa le zici sa nu vie-odata cu tine, de s' te prinza militia, da-acas' ii lasi s' te consume de fata cu copiii! Veta, demna, impozanta in taiorul negru: Taceti, fa oafelor de categoria cinspea, de lucrati de-a-n picer'lea, pin vagoane da marfa si cabine d-acari, p-o conserva, p-un pache' da tigarii… - pana cand Florian a strigat:
"Conflictele de munca le rezolvati la sindicatul vostru, rosu!"
Ca prin farmec s-au stins, nu doar conflictele de munca, dar conflictualele insele au prins a se lua pe dupa cap, a se pupa - nevinovat, pe obraz.
Fiind gazda, nou-venita fiind a mea, am antrenat-o intru obligatiile de stapana a casei: la asa ceva parea sa se priceapa, ba o facea cu vadita placere - de unde concluzia lui Florian: E buna o chelnerita la casa omului… N-aveam cine stie ce bunatati, dar trei feluri (preparate de noi, baietii) erau; ceva bunatati de la pachet, erau; bautura obisnuita in Latesti: Molan de Bordusan' deasemeni era, din belsug, in cele damigene carutate din timp, pe biciclene. Pentru doamne aveam lichior de zahar ars, mai mult de fandoseala, trageau si damele, temeinic, la molan. La inceput din datorie, apoi din pura daruire, Veta a devenit o adevarata stapana a casei si maestru de ceremonii.
Dar altceva pornisem sa spun. De ce m-am razletit, ratacit, de ce ma tarcolesc, ma alint, ca Grecu-n ziua nuntii - in fine: ca mireasa la puscarie ? Doar nu e vorba (acum! acum!) de Latesti, ci de Bucuresti ; nu despre Veta vreau sa-mi canti, o, Muza, ci despre Bonifeta - desi ea, fata buna, mai poate astepta un pic, jur sa nu zabovesc prea mult…, nu mai mult de-un ocol:
Muzica (de ambiantie, de dantie) ne-o gratios furniza Doina mea pusa pe Turc: Istanbulul ne oferea - pe tabla - niste foxtroturi indracite (si anatoliene); apoi simtite (ai fi jurat ca-s d-ale noastre, mai!) tangouri eghiptiene - ce sa mai vorbim de indracitele si tigreufraticele slow-uri mesopotamiene, de ne sareau pingelele papucilor! Sa tot gioci geambaralele noastre dacoromane pre asemine musichie - dimpreuna, negresit, cu gagicile noastre giugiuce, cu gagelele noastre gigele - dupe la Fetesti-Gara…
Cand am dansat pentru-ntaiasi oara cu aleasa-repartizata - destul de tarziu, fiind ea prinsa cu trebile gospodaresti (ca o stapana a casei, deci si-a mea), parc-as fi luat in brate un druc - tot lucram in acea vreme la plantat stalpi de stejar de trei metri, ce aveau sa sustina sarmele, la randu-le sustinatoare a coardelor producatoare de butasi: dura; grea. Si rece. De parc-as fi strans la piept o cruce de piatra, nu de lemn…
Mai bine m-as intoarce la Bonifacia; la patul meu, de-aici, de la Sterescu, amenintat. Ma intorc, numai doua minute, numai un minut:
Ei, si a venit momentul cel de dupa miezul noptii, cand perechile demult alcatuite s-au indreptat, tinindu-se bine, sa nu se piarza pe-ntunericu', spre casile partii baietesti; fiecare cu a lui, in cea mai desavarsita ordine si armonie; si buna-nvoire; si dispozitie: cand aveam fete, beam doar atat cat sa devenim mai veseli, mai ingaduitori, mai buni - nu mai-rai; nu ne-am imbatat niciodata in prezenta fetelor noastre de la Fetesti.
Ei-ele au plecat eu am ramas; cu Frumoasa-n cas'; cu grija-n suflet: ce ma fac cu Veta-n'? Daca nu mi-o fac - se supara: doar pentru asta venise, se sacrificase (pierduse si bani: cei pe care nu-i castigase-n in Gara); dar daca se supara si fiindca ma dau la ea si-ncerc sa mi-o? 'Susesc? Cum naiba sa-i simt starea de spirit - daca n-are? De unde sa stiu eu ce vrea, ce nu vrea - cand umbla-n taior negru, ca o nevasta de mafiot inca viu? ; si mai ales cand are talia otova, nici tu nitele convexitati, nici tu concavitate la mijloc, n-ai de ce-ti propti antebratele cand te pornesti sa mi ti-o propunesti?
Am incercat sa prelungesc dereticatul, stransul farfuriilor, al paharelor - nici n-am prins de veste cand Vesta le-a spalat, sters, aranjat in bufet (pe polita nr 1, nr 2 fiind dezmierdata: camara…). Dupa ce a inchis usa, a inchis fereastra, a facut lampa mai mica, a decretat:
"Culcarea!" - s-a dezbracat, s-a strecurat in asternut cu spatele spre mine.
As fi spus ca asta-i (pro)s/t/ituatia: in casa mea exista un singur pat, insa cum de mine a fost croit si facut pentru doua persoane intregi care, cand sunt de acelasi sex, dorm pe spate; spate-n spate; unul cu capul intr-o parte, celalalt in alta… In ultimul moment m-am oprit: as fi dezlantuit alt taraboi, ca la pupatul mainii - de asta data cu intrebari: de ce?; ce-am vrut eu sa spun cand am spus ce-am spus? - si chiar cand n-am spus?; si ce anume se ascunde indaratul a ceea ce as fi putut spune, daca? Muierea asta fiind din acelasi aluat ca militienimea securimista: greu, borhotos, lent deocamdata si constant puturos; orice, chiar nimica poate declansa mania aiurea, ura in sine, explozia tembela si revarsarea malnica. Fiinta ar fi in stare sa-mi replice (la tacerea mea): "C-adica ce vrei tu sa zici cu patul, cand zici ce-ai zis, ca ai un singur pat - ca-s curva?" Si inca: "C-adica ce-i aia, sa dormim spate-n spate, pai d-aia-am batut Baraganul pan-aciia, 'n mizeria asta, de nici sat nu-i, ca nici tiganii din Fetesti nu-si 'copere casele cu paie - ca sa ma spate-n spate cu tine?" Si mai: "Fite, figuri, ca-sa-vezi-uri, vai-da-nu-servim, lasati-caci-nu-s'tem folosite astea sa le faca verginele,'cepatoarele, mucoasele, nu io, mama da copii…" - apucase sa-mi spuna, pe cand dansam, ca are doi copii de la trei barbati: unul aviatorean, cazut la datorie cu migu'; altul militian - cazut si el, datornic si beat-mort de pe Podul de la Cernapoda drept in valul Dunarii ne-albastre; al treilea: vaporean, necazut inca…
Stateam pe spate, in pat, sub plapoma - si asteptam; alaturi, pe spate, Veta isi zicea viata-si-opera.
Despre copii: "I-ai facut, ii cresti! Ii tii, sa nu simta lipsurile de le-ai indurat tu. Lucrezi, tragi pa branci, 'pingi din calcaie, depinde ce comanda clientu - da lucrezi cinstit - ce-i mai bine: sa fur, oar' sa dau din cur?" Ea facea meseria de la doispe ani, o-ncepuse ta-su vitreg si-i placuse - zicea: "Am mare placere da trup da om!";
Despre placere - am spus, Veta zicea: "Io la fiecare client, de fiecare data, am placere da el. Care cum intra-n mine, cum juitez!";
Despre clienti: nu chiar cu cine se nimereste, ca astealalte, borfet-ordinaru', ea numai cu aviatori, cu directori de vin la raion la prelucrari d-ale lor;
Despre noi: a tot auzit, de la oafe, de "studentii de la Latesti" si uite ca s-a prezentat ocazia de sa vie-n locu' la o putoare - "Da curiozitate: ce-are, -n plus pula da studen'? Negi 'floriti? Carligele ca la cotoi? Oar' punet' voi coarda da guma cu par da cal?"
Stateam pe spate langa Veta. O ascultam vorbind - si imi era frica.
Nu erau atunci, nu s-au adaugat de-atunci alte motive de frica, in fapt unu singur: eventuala moarte a parintilor - aceea, intr-adevar amenintare (as zice, ii zic: de moarte). Si iata, imi era frica de o femeie!; pe care o aveam la-pat - chiar daca inca nu ma adapasem din ea. Nu-mi era frica de Goiciu de la Gherla, nu de Enoiu de la Interne - ce sa mai vorbesc de gainarul de securist de la Fetesti, paduchele de Livescu. De astia: ba - de Veta, da.
Nuantez: nu-mi era de-a dreptul, cinstit frica, ci stiam ca de Veta ar putea sa-mi fie tare frica. De ce? Incerc sa aflu:
Era femeie - insa dura; tare; sunatoare, ca stejarul vechi; apoi Veta era frumusica, de o frumusete tipatoare, plesnitoare peste vaz - la prima, insa la a doua vedere nu mai arata, nu mai era frumoasa ci de-a dreptul respingatoare (eh, la a treia vedere…): femeie inca tanara, chiar doi copii avind, nu cu mult peste douazeci de ani - dar pamantoasa, grohotisoasa; tanara, curva de meserie - dar rece; rea; dura - deci urata. Cum or fi regulind-o clientii? Baga, sparcaie, scot - nici nu se uita sus, la obraz; cei care vor sa se uite si-ntr-acolo, ii pun poalele-n cap. Bine, curva-curva, dar chiar si ea-i alcatuita, nu doar din, precum covrigul: gaura, ci si din ceva primprejur - atunci unde-i, la Veta, pante-celul cel dulcelul, coapsele cracice, curuletul-divinetul, el: temelia gandirii barbate? Oasele i-s groase - si reci; carnea putina, atoasa (si racita); n-are tate, n-are buci, de pantec am vorbit, ca n-are, cand ii iei o mana-ntr-o mana, parc-ai da mana cu-un picior; cand o strangi pe la mijloc, parca te-ai insoti cu stalpul portii - ce sa mai zic de ochi: mici, fugaci, lunecatori si in acelasi timp (cum?, secretul ei!) ventuzosi; lipitorosi; grei si insistenti. Apoi gura: cand prea stramta, de-ai zice ca n-are - cand din cale-afara de broscoasa, ea intreaga o gura.
Doar nasul… Da, nasul pare in afara de text - numai ca doar cu un nas nu se face primavara.
Insa bun a fost Dumnezeu: noaptea s-a dus pe trei-sferturi, iar ziua de maine, duminica, trece ca gandul: pregatirea pentru semnarea condicii, la Militie; semnarea condicii - la Militie, apoi plecarea de la semnarea condicii (de la Militie)… Noaptea cealalta, de duminica spre luni trece si ea, ce Dumnezeu, am experienta asteia. Iar de luni, dupa plecarea Vetei, incepem o viata noua, casta (de invatare de minte, desi nu exista asa ceva). Desigur, daca trebuie sa platim pentru recucerirea libertatii, platim, n-avem incotro, fie cu trupul nostru cel martirizat precum hotii de cai, intins aici, aproape lipit de trup de muiare, sub acelasi acoperis, ba chiar sub acelasi acoperemant - ah, dar si cand o sa ni-l liberam! O sa ni-l destrabalam pe saturatelea!
Intre acestea, am adormit. Dupa un timp, printr-un fel de somn am intins o parere de mana: s-ar fi zis ca am dat de o ea. Imi voi fi zis: Intample-se ce s-o-ntampla, /eu asa nu mai poci sta, mai ales ca, unu: e 'tuneric, nu mi se vede; al doilea: e tarziu, cine sa ne-auza ?; 'n al treilea : santem ca si adormiti, nu ne dam seama ce facem, cum ne-o punem, potrivim (si mai jos ne iscalim - mai Veto!) - asa ca-ncercarea moarte n-are…
Nu, n-a avut si ma mir ca nu-mi venise ideea asta geniala mai devreme - sa zicem: de cum ne culcasem. Ne-am avut-o bine-n toate felurile, partile, pana ce eu, stors, am cazut cu adevarat in somn.
A doua zi, pe lumina, alaturi, n-am gasit-o pe Veta mai putin respingatoare in frumusetea ei tepoasa, de gara - cum ma asteptam, dupa cunoasterea de noapte ; nici mai putin dura la pipait, desi, asta-noapte pe dinlauntru era ca untul mult cu multa miere. Nimic schimbat, tot asa: rea, rau facuta, urata, uratitoare… Insa dincolo de aceste impresii (in fapt, certitudini) persista adevarata impresie, sacaitoare, bazaitoare, nelasatoare-n pace: persoana de-alaturi, stapana-mi de-o seara (hai, cu viitoarea, doua) a casei mele cu tot cu mine - e altfel pe dinauntru; e din-contra, interi-orul ei fiziologic fiind cu totul altul decat psihologicul exterior: doar aparent era cum era, inauntrica fiind a alteia. Doar o impresie - daca nu dorinta mea, fiindca realitatea, ca de obicei, era dura, nemiloasa, hidoasa.
I-am dat buna-dimineata, am intrebat-o cum se odihnise. A zis:
"Ai sictir cu-ntrebar'li teli tampite!"
Am pus ceainicul pe lampa de petrol, m-am spalat, i-am adus la pat ceaiul - in fine, ceaiul-de-Latesti al meu. L-a mirosit, s-a strambat:
"N-obijnuiesc' d-asta, da izma broasti', da miroase-a boala - io servesc numa' dan ala, veritabilu, de la plic !"
Inca o data ma inselasem: crezusem ca adevarata e cea de asta-noapte, inauntra - una din doua : ori visasem ca o, in reali-tate n-o, deloc, imi zisesem ca fiinta asta-i ca cea din poveste: ziua scroafa, noaptea zana - in care caz, ce fac: astept noaptea urmatoare? Numai noaptea?, dar mai exista si zi pe lumea asta, iar eu, eminamente diurn, sa ma nocturnizez dupa ea?; sa-mi potrivesc pendula dupa 'zda Vetei?
Am incercat, inainte de plecarea spre Militie, sa fiu bine-crescut:
"Ma duc la condica - pe curand!"
M-am aplecat asupra ei, s-o sarut pe frunte - abia i-am sters pielea cu buzele, ca a zvacnit intr-un fel pe care-l cunosteam de la gimnastica (ii zice "Biciul"): din prima bataie de… coada (de pleazna), a dat invelitoarea la o parte…; din prima parte a celei de-a doua: si-a dezbigat-o; din urmatoarea m-a cuprins cu picioarele-ntre falci, dar sus de tot, in jurul gatului. Astfel aveam - de parca printre nouri s-ar fi deschis o - o vedere a Raiului. Nu mai avusesem pana atunci o astfel de veste-minunata. Ai fi zis ca toata frumusetea de sus: obraz, gat, piept, fusese trasa-n jos la-ntre picioare. Atunci am inteles: cand o femeie are, la obrazul de sus, o frumusete urata, cauta-i-o-n obrazul de jos; si inca: nu-mi venea sa cred ca o curva de meserie - si inca una din gara Fetesti - poate avea o 'izda atat de frageda, de fragilicie, de fragiresie, fragipsunie - de boboc de trandafir; o 'zd'-atat de feciorie.
Dupa ce am contemplat-o - adanc, pana stra-dincolo - am plecat la condica. Am avut totusi curajul sa-i zic:
"Daca gasesti o ocazie pentru Fetesti, n-o pierde - la revedere!"
In timpuri normale, expediam semnarea in jumatate de ceas - insa de data aceea aveam de gand s-o lungesc, sa nu ma intorc pe lumina.
Asteptindu-mi randul, simteam cum incepe a ma sacai, bazai ceva; ca nu-mi da pace acea impresie, pe care mi-o simteam… bifurcata: un dinte fiind ceea ce fusese Veta-pe-dinauntru - celalat, fireste, ea pedinafarica. Certitudinea: inauntrul ei ramasese pe dinafara mea, dupa ce iesisem afara, chiar venisem incoace - ca un inel?, ca un bandaj?, un manson? As fi stat de vorba cu domnii, cu doamnele - dar puteam? Nu ma puteam uita la josul meu, sa vad ce anume port prin lume si, daca asta mi-e portul: ma port cu ea pe dinauntru? sau pe dinafara vestmintelor din partea inferioara a barbatului de mine?; iar daca-i pe dedesubt, nu care cumva se deduce din afara mea?, nu cumva se stie ca sant cam oarecum prea din cale-afara de umflat pe-acolo pe unde nu se cade sa ti se vada umflatula?
N-am putut decat sa scot camasa din pantaloni, ca sa ma apar cu poalele; apoi mi-am retras mult bazinul. Stateam nemiscat; ma prefaceam atent la ce se spune in jur, dar nu faceam vreo miscare - de teama sa nu mi se vaza miscarea.
Si, cum stateam, asteptind sa-mi vina randul la semnat - am stiut: voi fi fiind eu si aici, in fata Militiei, pentru condica de duminica, dar in realitatea cea supraadevarata sant in casa mea, in odaia mea, in patul meu drag si scump; 'notind in ea ca-n apa…; in Veta mea, pan-la brau si pan-la gat si pan-la sprincene: ii simteam odoarea dulce-iute, o gustam cu varful limbii, o auzeam palpaindu-mi-se-n varful degetului mijlocic, o stiam inconjurindu-ma ca un fular bun, gatul; ca o pereche de brate, mijlocul; ca un covrig nuiaua, ca o gura dejurimprejura. Asa, din picioare - umblam cu ea-n' - stind acolo, in vazul deoimii latesnice.
Si n-am mai rabdat: am lasat si condica si Militie si securist in ea - inca nu ajunsesem la portita, am strigat din goana bici- cletei, gatuit:
"Esti acas'?"
Mi s-a parut ca o aud raspunzind, usa era deschisa, fereastra la fel. Am patruns in curte calare, am sarit de pe bicicleta, am lasat-o sa-si continuie drumul, am strabatut prima odaie, apoi in cea mare, m-am rasucit spre pat:
Ma astepta. Pe mine. Coapsele larg deschise, inaltate, amandoua mainile desfoind; desfaceau, crapau de ziua. Am patruns cu capul inainte. M-a primit cu paine si sare. M-a tot primit ziua aceea de duminica si luni si marti si miercuri si nu mai stiam pe ce calendar sant.
Intr-o zi a disparut - eu n-as fi fost in stare sa mi-o dispar. Mi-a fost rau: ma temeam ca, pe oriunde m-as fi dus, lumea ar fi putut vedea cum umblu cu ea-n, prin lume; cum ma port cu Vetanpula; orice-as fi facut nu ma puteam scoate din ea, inel lipit, facut una cu carnea-mi.
Dusul. Patul. Patul meu si dusul meu si.


(romanul poate fi citit integral pe site-ul scriitorului - http://paulgoma.free.fr)

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net